dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Dersim Olayları Neydi

Zamanın Malatya emniyet müdürü İhsan Sabri Çağlayangil’in şimdiki CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla 1988 yılında yaptığı iddia edilen bir röportajda mağaralara sığınmış çoluk çocuk, kadın yaşlı birçok insanın zehirli gazlarla fare gibi öldürüldükleri, 7′den 70′e tüm Kürtlerin katledildiği söylenmiş:

Taraf gazetesi yazarı Ayşe Hür’e gönderilen bir ses CD’si.
Ayşe Hür yazısında “Çağlayangil’i tanıyan birkaç kişiye dinlettim. Onun sesi olduğunu doğruladılar” diyor.
Bence en başta Kemal Kılıçdaroğlu’na sormalıydı.Fakat cumhurbaşkanlığı vekilliğine kadar yükselmiş ve Dersim’de mahkemelerde sorumluluk almış bir devlet adamı şu cümleleri asla sarfetmez:”Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler.”Malum ses kasetlerinin nasıl düzenlendiğini iyi biliyoruz.

Yahu bu Çağlayangil, hem mağaraların yanında, hem 7 den 70′e kesilenlerin yanında, hem mahkemelerde.
Üstelik de 15 kasım 37′de Atatürk bölgeyi geziyor. 18 Kasım’da Tunceli’yi teftiş ediyor. Okul çocuklarıyla konuşuyor. Halk her yerde kendisini coşkuyla karşılıyor.
Bugün cumhurbaşkanı ve başbakan, örneğin Diyarbakır’da böyle bir harekat yaptırsa, katliamlar olsa, önde gelen bir aşiret reisi asılsa, ertesi günü cumhurbaşkanı bölge gezisine gider mi? Halkın karşısına çıkabilir mi?
Akıl var, mantık var. Bir de bu tarafından düşünün bakalım.

Cumhuriyet de, her bölgede, her ilde kendini ve kanunlarını kabul ettirmek zorundadır.
Ama Dersim kabul etmeyip direniyor.
Örneğin Seyit Rıza köy basıyor, yakıp yıkıyor. Mağdurlar şikayet ediyor. Ne kolluk kuvvetleri, ne devlet suçluları alamıyor. Adalet işlemiyor.

Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizlerin kışkırtmasıyla çıkarılan Koçgiri İsyanının elebaşılarından Alişer ile Baytar Nuri’yi devlete teslim etmeyip, onlarla yeni bir isyana hazırlanan çapulcu Seyit Rıza’nın hainliğini görelim şimdi:

Tarih: 30 Temmuz 1937

“Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına,

Yıllardır, Türk Hükümeti Kürt halkını asimile etmeye çalışıyor ve bu amaçla halkı eziyor, Kürtçe yayınları ve gazeteleri yasaklıyor, anadilini konuşan insanlara işkence ediyor ve sistematik olarak insanları Kürdistan’ın bereketli topraklarından söküp, Anadolu’nun çorak bölgelerine göçe zorluyor ve birçoğu oralarda telef oluyor.

Türk Hükümeti son olarak, hükümetle yapılan anlaşma gereği, bu işkencelerin dışında tutulan Dersim’e de girmeye çalıştı. Bu olay karşısında Kürtler, uzak sürgün yollarında yok olmaktansa, 1930′da Ağrı Dağında, Zilan vadisinde ve Beyazıt’ta yaptıkları gibi, kendilerini savunmak üzere silaha sarıldılar. Üç aydan beri ülkemi, acımasız bir savaş kırıp geçiriyor. Savaş araçları bakımından eşitsizliğe rağmen ve bombardıman uçaklarının yangın bombaları, zehirli gaz bombaları atmalarına rağmen, ben ve arkadaşlarım Türk ordusunu başarısızlığa uğrattık. Direncimiz karşısında Türk uçakları köyleri bombalıyor, ateşe veriyor, savunmasız kadın ve çocukları öldürüyor ve böylelikle Türk Hükümeti, başarısızlığının intikamını tüm Kürdistan’da işkence yaparak almak istiyor.Hapisler, ağzına kadar masum Kürtlerle doludur. Aydınlar kurşuna diziliyor, asılıyor veya Türkiye’nin ücra köşelerine sürgüne gönderiliyor. Ülkelerinde bulunan 3 milyon Kürt, barış içinde yaşamak, özgür, kendi ırkını, dilini, geleceğini, kültürünü ve uygarlığını korumak istiyor; benim sesimle ekselanslarınızdan maruz bulunduğu zulüm ve adaletsizliğe son vermek için, Kürt halkını hükümetinizin yüksek ahlakî etkisinden yararlandırmanızı diliyor. Sayın Bakan, en derin saygılarımızı sunmaktan onur duyarım.”

