blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Profesörler Buraya... !

Merhaba.

Benim için bir makinenin fotoğraf çekim kalitesi kadar, video çekim kalitesi de önemlidir. Sırf bu yüzden birçok makine kullandım; değiştirdim: "Pretec 3A30; Sony DSC H-1; Canon S-3 IS" ve son olarak "Panasonic Lumix FZ-30"

Ya makineler hakkında artık o kadar çok şey biliyorum ki... Teyzeoğlunda, Sony R-1 var. Onu da kullandım. Burada anlayamadığım bir şey var. Burada herkes kendi fantazisini yazıyor.

SLR kullanan biri (makinelerden gerçekten anlayan ve benimle, bilgi yönünden başa-baş boy ölçüşebilecek biri) çıksın; bana-özelime mesaj atsın; şu SLR denen makinelerin nimetlerini bi saysın. Saysın da, ben de göriiim?

Bu konuda sürekli, dergileri takip ediyorum. Daha geçen gün, bir derginin verdiği CD'yi inceledim. Dergi, aynı tarzda, 15 farklı (marka) makineyi incelemiş. 15 makineyle, aynı uzaklıktan makineyi sabitleyerek, aynı ayarlarda, aynı açıdan, aynı objeye odaklanarak fotoğraflar çekmiş. Fotoğrafları incelemeden önce, kendi kendime tahminde bulundum: "Şu makine daha iyidir." diye. Sonra, tüm fotoğrafları detaylarıyla incelediğimde, çok alakasız bir makinenin / megapixel-i diğerlerinden düşük bir makinenin, diğerlerinden kat kat iyi olduğunu gördüm; çok şaşırdım. Dergi editörü de o makineye en yüksek değerlendirme puanı vermiş.

Dün fotoğrafçıdayım. Bir adam, yurtışından Canon EOS 350D almış. Almış fakat makinenin tam olarak ne işe yaradığını bilmiyor. Öğrenmek için de fotoğrafçıya gelmiş. İşte, buradaki çoğu kişi de aynı düşüncede...

Bana göre makine bir güçtür.

Bir makine çok iyi fotoğraf çekebiliyorsa (titreme olmaksızın -yani, noise), iyi optik zoom-a sahipse, iyi video çekebiliyorsa, makineyi (gerekli aparatıyla, su altında da kullanabiliyorsan), makinenin LCD ekranı işlevselse, makine, iyi makro çekebiliyorsa ve gece çekimi de iyiyse... bundan öte bir şey var mı? Yani, bunun üzerine, elinizdeki makineyi bana övebilir misiniz daha?

Buradaki çoğu kişi, daha, makinelerin video çekim özelliğini bilmiyor.

Arkadaşlar, bunca kızmamın nedeni, buradaki kişileri kendi fantazilerinizle, yanlış bilgilendiriyorsunuz. Evet, gerçek anlamda yardımcı olanlar var. Ama lütfen bir konuda bilmiyorsanız susun.

Dedim ya yazın bana. Yine buradaki çoğu kişi, yüksek ISO'ya takmış. Güya, makine yüksek ISO değerine sahip olunca, iyi bir makine oluyormuş... Bunları nereden öğrendiniz ya...?

Tarih: 22 Temmuz 2006, 03:32 - İp: 81.***.**6.161
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Bir makine çok iyi fotoğraf çekebiliyorsa (titreme olmaksızın -yani, noise), iyi optik zoom-a sahipse, iyi video çekebiliyorsa, makineyi (gerekli aparatıyla, su altında da kullanabiliyorsan), makinenin LCD ekranı işlevselse, makine, iyi makro çekebiliyorsa ve gece çekimi de iyiyse... bundan öte bir şey var mı? Yani, bunun üzerine, elinizdeki makineyi bana övebilir misiniz daha?

Bu bahsettiğin makina hangisi merak ettim?

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 05:01 - İp: 85.***.**2.144
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

sn.hnlacin kardesim, Ben de ordulu oldugum icin yazma geregi duydum. Biraz hizli girmissin yazina. Ben 40 yildir fotograf cekerim ama daha yeni makinelerin kullandiklari teknolojileri takip edemiyorum. Bir kere video cekimi istiyorsan bu isi yapan kamera almalisin. Video ceken fotograf makinalari amatorlere yonelik ticari atraksiyondur. SLR makineler guclu yapilari, genis aciden tele araliginda her turlu objektif kullanmalari ile her turlu cekim imkanlari sunan ve istedigin kalitede lensleri kullanma imkanin olan makinelerdir. Islenmemis ham fotograflarda belki kompaktlar daha guzel goruntu veriyor gibi gelir insana ama karanlik odadan gectikten sonra farki belli olacaktir. Dergiler tarafsiz degildir. Reklamini aldiklari firmalari desteklerler elbette. Soyle baglayalim sonucu: SLR ile sabit lensli makineleri kiyaslamayalim.Video ceken veya macro (macro olcusu ne?) ceken her makine her amaca hizmet etmez. Oteler bitmez....

