pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Azerbeycanda Hoparlörden Ezan Yasak

Milliyetin haberine göre. Siz ne dersiniz.

Tarih: 27 Mayıs 2007, 11:44 - İp: 88.***.**4.241
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

cinci o yazdığının türkçesi var..

cahille tartışma kızdırırsın, camla silme çizdirirsin..


a.altay;
mesajının altmetnini çözemedim.
Yıllar önce yazdığım ve halen arkasında olduğum düşüncelerimin doğru olmadığını ima ederek, önceki cümlelerindekiler gibi al-aşşağı mı ediyorsun yoksa samimi görüşün mü tam anlayamadım.

 

Tarih: 6 Mart 2009, 12:12 - İp: 88.***.**0.124
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Bolu'da evimiz camiinin bitişiğindedir. Lise yıllarımda her ezan okunuşunda (özellikle sabah ezanları) çileden çıkardım ancak günahtır diye belli etmezdim. Sonra müezzin değişti ve mükemmel ezan okunmaya başlandı. Hani değil rahatsızlık, dinlemesi keyif verdi ezanları. Dolayısıyla bence hoparlörle okunması ya da okunmamasından ziyade ezanın güzel okunması önemli. Günümüzde hoparlör bence mecburiyet yoksa ezanın çoğu yerden duyulması imkansız. Ezanın hoparlörden okunmasında dini açıdan bir sakınca olabileceğini hiç sanmam.

 

Tarih: 6 Mart 2009, 12:23 - İp: 78.***.**5.148
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Dedelerimiz estetik hususunda çok ama çok titiz imiş. Ancak biz tam bir öküzüz bu hususta. Ezanın hoporlörle okunması aslında çokta iyi değil. Ancak teknoloji gelişmiştir. İyisinden olduktan sonra neden olmasın.Ama adam gibi.
Sesini sonuna kadar açmak mıdır müslümanlık.
Olmaz.

 

Tarih: 6 Mart 2009, 13:13 - İp: 88.***.**3.13
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Madem tam birer öküzüz de dün yazdığım mesaja niye polemik yaptın.
Ben ne demiştimki orda. Eski minarelerin gözünü seviyim bu varil bozmalarıda neyin nesi diye bir soru yöneltmiştim. eskiden olanaklar daha kıttı dedim. Ama sen ne yaptın, benim her dediğime yaptığın gibi eskiden olanaklar kıt değildi senin tarih bilgin kıt dedin. eskiden hyndai ekskavatörlermi vardı samsung kepçelermi vardı. Olanaklar kıt değildiyse ne o zaman ??

 

Tarih: 6 Mart 2009, 13:22 - İp: 85.***.**4.182
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

O zaman madem hoparlör olacak stereo harman kardon olsun ekolayzırlı.

 

Tarih: 6 Mart 2009, 13:35 - İp: 85.***.**4.182
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Bu tarz konular hassas konular. Bilen konuşur bilmeyen dinler. Kulaktan duyma bilgilerle sallamayalım ve fikir üretmeyelim. Benimle kişisel problemi olanlar da bu problemlerini bu konuya dahil etmesinler. Varsa bildikleri bunu ortaya koysunlar..

Kim demiş asrı saadette sesi yükseltecek cihaz yoktu diye? Bunu diyen bunu ortaya koymalıdır.. Arada alet olmasa dahi, halkı rahatsız edecek derecede değil ezan, KUR'AN okumak bile hoş görülmemiştir.. Şu an camilerimizde kullanılan aletler zaten genelde kalitesiz ve çoğunlukla diğer insanları rahatsız edecek düzeyde de fazla ses açılıyor. Bu bir gerçek.. Kimsenin bir diğerini rahatsız ederek ibadet etmeye hakkı yok. Namaz kılmayan, müslüman yada gayri müslüm insanları istemedikleri bir zamanda uyandırmak, bir bebeği korkuyla uyandırmak başlı başına bir kul hakkı ihlalidir. KUR'AN ın genel mesajına da terstir.

Kadınların cuma namazı kılamamaları meselesine gelince de sizlere cuma namazıyla ilgili KUR'AN ayetini aşağıya kopyalıyorum.

CU'MA SURESİ 9. AYET: Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.

Ayeti okudunuz ancak cuma namazlarında kaç tane kadın görüyorsunuz? İstanbulu bilmem de bizim buradaki camilerin kadınlara ayrılan bölümü bile erkeklerle doluyor.. Hasbel kader kadın gelecekse bile gelemiyor zaten..

Şimdi beni komplocu ıvır zıvır diye nitelemektense buyrun KUR'AN üzerine bilimsel konuşalım. Saygı çerçevesinde konuşacaksak bu sohbetten zevk de alırım.. Hakaret edecekler, aşağılayacaklar lütfen siz de varsa bilginiz konuşun. Yoksa susun yada en azından hakaret ederek kendinizi alçaltmayın. ALLAH hepimizi görüyor ve niyetimizi de çok iyi biliyor..

 

Tarih: 6 Mart 2009, 13:39 - İp: 85.***.**5.238
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Girgin hocam

İnşallah devam etmiyorlardır Azeriler doğrusunu yapıyorlar. Araya alet sokmak peygamberimizin sünnetine ters.


biraz daha akıllı düşünmek lazım diyorum, hacca, umre'ye de deveyle gitmek gerek o zaman uçakta sünnete ters değil mi ?


yav hoparlör moparlör gibi konularla tartışma oluşturmaya gerek yok herkes Allah için ibadet etmiyor mu, ibadetin şekli şemali vakti belli değil mi? yapın ibadetinizi kendiniz için Allah'ın emrine uymak için...
kavga etmeye yer aramayın durduk yerde...

 

Tarih: 6 Mart 2009, 14:00 - İp: 81.***.**3.185
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Mgirgin, hoparlörden ezan okunmasının sakıncalı olduğuna dair ne gibi bir bilimsel veri var elinde açıklarmısın? Cidden merak ettim.

 

Tarih: 6 Mart 2009, 14:02 - İp: 78.***.**5.148
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Sevgili atakan, hemen bir üstünde yazdıklarımı okumadın galiba???? Bu arada konuyu ben açmadım. Doğru olanı söylemek de herkesin görevi..

 

Tarih: 6 Mart 2009, 14:04 - İp: 81.***.**4.56
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

yav konu açan sensin demedim, ortaya genele söyledim böyle tartışmalara gerek yok diye
tartışırken bilmeden birbirinizi küfre sürüklüyorsunuz, günaha sokuyorsunuz...

 

Tarih: 6 Mart 2009, 14:07 - İp: 81.***.**3.185