pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sigma Sd 10

Arkadaşlar bu makinayı bilen varsa biraz yardımcı olsun. gerçekten 10 mp mi yoksa interpalasyornmu. İyimidir kötümüdür. kalim pil kullanıyormuş. Kaç çekim yapıyor.Tavsiye edermisiniz.Fotoğrafları nasıldır.

Tarih: 31 Ekim 2005, 19:01 - İp: yok
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Arakadaşlar merhaba, Bir Nikon kullanıcısı olarak bu defa mutlu oldum. Ben hala f3 ve f4 kullanıyorum. Alsaydım F5 alırdım. Yani dijitalim olmasına rağmen bu makinelerin o deklanşör ve fil sürücü sesinden kopamıyorum. Hem burada film de ucuz.(1 ytl)negatif tabii... Sonra ne çıkacak diye duyulan heyecan, kullandığınız filtreler, özel ayarlamalar... Bu zevki dijital vermiyor be... Ama "siyah beyaz tv. den başka seyretmem" demeye benziyor artık. Yaa arkadaşlar, bi de sorum olsun. Film mm 160 çizgi veriyorsa, bunu 24x36 vertical ve horizontal çarparsak , yaklaşık 23mp gibi oluyorsa, baskı kaybı olacak ama genede 4mp makinemden alınan baskılar nasıl oluyorde film keskinliği kadar sonuç veriyor? Şu dijitalin renk işleme işine pek şaşırdım doğrusu. kalın sağlıcakla..

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 08:43 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Baskı ebadı afrikalı baskı ebadı.

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 12:05 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

afrikalı senin bu soruna cevap bu ay aldığım photo digitalde mevcut konunun yazarı emre ikizler kendiis marmara üniversitesinde öğretim üyesi.Ben kısaca özetleyim.
filmin çözünürlüğünün yaklaşık olarak 22mp olduğu doğrudur ama bu değerin potansiyel bir değer olduğu belirtiliyor ve aslında pratikte bu değere ulaşamadığını söylüyor baskı aşamasına gelene kadar pekçok kayıp olduğu ve yapılan işlemlerden sonra tam olarak 22 mp alınamadığını söylüyor. kayıpların olduğu yerler ise 1-objektif demiş,objektif ile yarı yarıya kayıp oluyormuş(11'e düştü) en keskin optiğin bile bu çözünürlüğü veremiyeceği söyleniyor birde sıradan bir optik söz konusu ise iyice azlıyor 2. aşama banyo; banyo sırasında ve agrandizör optiğindede kayıp olduğu söyleniyor ve aslında çözünürlüğün 5-8 milyon piksele düştüğü belirtiliyor.dijital olarak ise 6 milyon piksellik bir makinada iyi bir optikle bu kaybın olmadığı ayrıca banyo ve diğer işlemler söz konusu olmadığı için böyle bir kayıp ta söz konusu olmdığı belirtiliyor.son çıkan 10-12 milyon piksellik makinaların 35mm filmden çok daha iyi sonuç verdiği hatta 16 milyon piksellik makina ile 22 mp lik arkalıkların pratikte 6*9 luk orta formatlara eşdeğer olduğu belirtiliyor.

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 16:34 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Emre Hoca doğru sölemiş ama biraz abartmış galiba. Yani Emre hocanın söylediği gibi 22 milyon pixele denk gelse de kayıplar yüzünden o değer asla alınmıyor. bu işin teorik kısmı ama pratiğe dökecek olursak 6mpx'lik bir makine ile 35 mm filmi karşılaştırırsak arada kalite açısından baya bir fark olduğunu görebiliriz. Hem slayt filmlerde baskı aşamasından önce filmi geçirdiğiniz tarayıcının kalitesi de oldukça önemlidir.

