blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Profesörler Buraya... !

Merhaba.

Benim için bir makinenin fotoğraf çekim kalitesi kadar, video çekim kalitesi de önemlidir. Sırf bu yüzden birçok makine kullandım; değiştirdim: "Pretec 3A30; Sony DSC H-1; Canon S-3 IS" ve son olarak "Panasonic Lumix FZ-30"

Ya makineler hakkında artık o kadar çok şey biliyorum ki... Teyzeoğlunda, Sony R-1 var. Onu da kullandım. Burada anlayamadığım bir şey var. Burada herkes kendi fantazisini yazıyor.

SLR kullanan biri (makinelerden gerçekten anlayan ve benimle, bilgi yönünden başa-baş boy ölçüşebilecek biri) çıksın; bana-özelime mesaj atsın; şu SLR denen makinelerin nimetlerini bi saysın. Saysın da, ben de göriiim?

Bu konuda sürekli, dergileri takip ediyorum. Daha geçen gün, bir derginin verdiği CD'yi inceledim. Dergi, aynı tarzda, 15 farklı (marka) makineyi incelemiş. 15 makineyle, aynı uzaklıktan makineyi sabitleyerek, aynı ayarlarda, aynı açıdan, aynı objeye odaklanarak fotoğraflar çekmiş. Fotoğrafları incelemeden önce, kendi kendime tahminde bulundum: "Şu makine daha iyidir." diye. Sonra, tüm fotoğrafları detaylarıyla incelediğimde, çok alakasız bir makinenin / megapixel-i diğerlerinden düşük bir makinenin, diğerlerinden kat kat iyi olduğunu gördüm; çok şaşırdım. Dergi editörü de o makineye en yüksek değerlendirme puanı vermiş.

Dün fotoğrafçıdayım. Bir adam, yurtışından Canon EOS 350D almış. Almış fakat makinenin tam olarak ne işe yaradığını bilmiyor. Öğrenmek için de fotoğrafçıya gelmiş. İşte, buradaki çoğu kişi de aynı düşüncede...

Bana göre makine bir güçtür.

Bir makine çok iyi fotoğraf çekebiliyorsa (titreme olmaksızın -yani, noise), iyi optik zoom-a sahipse, iyi video çekebiliyorsa, makineyi (gerekli aparatıyla, su altında da kullanabiliyorsan), makinenin LCD ekranı işlevselse, makine, iyi makro çekebiliyorsa ve gece çekimi de iyiyse... bundan öte bir şey var mı? Yani, bunun üzerine, elinizdeki makineyi bana övebilir misiniz daha?

Buradaki çoğu kişi, daha, makinelerin video çekim özelliğini bilmiyor.

Arkadaşlar, bunca kızmamın nedeni, buradaki kişileri kendi fantazilerinizle, yanlış bilgilendiriyorsunuz. Evet, gerçek anlamda yardımcı olanlar var. Ama lütfen bir konuda bilmiyorsanız susun.

Dedim ya yazın bana. Yine buradaki çoğu kişi, yüksek ISO'ya takmış. Güya, makine yüksek ISO değerine sahip olunca, iyi bir makine oluyormuş... Bunları nereden öğrendiniz ya...?

Tarih: 22 Temmuz 2006, 03:32 - İp: 81.***.**6.161
blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Tekrar, merhaba.

"Burada boşa konuşanları tek tek açıklayacağım." demiştim. Yazdıklarınızı okudukça, hem gülüyor, hem de buna gerek olmadığını görüyorum. Zaten, sazan gibi, tek tek düşüyorsunuz. Başta da dedim ya, "Her zaman yarası olan gocunur.". Burada, okudukça, kimlerin ulema olduğunu ve kimlerin, bu ulemaların yanında laf kalabalığı yaptığını görüp, ayırt edebiliyorum.

Gelelim, söylediklerinize: (yazdıklarınıza göre ismen tek tek belirtip cevap vermek yerine, direkt olarak cevap vermeyi yeğliyorum. Çünkü diğer şekilde çok zamanımı alır.)

Neyse,

Biri, "Ben uzun süredir, dijital fotoğrafçılıkla /dijital fotoğraf makinesiyle uğraşıyorum fakat kendimi hala yeterli görmüyorum; sen nasıl görüyorsun?" gibi bir cümlede bulunmuş.

Arkadaşım, ben bu konuda mükemmel değilim ama çok çok iyiyim. Eğer bu ifadenle birlikte, dokundurma yapmıyorsan ve bu ifadende samimiysen, benim de bu durumuna bir yorumum olur. Zaman geçmesine rağmen ve bu konuyal epey uğraşmış olmana rağmen, dijital fotoğrafçılıkta ve dijital fotoğraf makinelerinde gerekli ilerlemeyi sağlayamamanın nedeni,
- Yeterince, bilgisayar bilginin olmaması,
- Teknolojiyi yakından takip etmemen,
- En önemlisi ve bunlarla direkt alakalı olan, yeterince İngilizce bilmemen olabilir.

