husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Eleştiriler-cevaplar-bakış Açıları

ELEŞTİRİLER-ELEŞTİRİLERE CEVAPLAR-BAKIŞ AÇILARI-FOTOĞRAFIN DEĞERLENDİRİLMESİNDE FOTOĞRAF SAHİBİ ve ELEŞTİREN İLİŞKİLERİ-FOTOĞRAF MI DOĞRU, ELEŞTİRİ Mİ-HEM FOTOĞRAF HEM ELEŞTİRİ Mİ YANLIŞ-HEPSİ ya da HİÇBİRİ!

Sitede galeri bölümüne yüklenen fotoğraflara yazılan eleştiriler ve bunlara verilen cevaplar bağlamında aklıma gelen bazı hususları paylaşmak istiyorum.

Bir fotoğraf siteye , çekenin tercihleri doğrultusunda yüklenmiş, belki fotoşopta düzenlenmiş ve izlenmesi ve eleştirilmesi için sitede eleştiriye açılmış demektir. (Gerçi eleştiri istemiyorum seçeneğimiz de var şu anda sitede ama, işaretleyenlerin genelde bilmeden işaretlediğini düşünüyorum o seçeneği)... Yani durup dururken bir fotoğraf bir paylaşım sitesine yüklenmez sanırım, ya beğeni almak hedeflenmiştir, ya, acaba eksiklerim var mı, birilieri söyler belki bedavadan diye düşünülmüştür, çeşit çeşit sebepleri olabilir ...

Ama siteye yüklenmişse ve eleştiriye açılmışsa, artık birileri o fotoğrafın altına, kendi gördükleri ekrandan bir şeyler yazacaktır, "çok güzel olmuş tebrikler" kalıbı dışında bu eleştirilerden almak, bir şanstır diye düşünüyorum, hatta genel hissiyatın aksine, "çok güzel olmuş, bravo" yerine, eğer gerçekten eleştiri, eksik belirtme, öneri sunma gibi kelimelerle eleştiri yapılmışsa, kaymaklı baklava gibidir.

Eleştiri nedir peki, nasıl bakmalı eleştiriye? Eleştirilerin amacı, olması gereken ideal duruma ait izleyenin görüş ve beklentilerini sunmaktır, yoksa gerçekten de, orada kimbilir şartlar nasıldır, izleyen, eleştiren bunu bilmez, belki de bir uçurum kenarındaki tek çiçeği, çekilebilecek tek açıdan çekmişsinizdir tamamen atıyorum

O nedenle eleştiri aldığınızda dert etmeyin, fotoğraflarınızı paylaşmış ve eleştiri almışsanız mutlu olun, biz de, yani izleyenler de, kendimize göre ideal şartların nasıl olması gerektiğine dair ahkamlarımızı keselim, elbette ki, bu sadece, YAZANA GÖRE'dir, doğru olması gerekmediği gibi, külliyen yanılıyor ya da yanlışları söylüyor da olabiliriz ... fotoğraf ve eleştiri bu platformda buluşmuş ve bir görüş alış-verişi yapılmıştır o fotoğraf hakkında, yükleyen ve eleştiren arasında..

keşkeleri içerir eleştiri ve değerlendirmeler, ama NŞA (normal şartlar altında) ve eleştirenin penceresinden ve eleştirenin bakış açısıyla, ama çekenin şartları normal olmayabilir, mekanın sınırlamaları olabilir, ekipmanın sınırlamaları olabilir vs vs vs ...

netice itibariyle, yazan en doğrusunu yazmamış ya da değerlendirememiş olabileceği gibi, çekenin ortam/mekan/araç şartlarının uygun olmaması da o fotoğrafın değerlendirilmesine engel değildir, fotoğraf sunulduğu haliyle eleştiriye açılmıştır, eleştiren de gördüğü şekliyle ama kendi bildiği kadar ve kendi penceresinden eleştirisini yapacaktır, bu ortam da işte bu işe yarayacaktır zaten ...

Bunları neden yazdım? Kesinlikle birilerine bir cevap vermek , bir şeylerden şikayet filan adına değil, Gülter Hanım'ın bir cevabından aklıma gelen bazı şeyleri dökmek, bu konuda belki bir kaç şey daha yazan olursa, bir fikir alışverişi yapmak için ...
Hepsi bu ...

Saygı ve selamlarımla.

Tarih: 20 Kasım 2008, 19:25 - İp: 212.***.**1.146
anka_61
anka_61 (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

biraz photoshop u eleştirdik. Kıskançlık yapma dediler....
Ama ginede eleştiriye acık olmalıyım değil mi?

 

Tarih: 13 Ocak 2009, 01:21 - İp: 212.***.**0.28
barissengun
barissengun (üye)
İstanbul / Amatör

Bir fotografı eleştirmek için kati surette EXIF bilgileri incelenmeli öncelikle. Akabinde ise,keskin hatlarla tartışmaya kapalı olan "fotograf kuralları" dahilinde olmalı.

Bu sebeple,fotografşarımızın EXIF bilgilerini silmeyen programlar kullanmaya çaba sarfetmeli.

"BENCE" tabiki...

 

Tarih: 18 Ocak 2009, 03:51 - İp: 88.***.**0.247
aybige
aybige (üye)
Bursa / Amatör

çok haklı bi sesleniş olmuş gerçektende galerideki fotoğraflara yeterince eleştiri yapılmıyor,beğeni belirtilip geçiliyo.çoğu zaman benimde yaptığım bir şey bu.
tabi herzamanda eleştiri yapılmasını gerektiğini düşünmüyorum çünkü herkesin her konuda bilgisi tam olamaz beğenmesinin dışında eleştiri yapıp düzeltmeye dair bilgiler veremeyebilir üyeler herzaman.

