blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Profesörler Buraya... !

Merhaba.

Benim için bir makinenin fotoğraf çekim kalitesi kadar, video çekim kalitesi de önemlidir. Sırf bu yüzden birçok makine kullandım; değiştirdim: "Pretec 3A30; Sony DSC H-1; Canon S-3 IS" ve son olarak "Panasonic Lumix FZ-30"

Ya makineler hakkında artık o kadar çok şey biliyorum ki... Teyzeoğlunda, Sony R-1 var. Onu da kullandım. Burada anlayamadığım bir şey var. Burada herkes kendi fantazisini yazıyor.

SLR kullanan biri (makinelerden gerçekten anlayan ve benimle, bilgi yönünden başa-baş boy ölçüşebilecek biri) çıksın; bana-özelime mesaj atsın; şu SLR denen makinelerin nimetlerini bi saysın. Saysın da, ben de göriiim?

Bu konuda sürekli, dergileri takip ediyorum. Daha geçen gün, bir derginin verdiği CD'yi inceledim. Dergi, aynı tarzda, 15 farklı (marka) makineyi incelemiş. 15 makineyle, aynı uzaklıktan makineyi sabitleyerek, aynı ayarlarda, aynı açıdan, aynı objeye odaklanarak fotoğraflar çekmiş. Fotoğrafları incelemeden önce, kendi kendime tahminde bulundum: "Şu makine daha iyidir." diye. Sonra, tüm fotoğrafları detaylarıyla incelediğimde, çok alakasız bir makinenin / megapixel-i diğerlerinden düşük bir makinenin, diğerlerinden kat kat iyi olduğunu gördüm; çok şaşırdım. Dergi editörü de o makineye en yüksek değerlendirme puanı vermiş.

Dün fotoğrafçıdayım. Bir adam, yurtışından Canon EOS 350D almış. Almış fakat makinenin tam olarak ne işe yaradığını bilmiyor. Öğrenmek için de fotoğrafçıya gelmiş. İşte, buradaki çoğu kişi de aynı düşüncede...

Bana göre makine bir güçtür.

Bir makine çok iyi fotoğraf çekebiliyorsa (titreme olmaksızın -yani, noise), iyi optik zoom-a sahipse, iyi video çekebiliyorsa, makineyi (gerekli aparatıyla, su altında da kullanabiliyorsan), makinenin LCD ekranı işlevselse, makine, iyi makro çekebiliyorsa ve gece çekimi de iyiyse... bundan öte bir şey var mı? Yani, bunun üzerine, elinizdeki makineyi bana övebilir misiniz daha?

Buradaki çoğu kişi, daha, makinelerin video çekim özelliğini bilmiyor.

Arkadaşlar, bunca kızmamın nedeni, buradaki kişileri kendi fantazilerinizle, yanlış bilgilendiriyorsunuz. Evet, gerçek anlamda yardımcı olanlar var. Ama lütfen bir konuda bilmiyorsanız susun.

Dedim ya yazın bana. Yine buradaki çoğu kişi, yüksek ISO'ya takmış. Güya, makine yüksek ISO değerine sahip olunca, iyi bir makine oluyormuş... Bunları nereden öğrendiniz ya...?

Tarih: 22 Temmuz 2006, 03:32 - İp: 81.***.**6.161
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

liveshit, aramıza hoş geldin amam sorunu yanlış yere sormuşun. Ben yine de capsız bırakmıyayım cavaplamaya çalışayım. Perdenin hızlı yada yavaş açılıp kapanması enstantene hızına bağlıdır. Muhtemelern makineyi kurcalarken farkında olmadan ensteneyi değiştiriyorsun. eğer enstantene değerini kıstıkça yani 250-500-100 gibi değer yükseltikçe perde çok hızlı açılıp kapanacak. Tam tersi bu değerler aşağıya doğru indikçe yani enstantene açıldıkça perde daha yavaş açılıp kapanacaktır.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 23:27 - İp: 85.***.**6.57
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