Seyit Rıza Dersim Generali

Bu mektubun aslı Londra’da, ‘Public Record Office’ arşivleri arasındadır. O yüzden inkar edemiyorlar ama Seyit Rıza’yı kurtarmaya çalışan zihniyet, mektubu onun yazmadığını, Nuri Dersimi’nin yazdığını iddia ederler. Diğer yalanları gibi bu da yalandır. Bu mektup, işbirlikçi ihanetin belgesidir.

Tarih: 10 Haziran 2011, 00:07 - İp: 78.***.**9.63
delirendeli
delirendeli (üye)
İzmir / Amatör

Eyvallah

Bu arada konuyla alakalı değil ama...;

Şah İsmail ile diplomatik yazışmalar sırasında İsmail Selim'e (YAVUZ) bir sandık gönderir. Ve sandık da bir kaç hediye ama sandığın dibi tamamen İnsan pisliği ile doldurulmuş. Buna karşılık Selim de bir sandık gönderir ve içinde gül reçeli ve değerli bir kaç hediye sandığın dibi de gül yaprakları ile dolu. Sonra bir not, notta da; insan yediğinden hediye gönderir gibilerinden bir yazı yazar.

 

Tarih: 12 Haziran 2011, 10:52 - İp: 217.***.**9.210
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

helal olsun yavuza.

 

Tarih: 12 Haziran 2011, 20:33 - İp: 88.***.**1.54
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör


Kılıçdaroğlu ise Dersim ile ilgili topladığı bilgileri yazacakken atıldığı politik yaşamı bu konuda kitap yazmasını engelliyor.CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Sayın Başbakan Dersim'de yaşananlarla ilgili devletin arşivlerini açsın. Açmıyorsa korkuyordur, yürekli değildir' demişti.

Dersimliler ise yüksek dağlarla çevrili bu doğal kalede kapıyı yüzyıllardır içeriden kilitlemişler. Devletle ilişkileri minimumda. Zaten hep yarı özerk olmuşlar. Türk ulus-devletinin gelişi Dersim’in tüm farklılığını bitirecek. Bunun üzerinedir ki, 20-21 Mart 1937 gecesi ahşap Harçik Köprüsü’nü yakma, telefon hatlarını kesme, civardaki karakolu basma vuku buluyor.

Kılıçdaroğlunun Soner Yalçına anlattıkları Tıkla

Kılıçdaroğlunun kaydettiği ses kaydı Tıkla

Dinlediyseniz, “Kanlı bir harekât oldu” dedikten sonra Çağlayangil’in sesi devam ediyor: “... Dersim davası da bitti. Hükümet otoritesi Dersim’e geldi.”Fakat görülüyorki bitmemiş.

Ayşe Hür ün yazısı Tıkla

İnsanların katledilmesi ile ilgili iddialar ne kadar gerçek?Hiçbir Türkmen Alevi den,yeniliğe,çağdaşlığa,Atatürk ilke- devrimlerine karşı olanı gördünüz mü?

