dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Dersim Olayları Neydi

Zamanın Malatya emniyet müdürü İhsan Sabri Çağlayangil’in şimdiki CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla 1988 yılında yaptığı iddia edilen bir röportajda mağaralara sığınmış çoluk çocuk, kadın yaşlı birçok insanın zehirli gazlarla fare gibi öldürüldükleri, 7′den 70′e tüm Kürtlerin katledildiği söylenmiş:

Taraf gazetesi yazarı Ayşe Hür’e gönderilen bir ses CD’si.
Ayşe Hür yazısında “Çağlayangil’i tanıyan birkaç kişiye dinlettim. Onun sesi olduğunu doğruladılar” diyor.
Bence en başta Kemal Kılıçdaroğlu’na sormalıydı.Fakat cumhurbaşkanlığı vekilliğine kadar yükselmiş ve Dersim’de mahkemelerde sorumluluk almış bir devlet adamı şu cümleleri asla sarfetmez:”Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler.”Malum ses kasetlerinin nasıl düzenlendiğini iyi biliyoruz.

Yahu bu Çağlayangil, hem mağaraların yanında, hem 7 den 70′e kesilenlerin yanında, hem mahkemelerde.
Üstelik de 15 kasım 37′de Atatürk bölgeyi geziyor. 18 Kasım’da Tunceli’yi teftiş ediyor. Okul çocuklarıyla konuşuyor. Halk her yerde kendisini coşkuyla karşılıyor.
Bugün cumhurbaşkanı ve başbakan, örneğin Diyarbakır’da böyle bir harekat yaptırsa, katliamlar olsa, önde gelen bir aşiret reisi asılsa, ertesi günü cumhurbaşkanı bölge gezisine gider mi? Halkın karşısına çıkabilir mi?
Akıl var, mantık var. Bir de bu tarafından düşünün bakalım.

Cumhuriyet de, her bölgede, her ilde kendini ve kanunlarını kabul ettirmek zorundadır.
Ama Dersim kabul etmeyip direniyor.
Örneğin Seyit Rıza köy basıyor, yakıp yıkıyor. Mağdurlar şikayet ediyor. Ne kolluk kuvvetleri, ne devlet suçluları alamıyor. Adalet işlemiyor.

Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizlerin kışkırtmasıyla çıkarılan Koçgiri İsyanının elebaşılarından Alişer ile Baytar Nuri’yi devlete teslim etmeyip, onlarla yeni bir isyana hazırlanan çapulcu Seyit Rıza’nın hainliğini görelim şimdi:

Tarih: 30 Temmuz 1937

“Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına,

Yıllardır, Türk Hükümeti Kürt halkını asimile etmeye çalışıyor ve bu amaçla halkı eziyor, Kürtçe yayınları ve gazeteleri yasaklıyor, anadilini konuşan insanlara işkence ediyor ve sistematik olarak insanları Kürdistan’ın bereketli topraklarından söküp, Anadolu’nun çorak bölgelerine göçe zorluyor ve birçoğu oralarda telef oluyor.

Türk Hükümeti son olarak, hükümetle yapılan anlaşma gereği, bu işkencelerin dışında tutulan Dersim’e de girmeye çalıştı. Bu olay karşısında Kürtler, uzak sürgün yollarında yok olmaktansa, 1930′da Ağrı Dağında, Zilan vadisinde ve Beyazıt’ta yaptıkları gibi, kendilerini savunmak üzere silaha sarıldılar. Üç aydan beri ülkemi, acımasız bir savaş kırıp geçiriyor. Savaş araçları bakımından eşitsizliğe rağmen ve bombardıman uçaklarının yangın bombaları, zehirli gaz bombaları atmalarına rağmen, ben ve arkadaşlarım Türk ordusunu başarısızlığa uğrattık. Direncimiz karşısında Türk uçakları köyleri bombalıyor, ateşe veriyor, savunmasız kadın ve çocukları öldürüyor ve böylelikle Türk Hükümeti, başarısızlığının intikamını tüm Kürdistan’da işkence yaparak almak istiyor.Hapisler, ağzına kadar masum Kürtlerle doludur. Aydınlar kurşuna diziliyor, asılıyor veya Türkiye’nin ücra köşelerine sürgüne gönderiliyor. Ülkelerinde bulunan 3 milyon Kürt, barış içinde yaşamak, özgür, kendi ırkını, dilini, geleceğini, kültürünü ve uygarlığını korumak istiyor; benim sesimle ekselanslarınızdan maruz bulunduğu zulüm ve adaletsizliğe son vermek için, Kürt halkını hükümetinizin yüksek ahlakî etkisinden yararlandırmanızı diliyor. Sayın Bakan, en derin saygılarımızı sunmaktan onur duyarım.”