Mesela, makinelerde, LCD ekran var. Dikkat edersen, bazı makinelerin tanıtımında "LCD" kelimesi geçiyor; bazılarında da "TFT" kelimesi geçiyor. Dijital fotoğraf makineleri hakkında her şeyi bilip (ya da "Biliyorum." deyip), bu farkı bilmemek, komik olur tabii ki.

Öte yandan, konuyla alakasız gibi görünen LCD ve Plazma (ve hatta CRT) arasındaki farkı bilmen de, bu konuyla eşdeğer. Yani, teknoloji, bütünüyle iç içedir. Burada, kendini exper olarak görenlere sorularım da olacak.
Bu arada, benim bilgim, YEGANE YEDİĞİM KAZIKLARDAN İBARET. HİÇBİR YERDEN ALDIĞIMI, HİÇBİR YERE SATMAM. SÖYLEDİĞİM HER ŞEYİ BİZZAT DENEMİŞİMDİR. ÇOĞUNUN FATURASI DA BENİM İÇİN AĞIR OLMUŞTUR.

Gelelim, başka bir arkadaşın değindiği konuya. Bana beş dakikada video konusunu öğretecek arkadaşım; sana sesleniyorum. Sana bir sorum var. İyi araştır; gel. Sana beş dakikadan daha fazla süre de veriyorum; bak:

Lütfen, bu soruya, bu arkadaştan başkası maydonoz olup cevap vermesin. LÜTFEN. Madem, beş dakikalık kursların var, cevapla öyleyse.

"quicktime motion jpeg" formatında çekilmiş bir videoyu (hareketli görüntüyü) başka bir formata çevirince, kalite neden bozuluyor? Sorun nereden kaynaklanıyor? Videoyu başka formata çevirince, bazen ses de çıkmıyor. Kalitenin bire bir olması için ne yapmalıyız?

Bak, eğer sallarsan; salladığın her şeyi bizzat denerim. Buradaki herkes dener; sonra foyan meydana çıkar. "Yok, böyle bir şey; kalite, her halükarda bozulur." diyorsan; neler yapılması gerektiğini ben söylerim tek tek.
Hemen söyliyeyim: bu, o kadar basit bir şey değil.

Eğer yapamayacaksan, neden 5 dakikalık kurs hocası olarak hakem kesiyorsun?

Dedim ya, başkaları bu soruya cevap vererek, dikkatimi dağıtmasın. Herkesin yazdığını okuyamam. Fazla vaktim olmuyor.

Gelelim, ISO konusunda ahkam kesen başka bir arkadaşa. (Dedim ya; takıntılı olanlar, tek tek oltaya geliyor...)

Bu arkadaş, "ISO, makinenin ya da kartın hızına hiç bağlı değildir." demiş.

Arkadaşım, makineyi, yüksek ISO'da çekim yaparken, kayıt işlemi bitmeden, sabırsızlık yapıp, birden bire eline alabilir misin?

Başka bir deyişle, 20 X hıza sahip bir kartla, 150 X hıza sahip bir kartın kayıt hızı aynı mıdır?

Yüksek ISO'da, makineyi sabitleyerek bir objeye odaklanırsın. Her iki durumda makineye iki farklı kart takarsın. Birinde, 20 X-lik bir kart; diğerinde, 150 X-lik bir kart. Karanlık bir ortamda yapılan çekimde, her iki kartın sana sağladığı hız / verim aynı mıdır? Hala, "Aynıdır" diyorsan, o halde her ikisinde de aynı sürede (mesela, 30 saniyede) makineyi eline al ve çektiğine bak. BEN BAKTIM. DEDİM YA; DENEMEDİĞİM HİÇBİR ŞEYİ ÇEVREME YANSITMAM. SENDEN FARKIM BU, İŞTE.

Bir kişi, yine "Laf olsun; torba dolsun." mantığından yola çıka

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 00:54 - İp: 81.***.**0.60
legionella
legionella (üye)
Malatya / Amatör

Burada "yüksek megapiksel mutlaka iyidir" mantığıyla yorum yapan ve bu şekilde makina tavsiye eden birini örnek verir misin?

Bir de ricam olacak, malum burası fotoğraf sitesi, galeride fotoğraflarını bizimle paylaşmak istemez misin?

