harmanci
harmanci (üye)
İzmir / Amatör

Kötüye Kötü Demeyi Öğrenmek

Merhabalar;
Fotoğrafçılıkta belli teknik standartlar olduğu su götürmez bir gerçek olsa gerek.Bu anlamda bir fotoğrafın belli standartları yakalamış olması kaliteye ve iyiye doğru giden yolun anahtarıdır demek pek de yanlış olmayacaktır.
Buna paralel olarak kötüye kötü demeyi bilmek,pek tabii ki sebepleriyle,karşınızdaki fotoğrafçıyı iyiye götürecek bir başka anahtardır da diyebiliriz.
Selamlarımla...


#harmanci' tarafından 06.02.2009 22:52:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Temmuz 2006, 17:23 - İp: 88.***.**6.98
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

kesinlikle katılıyorum. insanlar elestirmeyi kırmakla aynı sey oldugunu sanıyor. oyle kotu fotograflar var ki, insan hangi mantıkla yayınladıgını dusunuyor. isin en acı tarafı o kotu dedigimiz fotograflara fotograf bilgisi son derece gelismis arkadasların, hicbir teknik detay belirtmeden "iyi olmus elinize saglık demesi.

 

Tarih: 29 Temmuz 2006, 22:02 - İp: 85.***.**3.143
ali suat
ali suat (üye)
İstanbul / Amatör

Kötüye kötü demeyi bilmek..... Açtığınıoz forumun başlığı gerçekten çok güzel..Ben üye olduğumda 30.000 lerde olan üye sayısı şimdi 48.000 lere doğru gidiyor.. Bazı arkadaşlar yorum yazmaktan ziyade fotoğraf ekleyen amatör fotoğrafçıları aşağılıyor, hakaret ediyor...Benim nacizane tavsiyem yorum yazıldıktan sonra yönetici tarafından yada sistem tarafından onaylanarak yapılması yönünde olacak.. Eğer imkan varsa.. Saygılarımla....
SUAT..

 

Tarih: 29 Temmuz 2006, 22:08 - İp: 85.***.**9.205
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Kötüye kötü demek aşağılamak, dalga geçmek, otor olmadan kendini otor zannederek yorum yapmak hariç güzel bir şeydir.Tebrik ederim doğru bir konuya parmak basmışsınız...


Ali Suat Bey merhabalar...

Ben sizin talebinizi dahada abartıp üye olan herkesin yorum yapma hakkı olmaması gerktiğini düşünüyorum. En aznından belirli bir üyelik süresi geçtikten sonra yorum yetkisi verilmeli.Yorum yetkisi alana kadar üyeler 1-10 arasında puan vermekten öteye gidememeli. Ve yorum yetkili üyelerin rahatsız edici yorumu sistem yöneticisine geri bildirimle iletilerek gerekirse yorum yetkisi tekrar kısıtlanmalı...Çünki eleştiri ile hakaret arasındaki sınırı korumakta zorlanan yorum sahipleri olduğunu fark ediyorum.




#mbsahan' tarafyndan 06.08.2006 18:38:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Ağustos 2006, 13:59 - İp: 85.***.**6.140
testaramen
testaramen (üye)
İstanbul / Amatör

mbsahan

önerinizi destekliyorum.

Belki bu sayede kötü ve insanları kırıcı yorumların önüne bir nebze geçilmiş olur.

 

Tarih: 6 Ağustos 2006, 14:38 - İp: 85.***.**8.252
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar,

Geçen sene kötü ve iyi tartışılıyordu, insanların hangi fotoğraflarının kabul edilip edilmeyeceği konusu uzunca bir süre tartışıldı. O zamanlar üye sayısı ise 15 binler civarı idi. Bugün 50 binlerdeyiz ve pek de büyük değişiklikler yok.

Tüm bu tartışmaların altında yatan gerçek fotograf kültürünün eksikliği sebebidir.Fotoğrafı, fotograf olarak kabul edememe durumu.

Peki nedir bu bahsedilen fotoğraf kültürü? Nasıl bir şey ki bu kadar soruna sebep oluyor?İnsanlar bir diğerinin canına ot tıkamaya kadar varan tartışmaların anasına sebep oluyor? İşte bunu tartışmadan bir sonuca varamayacağız, kimse kimseyi anlayamayacak, birileri kızıp siteyi terk edecek, birileri diğeri hakkında kötü düşünecek ve buna benzer açılımların sebep olacağı bir çok berbat yaşanacak ki , göreceksiniz tüm önlemlere rağmen berbat şeyler her gün artarak yaşanacak. Ve bu değerli site bundan zarar görecek.Bunun sorumlusu insanlar değil , konuların aklı başında tartışılmamasından dolayı olacağı ise kesin.

Fotoğraf eleştirisi nasıl ve neye göre yapılabilir?Fotoğraf severin fotoğrafa bakarken hangi öncelikle bakması onu fotoğraf sever yapar?Teknik fotoğraf severi yanıltabilir mi? Gibi binlerce soru birbirini kovalar fotoğraf severi.Hatta en önemlisi, diğerinin fotoğrafında ben olsaydım ,en tehlikeli sözlerdendir. Çünkü siz, sizsiniz diğeri ise hiç tanımadığınız , sizin kadar da yeterli olamayan, ama yarın sizden çok daha iyi olma ihtimali olan biri de olabilir.
Komik ama, düşünürseniz çok da yanlış olmadığı açıktır. Ben, ben gibi düşüneni ne yapayım? Ben zaten varım.Bana lazım olan sensin, çünkü her yerde ben görmek istemiyorum, . Ben seni , onu , diğerini, diğerlerini görmek istiyorum.O diğerlerinin farklılıklarını görmek ve duyumsamak istiyorum.Onları anlamak, varlıklarını nasıl ispatladıklarını görmek keyif veriyor.Fotoğraf bu yollardan biri olduğu için seviyorum. Kitapları da bu nedenle seviyorum.
İyiden önce aradığım bu farklılık çünkü..Gerçek olan..Aynılıklardan elden geldiğince uzakta olan..

