caday
caday (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 450 D Nikon D60 D80 :c

fotograf çekmeye yeni başlamış biri olarak kursa gidiyorum fotograf makinası alıcağım ve tabikide iyi birr makina olsun istiyorum çok karar sızım 3 hafta içinde alıcağım canon cu olanlar 450d diyip tavsiyeler veriyolar nikoncu yeni başlıyo sun d60 al ama eniyisi d80 diyorlar o kadar kafam karıştıki inanamazsınız

Tarih: 2 Mart 2009, 00:44 - İp: 88.***.**4.247
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

merhaba,
konuyu da dallandırmak istemem ama yine de adım geçtiği için sn. paperman a cevap vermek isterim..

ben de o testleri okudum, zaten insan anca o şekilde bilgileniyor. ama denemeden alınan bir makinede o testler tek başına birşey ifade etmiyor. hiçbiriniz hiçbir makineyi tam olarak kötüleyemiyorsunuz, doğal çünkü herbirinin artı ve eksileri var. yayınlar ve internet siteleri bunu sizin kadar bile yapamaz, arkalarında koca bir endüstri var. dahası bazı özelliklerini beğenmesiniz bile elinize alıp kullanmayı denediğinizde makinenin ergonomisi daha iyi çekmenizi sağlayabilir.

elbette slr söz konusu olunca bulup denemek zorlaşıyor ama hiç elinize almadığınız bir cihazı övmenizi ya da yermenizi yanlış bulurum, insanın deneyince fikri değişebilir çünkü.

şu an slr kullanmıyorum. benim tercihim fz18 oldu ve belirtmeliyim ki hiç de pişman değilim. Ama kullanıcısı olmayı isteseydim düşündüğüm model canon 400d ya da450d idi. neden derseniz denediklerim içinde -evet kit lensleri ile o sıra piyasada olan bazı slr leri denedim, hem de her gördüğüm yerde satıcıları bezdirene kadar uğraşıp söktürüp, bataryasını taktırıp fotoğraf çekmeyi deneyerek bir iki saat geçirdim herbiri ile- en rahat onu kullandım. bu sonuçta bir kriter.

kompakt ya da slr-like derseniz, hemen hemen denemediğim model kalmadı, onları da her birini birkaç saat denedim. farklı magazalar ve bu zincirlerin farklı şubelerinde bazı satıcılar beni görmekten kustu adeta ..bugun hala bana fikrini soran olunca, ya da kompaktlarla ilgili forumda sağa sola yazdığım makineler hakkında sadece internette ya da dergilerde okuduklarımı karşılaştırmıyorum, cidden sorulan konuda deneme yapıyorum. kendi bilgim ne düzeyde ise artık.. (ve burda da hemen belirtmelim ki tepeden inme denemedim makineleri, önce oturup temel fotoğraf ve makinelerin parçalarını öğrendim aylarca..)

kimseye beinm yaptığımı yap demiyorum, şimdi o da yanlış anlaşılmasın. ama burda tartıştığınız sadece kendinize bunu anlayın. size soru soranlar o konuştuklarınızın hiçbirini bilmiyor ve anlamıyor. sizden bekledikleri de zaten okuduklarınızı bizzat denedikleriniz ile harmanlamanız. yoksa biraz çalışıp ccd cmos neymiş hangisinin +/- si neymiş.. vb.. öğrenirler onlarda kağıt üzerinde, esas kendi kullandığınız yada deneme şansı bulduğunuz makinelerde şahsi gözlemlerinizi yazarsanız ben de dahil olmak üzere hepimiz için çok faydalı olur, benim nacizane fikrim bu..
saygılarımla.

 

Tarih: 9 Mart 2009, 20:05 - İp: 80.***.**3.187
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Son paragrafta yazdiklarinizda hakli oldugunuzu soyleyeyim . Konu CMOS/CCD sensore degistigi an , konunun artik makina kiyaslamasi olmadigini - sadece sensor konusunu konustugumuzu belirtmistik ama burada yapilmasi gereken belki de o konuyu kaldigi yerden yeni bir topic acmakti . Zira yazilanlar , o basliga biraz fazla detayli kacti .

Diger yazdiklariniza konusunda kendi gorusumu belirteyim . Siz hem okuyup ogrenip , hem de gidip makina hakikaten oyle calisiyor mu diye deniyorsunuz , ergonomisi uygun mu diye bakiyorsunuz . Artik kac makina 3 mu , 5 mi , 10 mu bilmiyorum . ) Buna imkaniniz varsa ne guzel .

Ama bu demek degil ki illa her aday makinayi denemek lazim . Dukkanda deneyerek bir makinanin nasil cektigini anlayamazsiniz ( 2.5 inch ekranda bakinca compactlar DSLR'den iyi ) . Menu uygunlugu deseniz ...100-200 menu/alt menu kalemine girip baksaniz ne elde edeceksiniz ? - testlerde zaten bu ozellikler yazili . Yaziyorsa vardir , yazmiyorsa yoktur . Efektif calisip calismadigini dukkanda cozemezsiniz ; onun icin de mecburen testlere bakacaksiniz .

Ergonomi , kontrollarin yerlesimi derseniz .....Kusura bakmayin , onmilyonlarca DSLR kullanicina secenek 3-5 markanin 3-5 modeli ... Bir makinayi almaya iyice yaklastiysaniz siz makinaya uyacaksiniz , makina size degil . Diyelim Nikon D80'e meyillisiniz . Gidip elinizde aldiginizda AE-kilit dugmesinin yerini begenmemek gibi bir luksunuz yok zira herkesin isteklerine %100 uyacak makina zaten uretilemiyor .

