harmanci
harmanci (üye)
İzmir / Amatör

Kötüye Kötü Demeyi Öğrenmek

Merhabalar;
Fotoğrafçılıkta belli teknik standartlar olduğu su götürmez bir gerçek olsa gerek.Bu anlamda bir fotoğrafın belli standartları yakalamış olması kaliteye ve iyiye doğru giden yolun anahtarıdır demek pek de yanlış olmayacaktır.
Buna paralel olarak kötüye kötü demeyi bilmek,pek tabii ki sebepleriyle,karşınızdaki fotoğrafçıyı iyiye götürecek bir başka anahtardır da diyebiliriz.
Selamlarımla...


#harmanci' tarafından 06.02.2009 22:52:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Temmuz 2006, 17:23 - İp: 88.***.**6.98
kimkibu
kimkibu (üye)
İstanbul / Meraklı

evet kötüye kütü demeli lakin sadece kötü demek olmaz diye düşünüyorum. neyi neden güzel bulmadığını söylemeden eleştirmek sadece heves kırar. yani evet klişe ama yapıcı eleştiri lazım.


#kimkibu' tarafından 03.09.2012 22:46:54 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Eylül 2012, 17:49 - İp: 78.***.**1.158
dilbaz
dilbaz (üye)
İzmir / Amatör

Selamlar, Merhabalar!
Birkaç paylaşım okuduktan sonra ben de acizane katkıda bulunmak amacıyla bir iki cümle karalıyorum.
Şöyleki; harmancı adlı üye arkadaşımızın açtığı bu konu her konuda olduğu gibi fotoğrafçılık ve fotoğraf severlikte de önemli olduğunu düşünüyorum...
Bir kavramın anlam haritasının elbette bir sınırı vardır. böyle olmakla birlikte anlamanın ve yorumlamanın da sınırlar içinde sınırsızlığı söz konusudur. Fakat esas sorun eleştiri mekanizmasının amacına uygun kullanılmasına yönelik düşünce ve isteklilik eksikliğidir bence!
Bir toplumda sürüp giden gündemi oluşturan konuların hangi-ne kadar gerçeklile ele alındığını ve birbirinden bağımsız olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla toplumumuzda eleştiriye bakış ve duyarlılık oranını sosyolojik bir çok parametre ile ölçmek pek ala mümkündür.
Yani insanlar ya mendil kapmaca veya ebecilik(saklambaç) oynamıyorlarsa o zaman eleştiri-denetimi bilmiyorlar demektir.
Elbette ki Fotoğrafçı ile fotoğraf severi beli bir aşamaya kadar ayrı değerlendirmesekte bir aşamadan sonra zaten kendiliğinden ayrıklaşacaklardır. Değil mi ki kalite-nitelikli verimlilik öz-eleştiri-denetim-den çok kollektif eleştiri-denetimle sağlanabilecek bir sonuçtur. Öyleyse herkes yapabildiği kadar çıtayı yüksetlmeye çaba ve katkı sağlamalı... diye düşünüyorum

 

Tarih: 13 Mayıs 2014, 11:34 - İp: 212.***.**9.252
klikklik
klikklik (üye)
Yurtdışı / Meraklı

“Kötüye Kötü Demeyi Öğrenmek” bu yazı 13 Mayıs. 2014 de webe konmuş ve bu güne kadar 15 bine yakın üyemiz okumuş. Hep ayni yere geliyoruz...

23 Mar. 2014 tarihinde “Öneri ve Görüşleriniz” bölümünde Sayın fdiker’e (netfotograf site sahibi) ve dolaylı olarak bütün blog üyelerine “Sitenin Ve Bölümlerin Amacı Nedir?” diye bir soru sormuştum. Şimdiye kadar 45-50 kişi kadar okumuş ama tek cevap yok. Demek ki hiç kimse sitenin ve bölümlerin amacı ile ilgilenmiyor. O zaman bu siteden ne bekliyorsunuz?