Menemen olayı aynı şiddetle bastırılmadı mı? Şeyh Sait isyanı aynı şiddetle bastırılmadı mı? Ağrı isyanı aynı şiddetle bastırılmadı mı? "Dersim'de Alevi katliamı yapıldı" diyen zihniyet, aynı mantık çerçevesinde Şeyh Sait isyanı hakkında "Sünni katliamı yapıldı" diyebilecek mi? Bu ne perhiz? Bu ne lahana turşusu? Atatürk gibi otoriter bir devlet adamı herhalde çıkarılan isyanları davul zurnayla karşılayacak değildi,

Dersim'in yönetimi ağaların elindeydi ve ağalar Cumhuriyet yönetiminin otoritesini kabûl etmemekte direniyordu. Üstelik Dersim halkı ağaların yönetim biçiminden memnun değildi. Her ağanın kendi özel hapishanesi olduğunu, insanları orda cezalandırdıklarını, çok diktatör davrandıklarını, zaman zaman ağa yada aşiret reisleri birbirlerinin atlarını/hayvanlarını çaldıklarını, yaktıklarını, sattıklarını, kısaca dağ kanunu dediğimiz kuralların Dersim'de geçerli olduğunu görüyoruz. Hayvancılık yaparak geçinenler hayvanlarının bir bölümünü ağaya vermek zorundaydı. Dersim halkı, ağalar ve aşiret reisleri tarafından bilerek cahil bırakılmıştı. Acaba neden? Halkın feodal sisteme karşı çıkacağı korkusuyla bölgeye okul, eğitim, kültür hizmeti verilmemişti. Yani Dersim'de Cumhuriyetin getirdiği ilkelerden daha ileri bir yönetim olsa ve Cumhuriyet yönetimi de bazı hakları almaya kalksa, ozaman insan düşünebilir, ve diyebilir ki: acaba var olan hakları Cumhuriyet yönetimi Dersimlilerin elinden alıyor muydu?

 

Tarih: 13 Haziran 2011, 23:37 - İp: 85.***.**1.202
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

cehepe tuncelide tulum çıkarttı
tuncelide denildiği gibi çocuk katliamı olsa idi daha şahitleri bile canlı olur cehepe ye tek bir oy çıkmaz idi

kapanmış yaraları kaşıyıp kanatanların niyetleri başkadır.
bu memlekete ihaneti vataniye kanunu tekrar lazımdır.

cehepeye oy vermedim emmiler başlaman yine her lafa k.daroğlu şöyleydi diyerekten

 

Tarih: 13 Haziran 2011, 23:45 - İp: 88.***.**2.94
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

evet emmi bende hıyaneti vataniyye kanunnudan yanayım. Sİlivridikileri kestikmi mesele biterdi.

 

Tarih: 14 Haziran 2011, 14:31 - İp: 78.***.**3.242
delirendeli
delirendeli (üye)
İzmir / Amatör

Ben şu kitabı tavsiye ederim dersim olaylarının aslını anlmak için:

Rıza Zelyut
Dersim İsyanları Ve Seyit Rıza Gerçeği

 

Tarih: 14 Haziran 2011, 21:55 - İp: 78.***.**8.71
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

hazzetmem o adamdan.

 

Tarih: 14 Haziran 2011, 22:05 - İp: 88.***.**0.236
delirendeli
delirendeli (üye)
İzmir / Amatör

Adamı napıcan belgeleriyle sana bilgi veriyor. Yoksa kişiliğinden kimliğinden banane

 

Tarih: 14 Haziran 2011, 22:50 - İp: 78.***.**8.71
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Boşver rızayı. Emmi Kürtlerin hepisini tekrar kesem. Bi daha sesleri çıkmasın.
Keza Türkiyenin her yerinde acayip bir Kürt antipatisi oluşmuş vaziyette.

 

Tarih: 15 Haziran 2011, 09:04 - İp: 88.***.**1.159
delirendeli
delirendeli (üye)
İzmir / Amatör

Neden acaba ?

 

Tarih: 15 Haziran 2011, 22:29 - İp: 78.***.**8.174