ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Foruma Soru Yöneltme Kuralları (!)

Forumda sorulacak bir sorunun daha önceden sorulmuş olma ihtimali yoktur, şimdiye kadar benzer bir soru sormak kimsenin aklına gelmemiştir, bu nedenle forumda arama yapmanın bir faydası olmaz, zaten "Arama" diyor, niye arayayım ki?

Konu başlığına, konu ile ilgili bir şey yazmaya gerek yoktur, ilgisi olan olmayan herkes o konuyu okumak zorundadır.

Hele ki, konu başlığına aşağıdakilere benzer bir şeyler yazıldığında o konuya daha çok cevap alınabilir:

- Lütfen yardımmmmm.

- N'olur yardım edin.

- Şşşşt! Bi bakar mısınız?

Bir de, istediğimiz yardımın "Acil" olduğunu belirtirsek, daha kısa sürede cevap gelecektir, çünkü en "Acil" problem, bizim problemimizdir, daha acili olamaz.

Sorumuzu sorduktan sonra, kesinlikle cevap gelmelidir, cevap verilmeme veya verilememe gibi bir davranış olamaz. Biz foruma bir soru yöneltme zahmetine katlanıyorsak mutlaka cevap almalıyız.

Tahmini cevap alma süremiz dolduğunda hala cevap gelmemişse, aynı konu başlığına girip, "Şu kadar kişi okumuş, bi Allah'ın kulu cevap vermeyecek mi?" gibi ısrarlar ile sorumuza söke söke cevap alırız.

Bizden başka herkes bu foruma, forumdaki sorulara cevap vermek için girerler, sorumuza tatminkar cevap alamadığımızda, "Yok mu başka fikri olan?" diye diretebiliriz, başka fikri olanlar genellikle, "Yok mu başka fikri olan?" cümlesini okumadan cevap yazmaya çekinirler.

Kullandığımız cihazlarda bir arıza sezinlediğimizde, teknik servisin görmesine gerek yoktur, çoğu teknik arıza görülmeden de onarılabilir. Zaten önemli olan arızayı görmeden onarabilmektir, görerek herkes yapar. Bu nedenle, teknik servise başvurmadan, foruma soru yönelterek, "şöyle bir sorunum var, bu bir arıza mıdır, arıza ise garanti kapsamına girer mi, girmezse kaça yaparsınız, fiş almazsak son ne olur?" gibi sorular sormaktan çekinmeyelim.



Tarih: 3 Nisan 2008, 14:58 - İp: 85.***.**6.133
emreyukcell
emreyukcell (üye)
Hatay / Meraklı

sn ocaklilar:

çok güzel bir "ters ışık" çalışması olmuş emeklerinize sağlık. kafama bir taş geldi okurken. herkeseten özür dilerim saygılarımla

emreyukcell

 

Tarih: 8 Nisan 2009, 22:38 - İp: 78.***.**7.96
kamufulaj
kamufulaj (üye)
İstanbul / Amatör

bu konuda sonuna kadar haklısınız sayın ocaklılar..yanlız şunuda gözönünde bulundurmak lazım..okadar araştırma yapmış sonuç olarak kısıtlıda olsa bir iki makina arasında kalan amatör fotoğrafçılara ve sitemize üye olup bu konuda önünün açılması ufkunun genişletilmesi mümkün olan insanları aydınlatmak forumdaki profesyonel fotoğrafçıların görevidir....tabi bu konuda gerçekten samimi olmaya çalışan insanlarda var onlarıda gözardı edemeyiz..herkes bu forumda fotoğrafın a 'dan z'sini bilemez..olaki fikir alışverişi olmayan,soruları cevaplanmayan bir site düşünebilirmisiniz?

