pula
pula (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Yorumlar, Site Yönetimi Ve Bizler

Merhaba.

Herkes gibi bende netfotoğraf.com'u keyifle bir birinden güzel seçkin fotoğrafları izlemek, çekim tekniklerini geliştirmek ve zaman zaman da kendi çektiğim fototoğrafları yüklemek için ziyaret ediyorum. Bu ziyaretler esnasında gerçekten beğendiğim ve eser sahiplerine hayranlıklarımı iletmek istediğim fotoğraflara da sıklıkla rastlıyorum. Akabinde tam olarak içimden geldiği gibi yorum yazmak için ilgili alana tıkladığımda ise netfotograf.com'un şu hatırlatma yazısı ile karşılaşıyorum.

"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz.
•Yorumunuzun kime ait olduğu 24 saat süreyle gizli tutulacaktır. Üye bilgilerinizi anımsatıcı ibareler kullanmayın
•Aksi durumlarda yorumunuz silinebileceği gibi site dışında da kalabilirsiniz..."

Bu uyarı yazısını okuduğumda ise kendi cümlelerimle içimden geldiği gibi yorumlayacağım fotoğrafı daha farklı cümlelerle hatta bana ait olmayan belirli kalıplarda yazılmış klişe sözcükleri söylerken buluyorum. Ve gerçekten yazılan yorumlara genel olarak bakıldığında büyük çoğunluğunun birbirinin kopyası olduğu da görülmektedir. Uyarı yazısında bahsedilen şu cümle ile;

"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz."

Yönetim sitedeki tüm üyelere birbirlerine teknik anlamda destek vermeleri gerektiğini, üretenin ufkunu geliştirmesine yardımcı olmasını salık vermektedir. Oysa ki sitede fotoğraf sanatına henüz ilgi duymaya başlamış teknik ve sanatsal anlamda henüz kendisini yetkin görmeyen kişiler de bulunmaktadır. Site yönetimi böyle bir önermeyle yeni üyelerden; aslında geliştirici bilgi veremeyecek birinden bu bilgiyi vermesini istemektedir. Çok tecrübeli ve deneyimli üyeleri de daha önce belki 1000 kez duyduğu eleştirileri tekrar tekrar duymaya mecbur bırakmaktadır. Benim görüşüme göre de, durum böyle olunca; insanlar yorum yaparken kendilerini bir baskı altında hissediyor ve belki de içinden geçenleri değil, daha mantıklı daha teknik içerikli bir şeyleri yazmaya çalışıyorlar. Bu durum da ortaya sıkıcı, bir birinin aynı yorumları çıkarıyor.

Önerim : O uyarı yazısından;
"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz."

cümlesi çıkarılmalıdır.


Sonuç olarak :
Üyelerin şu şekilde bu şekilde yorum yapın diyerek uyarılması anlamsızdır. Teknik bir eksiklik gören ve doğru tespiti yapabilecek durumda olan üye zaten yorumunu o yönde yapacaktır. Teknik bilgisi olmayan da hayranlığını kendi bildiği şekilde ifade ederek, İfade özgürlüğünü kalıplaştırmadan yorumunu yapabilecektir.

Dedim.

Tarih: 20 Mart 2009, 21:08 - İp: 86.***.**6.127
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

tavan boyası

 

Tarih: 23 Mart 2009, 00:03 - İp: 78.***.**8.229
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Kış günü pek badana boya işi yapılmaz pek ama, arkadaş mecbur kalıp yapmış..Güle güle kirletin, [eskiler öyle derdi.] ..

 

Tarih: 23 Mart 2009, 00:12 - İp: 85.***.**4.224
pula
pula (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Yaa ben o boya badana olayına vaşşak muhabbeti olsun diye girdiydim, ciddiye alınmaya taklitlerinden sakınıla.

