pula
pula (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Yorumlar, Site Yönetimi Ve Bizler

Merhaba.

Herkes gibi bende netfotoğraf.com'u keyifle bir birinden güzel seçkin fotoğrafları izlemek, çekim tekniklerini geliştirmek ve zaman zaman da kendi çektiğim fototoğrafları yüklemek için ziyaret ediyorum. Bu ziyaretler esnasında gerçekten beğendiğim ve eser sahiplerine hayranlıklarımı iletmek istediğim fotoğraflara da sıklıkla rastlıyorum. Akabinde tam olarak içimden geldiği gibi yorum yazmak için ilgili alana tıkladığımda ise netfotograf.com'un şu hatırlatma yazısı ile karşılaşıyorum.

"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz.
•Yorumunuzun kime ait olduğu 24 saat süreyle gizli tutulacaktır. Üye bilgilerinizi anımsatıcı ibareler kullanmayın
•Aksi durumlarda yorumunuz silinebileceği gibi site dışında da kalabilirsiniz..."

Bu uyarı yazısını okuduğumda ise kendi cümlelerimle içimden geldiği gibi yorumlayacağım fotoğrafı daha farklı cümlelerle hatta bana ait olmayan belirli kalıplarda yazılmış klişe sözcükleri söylerken buluyorum. Ve gerçekten yazılan yorumlara genel olarak bakıldığında büyük çoğunluğunun birbirinin kopyası olduğu da görülmektedir. Uyarı yazısında bahsedilen şu cümle ile;

"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz."

Yönetim sitedeki tüm üyelere birbirlerine teknik anlamda destek vermeleri gerektiğini, üretenin ufkunu geliştirmesine yardımcı olmasını salık vermektedir. Oysa ki sitede fotoğraf sanatına henüz ilgi duymaya başlamış teknik ve sanatsal anlamda henüz kendisini yetkin görmeyen kişiler de bulunmaktadır. Site yönetimi böyle bir önermeyle yeni üyelerden; aslında geliştirici bilgi veremeyecek birinden bu bilgiyi vermesini istemektedir. Çok tecrübeli ve deneyimli üyeleri de daha önce belki 1000 kez duyduğu eleştirileri tekrar tekrar duymaya mecbur bırakmaktadır. Benim görüşüme göre de, durum böyle olunca; insanlar yorum yaparken kendilerini bir baskı altında hissediyor ve belki de içinden geçenleri değil, daha mantıklı daha teknik içerikli bir şeyleri yazmaya çalışıyorlar. Bu durum da ortaya sıkıcı, bir birinin aynı yorumları çıkarıyor.

Önerim : O uyarı yazısından;
"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz."

cümlesi çıkarılmalıdır.


Sonuç olarak :
Üyelerin şu şekilde bu şekilde yorum yapın diyerek uyarılması anlamsızdır. Teknik bir eksiklik gören ve doğru tespiti yapabilecek durumda olan üye zaten yorumunu o yönde yapacaktır. Teknik bilgisi olmayan da hayranlığını kendi bildiği şekilde ifade ederek, İfade özgürlüğünü kalıplaştırmadan yorumunu yapabilecektir.

Dedim.

Tarih: 20 Mart 2009, 21:08 - İp: 86.***.**6.127
gureri
gureri (üye)
Kütahya / Meraklı

görüşlerinize tamamen katılıyorum...


yorum sayısındaki azalışın da tek sebebi bu "dayatmadır" diye düşünüyorum...

 

Tarih: 20 Mart 2009, 21:30 - İp: 88.***.**6.92
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ortada bir dayatma yok.şimdiye kadar kimseninde boyle birsey syoledigini duymadım..

ortada uc bes uyenın yazdıkları dısında teknik yorum falanda yok zaten..
teknik yorum yazmaya zorunlu hisseden kimse oldugunu sanmıyorum,
insanlar sadece begeni yazıp geçiştiriyor.