Kendi adima konusuyorum - hayatim boyunca kullandigim makinalari almadan once elimde tuttugum sure dakikalarla sinirlidir . ( tahminim bu forumda bir cok kisi icin de boyle oldugu ) Hele hele is , kullandigim markanin ust modelini almaya gelirse, sirf okuduklarimdan hic elime bile almadan on-line ismarlayabilirim .

Magazalarda makinalara,objektiflere saatler gecirmek buyuk bir zevk - o ayri ...

 

Tarih: 10 Mart 2009, 19:02 - İp: 96.***.**9.175
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

merhaba,

aslında bazı açılardan size katılıyorum .. gerçekten de bir mağazada bir kaç dk. denemekle bişey anlaşılmaz, bu süre benim için çok çok uzundu yıllık iznimi aldığımda hergün gezdim ve ankara'da girmedik dükkan mağaza bırakmadım.. şu an fz 18 kullanıcısıyım, onu da satıcıyla savaş vererek açtırdım.. evet sonuçta mağaza şartları ama olsun hiç yoktan iyidir, ben bu makineyi alırım ama tek şartla önce tüm öğleden sonra birkaç saat kullanıcam içime sinerse parasını ödeyeceğim diye şart koştum, mağazadan eninde sonunda bir cihaz alacağımı anladığı için kabul etti (gerçi ikna için tüm hafta cebelleşmiştim).

şimdi bir noktada haklısınız; herkesin bu kadar vakti olamaz, kimse hatta belki ben bile bir daha da bu kadar deli olmam herhalde.. ama siz ne derseniz deyin, kağıt üzerinde okuduklarım tek başına bana güven vermiyor.. ve yine haklısınız mükemmel makine diye birşey yok, dahası benim gözüm benim elim bilgim mükemmel olmadıktan sonra zaten makine mükemmel olsa ne yazar.. ama mükemmel makine benim için sadece testlerden mükemmel puan almış makine değil, benim istediğim gibi çekebildiğim, rahat kullanabildiğim makinedir. işte bu nedenle denemek gerek diyorum ve aslında farklı bir topik açmak diye çok da güzel söylemişsiniz, ben soracaktım zaten size:

acaba insanlar kullanıcısı oldukları cihazlardaki bireysel gözlemlerini, deneyimlerini yeni makine alacak kişilerin sorularının altına değil de ayrı bir başlık ile bir topiğin altına toplasalar, bu şekilde toplu veriyi de kendi çektikleri denemeler ile destekleseler çok faydalı olmaz mı? bu sitede kullanıcısı olduğu makinelere çok hakim bir sürü insan var, sadece 1 saat ayırsalar bile yeter.. yoksa bunca inceleme sitesi var, etik olmaz mı dersiniz?

selamlar..

 

Tarih: 10 Mart 2009, 22:35 - İp: 88.***.**6.131
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Size herhalde hanimsiniz diye torpil yapmislar :-) . Ben bir kac saatligine makina isteyip , begenirsem alirim desem basima neler gelir bilmem .

Ayri baslik tam olarak nasil yapilabilir bilmiyorum ...Soru soran uyelere , ayni baslikta sadece o makina sahiplerinin cevap verecegi ayri bir bolum mu olsun diyorsunuz ?? Site yonetimi mumkun olabilecek tum ana basliklari acmis zaten ; bilmem bir de onlardan bu ayirimi ( gelen cevaplari kullanici olan ve olmayan diye ikiye bolme ) istemek dogru olur mu ?

Onun yerine soruyu soranlar , sadece bu makinayi kullanmis olanlar yazsin diye not dusebilir belki ..

 

Tarih: 10 Mart 2009, 23:31 - İp: 96.***.**9.175
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

tabi canım, bayan olmanın avantajını inkar edemem ) hem şirinlik yapabiliyorsunuz, komik kaçmıyor, hem de bayan işte ne anlar elektronik cihazdan mantığı var tüm satıcılarda, zararsız buluyorlar galiba

benimki sadece bir öneriydi, yani bilgili bir çok insan var bu sitede ve soruların altına da yazıyorlar ama çoğu gözden kaçıyor, ordan aklıma gelmişti siz ccd-cmos diye tartışırken, esinlenmiştim.. neyse bu konunun altını daha fazla meşgul etmeyeyim, fikrim olgunlaşırsa iki satır yazıp öneririm de zaten...esenlikler dilerim, iyi akşamlar..

 

Tarih: 11 Mart 2009, 00:05 - İp: 88.***.**6.131
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

son cevabımdan beri nete giremiyorum, olayın ccd cmos işinden canon nikona dondugunu goruyorum, yazık olmuş.
evet d90 ın noıse seviyesi daha dusuk olabilir.
"cmos" dan dolayı..

bitti...

 

Tarih: 12 Mart 2009, 19:28 - İp: 85.***.**1.198
caday
caday (üye)
İstanbul / Amatör

450 alıyorum dagru bir karar alıyor muyum sizice

 

Tarih: 12 Mart 2009, 19:37 - İp: 85.***.**5.197
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

cok dogru bir karar
hayırlı olsun,
karar verdiysenız kafanızı karsıtırmayın bundan sonra.

 

Tarih: 12 Mart 2009, 19:42 - İp: 85.***.**1.198
caday
caday (üye)
İstanbul / Amatör

teşekkürler herkese

 

Tarih: 12 Mart 2009, 23:27 - İp: 85.***.**5.197