merhaba hnlacin;
Baba nerden öğrendin bu kadar şeyi ama bu kdar saçma şeyi inanmıyorum sana yaa dram ve komediyi bir araya getirip bi film yazmış ve çıkmış buraya oynuyosun nerde gülüp nerde ağlıyacağımı kestiremedim. insan bu kadar komik ve içler acısı bi hale düşebilir ama eminim yüzyüze olsanız ne legionella ne xtolga ne osmanlı nede diğer arkadaşların karşısında bi kelime bile konuşamazsın bu konular hakkında. Hele şu kamera hakkındaki vede 20x ve 150x kartlar hakkındaki zırvalarına koptum açıkcası helal sana mbsahanın dediği gibi senle kimse boy ölçüşemez...

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 23:44 - İp: 85.***.**1.130
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

''Mesela, makinelerde, LCD ekran var. Dikkat edersen, bazı makinelerin tanıtımında "LCD" kelimesi geçiyor; bazılarında da "TFT" kelimesi geçiyor'' YAZMISSIN.

SEVGILI ARKADASIM TFT VE LCD AYNI SEYLERDIR, BILMEDEN KONUSUYORSUN TFT ACILIMI ''THIN FILM TRANSISTOR'' TEKNIGI LCD ''LIQUID CRISTAL DISPLAY''TEKNIGININ BELKEMIGIDIR. BAZEN IKISI AYNI ANLAMDA KULLANILIR.

YUKSEK ISO ILE UZUN SURELI POZLAMAYI TAMAMEN KARISTIRMISSIN ARKADASIM, DAHA TEMEL FOTOGRAF TEKNIK VE KAVRAMLARINDAN HABERIN YOK. AYRICA UZUN SURELI CEKIM SONRASI NOISE REDUCTION ISLEMINI BELLEK KARTINA YAZIM SURESI SANACAK KADAR OLAYDAN UZAKSIN.... BURDAKI INSANLARIN COGU BUNU SENIN YASIN KADAR YILDIR BILIYOR. AYRICA BU FORUMDA LAFI CIDDIYE ALINAN KIMSE YUKSEK ISO IYIDIR DEMEMISTIR, SEN NOISE PROBLEMLERIYLE BURADAKI ISO TARTISMALARINI SANIRIM BIRBIRINE KARISTIRMISSIN.


DAHA DIGER YAZDIKLARINA GUL;UP GECIYORUM.

BANA EMAIL ADRESINI YOLLARSAN SANA BIRKAC TANE DSLR RAW DOSYASI YOLLAYAYIMDA BIRAZ UZERLERINDE OYNA SONRA GIT BYUK BIR BASKI AL A4 UN ASAGISINA INME, PRINTERDA KULLANMA. SONRA GEL BURADA KONUS

SANIRIM YASI KUCUK BIR ARKADAS OLMALISIN, CUNKU DAHA HALA HICBIRSEY BILMEDIGINI BILMIYORSUN.

BU ARADA SON BIR SOZUM VAR BU FORUMLARDA COK SAYIDA MUHENDIS VE TEKNIK ISLERLE UGRASAN INSAN, PROFESYONEL, ILERI AMATOR, VE HATTA TURKIYENIN ONDE GELEN FOTOGRAF MAKINASI DISTRIBUTORLERINE TEKNIK SERVIS SAGLAYAN ARKADASLARIMIZ VAR. ONIKI YILDAN BERI FOTOGRAFCILIKLA UGRASAN BIR INSAN OLARAK BEN BURADA BIR SEYLER YAZARKEN VE PAYLASIRKEN YAZDIKLARIMDA TEKNIK VEYA BILGI YANLISI VAR MI DIYE COK CEKINIYORUM. AMA ONLAR SAGOLSUNLAR BILMEDIGIMIZI, YANLIS BILDIGIMIZI DUZELTIP BIZI AYDINLATIYORLAR. HEPSINE SENIN ONUNDE BIR KEZ DAHA TESEKKUR EDER BU SITEYE BIR DAHA BU SEKILDE GIRIS YAPMAMANI DILERIM...

#polaris' tarafyndan 26.07.2006 07:26:58 tarihinde düzenlendi.