 

Tarih: 10 Nisan 2009, 17:22 - İp: 78.***.**5.174
ceroo
ceroo (üye)
Ankara / Amatör

Ya ben amatörüm ve fotoğraf makinesi almayı düşünüyorum canon veya sony, ama makineler hakkında çok fazla bilgim yok yardım istedim ne öneririsiniz dedim okuyan çok olmuş ama cevap veren hiç yok

 

Tarih: 26 Nisan 2009, 20:40 - İp: 85.***.**8.173
siginarock
siginarock (üye)
İstanbul / Amatör

sn. ocaklilar çok güzel bir konuya deyindiniz bunun için size teşekkür ederim. aynı şey benimde başıma geldi. yeni üye oldum sayılır, iki lens arasında kararsız kaldım ve yardım istedim. ama ne YAZIK ki 50 kişinin okumasına rağmen 1 kişi bile cevap yazmamış.

bu gibi davranışlar bizim gibi amatörlerin ilerlemesine engel oluyor ve hep bilgisiz kalıyoruz. ve yine ne yazıkki yetenekli, bilgili, başarılı fotoğraf sanatçıları kazandıramıyoruz topluma.

saygılarımla.......

bol fotoğraflı günler

 

Tarih: 11 Mayıs 2009, 18:18 - İp: 78.***.**6.139
cevyapan
cevyapan (üye)
İstanbul / Meraklı

ya hocam ben de tam yazacaktım
yeni aldığım ayakkabı ayağımı sıkyor bir fikri olan yok mu diye
şimdi bu yazıyla berbat ettin sorumu

#cevyapan' tarafından 30.05.2009 13:32:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Mayıs 2009, 13:31 - İp: 81.***.**0.241
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Çok güzel bir konu. Özellikle araştırmadan soru yöneltme ve Türkçe'nin içine edip, imla kurallarını hiçe sayarak yazmak kısmına sonuna kadar katılıyorum. 2-3 model arasında kalıpta yardım isteyen arkadaşlara kapımız açık. Burası özgür bir forum. Her tavuk kendi yumurtlama ve her bilen profesyonel kesilip ahkam kesme hakkına sahiptir. Adam çok acil diyorsa tabiki çok acildir. Bilgisayarın başından kalkıp çişini yapması gerekiyordur. Yoksa neden çok acil yazsın. Tahmini cevap süresi aynı günün akşamı yada akşamdan yazıyorsa hemen ertesi sabahtır. Bu süreler içinde cevap alamayan yeni forum açma, ortalığı veveleye verme ve hatta mızmızlanma hakkına sahiptir. Teknik servis bir grup zekinin toplanıp marka kullanan insanın parasını nasıl alırız diye planladığı bir kurumdur. Eğer arızayı netten yazarsak kimse paramızı alamaz. Söz konusu arıza da zaten bilgisayarın başında formu açıp, cevap yazan üyelerin okuyup üflemesi ile giderilir. Özelliklede deklanşöre basmayı öğrendikten sonra gidip 1Ds Mark III alan arkadaşların zinhar teknik servisi unutup tüm arıza yada kötü çekme sorunlarını buradan halletmeleri önerilir.

 

Tarih: 30 Mayıs 2009, 17:00 - İp: 85.***.**6.231
serhantumer
serhantumer (üye)
Ankara / Meraklı

güzel bir konu...teşekkürler.

 

Tarih: 3 Eylül 2009, 11:17 - İp: 193.***.**1.20
aslim.ash
aslim.ash (üye)
Kayseri / Amatör

bende foruma yeni üye oldum ve ilk yaptığım iş bu konuyu okumak oldu. daha sonra sorunuma çözüm olabilecek yerlere baktım. objektiflerin çeşitlerinin ve özelliklerinin sıralandığı yerleri, açılmış konuları okudum ama insan teknik açıdan bilgisiz olunca yazılanları anlamakta zorluk çekiyor... bende benim anlayabileceğim dilden açıklamalar yapılabilir mi acaba diye düşünerek cahilliğimin de içine not düşüldüğü bir konu açtım. cevap yazan olursa ne mutlu bana. olmazsa da sitem etmem heralde

 

Tarih: 14 Mayıs 2010, 18:48 - İp: 88.***.**3.37
sinnux
sinnux (üye)
Bursa / Meraklı

Güzel konu olmuş güzel yorumlar yazılmış. Bunu yapanlar için çok iyi olmuş. Bir daha yapmazLAR inşallah.