Fotoğraf sever için öncelikle iyi veya kötü değil , fotoğrafın varlığının önemli olması gerekir. Çünkü fotoğraf bireysel bir iştir ve fotoğraf sever aslında vizör ardındakinin düşüncelerinin , gördüklerinin fotoğrafa olan yansımasına meraklıdır.İşte bu anlattığım konunun tam da anasıdır.Çünkü burada var saydığımız fotoğraf severdir, fotoğrafçı değildir. Bu ikisini özellikle ayırmak gerekir.Bu ayrılmadıkça, bunun farkına varılmadıkça iki adım ilerleme kaydedemeyiz.Bunun çok basit nedenleri var. Ve ne yazık ki bu nedenleri dışlayarak (her konu da) olduğu gibi bir yere varamayız.

Ülkemizde ise fotoğraf severi, ya görmezden geliyoruz, yada onun eleştirmediğini görüyoruz.Çünkü Fotoğraf sever kitlesinden çok , fotoğraf üretenler her iki işlevi görüyor.Fotoğrafın kolay üretilebilir ve de pompalanan bir uğraşı olmasından dolayı
pek çok komik denecek neden içeriyor.Hatta son derece de ironik denilebilir.Ve bu ironi komik sonuçlar ile birlikte sancılı bir süreci her saniye tetikliyor.
Bunun akabinde de, yine fotoğraf meraklısını ve fotoğrafçıyı vuruyor.Çünkü fotoğrafçı
Eleştirmen gözle bakamaz.O, kendini bilir. Diğeri ise bir başkasıdır.Eleştirmen teknik bilgiye sahipse daha doğru eleştirebilir.Ama bu bile tam %100 ü karşılamaz.Çünkü yanlış, gözün pek de alışkın olmadığı türde sonuçların üretilmesi durumu da var. Hatta bir çok kişinin olur mu canım diyebilecek varyasyonları denemek de var… Sonuç güzel mi?
Sonuç idare eder mi? Sonuç berbat mı? Bu ve türevi cevaplar aslında fotoğrafçının bilincinde en iyi cevapları buluyor. İşte bu durum ahlak denilen kavramı içeriyor..

Burada çok başarılı fotoğrafçılar var..Çok amatörce eğilen ama yeni başlamalarına rağmen deli işler çıkaranlar var. Gerçekten fotoğraf sanatçısı olmaya aday birkaç isim de kendini gösteriyor.Onları özellikle izliyorum.Çok kötü teknik , ama b

 

Tarih: 6 Ağustos 2006, 22:05 - İp: 85.***.**0.150
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın foks ben bu bahsettiğiniz tarihlerde tek bir fotoğraf bile youmlamadım..Emin misiniz?

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 01:29 - İp: 85.***.**0.150
harmanci
harmanci (üye)
İzmir / Amatör

.

#harmanci' tarafından 06.08.2008 02:47:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 01:43 - İp: 85.***.**1.63
ametör
ametör (üye)
İzmir / Meraklı

evet foxs elestrılere acık olmadıgınız surece yanlıs yapmaya mahkumsunuz ne elestrı olursa olsun ne kotu soz olursa olsun savas beyın annesıne kufur etmenız hıcte hos degıl anneler bız turk mılletı ıcın bır ılah bır duzendır bu duzene bu ılaha kufur etmek demek kısının kendı haysıyetıne vede onuruna yapılmıs en buyuk hakarettır. bence buykluk gostererek ozur dıleme gıbı bır erdeme, netıcesınde bızler tarafından kınanan bu olayda bızımde saygımızı tekrar kazanma cabalarına gırısmenızı sıddetle onerırım.
gelelım elestrılere daha oncede dedım eger resımde bır olaganustu bırsey yoksa daha once kesvedılmemıs bır dunya bır parca yoksa klasık basıt, vede 5 yasındakı bır cocugun bıle cekebılecegı resımlere cok guzel, elıne saglık cok hos olmus ... gibi tümcelerle resım sanatını yuceltmeye calısıyorsanız bence bu yanlıs. bence dahada basarısızlıga ıterız neden dersenız alın sıze turkıyedekı ses sanatcısı olarak gecınen kısılere bakın pohpohlamakla ıtelemekle nerelere geldıler haketmedıgı yerlere sonucunda zarar goren kım oldu tur musıkısı hangı parcamız hangı sanatcımız varkı dunyada ayakta alkıslanan...

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 02:31 - İp: 85.***.**4.208
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

bu sorun sitenin kuruluşundan beri varmış hımmm

 

Tarih: 5 Ağustos 2008, 20:06 - İp: 78.***.**6.35
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

bu sorunlar insanlıkla yaşıt lastyope!
(ne laf ettim bea! dur not alıyım kenara)

 

Tarih: 6 Ağustos 2008, 01:10 - İp: 81.***.**7.8