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 08:09 - İp: 82.***.**7.67
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili hnlacin,
Seni kim bu kadar kızdırdı merak ettim valla
Ben kendimi seninle bilgi yönünden başa baş boy ölçüşmeyi istemem Ancak Ordu da Sevgili dostum Mustafa Bülbül var Moda Dijital fotoğrafçılığın sahibi.Kendisi samimiyetle söylüyorum çok iyi bir fotografçı ve sanatçıdır...elindeki imkanı değerlendir randevu al ve git onun yanına...
Bu arada sayın afrikalıya sonuna dek katılıyorum dediklerini aynen benimde dediğimi farzet...Yazında dikkatimi çeken diğer bir konuda "(titreme olmaksızın -yani, noise)" demişsin. Nois le titreme ayrı ayrı şeylerdir...

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 08:39 - İp: 88.***.**1.136
myspor
myspor (üye)
İstanbul / Amatör

Bu yeni dijital teknoloji fotoğraf makinelerinden
kendim biraz değişik makineler değiştirdim.
Bir o kadar da arkadaşlarımın makinelerinden tecrübe edinmeye çalıştım. Halen hangisi çok iyi işe yarıyo
hangisi lüzumlu hangisine gerek yok anlamış değilim.
Hepsinde birbirlerine göre + - farklılıklar var.

Cep telefon makineleri de öyle azmı sömürüldük halen
çocuklar rahat bırakmıyor.. Şu model çıkmış yok kamresaı daha iyiymiş yok bilmem ne çalarmış falan.

Şimdi kendikendime söylüyorum. Bunca telefon makineleri
değiştirdik çoluk çocuk. Bunca dijital makineler değiştirmeye gerek varmıydı?
Artık kolay kolay telefon makinemi değiştirmem de. Fotoğraf makinesinde hala dürtülerim devam ediyor elimde iyi makkinem
olmasına rağmen.

Keşke diyorum; İlk göz ağrım Ceptelefon mk Erikson 338 ve
3.dijital fotoğraf mk Canon a300 ile hayatımı sürdürsem olmazmıydı?

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 08:58 - İp: 85.***.**0.180
legionella
legionella (üye)
Malatya / Amatör

Bence kızmaktan ziyade, ilgili konularda bilgilerini paylaşmalısın. Forumlar bunun için var, tabii ki yanlış bilenler olacaktır.

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 09:07 - İp: 85.***.**0.3
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Hnlacin;

''SLR kullanan biri (makinelerden gerçekten anlayan ve benimle, bilgi yönünden başa-baş boy ölçüşebilecek biri) çıksın; bana-özelime mesaj atsın; şu SLR denen makinelerin nimetlerini bi saysın. Saysın da, ben de göriiim? ''

Bu yazını okuyan bir kişi senin fotoğrafçılık anlamında gerçekten bilgi sahibi olduğunu sanır.Ancak bu paragrafa bakarak.Yazının devamını okudukça ise bu yanılgısını anlar.Ben senden daha fazla bilgiye sahip olduğumu zannediyorum ki ben profesyonel değilim.Anlayacağın fotoğrafçılık bilgisi engin bir deniz,kimse dört dörtlük ben bu işi bilirim,boy ölçüşen gelsin diyemez;dememeli...

Bir kere sen kendine video kamera mı yoksa fotoğraf makinası mı almak istiyorsun önce ona karar ver!

Her ikisini çok iyi yapacak makina yoktur,yakın zamanda olacğını da sanmam.Bana iyi olabilecek örnekler verirmisin.

Aklıma gelen mesela Sony H2/H5/F828 yada Panasonic FZ30 yada Fuji S9500 gibi modelleri sıralayacaksan,ben sana söyliyeyim.Bu makinalar video çekmek uğruna asıl özelliklerini bile tam olarak yerine getiremiyorlar.Ne doğru dürüst fotoğraf çekebiliyorlar ne de video çekimi yapabiliyorlar,karlı bir görüntü çıkıyor ortaya.

