dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Dersim Olayları Neydi

Zamanın Malatya emniyet müdürü İhsan Sabri Çağlayangil’in şimdiki CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla 1988 yılında yaptığı iddia edilen bir röportajda mağaralara sığınmış çoluk çocuk, kadın yaşlı birçok insanın zehirli gazlarla fare gibi öldürüldükleri, 7′den 70′e tüm Kürtlerin katledildiği söylenmiş:

Taraf gazetesi yazarı Ayşe Hür’e gönderilen bir ses CD’si.
Ayşe Hür yazısında “Çağlayangil’i tanıyan birkaç kişiye dinlettim. Onun sesi olduğunu doğruladılar” diyor.
Bence en başta Kemal Kılıçdaroğlu’na sormalıydı.Fakat cumhurbaşkanlığı vekilliğine kadar yükselmiş ve Dersim’de mahkemelerde sorumluluk almış bir devlet adamı şu cümleleri asla sarfetmez:”Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler.”Malum ses kasetlerinin nasıl düzenlendiğini iyi biliyoruz.

Yahu bu Çağlayangil, hem mağaraların yanında, hem 7 den 70′e kesilenlerin yanında, hem mahkemelerde.
Üstelik de 15 kasım 37′de Atatürk bölgeyi geziyor. 18 Kasım’da Tunceli’yi teftiş ediyor. Okul çocuklarıyla konuşuyor. Halk her yerde kendisini coşkuyla karşılıyor.
Bugün cumhurbaşkanı ve başbakan, örneğin Diyarbakır’da böyle bir harekat yaptırsa, katliamlar olsa, önde gelen bir aşiret reisi asılsa, ertesi günü cumhurbaşkanı bölge gezisine gider mi? Halkın karşısına çıkabilir mi?
Akıl var, mantık var. Bir de bu tarafından düşünün bakalım.

Cumhuriyet de, her bölgede, her ilde kendini ve kanunlarını kabul ettirmek zorundadır.
Ama Dersim kabul etmeyip direniyor.
Örneğin Seyit Rıza köy basıyor, yakıp yıkıyor. Mağdurlar şikayet ediyor. Ne kolluk kuvvetleri, ne devlet suçluları alamıyor. Adalet işlemiyor.

Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizlerin kışkırtmasıyla çıkarılan Koçgiri İsyanının elebaşılarından Alişer ile Baytar Nuri’yi devlete teslim etmeyip, onlarla yeni bir isyana hazırlanan çapulcu Seyit Rıza’nın hainliğini görelim şimdi:

Tarih: 30 Temmuz 1937

“Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına,

Yıllardır, Türk Hükümeti Kürt halkını asimile etmeye çalışıyor ve bu amaçla halkı eziyor, Kürtçe yayınları ve gazeteleri yasaklıyor, anadilini konuşan insanlara işkence ediyor ve sistematik olarak insanları Kürdistan’ın bereketli topraklarından söküp, Anadolu’nun çorak bölgelerine göçe zorluyor ve birçoğu oralarda telef oluyor.

Türk Hükümeti son olarak, hükümetle yapılan anlaşma gereği, bu işkencelerin dışında tutulan Dersim’e de girmeye çalıştı. Bu olay karşısında Kürtler, uzak sürgün yollarında yok olmaktansa, 1930′da Ağrı Dağında, Zilan vadisinde ve Beyazıt’ta yaptıkları gibi, kendilerini savunmak üzere silaha sarıldılar. Üç aydan beri ülkemi, acımasız bir savaş kırıp geçiriyor. Savaş araçları bakımından eşitsizliğe rağmen ve bombardıman uçaklarının yangın bombaları, zehirli gaz bombaları atmalarına rağmen, ben ve arkadaşlarım Türk ordusunu başarısızlığa uğrattık. Direncimiz karşısında Türk uçakları köyleri bombalıyor, ateşe veriyor, savunmasız kadın ve çocukları öldürüyor ve böylelikle Türk Hükümeti, başarısızlığının intikamını tüm Kürdistan’da işkence yaparak almak istiyor.Hapisler, ağzına kadar masum Kürtlerle doludur. Aydınlar kurşuna diziliyor, asılıyor veya Türkiye’nin ücra köşelerine sürgüne gönderiliyor. Ülkelerinde bulunan 3 milyon Kürt, barış içinde yaşamak, özgür, kendi ırkını, dilini, geleceğini, kültürünü ve uygarlığını korumak istiyor; benim sesimle ekselanslarınızdan maruz bulunduğu zulüm ve adaletsizliğe son vermek için, Kürt halkını hükümetinizin yüksek ahlakî etkisinden yararlandırmanızı diliyor. Sayın Bakan, en derin saygılarımızı sunmaktan onur duyarım.”