Seyit Rıza Dersim Generali

Bu mektubun aslı Londra’da, ‘Public Record Office’ arşivleri arasındadır. O yüzden inkar edemiyorlar ama Seyit Rıza’yı kurtarmaya çalışan zihniyet, mektubu onun yazmadığını, Nuri Dersimi’nin yazdığını iddia ederler. Diğer yalanları gibi bu da yalandır. Bu mektup, işbirlikçi ihanetin belgesidir.

Tarih: 10 Haziran 2011, 00:07 - İp: 78.***.**9.63
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

ortalık yatışmış.

 

Tarih: 18 Haziran 2011, 21:53 - İp: 78.***.**2.55
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör


Kaldıki Seyit Rızanın adamları yol ,hastahane,okul yapmak isteyen devlete Ağalık sisteminin kaldırılacağından korkarak saldırmış.Karakollardaki anan kuzusu mehmetçikleri katletmiştir.Ellerinde güllerle gelmemiştir.

Yakın tarihimizde iki tanınmış Dersimli vardır:

Biri, İlk Meclis’te Dersim Milletvekili olarak yer alan ve Atatürk’ün yanında Türkiye’nin birliği ve bütünlüğü için mücadele eden Dersimli Diyap Ağa…

Diğeri ise, Cumhuriyet dönemindeki Dersim İsyanı’nın başında yer alarak, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni parçalamak içi mücadele eden Dersimli Seyit Rıza…

Türkiye, bugün bu iki Dersimli arasında sıkışmıştır!...

Bugün Sabahat Tuncellerin ve Bengi Yıldızların “birleştirici” Diyap Ağa’yı unutarak “ayrılıkçı” Seyit Rıza’nın peşinden gitmeleri, Türkiye’nin gittiği yolu göstermesi bakımından çok dikkat çekicidir.

Ancak eninde sonunda hak yerini bulacak; birleştirici, bütünleştirici Diyap Ağa düşüncesi, ayrılıkçı bölücü Seyit Rıza’ya düşüncesine galip gelecektir…

Diyap ağa Ayrılıkçı Kürt hareketine karşı “Biz Kürt değil, biz Türk’üz” diyerek Türk devletinin bütünlüğünü savunmuştur:

Diyap Ağa yapılan bir röpörtajda “Lozan Konferansı sırasında kürsüye çıktım. Aha bizim memleket ahalisi Kürt’müş, orada bir Kürt Hükümeti kuracaklarmış, bunu duyunca kızdım kürsüye çıkıverdim. Gene sustular: ‘Lâilaheillâh Muhammedürresullâllah’ dedim. ‘Gerek Şafiî, gerek Hambelî, gerek Hanefî hepimizin kıblesi birdir. Meclisimiz, kulübümüz, dinimiz, milletimiz birdir. Biz Kürt değil, biz Türk’üz. Hepiniz Lâilaheillâh demişsiniz. Şimden sonra mı, ayrı bir din, ayrı bir millet olacağız.”

Mağaralar ateşe verilmiş, miş miş de miş miş. İnsanoğlu evlerde mi yaşamakta mağaralarda mı? Neden Seyit Rıza ve 5 karısı mağaralarda ki. Şimdiki PKK’lılar da mağaralarda değil mi? Peki yakılmış da neden Seyit Rıza nam şahıs yakılmamış da yargılanmış. Tarihe bakarken dikkatli olalım. Her olayı herkes işine geldiği gibi yazar ise buna tarih denilmez. Seyit Rıza İsyanının bastırılması bize Hatay’ı getirmiştir. Çünkü Anadolu’nun ortasında Tunceli hiç bir kıyıya komşusu bile yok. Buna rağmen, neden ve nasıl olur da isyan eder.

