blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Profesörler Buraya... !

Merhaba.

Benim için bir makinenin fotoğraf çekim kalitesi kadar, video çekim kalitesi de önemlidir. Sırf bu yüzden birçok makine kullandım; değiştirdim: "Pretec 3A30; Sony DSC H-1; Canon S-3 IS" ve son olarak "Panasonic Lumix FZ-30"

Ya makineler hakkında artık o kadar çok şey biliyorum ki... Teyzeoğlunda, Sony R-1 var. Onu da kullandım. Burada anlayamadığım bir şey var. Burada herkes kendi fantazisini yazıyor.

SLR kullanan biri (makinelerden gerçekten anlayan ve benimle, bilgi yönünden başa-baş boy ölçüşebilecek biri) çıksın; bana-özelime mesaj atsın; şu SLR denen makinelerin nimetlerini bi saysın. Saysın da, ben de göriiim?

Bu konuda sürekli, dergileri takip ediyorum. Daha geçen gün, bir derginin verdiği CD'yi inceledim. Dergi, aynı tarzda, 15 farklı (marka) makineyi incelemiş. 15 makineyle, aynı uzaklıktan makineyi sabitleyerek, aynı ayarlarda, aynı açıdan, aynı objeye odaklanarak fotoğraflar çekmiş. Fotoğrafları incelemeden önce, kendi kendime tahminde bulundum: "Şu makine daha iyidir." diye. Sonra, tüm fotoğrafları detaylarıyla incelediğimde, çok alakasız bir makinenin / megapixel-i diğerlerinden düşük bir makinenin, diğerlerinden kat kat iyi olduğunu gördüm; çok şaşırdım. Dergi editörü de o makineye en yüksek değerlendirme puanı vermiş.

Dün fotoğrafçıdayım. Bir adam, yurtışından Canon EOS 350D almış. Almış fakat makinenin tam olarak ne işe yaradığını bilmiyor. Öğrenmek için de fotoğrafçıya gelmiş. İşte, buradaki çoğu kişi de aynı düşüncede...

Bana göre makine bir güçtür.

Bir makine çok iyi fotoğraf çekebiliyorsa (titreme olmaksızın -yani, noise), iyi optik zoom-a sahipse, iyi video çekebiliyorsa, makineyi (gerekli aparatıyla, su altında da kullanabiliyorsan), makinenin LCD ekranı işlevselse, makine, iyi makro çekebiliyorsa ve gece çekimi de iyiyse... bundan öte bir şey var mı? Yani, bunun üzerine, elinizdeki makineyi bana övebilir misiniz daha?

Buradaki çoğu kişi, daha, makinelerin video çekim özelliğini bilmiyor.

Arkadaşlar, bunca kızmamın nedeni, buradaki kişileri kendi fantazilerinizle, yanlış bilgilendiriyorsunuz. Evet, gerçek anlamda yardımcı olanlar var. Ama lütfen bir konuda bilmiyorsanız susun.

Dedim ya yazın bana. Yine buradaki çoğu kişi, yüksek ISO'ya takmış. Güya, makine yüksek ISO değerine sahip olunca, iyi bir makine oluyormuş... Bunları nereden öğrendiniz ya...?

Tarih: 22 Temmuz 2006, 03:32 - İp: 81.***.**6.161
ba
ba (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

ya arkadaşlar artık boş yere nefesinizi tüketmeyin...
baksanıza bizim bilgi dolu hnlacin sırra kadem basmış...

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 02:47 - İp: 217.***.**2.237
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör


Haklısın Ba...

Galiba arkadaşımız bir kaç topikte makinası ile ilgili eleştiri okuyunca basit bir refleksle kendini rahatlattı ve kaçtı Umarım rahatlamıştır, çünki kimsenin amacı taciz değildir, sonuçta makinaları konuşuyoruz

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 03:16 - İp: 85.***.**3.1
blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Tekrar merhaba, arkadaşlar.

Yazdıklarınızı tek tek okudum. Dedim ya, burada çok kaliteli bilgi sahibi olan ve bilgisini paylaşan kişiler var. Başta da söylediğim gibi, onları takdir ediyorum. Ama bu arada hiçbir şey bilmeyip, burada sadece ftutkularını yansıtan kişiler de var. Benim sorunum, bu kişilerle. Ha... eğer siz, kendinizi böyle bir kişi olarak görüp, gocunuyorsanız ve bana cevap verme gereği duyuyorsanız, bunu bilemem. Ama şunu bilin; sonuçta hepinize, er ya da geç cevap veririm.

İşte size bir örnek: "Burada cevap yazanlardan biri, sırra kadem bastığımı söylemiş."

Arkadaşlar, bu, laf salatasından başka bir şey değildir.

Gelelim, burada, tam olarak ne belirtmek istediğime.

Bu arada, son olarak son bir haftadır, piyasaya yeni çıkan (Aslında çok önce çıktı ama Türkiye'ye yeni giriş yaptı) Kodak Z-612'yi denedim.