Ben bir konuyu sormadan önce bi' hafta araştırdım. Tam istediğim sorulara cevap alamayınca yeni konu açtım. Bazen böyle olabiliyor. Arıyorsun arıyorsun ama istediğin cevapları bulamıyorsun -konunun eski olduğunu görünce de- cevap vermezler diye düşünüp yeni konu açıyorsun. Giren kişi de: "Daha önce binlerce defa soruldu bi' araştırıp da sorun bre kardeşim " şeklinde cevap veriyor .

#sinnux' tarafından 18.05.2010 19:32:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Mayıs 2010, 19:25 - İp: 78.***.**3.47
sedatberrak
sedatberrak (üye)
Balıkesir / Meraklı

Şimdi bu yazıyı okuyunca kendimden utanmadım desem yalan olur demekki bize illa birilerinin bişey söylemesi gerekiyormuş bazı şeyleri anlayabilmemiz için evet bende yaptım konu actım soru sordum cevap alamadım ve kızdım bırdaha sordum bizim toplumumuzda paylasmak karşı taraftan bilgi almak demek ama kendimiz ne veriyoruz ki bilgiyi isterken sanki karşı tarafın bize borcu varmışta alacaklı gibi istiyoruz..

Aslında forumları çöplük haline getirmemek birazda site yöneticilerinin elinde, bazı kurallar konmalı, mesela üye mutlaka haftada veya ayda bir iki yorum yazmalı foto eklemelı nebiliyim paylasımda bulunmalı sadece işi düştüğü zaman foruma gırmemelı formu bu sekılde kullanların atıyorum 1-2 ay paylasımda bulunmaz ıse uyelıgı ıptal veya askıya alınmalı bır forumun 500,000 kırk yılda bir giren üyesi olucagına 5,000 kemikleşmiş üyesi olması bence daha iyi..

Günümüzde bir foruma üye olmak 30 sanıyemızı alıyor.. e sonra ne oluyor 8 yasındakı cocukta uye oluyor, ortam yapmak ıcın gırende uye oluyor sacma sapan bır soru sorup cevabı alınca bırdaha sıtenın adı bıle aklına gelmeyen kısılerde uye oluyor, e sonra noluyor site yöneticileri şikayet ediyor dogru duzgun konu acın yada forumda arama yapın falan gibi... şimdi birasda sapkayı önümüze koyalım ve düşünelim bunun önüne nasıl geceriz diye...

Benim nacizane fikrim üyelik aşamısını zorlaştırmak, saten fotografa gönül vermiş biri böyle bir siteye üye olmak için biras caba sarfetmeyı kabullenecektir ve agır gelmeyecektır sonra az veya cok yorum yapmayı zorunlu kılmak yani buraya binlerce insan cektiği fotografı yüklüyor ve az biraz şevklenebilmek için acaba ne yorum gelmıstır dün eklediğim fotografa diye bi heves pc nin karsına geciyor oda ne 100 kişi bakmış biride yorum yapmamıs e demekkı benım cektıgım fotolar elestırıye bıle degmez mıs dıye dusunuyor hevesı kırılıyor halbukı ıyı veya kotu yorumlarımızı bır fotografa bakıpta ıcımızden gecenlerı kendımıze saklamayıp yazıp eklesek hem paylasım artar hem fotoyu ceken hatalarını veya basarısını gorur hemde sitemizin kalıtesı günceliği artar..

Sonuç olarak bazı şeylerden şikayet tabiki edicez ama önüne gecmek içinde bişeyler yapmamız gerekıyor. Hergün yeni bir site acılıyor ve hepsıde kalıtelı olmuyor ne yazık ki artık ınternet ortamında sevıyesızlık hatsafalara ulastı, zaten fotografcılık adına bişeyler öğrendiğimiz 2 veya 3 site var, bunları da daha kaliteli hale getirmek hepimizin boynumuzun borcu olsun, saygılarımla...

 

Tarih: 30 Nisan 2011, 02:31 - İp: 88.***.**2.155