Suda çekim yapmayı düşünüyorsan,bu genelde kompakt makinalar için çok pratiktir.

Yüksek iso beklentisi hakkında kısmen haklısın.Evet yüksek iso desteği olup da bir işe yaramayan,insanı 400 iso ve üzerinden bıktıran makinalar var.Ancak iso'nun hakkını veren bir makinayı da bu genelleme içine almak hata olur.Ve gece çekimini iyi yapması için bir makinanın;detayından,keskinliğinden,doğallığından birşey kaybetmeden yüksek isolarda iyi sonuç vermesi gerekir.Yoksa flaş kullandıktan sonra bas iso 50'yi,çek temiz gece fotoları(oda flaş mesafesi yettiğince)!

İyi optik zoom'a sahip olmak ne demek?
Optik zoom'u yüksek ise o makina iyimidir?
Öyle olsaydı Samsung Pro 815'in üzerine makina tanımazdım ben.Adamlar 28-420mm(15x) koymuşlar makinaya.

DSLR makinaların eline su dökmek öyle her babayiğit makinaya nasip olmaz.
Örnek gösterilecek tek makina Sony R1'dir,o da fiyatına göre çok harika bir makinadır,ancak parası olan ve bu fotoğrafçılık işini ciddi ciddi düşünenler için yine tam bir çözüm değildir.

Yoksa kimse 20milyara makina seti almazdı para verip.


 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 11:07 - İp: 85.***.**9.173
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

hnlacin merhaba.
Ne demek istemişsin anlamadım,gerçi profosyonel olarak nitelendirmiyorum kendimi ama genede merak edip geldim.
bana biri anlatsın şu demişsin.Sorarsan anlatırım. Tek Tek Tane Tane.

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 14:46 - İp: 85.***.**3.100
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

hnlacin, "bilmiyorsanız susun" demişsin, buraya sana yazılan cevapları da okuyunca, msj yazan arkadaşların senden daha fazla bilgi sahibi olduğu kanısına vardım.

Forumu takip etmişin ama eksik bilgi edinmişin. O kadar yanlışın varki. Mesela ISO konusuna değineyim. " makine yüksek ISO değerine sahip olunca, iyi bir makine oluyormuş Böyle birşey yok, Önemli olan makinenin yüksek ISO değerine sahip olması değil, yüksek ISO değerlerinde az kirlilik üretmesi.

Bir diğer hatanda "megapixel-i diğerlerinden düşük bir makinenin, diğerlerinden kat kat iyi olduğunu gördüm" megapikselin çok olması kalite anlamına gelmiyor. Kaliteyi arttıran çok faktör var. Heleki sensör Mp ilşkisi değinecek olursak oldukça uzun bir konu. Nikon D1H diye DSLR bir makinesi var. 2,7 mp. Ama bugün hala birçok gazeteci bu makineyi profesyonel olarak kullanmakta. Demekki Mp tek başına kaliteyi beliryleyen faktör değil.

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 17:09 - İp: 85.***.**7.201
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Bana göre makine bir güçtür
hani bir reklam vardı bildinmi Kontrolsüz güç güç değildir diyo bu bağlamda şunu söylemek istiyorum sen daha hangi makinayı nasıl değerlendireceğini bilmiyosun yani gücü nasıl kontrol edeceksin bundan bihabersin bide çıkmış benle boy ölçüşecek varmı diyosun valla dostum ben bi çok şeyi bu formdan öğrendim vede şunu samimiyetle söylüyorum bu formda seni bilgi olsun tecrübe olsun pratik, teorik olsun 10a 20ye katlayabilecek arkadaşlar var sen mp ile makina değerlendirmeye devam edersen bu şekilde çok yanılırsın. saygılarımla...

Ha unutmadan ben çok şey biliyorum seninle boy ölçüşürüm demiyorum !

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 23:55 - İp: 85.***.**2.180
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Makinanın ne olduğu net bir şekilde yazılmamış ama tahmin ediyorum
hnlacin evet senin makinan dünyanın en güzel makinasıdır, Yeter ki sen onu sev...Zaten ideal fotograf makinasını elde etmişsen tartışmanada gerek yok... Çünki insanlar senin bulduğun o dogru makinayı bulmak için tartışıyorlar ve begendiklerinden övgü ile bahsediyorlar...

Keşke bende senin sevdiğin kadar sevebileceğim bir makinaya sahip olsam...



#mbsahan' tarafyndan 23.07.2006 02:45:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 02:44 - İp: 85.***.**3.1