 

Tarih: 24 Mart 2009, 11:07 - İp: 82.***.**7.109
pula
pula (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

gaijin sözüm sana. Sende birazcık mantık, birazcık empati olsaydı güzelim, dayatma yok falan demezdin eleştirime. Ben öyle hissetmişim ki bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Dayatma olup olmadığına insanların neyi dayatma olarak kabul edip etmeyeceklerine sen mi karar vereceksin? Sana göre dayatma yokmuş gibi gelebilir buna saygı duyarım. Ama bana göre dayatma var ve de gerekçesini de yukarıdaki uzunca yazıda açıkladım. Tüm bu yazıya rağmen bana mantıktan bahsedeceksen eğer emin ol sen tam bir kalas kafalısın demektir. Yine de eleştirime ukalaca fikir beyan edip saygı göstermediğin, küçümsemeye çalıştığın için teşekkür ederim.

Bir de, bu arada biliyorum kaç gündür sataşmak kavga etmek için klavyenin başında bekliyorsun "bi şeyler yazsada şuna haddini bildirsem" diye. Al canım sana beklediğin fırsat kum da kova da senin oyna istediğin kadar.

 

Tarih: 24 Mart 2009, 12:03 - İp: 82.***.**7.109
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

ben rulo kullanıyorum az zamanda çok oda boyayabiliyorum ve fırça kadar yormuyor.

yorumlar hakkında benim kafama takılan bir noktaya parmak basmak istiyorum.
fotoğrafı ekliyorum henüz gizlilik sürem dolmadan insanlar beni tanıyarak yorum yazıyo. buraya kadar tamam bazı arkadaşlar sosyetik ve fiziksel konumlarına göre bu kuraldan muaf. peki beni tanıyarak yazan kişiyi benimde tanıma hakkım doğmaz mı ?

hm ?

 

Tarih: 25 Mart 2009, 08:48 - İp: 85.***.**9.141
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Güzelim, canım, cicim, hayatım, aşkım
vayyy
@gaijin hocam iyisin yine..

 

Tarih: 25 Mart 2009, 09:52 - İp: 88.***.**0.61
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

vaşşak muhabbeti bunlar remi, hem ben silikon sevmem,
silikonlu erkek hiç sevmem

 

Tarih: 25 Mart 2009, 12:00 - İp: 78.***.**6.24
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

valla ben duvarları silikonlu boyayla badana yaptım süper oldu
badanalamalımı badanalamamalımı

 

Tarih: 25 Mart 2009, 13:12 - İp: 85.***.**6.166
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ayrıca silinebiliyorda bu boyalar..
son derece kullanışlı ve 5 yıl garantili..





dediydi boyacı.
kandık aldık

 

Tarih: 25 Mart 2009, 13:21 - İp: 88.***.**0.61
taytaytr
taytaytr (üye)
İstanbul / Amatör

Komik burası valla... Bir süredir üyeyim siteye, ilk başlarda pek bir hevesle fotoğraf yüklemeye, diğer fotoğrafları takip etmeye, bir şeyler öğrenmeye başlamıştım. Sonra gün geçtikçe, hatır gönül, tanışıklık, arkadaşlığın fotoğrafın önüne geçtiğini görmeye başladım. Bazen üst bantta olan fotoğrafların oraya nasıl çıktığını anlayamadım, bazen onlarca övgü alan fotoğrafların nasıl bu kadar övgüyü hak ettiğini... Ben çok iyi fotoğraf çekiyorum diye iddaa etmiyorum.Hatta çok yeni ve çok amatörüm. Ama en azından saf bir adam değilim.
Burada birinin yaptığı eleştiriye bile yaklaşım tarzları , cevapları hoş değil. burası 20-30 tanışan insanın sitesi ise varsın öyle olsun. Ne yorum yaparım ne yorum isterim. Arada paylaşırım çektiğim fotoğrafları isteyen bakar.



#taytaytr' tarafından 25.03.2009 15:08:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Mart 2009, 13:24 - İp: 193.***.**9.142