dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Dersim Olayları Neydi

Zamanın Malatya emniyet müdürü İhsan Sabri Çağlayangil’in şimdiki CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla 1988 yılında yaptığı iddia edilen bir röportajda mağaralara sığınmış çoluk çocuk, kadın yaşlı birçok insanın zehirli gazlarla fare gibi öldürüldükleri, 7′den 70′e tüm Kürtlerin katledildiği söylenmiş:

Taraf gazetesi yazarı Ayşe Hür’e gönderilen bir ses CD’si.
Ayşe Hür yazısında “Çağlayangil’i tanıyan birkaç kişiye dinlettim. Onun sesi olduğunu doğruladılar” diyor.
Bence en başta Kemal Kılıçdaroğlu’na sormalıydı.Fakat cumhurbaşkanlığı vekilliğine kadar yükselmiş ve Dersim’de mahkemelerde sorumluluk almış bir devlet adamı şu cümleleri asla sarfetmez:”Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler.”Malum ses kasetlerinin nasıl düzenlendiğini iyi biliyoruz.

Yahu bu Çağlayangil, hem mağaraların yanında, hem 7 den 70′e kesilenlerin yanında, hem mahkemelerde.
Üstelik de 15 kasım 37′de Atatürk bölgeyi geziyor. 18 Kasım’da Tunceli’yi teftiş ediyor. Okul çocuklarıyla konuşuyor. Halk her yerde kendisini coşkuyla karşılıyor.
Bugün cumhurbaşkanı ve başbakan, örneğin Diyarbakır’da böyle bir harekat yaptırsa, katliamlar olsa, önde gelen bir aşiret reisi asılsa, ertesi günü cumhurbaşkanı bölge gezisine gider mi? Halkın karşısına çıkabilir mi?
Akıl var, mantık var. Bir de bu tarafından düşünün bakalım.

Cumhuriyet de, her bölgede, her ilde kendini ve kanunlarını kabul ettirmek zorundadır.
Ama Dersim kabul etmeyip direniyor.
Örneğin Seyit Rıza köy basıyor, yakıp yıkıyor. Mağdurlar şikayet ediyor. Ne kolluk kuvvetleri, ne devlet suçluları alamıyor. Adalet işlemiyor.

Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizlerin kışkırtmasıyla çıkarılan Koçgiri İsyanının elebaşılarından Alişer ile Baytar Nuri’yi devlete teslim etmeyip, onlarla yeni bir isyana hazırlanan çapulcu Seyit Rıza’nın hainliğini görelim şimdi:

Tarih: 30 Temmuz 1937

“Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığına,

Yıllardır, Türk Hükümeti Kürt halkını asimile etmeye çalışıyor ve bu amaçla halkı eziyor, Kürtçe yayınları ve gazeteleri yasaklıyor, anadilini konuşan insanlara işkence ediyor ve sistematik olarak insanları Kürdistan’ın bereketli topraklarından söküp, Anadolu’nun çorak bölgelerine göçe zorluyor ve birçoğu oralarda telef oluyor.

Türk Hükümeti son olarak, hükümetle yapılan anlaşma gereği, bu işkencelerin dışında tutulan Dersim’e de girmeye çalıştı. Bu olay karşısında Kürtler, uzak sürgün yollarında yok olmaktansa, 1930′da Ağrı Dağında, Zilan vadisinde ve Beyazıt’ta yaptıkları gibi, kendilerini savunmak üzere silaha sarıldılar. Üç aydan beri ülkemi, acımasız bir savaş kırıp geçiriyor. Savaş araçları bakımından eşitsizliğe rağmen ve bombardıman uçaklarının yangın bombaları, zehirli gaz bombaları atmalarına rağmen, ben ve arkadaşlarım Türk ordusunu başarısızlığa uğrattık. Direncimiz karşısında Türk uçakları köyleri bombalıyor, ateşe veriyor, savunmasız kadın ve çocukları öldürüyor ve böylelikle Türk Hükümeti, başarısızlığının intikamını tüm Kürdistan’da işkence yaparak almak istiyor.Hapisler, ağzına kadar masum Kürtlerle doludur. Aydınlar kurşuna diziliyor, asılıyor veya Türkiye’nin ücra köşelerine sürgüne gönderiliyor. Ülkelerinde bulunan 3 milyon Kürt, barış içinde yaşamak, özgür, kendi ırkını, dilini, geleceğini, kültürünü ve uygarlığını korumak istiyor; benim sesimle ekselanslarınızdan maruz bulunduğu zulüm ve adaletsizliğe son vermek için, Kürt halkını hükümetinizin yüksek ahlakî etkisinden yararlandırmanızı diliyor. Sayın Bakan, en derin saygılarımızı sunmaktan onur duyarım.”