 

Tarih: 4 Şubat 2009, 21:55 - İp: 94.***.**7.119
garp
garp (üye)
Manisa / Amatör

Merhaba, eleştirel youmla ilgili görüşlerinize katılıyorum.Her eleştiri bir derstir benim için.selamlar

 

Tarih: 23 Şubat 2009, 12:28 - İp: 212.***.**5.220
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhabalar,
Ben fotoğrafçılığın giriş kapısından içeriye girmekte olan,bu paralelde de siteye yeni üye olan bir arkadaşınızım.Biraz işin alfabesini öğrenip sonra da bir makina edinmeyi ve işi daha aktif bir boyuta getirmeyi planlıyorum.

Bu doğrultuda özellikle akşamları sitede dolaşıyor,fotoğrafları inceliyor,birşeyler öğrenmeye çalışıyorum.

Dün gece farkettim ki fotoğraf kritikleri,çok azı dışında basmakalıp cümlelerin tekrarı.Sitede bu konuda bir konu açayım diye düşünmüştüm ki,tarama yapınca buraya ulaştım.

Güzel,başarılı bir çalışmanın takdir edilmesi elbette gerekli.Ama yeterli değil tabii ki.Fotoğrafı çekene sağladığı moral motivasyon dışında hiçbir esprisi yok.

Elbette insanlara nasıl yorum yapmaları gerektiğini dikte edebilecek durumda değiliz,ama gönül arzu ediyor ki kritiklerden birşeyler öğrenelim.

Başarılı bir çalışmayı gerçekleştiren arkadaş hangi işlemleri gerçekleştirmiş de bu sonuca ulaşmış,buradaki yapılması gereken ve yapılan hamleleri insan merak ediyor,birşeyler öğrenmek adına.

Ya da aksini düşünürsek olumsuz anlamda eleştiriyi hakeden-her eleştiri olumsuzluk içermez sanırım-bir çalışma hangi yanlış hamlelerin sonucunda oluşmuş,yapılması gereken doğru hamleler aslında neydi/nelerdi?

Tabii fotoğrafı çeken arkadaşın da hangi şartlarda çalıştığı,fotoğrafa olumlu ya da olumsuz etki yapan dış etkenler de gündeme geldiğinde ortaya eğitici/öğretici bir manzara çıkar diye düşünüyorum.

Benim gibi ilk basamaktaki birisinin de bunları arzu etmesinden daha doğal birşey yoktur değil mi

Herkese slm ve sevgiler

 

Tarih: 5 Mart 2009, 11:03 - İp: 86.***.**1.139
adımhasret
adımhasret (üye)
Mardin / Amatör

ben eleştiriye acık olarak resmi gondermıstım ama eleştırı ya kapalıdr dıyor anlamadm valla...

 

Tarih: 23 Mart 2009, 12:37 - İp: 85.***.**9.178
koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

Bu konuyla ilgili en güzel yanıtı syn alibali arkadaşımız yazmış..tamamen katılıyorum..Tüm üye arkadaşlara selamlar,bol fotoğraflı günler dilerim..

 

Tarih: 11 Mayıs 2009, 08:36 - İp: 85.***.**5.148
mozdmr
mozdmr (üye)
Ankara / Amatör

Hocam ağzınıza sağlık... Ustalardan eleştiri almak gerçekten büyük bir şans... Ben bu şansı yakalamak için umutla her fotografımdan sonra bekliyorum...

Saygılarımla...

 

Tarih: 18 Ağustos 2009, 09:28 - İp: 88.***.**2.239
sinanefendi
sinanefendi (üye)
Yurtdışı / Amatör

Buradaki amac aslinda güzeli iyiyi ,yakalamak ve ayni zamanda iyiye güzele giden yolu elestirilerle bulmak. Insan yorum yaparken bazi seylerede dikkat etmeli kirici degilde yapici olmaliyiz.Bir yorum yaparkende uslubu ,erdemligi kaybetmemek gerekir.Bunun anlami degildirki ,ben kötü cekilmis bir resme harika iyi cekmissiniz diyecegim ,tabiki degil.Fakat uslup ve yapici yorum ,tabiki hatalari yapici bir sekilde ortaya koyarak dile getirmek,yeni baslayan arkadaslar icinde ve donanimlari iyi olmayanlar icinde ,cok önemli olacaktir fikrindeyim.Saygilarimla.

 

Tarih: 28 Eylül 2009, 18:04 - İp: 84.***.**1.3
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

Bir de eleştirmeyi bilmeyenler var. Çok ehemmiyetli değil ancak kayda değer bir fotosu olmayan insanlar fotoğrafa bakıp "bu mu foto, sen buna foto mu diyorsun, dandik" vs terbiye sınırlarını aşan yorumlar yapabiliyorlar. Yanlış ya da eksiği görebilecek kapasitede değil! Tekniğe ya da temaya eleştiri yazmak yerine, doğrusunu belirtmek yerine aldığı eğitim seviyesine göre içinden geldiği gibi yazıp, bir de üzerine "olumsuz eleştiriyi beğenmedi" durumuna düşürüyor foto sahibini. Eleştirmek başka şey, aşağılamak başka...

 

Tarih: 28 Eylül 2009, 22:06 - İp: 88.***.**0.167