#polaris' tarafyndan 26.07.2006 07:31:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Temmuz 2006, 07:01 - İp: 24.***.**6.164
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

Sevgili arkadaşlar..
hnlacin arkadaşımızın ve diğer arkadaşlarımızın yorumlarının hepsini okudum.bu işte çok fazla bilgili değilim ama bu fotoğraf olayına kendini adayan ve çok güzel bilgiye sahip ve bu bilgisini burada bizlerle paylaşan ve gelişmemize sahip olan başta osmanlı arkadaşımıza ve diğer arkadaşlara tşk ederim.isterdimki diğer arkadaşlarımızda bu konu hakkında fikirlerini ortaya atsın ve bizi aydınlatsın.sevgili OSMANLI ağzına ve yüreğine sağlık..ve sevgili HNLACİN damdan düşer gibi ortaya bazı fikirler attın...düşüncelerine ve bilgine saygısızlık etme hakkı bulamıyorum kendimde ama unutmaki bu siteyi ben çok beğeniyor ve bu sitede bizlere yardımcı olan bizden bilgili ve daha eski arkadaşlara sadece saygı duymak zorundayım ve zorundayız..daha seviyeli ve daha düzeyli bir sohbet olması dileği ile....birbirimizi kırmadan incitmeden ve fikirlerimize saygı duymak şartı ile..ancak bu şekilde birbirimize faydalı olabiliriz..

#MERHAZ' tarafyndan 26.07.2006 14:07:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Temmuz 2006, 11:45 - İp: 88.***.**0.96
ba
ba (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

neden biraz mütevazi olunmuyor ki...
diyelim ki X arkadaş fazla bilgiye sahip iyi de bu burdaki diger arkadaşların yararına sanırım... kaldı ki burda bizleri bilgilendiren arkadaşlar ya da sorunları çözmeye çalışan bütün arkadaşlarımız ahkam kesmiyorlar ve de bu kesin böyledir demiyolar.. olması gereken de bu...

hnlacin arkadaşımız biraz daha mütevazi olursa ve daha çok öğrenmesi gereken şeylerin olduğunu bilince çıkarırsa, bu siteden çok şey öğreneebileceğini düşünüyorum...

 

Tarih: 26 Temmuz 2006, 14:05 - İp: 217.***.**2.237
blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Tekrar merhaba,

Yazdıklarınızı bir kaç gün önce okudum. Önce uzun bir cevap yazmayı düşündüm, -herkese tek tek cevap verir nitelikte. Sonra, vazgeçtim.

Cevapları okuyunca, bazı kişilerin ifadelerini çok garipsedim.

Çoğu, öğrenmem gereken çok şey olduğunu söylemiş. Her şeyi bilmediğimi fakat bu konuda iyi olduğumu söylemiştim. Fakat burada açtığım forumu incelerseniz, kendi bilgim namına pek bir şey belirtmediğimi görürsünüz; -verdiğim bir kaç örneğin dışında. Buna rağmen, bu arkadaşlar, hiçbir şey bilmediğimi, çok şey öğrenmem gerektiğini savunmuş.

Ortaya durduk yerde bir kişi çıktı (ben). Bu kişi, siteyle ve sitenin müdavimleriyle ilgili bir kaç eleştiride bulundu. Bu da, çoğu kişinin canını sıktı. Şimdi bu kişiler, beni, "Hiçbir şey bilmediğimi söyleyerek"

Zamanında (1988 yılında TRT'de) durduk yerde bir adam ortaya çıktı ve zakkumla kanserin tedavi edilebileceğini söyledi. (Yaşı küçük olanlar bu olayı bizzat yaşamamıştır; ancak sağdan-soldan duymuşlardır) Tabii, bu adama tüm Türkiye kulak vermişken, doktorlar ve "Profesörler", adamın dediğini çürütmeye çalışıp, adama inanmadılar. Dedim ya, o TV prograını bizzat izledim. Televizyonda, adama karşı nasıl tartışmalar yapmışlardı. Adamın deli (akli dengesinin bozuk) olduğunu bile söylemişlerdi.