Her isteyen, her istediği fotoğrafı koyuyor, sonrada kritik bekliyor.
50+ bin kişinin koyduğu yüzbinlerce fotoğrafın kritiğini kim yapacak? Benim bu kadar vaktim yok. Sizlerin var mı?

23 Mart. 2014 tarihli notumda da belirttiğim gibi “Sitenin bir seçici kurulu/gurubu vs. olmalı ki farklı amaçlı veya sanat değeri olmayan fotoğrafları ayıklayabilmeli, bunlar sergilenmemeli. Tıpkı bir yarışmaya girdiğiniz zaman ilk eleme kurulu olduğu gibi.” Hatta “Bunlar (ilk elemeyi yapanlar) gönüllü arkadaşlar bile olabilir.” diye bir de öneride bulunmuştum.

“Kötüye Kötü Demeyi Öğrenmek” gerçekten bir eğitim, bilgi ve belirli bir estetik düzeyine erişmekle olur. Sadece “Kötüye Kötü Demek” hiç kimseye yardımcı olmaz. Kötü ise sergiletmeyin.
Kritik “yapıcı” olmalı. "Fotoğraf kritiği" konusundaki düşüncelerimi de yine 23 Mar. 2014 tarihli notumda belirtmiştim. Bu da fotoğraf sanatının ayrı bir koludur.

 

Tarih: 18 Mayıs 2014, 18:31 - İp: 88.***.**2.223
z.z.
z.z. (üye)
İstanbul / Amatör

Benim, yüklediğim bir fotoğrafa yazılan yorumlardan beklediğim, yol gösterici olması, doğruların yanında yanlışları da belirterek ufkumu açmasıdır...

Örnek vermem gerekirse yüklediğim Samanlıkadlı fotoğrafa seka adlı kullanıcının yorumu şöyle idi:

Samanlıktan çıkan bir köylü model beklenmeliydi. Kadraj yukardan biraz sıkışık, tonlar iyi. Tebrik ederim.

İşte bir fotoğraf eleştirisi böyle olmalı. Doğruya yönelten, hataları gösteren ama aynı zamanda da kırmayan... Seka kullanıcı adlı Selahattin beye fotoğrafın sayfasında teşekkür etmiştim, bir kez de buradan teşekkür ediyorum...

Bir de şu var: Bir kullanıcı başka bir kullanıcıya olumlu yorum yaptı mı, o da aynı kişinin bir çalışmasına, fotoğrafın kalitesine bakmadan hemen olumlu cevap yazıyor. Bu, insan olmamızın bir getirisi, çünkü fotoğrafımıza yorum yapan kişiye karşı kendimizi borçlu hissediyoruz. İtiraf ediyorum bir-iki kez ben de bunu yaptım...

Bu durumun önüne geçmek için şöyle bir sistem -tabi mümkünse- uygulanabilir: Bir kullanıcı, yorum yaptığı kişiden belli bir süre yorum alamasın; mesela bir hafta... Bir haftalık süre içinde bize yorum yapan kişiye karşı duyduğum borçluluk hissi epeyce yok olacaktır...

 

Tarih: 17 Kasım 2014, 14:34 - İp: 88.***.**3.110
zafercankiri
zafercankiri (üye)
Balıkesir / Amatör