Seyit Rıza Dersim Generali

Bu mektubun aslı Londra’da, ‘Public Record Office’ arşivleri arasındadır. O yüzden inkar edemiyorlar ama Seyit Rıza’yı kurtarmaya çalışan zihniyet, mektubu onun yazmadığını, Nuri Dersimi’nin yazdığını iddia ederler. Diğer yalanları gibi bu da yalandır. Bu mektup, işbirlikçi ihanetin belgesidir.

Tarih: 10 Haziran 2011, 00:07 - İp: 78.***.**9.63
acemkızı
acemkızı (üye)
İstanbul / Amatör

KATLİAMI SAVUNMUYORMUŞ LAN NEYİ SAVUNUYORSUN UÇAKLA GİDİP DERSİME BOMBALAR YAĞDIRAN SABİHA O.....Ç.... RAHMET DİLİYORSUN KATLİAM DEĞİLSE NEYDİ BU AÇIKLA HADİ BİLMİYORSANDA KES SESİNİ OTUR SEN NEYİ KİMİ SAVUNUYORSUN

#acemkızı' tarafından 16.06.2011 16:50:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 16:49 - İp: 78.***.**2.54
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Artık size cevap vermeyeceğim.
Gerek yok...
Ayrıca "LAN" ve "EŞŞEK" gibi hakaret içeren sözcüklerinizi de aynen size iade ediyorum.
Kötü söz sahibine aittir...

#ercan43' tarafından 16.06.2011 17:53:51 tarihinde düzenlendi.


#ercan43' tarafından 16.06.2011 17:55:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 16:54 - İp: 217.***.**3.54
acemkızı
acemkızı (üye)
İstanbul / Amatör

bana verecek cevabın yok KELİME HAZNEN SENİN 22 BİN KİŞİNİN KAYBETTİĞİ HAYATININ YANINDA HİÇ KALIR .bencede kapa çeneni

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 16:58 - İp: 78.***.**2.54
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Sakiiiiiiinnnnnnn

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 17:08 - İp: 95.***.**9.172
delirendeli
delirendeli (üye)
İzmir / Amatör

Acem hem üslubun yanlış, hem bilgilerin, hem de bu bilgileri paylaşma şeklin : kaynak vermeden kopyala yapıştır mantığıyla vediğin bilgilerin sana aitmiş gibi burdan paylaşman...

PAylaştığın yazı aldığın sitede Üstad Necip Fazıl a ait diyor ama bu bilgi doğru mudur bilmiyorum.

Bence sen o dönemde yaşayan dersim nüfusunu bir incele. Topu topu 70000 nüfusun 50000 i katledildi diyorsun. (Yok 150000, oldu...

Yok sigara içilmiş yanan cesede karşı, gibi uydurma hikayeler anlatıyorsun.

Hangi insan bunu yapabilir. En azılı katil bile diri diri yanan insan karşısında zevkle sigara içemez sanırım.

TEkrarlıyorum bunlar uydurma. Aksini iddia eden gelir sağlam belgelerle iddiasını savunur.

Sen bişii söle o desin bu desin hangisi doğru . Bu şekilde olmaz . Eğer kulak dolma bilgilerle konuşacaksak bende söylerim çok şey.

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 17:37 - İp: 217.***.**9.210
delirendeli
delirendeli (üye)
İzmir / Amatör

