pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Azerbeycanda Hoparlörden Ezan Yasak

Milliyetin haberine göre. Siz ne dersiniz.

Tarih: 27 Mayıs 2007, 11:44 - İp: 88.***.**4.241
seyyah1981
seyyah1981 (üye)
Batman / Amatör

yahu ezandan rahatsız olan insan.. kendinden rahatsızdır.. arkadaşlar neyi tartıştığımızın farkındamısınız.. tekbir merkezden okunabilir....
höparlör yasaklanmış.. neden islam teknolojiden uzaklaştırılmaya çalışılıyor....

 

Tarih: 27 Mayıs 2007, 20:38 - İp: 88.***.**4.162
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

20 Bin nüfuslu ilçemizde 20 den fazla cami var. Tek merkezden yayın yapılıyor. Dört camiden yayın yapılsa her taraftan fazlasıyla duyulur. Yüksek sesle her camiden yapılan yayının birbirine karışmasıyla gürültüye dönüşen ortamı ancak burada anlayabilirsiniz.
Minare varken direk, insan sesi varken hoperlör kullanılması bunu yaratıyor.
İnanca saygısızlık biçiminde yorumlamanıza üzüldüm. Asıl saygısızlık ezanı gürültüye çevirmek değil mi?
Ya minareleri baz istasyonlarına kiralamaya ne demeli!...

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 09:38 - İp: 88.***.**5.46
_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Ezanıda duymayalım... sokaklar olmuş paris bizde olalım coni

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 13:26 - İp: 88.***.**1.155
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Bidat kelimesinin anlamı araştırılırsa, ezanın hoparlörden okunması konusu daha iyi anlaşılabilir.
"Kültürümüz"de pek çok bidat vardır..

Ben şimdi kurban kanının alna sürülmesinin bidat olduğunu söylesem, pek çok kişi benim din konusunda bir takım olumzus görüşler öne sürdüğümü yada islamiyet karşıtı şeyler söylediğimi sanır.
Cehalet ile tartışma yapılamaz. Ancak mücadele yapılır. Önce insanları cehaletten kurtarmalı sonra onlarla fikir anlamında tartışmalıdır.

Bidat: tasavvufta (din biliminde) dine sonradan eklenen olumlu yada olumsuz kavramlar yada olaylardır. Bidatların dini bir temeli olmadığı için bunlar hakkındaki fikirler ister olumlu olsun ister olumsuz dini hedef alan beyanlar olarak görülmemelidir.
Ezanın hoparlörden okunması dini bir olay değildir. Bidattır. Olsa olsa kültürel yada teknolojik bir olaydır. Bazı bidatlar faydalıyken bazılarıda zararlıdır. Aynı meyanda faydalı olan bidatların zararlarıda sözkonusu olabilir.

Ezanın hoparlörden okunması konusunda fikir beyan etmek isteyenlerin önce Bid'at konusunda araştırma yapmasını öneririm.

Diger taraftan yaşadığımız ortamdaki girilti kürlülüğü yada yüksek sek konusunda ise benim daha başka sıkıntım var.. Sokak-Mahalle düğünleri ve kına geceleri... birileri buna "DUR" desin.. Kulağının dibindeki ellimilyon watlık hoparlörden çıkan ne üdüüü belirsiz telli bir zımpırtının DANGIRTISI ve SARHOŞ BİR ... (adamın diyesim gelmiyor) ağzından tükrükler sacarak bolca bel altı esprili iğrenc şarkıları kulaklarımı rahatsız etmekle kalmayıp, midemi kaldırmakla kalmayıp birde evde hasta yada bebek varsa canlarına okuyor.. Bu paragrafı bir kez daha okuyun.. ne türküye ne sanatçıya nede ölçüsünde bir eğlenceye tek bir lafım yok.. hatta bir kamelyada oturup, bağlamayla çıplak sesiyle türkü söyleyenlere bende eşlik ederim.. Lütfen artık bu hengameye dur diyelim hepberaber.. Belediye başkanlığında tanıdığı olanlar ve evinde rahatsız olanlar benim gibi sarılın telefonlara. jandarma polis belediye.. rahat bırakmayın...

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 14:28 - İp: 88.***.**7.170
_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Ezanın hoparlörden okunmasına bidat denemezki...Alına kan sürülmesi biattır.Ama ezanın hoparlörden okunması teknoloji nimetinden istifade etmektir.