Burada demek istediğim iki şey var:

1) Bana, lütfen, kullandığınız ya da fantazileriniz arasında bulunan, SLR makinenizin nimetlerini anlatın. Açık ve net bir şekilde, burada bu kadar övdüğünüz SLR makineyi, compact veya SLR-like tarzında makinelerle kıyaslayın.

Ha, burada, bu sitede, "herhangi bir marka belirtip, SLR makine en iyidir." şeklinde fantazinizi yansıtmamışsanız ve buna inanmıyorsanız, gocunup, cevap vermenize gerek yok. Çünkü o zaman, ben de sizinle aynı görüşteyim.
Ama, yok, burada böyle bir görüşünüz ve fantaziniz varsa, o zaman, şu belirttiğiniz makinenin, diğer makinelerden farklı olarak yaptığı şeyleri bir anlatın da ben de anliim. Anliim de, o zaman sizlere cevap veriim.

2) Burada belirttiğim, ikinci sorun, "ARKADAŞIM, BU SİTEDE BİR MAKİNE YA DA BİR KONU HAKKINDA, BİLMİYORSAN, BİLMEDİĞİN KONU HAKKINDA KONUŞUP, SÖYLEDİKLERİNLE BAŞKALARINI YANLIŞ BİLGİLENDİRME. VE BU ŞEKİLDE İNSANLARI YANLIŞ YÖNDE ETKİLEYİP, O KİŞİLERİN, ÜÇ KURUŞUNA SEBEP OLMA."

Gelelim, buradaki bir kaç kişinin söylediklerine.

Biri, (adım gibi emindim bu şekilde bir cevap geleceğine) bana, video özelliği için, video kameraların daha iyi olduğunu belirtmiş.

Arkadaşım, eminim, bunu bu sitede bilgilenmek isteyen kişilere de söyledin.
Soruyorum sana ya... Allah aşkına cevap ver: "Bir video kameranın çalışma mantığını (yani, hareketli görüntü alma mantığını) gerçekten biliyor musun?

Yani, sana göre, "Bir video kameranın, hareketli görüntü alma mantığı, dijital bir fotoğraf makinesinin hareketli görüntü alma mantığından farklıdır." diyorsan, lütfen, bu farkı ayrıntısıyla açıkla. Bak, son bir yılımı bu konuya verdim. Ve yakın bir zamanda, bu konuyu detayıyla çözdüm.

Eğer bu sorduğum soruyu açıklayamıyorsan, "Arkadaşım, neden, bilmediğin bir konuda fikir yürütüp, burada insanları yanlış yönde etkiliyorsun."

Biri, Samsung 815-Pro'nun 15x optik zoomu-unu örnek vermiş. "Arkadaşım, hiç eline alıp, bu makineyi denedin mi?"

Benim dediğim şey, "iyi optik zoom-a sahip" cümlesini lastik gibi çekmişsin. Maksadın cevap vermek. Yani, "Benim de burada, bir cevabım olsun." mantığı..

Örneğin, Kodak P-850, 12X optik zoom-a sahip. Fakat çekim esnasında, makine, görüntüyü iyi sabitleyemediğinden, bu özelliğini kullanamıyor. Keza, Samsung 815-Pro da öyle.
"iyi optik zoom"-la demek istediğim şey: "mekinenin, bu özelliğine hakim olması".

Bu arada, "Ben, Panasonic FZ-30 kullanıyorum." dedim ama bu cümleyle, "Bu makinenin çok iyi olduğunu" vurgulamak istemiyorum.
Bu forumu açarken de, "Savunduğunuz makinelerle, gelin, benim makinemi kıyaslayalım." mantığıyla yola çıkmadım.

Az önce de dediğim gibi, benim sorunum, "Bir makineyi yüksek ISO gibi, çeşitli özellikleriyle inceleyip göklere çıkaranlarla.."

Son olarak da, şu yüksek ISO ile takıntılı olanlara ve "Bir makinede yüksek ISO varsa, o makine iyidir." diyenlere birkaç şey söylemek istiyorum.
Arkadaşım, diyelim ki, ben makinelerden pek anlamıyorum. Ve yüksek bir meblayı gözden çıkarıp, bir makine almak istiyorum. Senin bu ISO konusunda yazdıklarına bakarsam, sence nasıl bir makine alabilirim?
Lütfen, bu konuda, yazdığın yazılarda, makinenin kali

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 18:19 - İp: 81.***.**6.208
blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

neden bunu belirtmeyip, direkt olarak soruna yöneliyorsunuz? Sorunun neden kaynaklandığını biliyor musunuz? Eğer biliyorsanız, neden bunları da belirtmiyorsunuz?

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 18:24 - İp: 81.***.**6.208
blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

neden bunu belirtmeyip, direkt olarak soruna yöneliyorsunuz? Sorunun neden kaynaklandığını biliyor musunuz? Eğer biliyorsanız, neden bunları da belirtmiyorsunuz?