Bu adam doktordu: Dr. Ziya Özel. Sonra, adama kimse inanmayınca, adamı Amerika kaptı; -Texas Üniversitesi. Bugün adamın bulduğu ilacın kanser üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır.

O programı ve ondan sonraki tartışmaları izlediğimde, kendi kendime, onu eleştiren doktorların ve "profesörler"-in, onun fikirlerine karşı çıkmak yerine, neden ortaya attığı fikirleri tetkik etmediklerini ve dikkate almadıklarını merak etmiştim.

Şu an sizlerin yaptığı da bundan ibaret. Kabul ediyorum ben, hiçbir şey bilmiyorum.

Sizlere daha fazla yazmak ve bu konuyu uzatmak istemiyorum artık. Çünkü her zaman olan şu:

Biri: "A" diyor.
Öbürü: (Ortaya atılan konuyu yeterince bilmediği halde) "B" diyor.
Başka bir kişi: "Yok; - C -" diyor.
Dördüncü kişi de: "D" diyor.

Ben de, benimle beraber ortaya atılan konular üzerinde (TFT - LCD arasındaki fark gibi; video kamera ve dijital fotograf makinesinin kıyaslanması gibi vs..), bilgimi söylesem, aynı şey olacak. Benden sonra on kafadan, on ses çıkacak.

Arkadaşlar, 4 aydır bu siteyi takip ediyorum. Çoğu zaman, bilgilerim ışığında, konular üzerine uzun uzadıya yazı yazdım; her seferinde bir aksilik oldu; gönderemedim.

Amacım, bu forumla beraber forumlara cevap yazanlara biraz düzen getirmekti. Bunu biraz tepkisel yaptığımın farkındayım.

Son bir kez daha kendimi ifade etmek istiyorum:

-- Herhangi bir konuda, biri, ortaya bir şey attığında, eğer bu konu hakkında gerçekten bilgi sahibiyseniz, bildiklerinizi, lütfen, belirtip, söylediklerinizi sonuna kadar destekleyin. Ama bilmiyorsanız (ki, benim tepkim de bu kişilereydi), durduk yerde oraya atılıp, bilmeyen kişilerin aklını karıştırmayın. Yoksa, ortaya çıkan sonuç:

Ali: "A"
Mehmet: "B"
Murat: "C"
Hasan: "D"

şeklinde oluyor. Böyle olunca, bilmeyen bir kişiye, hiçbir faydanız da dokunmuyor. İşte, ben buna (Ali'nin, Mehmet'in, Murat'ın ve Hasan'ın yaptığına "fantazi" diyorum: "bilgi fantazisi". Bunu, toplumda da görüyorum.

Bu, buradaki son yazım. Bu konuyu daha fazla uzatmak da istemiyorum. Siz, bu durumdan memnunsanız, neden kendimi yorayım..?

Bu yazıdan sonra, bu siteden, üyeliğimi de sileceğim. Bunu, sakın "Korktu; kaçtı." olarak değerlendirmeyin.

Ciddi sağlık problemlerim var; birkaç gün sonra ameliyat olucam. Öte yandan, bilgisayarın karşısına oturduğum zaman, tümüyle buraya yazı yazmak zamanımı alıyor. Oysa ki, yapacak çok işim oluyor.

Hala, bana bir şeyler söylemek isteyen olursa, geçici mail adresimi veriyorum: [email protected]
Bu adres, sadece bir ay boyunca, aktif olacaktır. Gerçek anlamda, aktif olarak kullandığım mail adresim, bu değil. Bana, lütfen, resim falan yollamayın. Bilgisayarımda, şu an piyasada olan (aşağı yukarı) tüm makinelerden, fotoğ

 

Tarih: 28 Temmuz 2006, 18:21 - İp: 81.***.**5.54
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Bilmek ne bilmediğini bilmektir sevgili arkadaşım...
Ayrıca Dr. Ziya Özer konusunda gerçek sorun olan konu Tıbbi etik kavramlar dışına çıkıp çıkmamış olmasıydı...Yani senin anlayacağın dilde insanlara onay almamış bir ilaçı kullanmalarını tavsiye edip etmemsiydi...