------------------------------------------------------------------------------------
Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz.


kendi cumleleriniz kırıcı olacaktıda bu uyarıdan sonramı vazgeciyorsunuz????cunku bakıyorum bu madde sadece kişileri rencide edici yorumlar yazmayın diyor, yani birisine "bu cektigini fotografmı sanıyorsun,sen bu işi bırak" diye yorum yazmayın diyor...
bunun nesi yanlıs nesi kalıplara sokuyor???
---------------------------------------------------------------------------------------
Yorumunuzun kime ait olduğu 24 saat süreyle gizli tutulacaktır. Üye bilgilerinizi anımsatıcı ibareler kullanmayın


burada amac fotografsa, oncelik fotografsa, fotografı kimin cektiginin hiçbir onemi olmamalı,ve yorumlarda buna gore yapılabilmeli,yoksa sırf tanıyorsunuz diye birine olumlu yorum yazmak asıl kalıba sokulmaktır...cok sorun oluyorsa 24 saat sonra bakılır..
---------------------------------------------------------------------------------------
Aksi durumlarda yorumunuz silinebileceği gibi site dışında da kalabilirsiniz...


birisine rencide edici yorum yazar, veya kurallara karsı gelirsenız yorumunuz silinir ve site dısında kalabilirsiniz.

bu sizi belli bir kalıbamı sokuyor? amacınız site kurallarını ihlal etmekmi?yada birine rencide edici yorum yazmakmı?
-----------------------------------------------------------------------------------------




malesef yazdıklarınızın hiçbirsekilde gerceklik payı yok.kimseye geliştirici bilgi vermelisin diye bir dayatmada yok.
tam tersine herkesin bilgisi dahilinde paylasımda bulunarak yorum yazması teşvik ediliyor yonetimce..
insanların olmus yada olmamıs demektense neden olmus neden olmamaıs uzerıne kafa yormaları ve fotografcıya bunları gostermeleri isteniyor..

fotografcıyı hakaretlerden ve saldırılardan korumak uzerıne cıkarılmıs bir maddeyı bile kalıba sokulma olarak goruyorsanız bakıs acınızı degiştirmeniz gerekiyor.

fotografcının eksiklerini gormesini saglayacak yorum yazılmasını salık vermeyı yanlıs goruyorsanız bakıs acınızı birkere daha gozden gecirmeniz gerekir.

biraz daha mantık.. lütfen

 

Tarih: 20 Mart 2009, 21:45 - İp: 78.***.**7.10
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Bu sitedeki serbestliği bırakın türkiyeyi dünyadaki hiç bir sitede bulamazsınız bu birincisi.
Burada yapılan uyarılarda işlerde uygulamalarda art niyet hiçbir zaman olmamıştır.
Galerideki abuk subuk yorum yazma önüne geleni galeriye yükleme gibi sıkıntılar hat safhadır ve yapılan her önlem öncesi bu forumda tartışılmıştır. Oradaki uyarıları kafasına göre koyan bir site yok karşınızda. Bunu nerden anladığımı sorarsanız biraz forumda dolaşarak yazılan konulara bakarak anlayabilirsiniz.
bu ikiydi.
Herkes iyi niyeti sömürüyor. Daha doğrusu sizin gibi bizim gibi düşünceli insanlar yok karşımızda. Adam giriyor talan edip gidiyor. Bu tip insanlara uyarıları gözüne sokmadan anlamıyorlar. Herkes iyi niyetli değil. Keyfimizi kaçırabiliyorlar.
Siz bu uyarıyı daha güzelleştirecek fikriniz varsa buyrun yazın dikkate alınacaktır. Yoksa bence o uyarıyı es geçin kafaya takmayın. Çünkü genel bir uyarıdır. sizi kısıtlaması düşünülemez. Sonuçta bir uyarı.


yorum sayısındaki azalışın da tek sebebi bu "dayatmadır" diye düşünüyorum...
bende hiç sanmıyorum diyorum. Yazan zaten yazıyor. Yorum çok oluca ne oluyor? Görünen köy klavuz istemez demişler görüyoruz ya fotoğrafı zaten. gerisi hikaye bence. Ama yorum yazanda illa yazıyor.
az olsun öz olsun.