Allah kuluna verdiği nimeti üzerinde görmeyi sever.

Bugün ezan sesinin rahatsız edici boyutta olduğu muhitler var olabilir.Ama bu oradaki görevliylede alakalıdır.Bizim burda da ezan sesi fazla çıkıyor.İnsanlar konuşmakta zarlanıyor.İmam efendininse umrunda değil.Ki böyle bir durum var olduğu gibi bırakın ezan sesini güneşimiz kesiliyor diye minareden rahatsız olanlarda var.Minarede mi bidattır???Bilal-i Habeşi dama çıkmıştır.Minareyse sonradan eklenmiştir islam kültürüne..
''İşlerin en hayırlısı orta olanıdır.''(Hadis-i Kutsi)

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 15:01 - İp: 88.***.**1.155
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

cizrede birtek camiden merkezi okunuyor.bağlantısı olan tüm camilerden okunuyor.en iyi okuyan müezzinin okuması sağlanmış oluyor..her zaman dinlemekten büyük keyif alırım..

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 15:07 - İp: 88.***.**9.102
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

unknown,
Kur'anda yasak olan şarabın imza bölümünde ne işi var?

"Şarap mahzende yıllanır
Aşkın kalbimde yıllanıyor,
İkisini bir anda içtim
İnan içim yanıyor..."

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 16:23 - İp: 88.***.**5.146
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

anknow.. geyiktemisin yoksa münazaradamısın tam kestiremiyorum.
"Peygamber efendimiz zamanında minareli camii yapılmadı" mı diyorsun ?

Sen bid'at kavramını biraz daha araştır.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 16:31 - İp: 88.***.**7.170
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

lalelide gezerken orda bir otel vardı. Yani sadece ben gezerken değil normalde de vardı adı neydi. orient house. Ordaki tursitlerin rahatsız olması sebebiyle sabah ezanı okunmuyordu yandaki camiden. İçerlemiştim bu durumu. Acaba dedim çan sesinden rahatsız olsam benim icin durdururlarmıydı onlar.

Hoparlör.. Daha uzaktakilerinde denileni duyması için yapılmış bri icattır. Ama bu sistemin kalitelisi oldugu kadar ucuz ve adi modelleri de vardır. Çok güzel ayarlanmış bir hoarplor duzenegi kimseyi rahatsız etmicektir. Ayarı kıvamında. İstanbulda sadece minareden okunursa şehrin gurultusunden -trafik sesinden kim duyar ezanın sesini.

Kötü ayarlanmış -eski hoparler sistemleri modernize edilmeli. Ya sev ya da öldr mantıgına gerek yok. Ezanı duymak her muslumanın hakkıdır. Sadece iftar açmak icin can kulagıyla beklediginiz ezanı, günün 5 vakti bekleyen insanların oldugu unutulmamalıdır.

Merson dini icerikli konuların konusuldugu durumlarda kişilerin hedef alınmasını tasvip etmiyorum. "madem oylede sen kaç kez namaz kıldın" sözleri tartışmaya zarar verir.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 16:42 - İp: 88.***.**3.254
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

bid'at kavramını iyi açıklamışsın rokomet.

dediğin gibi iyi bid'at ve kötü bid'at vardır..

muhahhakki çağın gereklerine göre davranmak gerekir...Allah her çağda neden alim evliya yada müceddid göndermiştir çünkü asırlar değiştikçe insanlar ve ihtiyaçlar farklılaşır...

şimdi mesela biz giyinişimizde sadece sarık ve cübbemi kullanacaz hayır günümüze en uygun tarzı bulup giyecez.(bid'at la bir ilgisi yoktur sadece çağın gerekliliği konusuna örnektir..)


şu an çağ hoparlorlerle ezan okunmasını gerektiriyorsa onu yapıcaz tabiki..
şehirler büyümüştür..insanlar çoğalmıştır ve dağınık yaşamaktadır..bir yerden teknolojiden faydalanmadan ezan okusan ne kadar sesini duyurabileceksin...

daha oncede dediğim gibi merkezi sistem ve makamını bilerek bir müezzine okutmak en uygunu gibi görünmektedir..

islamiyet akıl ve mantık dinidir.. ve bu meseleyi her müslüman birazcık düşünüp kendi içnde halledebilir...

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 16:47 - İp: 88.***.**2.111