İsyanın adı DERSİM İSYANI değil; isyanın adı Seyit Rıza isyanı. Seyit Rıza bir Zaza. Arap değil. Bu şahıs seyit olmanın getirisi bol olduğu için kendisinin Hz Ali soyundan geldiğini iddia ediyor.Üstelik çıkarı için köy basıp alevi katleden cinsten.



 

Tarih: 18 Haziran 2011, 22:59 - İp: 78.***.**1.21
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

ortalık karışmış.

 

Tarih: 19 Haziran 2011, 00:05 - İp: 78.***.**2.55
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Acem i saftirik insanları seyyitim meyyitim diye kandımasınlar.Herkes seyyitde olsa çalışacak,yan gelip yatıp milleti sömürüp yalandan cennet vaat etmeyecek.Kanunlar önünde herkes eşit olduğu gibi Allah nazarındada eşittir.Bunun aksini sylemek yaratıcıya atılan en büyük iftiradır.Bana göre küfür bile sayılır.Yaşadığımız 21.yüzyılda böyle insanları görmek beni hayal kırıklığına uğratıyor.Ne yani Allah adil değilmi.

Birileri ingiliz atı yada arap atı gibi ben ondan doğdum özellikleri dna yoluyla bana geçti diyor.

Seyyit Rıza denilen adam oğlunu öldürdü diye başka bir aşiretin köyünü basmış ne kadar köyde insan varsa öldürmüş.Bununlada yetinmemiş o köyün mezar taşlarını bile tahrip etmiş.Bu cahil yobaz adammı günahsız.Köyününe hizmet amaçlayan devlete saldırmış günahsiz mehmetçikleri öldürmüş.Bu adamın evlendiği 5 hanımdan en geç hanımı kaç yaşındaydı 13 mü 15 mi kendisi kaç yaşındaydı 70 yada 80 mi söyleyin.Bu tuzaklara düşmeyin.

Bugün devlet kademelerinde pek çok Tuncelli var.kimse bunlara ayrıcalıklımı davrandı.kpss ve öss de sadece Tuncellileremi haksızlık yapıldı.

Evet devlet suçlu oranın insanını Türkiye bütününden ayrmadı.Dedikodularla bu acem i olanlara bu işlerin olmayacağını söylemek lazım.

 

Tarih: 19 Haziran 2011, 22:43 - İp: 78.***.**2.85
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

şimdi nasıl olmuş ortalık ??

emmi ingiliz atı demişsin de

keza bu ingiliz atı cinsinin atası arap atıdır

zira bu ingiliz atı ırkı suriye den götürülen bir arap atından türetilmiştir. dolayısıyla esasında arap atıdır.

6 lı da paso yatarım zati ilk ayaktan

 

Tarih: 20 Haziran 2011, 12:28 - İp: 88.***.**5.163
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Kumar felakettir keza. Benim dayıma alaman lotosundan para çıkmıştıda perşan olmuş idi. Kumarı bırak emmi.

 

Tarih: 20 Haziran 2011, 13:57 - İp: 88.***.**2.29
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

kumarı bilmem emmi
altılıda oynamadım keza hiç
lakin bizim teyzoğlu dayoğlu camiası paso beygir yarışı oynar
müthiş bir binicilik sporuna ilgi var hepsinde
atları isimleriyle hatta kimin oğlu kimin kızı mertebesinde bilmekteler

ben sade sayısal alırım

 

Tarih: 20 Haziran 2011, 21:22 - İp: 85.***.**6.235
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

hastası öyle emmi. oynamamak en iyisi.

 

Tarih: 20 Haziran 2011, 21:25 - İp: 88.***.**4.215
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

emmi sende sizin kırsalın boz beygirlerinden haftalık müsabakalar tertip etsen baya batılılaşır anglo sakson ortamı gibi olursunuz köy bazında

 

Tarih: 20 Haziran 2011, 21:34 - İp: 85.***.**6.235
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

evet emmi. lakin sucuk mukabili at kalmadımemlekette. kontrolsüz kesim kesim değildir emmi. numunelik kalmadı.
bizm oğlanların sünnetinde eşşek arabası ile gezdircem emmi. gasteye çıkarız.

 

Tarih: 20 Haziran 2011, 21:38 - İp: 88.***.**4.215