Seyit Rıza Dersim Generali

Bu mektubun aslı Londra’da, ‘Public Record Office’ arşivleri arasındadır. O yüzden inkar edemiyorlar ama Seyit Rıza’yı kurtarmaya çalışan zihniyet, mektubu onun yazmadığını, Nuri Dersimi’nin yazdığını iddia ederler. Diğer yalanları gibi bu da yalandır. Bu mektup, işbirlikçi ihanetin belgesidir.

Tarih: 10 Haziran 2011, 00:07 - İp: 78.***.**9.63
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

ne olcek dersimde bütün alevileri chp öldürdü.
şimdide bütün aleviler chp yi oy veriyor.
teşbihte hata olmasın tecavüzcüsüne aşık olmak bu.

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 00:27 - İp: 88.***.**1.54
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Dersimde gereken ne idiyse o günkü hükümet tarafından kararlılıkla ve azimle yapılmıştır.
Sabiha Gökçen pilotumuzu rahmetle anıyorum...

Bu olayda özellikle kürtçü çevrelerce Türk ordusu katliamcı olarak gösterilmek isteniyor. Ama kimse isyanın başında Dersim karakollarında hunharca kılıçtan geçirilerek şehit edilen yüzden fazla vatan evladı askerimizi görmüyor. Onlardan hiç bahsedilmiyor. Onlar için yürekleri bir nebze olsun sızlamıyor... Onları şehit edenleri sorgulamak akıllarına gelmiyor...

Bugün Dersim isyanını kaşıyarak;
CHP yi özür dilemek durumuna getirenler,
Hükümeti baskı altına almak isyeyenler,
TSK nın elini güçsüzleştirerek bir şey yapamaz duruma getirmek isteyenler kimlerdir?
Güneydoğuda yakında başlatılacak olan yeni ve daha büyük bir isyan için ortamı yumuşatmak, zemin hazırlamak, kamuoyunu alıştırmak isteyenlerdir.

Hiç merak etmeyin ve ümitlenmeyin... Dün gereken nasıl yapıldıysa bugün de aynı şekilde yapılır.
Bu ülke sahipsiz değildir...


#ercan43' tarafından 10.06.2011 15:41:19 tarihinde düzenlendi.


#ercan43' tarafından 10.06.2011 16:34:30 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 11:26 - İp: 217.***.**9.148
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

100 yil oncesinin olaylarini pisirip pisirip bu gune tasimak gelecekten kaygi duyanlarin yapacagi istir.Oyle gecmisini bilmeyen gelecegini goremez falan filan laflari etmeyin bana.Zamaninda ne-nerde-nasil-niye oldu gibi konulari herkes kafasina gore yorumluyor ve kendini hakli gostermeye calisiyor hepsi bu.Yunanlilarida denize doktu o zihniyet haberiniz varmi sizin.Biraz daha geriye gidin madem o kadar gittiniz.Senin dedenin dedesinin dedesinin dedesinin dedesinin haksiz yere osmanlida iken adam oldurmedigi,isyan bastirmadigi ne malum.

Amerikadada Kizilderilileri katletmisler ama ayni zihniyet simdi Kizilderililere ozel bolgeler verip,o bolgelerde Casino yapimini serbest burakarak onlari ihya etmistir.

Aleviler konusundada CHP den baska onlarin haklarini verebilecek ve rahat ettirecek bir parti yoktur Turkiyede.Gecmisde hata vardir yada yoktur ama muhim olan o hatalardan donulmusmu,donulmemismi ve simdiki durum nedir olayidir.Inaniyomusuniz siz AKP alevilere daha cok haklar versin CHP den..

Ayrica siz zirt pirt Amerikada yerlilere yapilan eziyetin bir politika malzemesi yapildigini duydunuzmu hic baska anlayista olan diger Amerikalilar tarafindan???

Emekliler nolacak,fakir nolacak diyorlar Basbakan 2002 yilindan bu yana yapilan maas artislarinin yeterli oldugundan enslasyon ustu oldugundan bahsediyor.

Ulasimda giderler ne kadar artmis,benzin kac para olmus,etin kilosu kaca cikmis bide bunlara deginse. 4 islem bilen insan yemez bunlari ama islerine gelmiyor.Ya tek tarafli veri showu yaparlar,yada gecmisten medet umar.

Yol yapimini maharet saniyorlar bide.
Dunyadaki teknolojik gelisim ve kolayliklari AKP nin yarattigini zannediyorlar heralde.
Demek istedigim Teknoloji ilerledikce,imkanlara ulasimda o kadar kolaylasir ve gecmiste 50 senede yapilan isi 10 senede yapmak mumkun olabilir.
Utanmasa gecmiste pirpirlarla 20 saatte gidilen yere simdi 3 saatte gidiliyor diye kendi yaratmis gibi propaganda yapacak.
10 senede tabiki yapicaksin yol,okul,hastane ve benzeri seyleri cunku ihtiyactir ve zorundasin.
He sen naptin,sen biraz daha cok sattin memleketi,(ne alakaysa kar eden kurumlari bile)ve o parayi kullandin.Bunlarla artik kac yakinin adam oldu,kac duble yol olmaliydi da kacini yaptin falan hepsi tartisilir...