 

Tarih: 14 Kasım 2005, 09:22 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Bu aşamada yazıda aklıma takılan bir yer var. eğer en keskin optik bile bu değeri vermiyor ise yazıda 22 mp yi yarı yarıya azalttığından bahsediliyor.Ancak konu ile sensör arasındada sadece optik olduğu düşünülürse sensöre ortalama olarak 11 mp düştüğü kabul ediliyor.Bir amatör olarak orta format kullanmışlığım yok orta format optiklerin hassasiyetini bilmediğim ve yazıdan öyle bir anlam çıkarmak yanlış olacağını düşündüğüm için onları konu dışı bırakıyorum.Fakat mesela eos 1ds mark2 35 mm makina ve 16.8 mp çözünürlük veriyor aynı şekilde kodak'ın 14n'i 13.9 mp çözünürlük veriyordu.öyleyse bu makinalara takılabilecek en iyi optiğin keskinliği 11 mp olacaksa alınabilecek en yüksek çözünürlükte 11 mp yi geçemez.o zaman bu çözünürlükte makina yapmaları anlamsız geliyor. 35 mm makinaların (yazıda zaten 10-12 mp filmden daha iyi sonuç veriyor denmiş)üretiminin 12 mp ile sınırlandırılması gerekir.(yada şu anki mevcut optiklerin kalitesi artırılmalı)Bende yazıda biraz abartı olduğu kanaatindeyim ama konuda pek çok doğru olduğu ve bu konu hakkında herkese bir fikir oluşturması için paylaşmak istedim.
(Not baskı işlemlerini tamamaen konu dışı bırakıyoruz çünkü dijitalde böyle bir kayıptan bahsedilmiyor.)

#gucsav' tarafyndan 14.11.2005 14:37:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Kasım 2005, 14:33 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

o yüzden bir abartı var zaten. yani 35mm filmli makinelerde kullanılan objektifler dijital makinelerde de kullanılıyor. aynı kayıp dijital içinde filmli makineler içinde geçerli ama o kadarlık bir kayıp olacağını sanmıyorum. Emre hoca anlatmak istediğini kağıda dökerken mantık hatası yapmış olabilir. Bazen fotoğraf dergilerinde böyle şeylerle karşılaşıyorum. Yani yanlış bilgilendirme ile. yazının edite edilmesi sırasında bazı şeyler atlanmış olabilir. Biz de aynı şeyi yapıyoruz bazen

 

Tarih: 14 Kasım 2005, 18:03 - İp: yok
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Verdiğiniz bilgilere teşekkür ediyorum. Sn.Ceko'ya katılıyorum bazı hatalar yapılıyordur muhakkak. Sn.gucsav'da iyi yakalamış.

 

Tarih: 14 Kasım 2005, 18:19 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Ya bazen o kadar teknik yazıları adam etmeye uğraşıyoruzki işin içinden çıkamıyoruz. sonra yazana gönderiyorduk o da çıkamıyordu. Biraz düzeltip basıyoruzduk. Napalım Düşünün bu basılı kaynaklarda olabiliyor. Bir de internetteki bilgi çöplüğünü düşünün

 

Tarih: 14 Kasım 2005, 23:26 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben bir soru sormak istiyorum..
film makinelerin 22 megapixele denk geldigini ama kayiplarin oldugundan bahsediyorsunuz.. oyle ya da boyle bir cesit kayiplar oluyor deniyor, degil mi?..
neye gore kayiplar oluyor?
..dijitalle filmi karsilastirirken;
birisi elma digeri armuttur, degil mi?..
......
yapilan islem cok basit.. filmi, scan ederek dijital ortama tasimak..
cunku dijitali film ortamina tasimanin imkani yok..
..
o halde ortada kayip yoktur.. cunku karsilastirma yapmak istiyorsunuz..
(umarim anlatabilmisimdir.. )

 

Tarih: 14 Kasım 2005, 23:42 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bu arada, ceko'nun makinesinin topic'i hala devam ediyor, sasirmamak elde degil.. birakalim sd10'i de canon'a nikon'a yonelim arkadaslar..

 

Tarih: 14 Kasım 2005, 23:45 - İp: yok