Fotoğrafçılığa başlamamla birlikte bu siteye üye olan ve fotoğrafçılığı büyük ölçüde bu sitede öğrenen bir üyeyim. Tabii daha katedilecek çok yol var. Bu işin sonu yok.
Fotoğrafçılığa yeni başlayanların amacı kendi fotoğraflarına kötü denmesini sağlamak olmalıdır! Durup dururken kimse sizin fotoğraflarınıza detaylı eleştiri yapmaz. Çoğu usta alabileceği ters tepkiye katlanmak istemediğinden uğraşmak istemez. Usta olarak gördüklerinizin fotoğraflarına ısrarla yorum yazın, beğenilerinizi belirtin ki onlar da ya bu adam kimmiş, neler çekiyormuş diye sizin paylaştıklarınıza bir göz atsınlar. Yapılan eleştiriler karşısında hemen savunmaya geçmeyin, bazılarını siz yanlış bildiğiniz için anlamamışsınızdır, belki bazıları da gerçekten haksız eleştiridir, buna rağmen sineye çekin, böylece belli bir aşamaya gelinceye kadar eleştirilerin devam etmesini sağlayın. Çok fotoğraf çekip kıyasıya eleştirilmesini isteyin. Fotoğrafçılık üzerine çok kitap okuyup çok fotoğraf inceleyin. Klişe fotoğraf çekmekten çekinmeyin. herkesin çektiklerini çekin, onlar kadar iyi yapıp yapamadığınızı sınayın. Kompozisyon ve ışık bilgisi çok önemli fotoğrafçılıkta ama en büyük aşama neyin fotoğrafını çekeceğini bilmektir, yani ne çekerseniz fotoğraf olur. Ondan sonra gerisi gelir... Konunun dışına çıktım ama umarım yararı olur.

 

Tarih: 9 Ocak 2015, 17:03 - İp: 88.***.**5.161
tuncaycoskun
tuncaycoskun (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,
Konu güzel ve sürekli tartışmaya açık olsa da bence başlık biraz hatalı. Eleştirmen olabilmek uzun bir bilgi ve kültür birikimi gerektirir. Öyle sadece fotoğrafa bakıp şurası kötü olmuş demekle olmaz. Bahsettiğim bilgi ve kültür birikimi yalnızca fotoğrafla sınırlı değil, toplum, tarih, mekan, olay, dil, din... gibi uzayıp gider. Bu birikim arttıkça farklı bakmaya başlarsınız fotoğraflara. Kısacası bu bir hayat kültürüdür. Şimdi bir fotomuhabir yanıbaşında patlayan bomba varken estetiği mi düşünür yoksa anı yakalayabilmeyi mi? Biz ise sadece oturduğumuz yerden ah o bomba keşke 1/3 bilmem ne köşesinde olabilseydi, keşke az daha kadrajı genişletebilseydin, yoksa bombayı fokuslayamadın mı gibi sığ yorumlarla iyi-kötü değerlendirmesi yapmayı tartışıyoruz. Adam uçan sineği fokuslamayı başarmış ama kanadındaki hareketi neden donduramadın gibi yorumlar okudukça bazen nasıl bir girdabın içine girdim demekten kendimi alamıyorum...
Gelelim sadede, iyi kötü demek yerine fikrimiz, bilgimiz, kültürümüz elverdiğince, güzel Türkçemizi kullanırken dilimiz döndüğünce fotoğrafların beğendiğimiz ve beğenmediğimiz taraflarını güzelce belirtirsek yararlı olacaktır. Aksi halde kendimizi ve başkalarını kandırmaktan öteye gitmez yazdıklarımız.
Türkiye gibi doğasıyla insanıyla bir fotoğraf cennetinden halen çok az sayıda büyük fotoğrafçı yetişmesinin en temel nedeni budur; çünkü fotoğraflarının kaderi sadece basitçe iyilik-kötülük, netlik, keskinlik gibi en sığ yargılarla yorumlayan "amca-dayı-yeğen-teyze" ilişkilerine kalmış.

 

Tarih: 21 Ocak 2015, 11:17 - İp: 88.***.**6.202
ertugrulkoca
ertugrulkoca (üye)
Yurtdışı / Amatör

Evet elestirel yorum yapmiyorum coktandir.
Sitemize daha cok kisi kazandirmak adiyla.
Benim her türlü fotografima istediginiz elestirel yorum yapabilirsiniz.Coklari bundan hosnut degil malesef.

 

Tarih: 17 Eylül 2018, 01:23 - İp: 94.***.**3.122