Senin bir bardak su ile yuttuğun her tablet öyle sançılı bir dönemden geçerek doktor reçetesine girer ki bunları bilmeden Dr.Ziya Özer konusunda yorum yapmamalısın.Yani Amerika nın sahip çıkması birşeyi değiştirmiyor.Sonuçta bu işin bir takım kuralları var ve kurallar bazen ihmal edilebilir demek hastaların sağlığı anlamında çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir...
Ayrıca senin Dr.Ziya Özer gb. misyon sahibi bir olayın mevcut görünmüyor.Dr.Ziya Özer nire Hnlacin nire...
Neyse geçmiş olsun umarınm operasyonun başarılı geçer ve ameliyattan sonra hem zihnen hem bedenen sağlıklı bir birey olarak aramıza katılırsın...

Sağlıklı üreteceğin fikirleri paylaşmak umuduyla...










#mbsahan' tarafyndan 02.08.2006 04:32:56 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Temmuz 2006, 02:24 - İp: 85.***.**1.159
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

hnlacin abicim sende git bu saçma bilgilerinle amerikaya sığın belki onlar sahip çıkar sana hiç yoktan bu sitede gereksiz iddalarınla gereksiz meşguliyet yaratmazsın.

 

Tarih: 3 Ağustos 2006, 00:17 - İp: 88.***.**8.102
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sevgili hnlacin,
dilerim tez zamanda sağlığına kavuşur ve aramıza dönersin.
Ama ısrarla aramama rağmen @legionella nın sorusunun yanıtını bulamadım...o cevabı kime hitaben verdiğini ben de merak ediyorum...

 

Tarih: 3 Ağustos 2006, 02:03 - İp: 85.***.**6.19
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör


Konuyu geç gördüm biraz ve tüm yazılanları okudum. Belki konu soğuduktan sonra yazıyorum ama ben de farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum. Forumlarda bazı arkadaşlarımızın beni de rahatsız eden bir tutumu var. Ve bu tutum bilgi talep eden arkadaşları yanlış yönlendiriyor kanaatindeyim.

Birçok kişi, fotoğrafçılığa yeni başladığını söyleyen kişiler de dahil olmak üzere herkese "git SLR al, diğerleri hiçbir işe yaramaz" tavsiyesinde bulunuyor. Ben de acizane bir süredir ilgileniyorum fotoğrafçılıkla ve halen yoğun bir şekilde bilgi ediniyorum (özellikle bu forumlardan). Fakat yeteri bilgi edinmeden SLR makine kullanmaya başlamanın felaketle sonuçlanma ihtimalini yüksek görüyorum. Çünkü birçok temel bilgiyi edindiğimi düşünmeme rağmen hala SLR'ler korkutucu geliyor bana. Çok teferruatlı özellikleri arasında insan fotoğrafçılıktan soğuyabilir gibime geliyor.

SLR'lerin fotoğraf kalitesini tartışmaya açacak değilim elbet.. O makinelerin birkaç değil, sayısız üstünlükleri var. Ama o makineleri kullanmaya başlamadan önce belli bir emek harcamak gerektiğini düşünüyorum sadece. Hiçbir fotoğrafçılık bilgisine sahip olmayıp zevk amaçlı başlayacak birine SLR almasını önermeyi, yüzme öğrenmek isteyen birine İstanbul boğazında yüzmesini tavsiye etmeye benzetiyorum.

Bence hnlacin arkadaşımız da benzer bir konuya anlamsız bir öfkeyle yaklaşarak kendini helak etti. Kendinin en iyi bildiğini zanneden her insan bu tür felaketlerle karşılaşır bir yerde.

Fotoğrafın zevkine ve inceliğine yakışır bir şekilde tartışmak ve fikirlerimizi paylaşmak ümidiyle..

Sevgiler..

 

Tarih: 6 Ağustos 2006, 07:43 - İp: 212.***.**3.150