Yıllardır toprak ağalarının vicdansızca uygulamaları ile iice fakirleşen dersim halkı bu sefer de güvenlik tehdidi altında idi. Ağalar çıkarlarını korumak için binlerce köylünün hayatını hiçe sayarcasına emri altındaki köylüleri kışkırıtyor ve çevre köylerdeki diğer ağalar ve emrindekilerle çarpıştırılıyordu.Ve çetelerin baskınları yağmalar halkı iice bezdirdi. Kendi çıkarlarını korumak derdinde olan ağalar devletin atadığı memurları katlettirip ( öğretmen, sağlık görevlisi , asker v.s) halkı devlete karşı asılsız iddialarla dolduruyordu. Oraya hizmet götürmeyi hedefleyen devletin imkanlarını zora sokup devletin oradaki insanlara karşı faydasız olduğu propgandası yıllarca halkta bir devlet düşmanlığı yaratmıştı.(Belki düşmanlığı ağır olur, en azından devlete karşı bir tavır alma durumu diyelim) Bu durumdaki halk ağalarının emrinden bir an bile çıkmıyor aynı zamanda bölgesel çatışmalara itiliyordu. Peki ağanın derdi ne idi. DAha fazla toprak sahibi olmak ve daha fazla kazanmak. Emrindeki halk onun için bir arpa kadar değerli değildi.Devletin uçaklardan atılan kağıda yazılı bildirileri halka inandırıcı gelmediği gibi ağalarını onların gözünde daha da yüceltmişti.Gizli gizli köylülerle yapılan görüşmelerde bile halk devlete inanmıyordu. Ağalarının hükümranlığına son vermek istemiyordu. Napsın gariplerim yıllarca devlet onlara yanlış anlatılmıştı.

Yıllarca süregelen bu durum artık devletin orası için bir çözüm bulma gerçeğini kabul etmesini sağladı. Operasyondan yaklaşık 15 gün önce devlet yetkilieri ağalarla görüşüp buna son vermelerini istedi.Uçaklardan bildiriler atıldı. Halk ile görüşüldü. Ama nafile köylü nuh diyor peygamber demiyordu. Hatta bu girişimlerin bazılarında masum ordu mensupları vicdansızca katledildi. Artık ağalar herşeyin farkındaydı. DEvlet ellerindeki saltanatı almaya kararlı idi. Ve hemen civar karakollar basıldı, yüzlerce ana kuzusu mehmetçik ağaların hırslarının kurbanı oldu. Adeta kardeş kardeşi kırdı. Bu ne bir ne iki ne de üçtü.

Devlet kan akmaması için elinden geleni yapmış, köylüye ağalarını bıraktıramamıştı. Bu durum parazitine sonsuz itaatle bağlı bir konak canlı durumu gibiydi.

Ve devlet oraya bir askeri müdahele bulundu. Orantılı güç orantısız güç tartışmasına girmek mantıklı görünmüyor. Sonuçta masum insanlar ölmüştür. Peki neden; toprak ağalarının çıkar hırsı...

Yazık gerçekten çok yazık. Masum halk teslim olmamış ve ağalarını yalnız bırakmamıştı. Bunun sonucunda belli sayıda dersimli hayatını kaybeymiştir. Net sayı devlet arşivinde mevcutu. O dönemde 70000 küsür nüfusa sahip dersim yaklaşık 7000 (tam emin değilim kitaplardan okuyupta aklımda kaldığı kadarıyla) kayıp vermiştir. Gerçekten onları anmak gerek.

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 18:39 - İp: 217.***.**9.210
acemkızı
acemkızı (üye)
İstanbul / Amatör

delirendeli babannemle tanışmak istermisin 1.ağızdan dinletirsem ikna olurmusun dersim belgeselide var o dönemde asker ve katlima seyirci kalanların konuşması git onları izle dinle siz saygıyı hak etmiyorsunuz sizin gibilerin karşısında ne usluba takınırım ben neden saygı HİÇ KUSURA KALMAYIN DAHADA YORUM YAZMIYCAM BUKADAR MERMER BEYİNLİLERİN KARŞISINDA KATLEDİLİŞİMİZİ SAVUNAMAM

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 19:00 - İp: 78.***.**2.54
delirendeli
delirendeli (üye)
İzmir / Amatör

Bence de yazma böyle saygısız olmaya devam edeceksen.

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 19:52 - İp: 217.***.**9.210
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

bungün dersimin kendilerini katleden chp ye tulum halinde oy vermesi neyle açıklanır acaba. acemapla ne dersin bu hususta.
Bİrde kırmayalım birbirimizi.

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 20:04 - İp: 88.***.**0.34
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Böyle tartışma adabını, üslubunu bilmeyen, hakaret eden, argo sözlerle hitabeden, saygısız, karşı fikre tahammülsüz kişiler için yönetim herhalde gereğini yapar...

 

Tarih: 16 Haziran 2011, 20:51 - İp: 217.***.**3.54