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 18:25 - İp: 81.***.**6.208
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör


Hocam sen bu işi aşmışsın tebrikler...
İSO hakkındaki düşüncelerin devrim niteliginde, yakında firmalar kapımı çalar "Senin İSO devriminin lisansını istemek için"
Bende senin gibi bilgi yükü olmak istiyorum...
İşte bilgili insan kolay yetişmiyor...
Saygılarımı sunuyorum...Ayrıca çok teknik konuşmuşsunuz "zoom" falan gb teknik deyimler bizleri aşıyor, lütfen biraz daha açıklayıcı ve mümkün olduğunca Türkçe konuşursanız daha iyi olacak bizler için...
Ama yine senin gibi üstad mertebesindeki bir insanın olaylara daha ılımlı yaklaşması gerekir...Böyle kızarsan bu foruma vereceklerin azalır...

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 19:38 - İp: 88.***.**4.121
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

"Güpegündüz, makineyi sabitlemeden ve yüksek kayıt hızına sahip bir hafıza kartına sahip olmadan, yüksek ISO'da çekim yaparsan, çektiğin fotoğrafta noise kaçınılmaz olur."

Yüksek isoda oluşan noise ile makine sabitlemenin, veya hafıza kartının hiçbir ilgisi yok.
İsterseniz makineyi kayaya çivileyin, içinede ne kart isterseniz koyun, sonuç değişmez. Bunu bilmek için profesör olmaya gerek yok, noise neden kaynaklanır'ı bilmek yeter.

Biraz daha sakin olup öğrenmek istedikleriniz sorun, bilenler çıkar.

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 00:56 - İp: 85.***.**4.22
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

''Yani, sana göre, "Bir video kameranın, hareketli görüntü alma mantığı, dijital bir fotoğraf makinesinin hareketli görüntü alma mantığından farklıdır." diyorsan, lütfen, bu farkı ayrıntısıyla açıkla. Bak, son bir yılımı bu konuya verdim. Ve yakın bir zamanda, bu konuyu detayıyla çözdüm.''


Bunu 1 yılda kavradıysan,yazık olmuş bir yılına.Bana gelseydin ben sana 5 dakikada anlatırdım.Bayağa acıdım geçen zamana.İnsanlar bu kadar sürede üniversiteye hazırlanıyor sen ise video kamera ile fotoğraf makinasının mantığında tıkanmışsın.

Sana cevap vermezdim ama seni dinleyipde yanlış bilgilenecek arkadaşlara acıdığım için,sonları senin gibi olmasın diye yazımı yazıyorum.

En başta göz var nizam var.Sen bir fot.makinasının video çekimini ve video kameranın çekimini yan yana getirip izledin mi?
Bu bile sana anlatır eğriyi doğruyu.


Arkadaşım optik yakınlaştırma hakkında neyi merak ediyorsun anlayamadım?

İso performansı makinanın hafıza kartına heleki hızına hiç bağlı değildir.Hani sallayacaksın madem bari destekli salla da bazılarımız yanlış duymuş bu çocuk desin.

Makinayı sabitlemezsen iso mu olur?


Sonra sen niçin DSLR'ye bu kadar taktın anlamadım.Kuyruk acısı mı var?

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 01:25 - İp: 85.***.**8.10
turk52
turk52 (üye)
Ordu / Reklam Fotoğrafçısı

Arkadaşlar polemiğe gerek yok. Burası yardımlaşma karşılıklı fikir alışverişi yapma sitesidir.

Hnlacin'e gelince...
Bende senin yaşadığın şehirde yaşıyorum. Senin kullandığın pretec dc3a30,sony h1'i kullandım ve şimdide Canon s3 ıs kullanıyorum ve panasonic fz 30 hakkında da çok detaylı bilgilere sahibim. Kulladığın makinelere ve sorularına bakarsan 12x zoomdan başlayan, video çekebilen, makro mesafleri 0 yada 5 cm olan kompakt yada dslr like makineleri tercih etmişsin. Hiç bir teknik detaya grimiyorum. Bence bu özelliklerde bunca makine kullandıktan sonra SLR kullanman zor olabilir. Slr makinelerde video kaydı yok. Yüksek zoom ya da süper makro çekmen için kesenin ağzını açıp objektif alman gerekicek SLR kullanmak mükemmel sonuçlar doğurur ama ekipman almak yada kompaktdaki rahatlık belkide slrden seni soğutacak. O yüzden doğru karar vermen lazım. Tşk.

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 09:42 - İp: 81.***.**9.137
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

hnlacin, konuştukça batıyorsun. Öğreneceğin çok şey var.

Bir fantezidir tutturmuşun gidiyorsun, burası erotik hikayelerin anlatıldığı bir site değil, lütfen karıştırma.

Daha önce bu forum sayfalarında Fz30 incelemsi yaptım. Fz30 la ilgili öğrenmek istediğin birşey olursa yardımcı olurum.

Ben bu forum sayfasına üye olduğumda kendimi çok şey bildiğimi sanıyordum, ama her gün bu sayfalardan yeni birşeyler öğreniyorum. Burada teknik bilgi açıdan o kadar çok bilgili insan var ki. senin de onlardan çok şey var. Ama yeterki öğrenme niyetinde ol.

Bildiklerimiz değil, bildiğimizi zannetmemimiz öğrenmenin en büyük düşmanıdır.


#xtolga' tarafyndan 24.07.2006 11:13:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 11:09 - İp: 212.***.**0.50