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 15:58 - İp: 221.***.**3.132
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Secimlerde istedigim tek sey AKP nin tekrar iktidar olmasidir.Anayasayi istedikleri gibi elleyebilecek gucleri olmasada olur memleketi dahada karistirmasinlar ama su Ekonomide nasil batacaklar ve Turkiyeyi nasil zor gunler bekliyoru AKP ile gorup halkin olaylari cakmasininda zamani geldi artik.Bu cari acik basimiza nasil bela olacak gorecegiz.Birde Istanbulda debrem olursa artik vay halimize...

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 16:09 - İp: 221.***.**3.132
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Hayaldi gerçek oldu ozansan emmi. Gelde Türkiyenin bi eski yollarını birde yeni yollürono gör. Şimdikilerde teknik olarak berbat. Ama olsun. En azından ıscak asfalt.
Dersimde katledilen sivillerin iki eli cehepenin yakasındadır. Çoluk çocuk katletmek kimin kitabında yazar emmiler.

Kişişel not:
İnsanların yaptıkları beşeri hatalar ile alay edilememisi gerektiğini söylemiş idim. Keza bir hadiste şöyle demektedir. Bir mümin başka birisini bir sebepten kanır alaya alırsa aynısını yaşamadan ölmez.
Diyarbakırrrr,,, Diyarbakııırrrrr

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 17:18 - İp: 88.***.**3.106
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Neyse artik fazla Politikaya girmeyelim.Pazar gunu dananin kuyrugu kopar.Gavga etmen bakam oolaada...Sandiklarinizada sahip cikin.Gotuveelee valla copluge oylaaniz bosa gidee...

..
Aklima geldi.Esmeli biri;``Gotuveecekksen gotuve,gotuveeemiceksen gotuveecekler vaa `` demis zamaninda...

Komik degilim biliyorum ....
Birde gecen sefer Darulacizeden akli denegeleri kayip yaslilari toplayip AKP icin gotuveemisler sandiklara...Kime vercen dayi oyunu demis gorevli,yasli amcada sana vercem demis...

#ozansan' tarafından 10.06.2011 18:55:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 17:49 - İp: 221.***.**3.132
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Dersim olaylarında devlet haklıdır. Devlet otoritesini tanımayan, devlet içinde devlet kuran, devleti dersime sokmayan, okulları kışlaları yakan, askeri öldüren, geçimini çevre illerin yağma ve talanından sağlayan cumhuriyet içerisindeki derebeyliği devlet hakettiği şekilde tarumar etmiştir.
Dersimliler neden chp ye oy verir. Belki de kendilerini bu azgın feodal derebeylerinin boyunduruğundan kurtardığı için veriyordur.
Tunceli yıllarca pkk nın giremediği ve toplumsal taban bulamadığı bir yerdi. Lakin aymaz ihanet politikaları neticesinde bugün pkk ya bdp ye teslim edilmiştir. Kürt olmayan Tunceli halkı kürtsünüz diye diye en sonunda kürt haline getirilmek üzeredir.
O dönemin toplumsal atmosferini, ekonomik, siyasi, askeri şartlarını teneffüs etmeden bugünden geriye dönüp gazel okumak kolaydır.




 

Tarih: 10 Haziran 2011, 18:31 - İp: 88.***.**0.137
selcuk.t
selcuk.t (üye)
İstanbul / Amatör

çoluk çocuk tarumar olmayı haketmek için ne suç işlemiş olabilir?

aymaz ihanet politikaları mı? pkk oraya yeni girmedi ki. ben askerliğimi 2002'de tunceli'de yaptım. 20bin kişilik nüfusu var, 5bin'i aranıyor deniyordu. bu adamlar bir anda aranır hale gelmediler herhalde...

kim yaparsa yapsın çoluk çocuğu, mücadeleye dahil olmayan yaşlıları vs. katletmek bir insanlık suçudur. bari bunu savunmayın.

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 19:21 - İp: 130.***.**3.165
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

tuncelilerde türkmen demi emmi kılıştaroğlu gibi. zorla türk etceksiniz adamları. kılıştaroğlu gabıl etmekte.

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 20:37 - İp: 88.***.**1.54
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

"çoluk çocuk tarumar olmayı haketmek için ne suç işlemiş olabilir? "

O günkü olayların belgeleri halâ devlet arşivlerindedir. Henüz açıklanmadı.
Anlatılanlar, yazılıp çizilenler hep kulaktan dolma bilgilerdir...

Geçmişi iyi anlamak için günümüze bakalım...

Güneydoğuda yapılan isyan provalarında neden çocuklar hep ön saflara sürülüyor?
Bunu sorgulamak hiç aklımıza gelmez. Neden se bu konularda hep sağır ve körüzdür...
Bugün polise taş, molorof atan; yakıp yıkan çocukların eline yarın silah verilmeyeceğini kim garanti eder?

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 20:42 - İp: 217.***.**9.148