 

Tarih: 21 Mart 2009, 02:28 - İp: 85.***.**8.160
gorbi67
gorbi67 (Objektif)
İstanbul / Amatör

Burada hiç bir konu ile ilgili baskı ve dayatma olduğunu düşünmüyorum. Eğer öyle olsaydı galeriye yüklenen fotoğrafların büyük bir kısmı silinirdi. Tam tersi iyi niyet tavan yapmış vaziyette.

Öyleki normal şartlarda kişi ve nik adına fotoğraf yüklenmemesi gerekirken bir kaç gün önce bir tane yüklendi ve onaydan geçti. İsme ve link vermeye gerek yok. Bence hiç yapmaması gereken isimlerden biriydi.. Silinmedi...Altınada methiyeler düzüldü. Bir saat içinde 15 gibi yorum sayısına ulaştı. E bunu görmezden gelmenin adı sanırım iyi niyet olmalı...

İnce nokta bunu sömürmemek sanırım. Herkezi tektek gözlemleyipte bekçilikte yapılmıyor. Sorun bizlerde. Malesef bu tavırdan kimsenin vazgececeğinide sanmıyorum.


Şahıs bazlı yorumlardan vazgeçildiği an işler düzelir. Vaz geçilmesse o kişiler kendi küçük yorum cumhuriyetlerinde birbirlerine gaz vererek mutlu mesut hayatlarını sürerler. Tercih bizlerin...

 

Tarih: 21 Mart 2009, 10:30 - İp: 88.***.**7.42
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

pula hanıma katılmıyorum

 

Tarih: 21 Mart 2009, 18:49 - İp: 81.***.**4.23
bayar28
bayar28 (Objektif)
Balıkesir / Doğa Fotoğrafçısı

Demokrasıde careler tukenmez,

Bence bukarar yazıyı yazmanıza hıc gerek yokdu,

Sız bır yorum ıstedıgınız kadar ıstedıgınız bıcımde hakaret ıcermeyen yorumlar yapa bılırsınız........

 

Tarih: 21 Mart 2009, 19:13 - İp: 78.***.**0.185
gureri
gureri (üye)
Kütahya / Meraklı

Dönüp dönüp aynı şeylerden bahsediyoruz...

"Dayatma" derken kıdemli, bilgili ve deneyimli sevgili üyelerimizin bilmem kaçıncı kere forumlarda bu konu üzerinde yoğunlaşarak diğer üyeler üzerinde oluşturdukları "baskı"yı kastetmiştim. Bir nevi mahalle baskısı yani.. "sakın onu deme, bunu deme, öyle oturma, böyle bakma" gibi..


Üyelerin şu şekilde bu şekilde yorum yapın diyerek uyarılması anlamsızdır. Teknik bir eksiklik gören ve doğru tespiti yapabilecek durumda olan üye zaten yorumunu o yönde yapacaktır. Teknik bilgisi olmayan da hayranlığını kendi bildiği şekilde ifade ederek, İfade özgürlüğünü kalıplaştırmadan yorumunu yapabilecektir....

sonuç cümlesine siz katılmasanız da katılıyorum...
Teknik bilgisi olmayandan "teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih etmelerini" bekleyemeyiz ?..
(mantık bunu gerektirir.)

#gureri' tarafından 22.03.2009 01:16:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2009, 01:08 - İp: 88.***.**6.92
harmanci
harmanci (üye)
İzmir / Amatör

Dün 140 m²'lik evi boyadım.
Odanın biri yeşilmiş,3 kat attım,eklemlerim yerinden çıkacak gibi.
Hamit Beydana kardeşim bu ağrı nasıl gider,bir yol yöntem göster bu meslekdaşına...

girgin her sakallıdan dede olur mu...



#harmanci' tarafından 22.03.2009 15:30:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2009, 15:29 - İp: 78.***.**1.54
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bir boyacı bulsaydın ya, o da bu işsizlikte az da olsa para kazanırdı..Geçmiş olsun..
Antrenmansız maç yapınca bazen lift de atar adale de..
Hele tavan boyasında..

 

Tarih: 22 Mart 2009, 23:40 - İp: 85.***.**4.224
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

tavan boyası demeyin bana

 

Tarih: 22 Mart 2009, 23:44 - İp: 88.***.**4.82