#Legionella' tarafyndan 25.07.2006 01:10:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 01:07 - İp: 85.***.**0.237
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör


hnlacin mükemmelsin ama bu kadar bilgi bana agır geliyor lütfen bir çırpıda bunların hepsini anlatma kaldıramıyorum
Ama hnlacin bir tek bana cevap yazmamışsın gücendim valla...
Arkadaşlar hnlacin le kimse boy ölçüşemez fark etmediniz mi? O en az 10 profesyonel güçündedir...
O sebele saygı duyalım ve alkışlayalım...

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 01:27 - İp: 85.***.**7.23
blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Merhaba, Legionella.

"5 Mp Mi? 8 Mp Mi??" başlıklı foruma bakarsan, yüksek pixel-le ilgili takıntılı olanları görebilirsin. Başka forumlarda da var. Sen, "Sadece bir tane göster..." demişsin.

Kendi kendini bir anda bitirdin!
Söylediğin hiçbir şeyi, bundan sonra muhatap almicamı bil. Beni boş ver; bundan sonra, başkası ne kadar, takar seni, onu bilemem...

Sonsuza dek, hoşça kal.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 01:59 - İp: 81.***.**0.60
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

hnlacin, bir soru, ISO nedir ve yüksek ISO dan anladığın nedir?.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 09:22 - İp: 212.***.**0.50
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Hnlacin benden de bir soru?

Sen bu siteye huzursuzluk mu çıkarmaya geldin?
Çünkü genelde insanlar bir siteye yeni üye olduklarında,eski üyelere en azından saygı gösterir.Bu dediğimin fotoğraf bilgisi ile alakası yok.İnsanın aldığı terbiye ile alakalı.Yani bir nevi çevre-aile ile bağıntılı.
Bu bir.İkincisi ise ben sana video kalitesi anlamında bir şeyler anlatırken,teknik terimlere gerek yok,bir fotoğraf makinası ile bir kameranın video çekimlerini yan yana getirirsek,aradaki farkın belli olacağını açıkladım.Bana tft,motion jpeg geyiği yapıp canımı sıkma.

Diğer arkadaşlara söylediğin zırvalamalara cevap bile vermeyeceğim.Onların avukatı değilim,sana söylediklerini geri iade edeceklerini tahmin ediyorum.


Bu siyete faydalı olman gerekirken bizimde zamanımzı çalıyorsun.Siteye faydası yerine zararı dokunanların siteden çıkarılması en doğru olanı.Bu gidişatını durdurman hepimiz için iyi olacak.

Kart hızı hakkındaki saçmalıkların beni sadece güldürüyor.Yediğin kazıklar için söyleyebileceğim tek şey Allah tamamına erdirsin olacaktır.Bu kazıkların seni kötü yönde geliştirdiğini düşünüyorum.Bu sebeple hayata öfkelisin sanırım.Acısını siteden mi çıkarıyorsun ne?


Dediğim gibi ben seninle ..... yarışına girmeyeceğim.Arkadaşlarımdanda ricam bu yönde olacaktır.Senin hakettiğin de bu.Yokmuşsun gibi davranmak.

Bu arada yaş kaç?
Burası 0-16 yaşa uygun değil.Kullandığın kelimelere bakılırsa,gelişimini daha tam tamamlayamamışsın.

Tolga çocuğa bu kadar zor sorular sorma,ansiklopediden araştırıp bulacağı sorular sormalısın.Mesela fotoğraf nedir?

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 09:47 - İp: 85.***.**6.196
legionella
legionella (üye)
Malatya / Amatör


Kendi kendini bir anda bitirdin!
Söylediğin hiçbir şeyi, bundan sonra muhatap almicamı bil. Beni boş ver; bundan sonra, başkası ne kadar, takar seni, onu bilemem...


Kime hitaben yazdın bunları?

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 15:54 - İp: 85.***.**5.49
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Legionella, osmanlı, xtolga selamlar...
hnlacin arkadşımız anlayacak olsa benim mesajlardan bir sonuç çıkartması gerekirdi maalesef anlayacak gb de durmuyor...Kendi haline bırakalım ve sizlede alkışlayın


hnlacin harikasın

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 22:16 - İp: 88.***.**3.253
liveshit
liveshit (üye)
Çanakkale / Amatör

ben bişii sorcam..
bu fotoğraf olayına yeni başladım.. dün bitane eos300v aldım 2. el.. fakat bazen düğmeye basınca perde açılıo biraz bekliyo ondan sonra kapanıyo.. bazende normal açılıp kapanıyo hızlı bi şekilde..
bu yavaşlamanın nedeni nedir acaba..

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 22:25 - İp: 85.***.**0.118
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

liveshit siteye hoşgeldin.Biz analog makinalar hakkında çok şey bilemeyebiliriz.İstersen sorunu üst taraftaki analog bölüme aç.O bölüme bu tür makinaları kullanan arkadaşlar girdiği için,yanıt alman hızlı ve kesin olacaktır.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 22:46 - İp: 85.***.**3.55