zaphod
zaphod (üye)
İstanbul / Amatör

Holga Alasım Var Ama Kafamda Çok Soruvar

Merhabalar, bir holga almayı düşünüyorum ama okudukça kafam karışıyor. analog makinalarla, filmlerle ile ilgili pek bilgim yok.
birşey okuyorum diyor ki;

"lomo alacaksaniz eger cross processing yapacaginiz bir banyo da bulmaniz gerekecek. yok ben otomatik banyoda cikartir sonra ps da yaparim diyorsaniz lomo ya da holganin bir marifeti yok cok fazla, bir sürü toy camera var farkli farkli. "

cross processing nedir, otomatik banyo nedir, ps nedir hiçbir bilgim yok. benim tek istediğim şu renklerin patladığı retro görüntüleri elde etmek. bir dönem arkadaşlarımın dslr'lerini kullandım. güzel aletler ama net şeyler çekmek istemiyorum. çekemiyorum da kusurlar gözüme batıyor.

nette holgayla çekilen fotorafları gördüm ve çok hoşuma gitti lakin şimdi ben çektiğim filmi fotoğrafçıya götürüp abi bunları karta bas dersem holganın olayının dışına mı çıkmış olacağım ? o retro görüntüleri elde edememiş mi olacağım ?

bir de dia film kavramıyla karşılaştım bunları araştırırken. ne olduğunu okudum anladım ama ben bu makina için dia mı kullanmalıyım normal negatif film mi? dia ise diayı karta bastıramıyor muyuz?

son olarak da bu holgalar roll film (120mm) kullanıyormuş. nette baktım biraz, sanırım zor bulunan filmler ve bulduklarımın da son kullanma tarihleri hep geçmiş ama yine de iyi sonuçlar veriyor falan yazmış satıcısı, ne dersiniz ?

Tarih: 11 Nisan 2010, 01:57 - İp: 85.***.**5.100
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Heh, benim sorum geldi

Almanız gereken makine Holga 135BC. Bu makine 120 roll film değil, normal heryerde bulunan 35mm film kullanır.

Cross prosess demek, aldığınız DİA filmi normal negatif film gibi yıkatmak (banyo) işlemidir. Sirkecide Murat Ekinci, Pamuk Ticaret ya da Kristal Fotoğraf gibi yerlerden uygun fiyata dia bulunabilir. Ayrıca Kristal Fotoğraf film banyosu da yaptığı için cross prosess de yapmaktadır. Bunu söylemeniz yeterli. Ondan sonra ister taratıp CD olarak alırsınız, isterseniz de kağıda bastırırsınız. Size kalmış.

http://loveinlomo.files.wordpress.com/2009/11/holga-135bc.jpg

http://www.flickr.com/groups/holga135bc/pool/

Holga 135'in diğer modelleri de var. BC olan (black corner) köşeleri hafif karartan model. Ben bunu tercih ettim ve memnunum. İkinci linkte bu makine ile çekilmiş fotoları inceleyebilirsiniz.

Kolay gelsin..

 

Tarih: 11 Nisan 2010, 11:03 - İp: 217.***.**0.217
zaphod
zaphod (üye)
İstanbul / Amatör

fakat ben 120'lik holgalar'daki gibi 6x6 yani kare fotoğraflar çekmek istiyorum. sanırım 135'de bu pek mümkün değil öyle değil mi ?

 

Tarih: 11 Nisan 2010, 13:30 - İp: 85.***.**5.100
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Hayır normal yollarla mümkün değil. 135 olan model adından da anlaşıldığı gibi 35mm yani 3:2 formatında çekim yapar.

120 formatlı Holga'lardan almanızı tavsiye etmem. Birincisi filmini bulmak gerçekten zor. Hele cross yapacağınız için dia almanız lazım ki, 120'lik dia bulmak herhalde define bulmak gibi olacak. Hadi buldunuz, nerede banyo ettireceksiniz... Dünya kadar eziyet.

Neyse ki başka bir yolu daha var. Diana Mini. Bu küçük sevimli arkadaş ise daha garip bir yöntemle çalışıyor. Normal 35mm film kullanıyor. Ancak iki farklı çekim modu var. Ya half frame denen ölçüde yani 35mm'in yarısı kadar fotolar çekebilirsiniz (toplam 72 poz eder), ya da tek bir filme kare format foto çekersiniz ve 36 poz alırsınız.

Kare format çekim yapmak için photoshop ya da diğer digital crop uygulamaları dışında en rahat yöntem olarak bunu önerebilirim.

http://microsites.lomography.com/dianamini/about

http://www.flickr.com/groups/1232275@N22/pool/

 

Tarih: 11 Nisan 2010, 23:29 - İp: 212.***.**8.200
luddite
luddite (üye)
İstanbul / Amatör

Cross Process dia filmin negatif film banyosunda yıkanmasıdır. Bahsettiğiniz retro renkleri bu çapraz banyo sonunda elde edersiniz. Sirkeci'de cross process film yıkayan yerleri sölemiş arkadaşımız. Onların dışında Beşiktaş'ta Goldcolor ve Zincirlikuyu'da Karanlıkoda diye bir yer buldum ben. Heniz deneyemedim ama özellikle Karanlıkoda çok hoşuma gitti çünkü her türlü banyoyu ve baskıyı yaptıklarını söylüyorlar.(agrandizatörle s&b baskı yaptırıp kendiniz de başında durabiliyormuşsunuz mesela)
Filmleri yıkattıktan sonra aynı yerde taratabilirsiniz de. Fiyatlarını bilmiyorum öğrenirsiniz fakat dia taramaların özellikle roll'ların pek ucuz olmadığını biliyorum.

120 lik roll dia ları ise Sirkeci'de bulabilirsiniz. Hayyam Pasajı'nın en üst katında merdivenlerin karşısında bir toptancı var. Ben orda Fuji Velvia 120 gördüm geçen hafta. Başka yerlerde de vardır.

Ayrıca 120 çeken holgayı alıp adaptörle 35 mm de çekebilirsiniz. Bunu nasıl yapabileceğinizi anlatan videolar var Youtube'da. Arayıp bulabilirsiniz

Son olarak son kullanma tarihi geçmiş dia ları alıp kullanabilirsiniz. İlginç sonuçlar alabilirsiniz. Lomography'nin 10 kuralından 2'si fazla düşünme ve kuralları takma Süresi geçmiş film kullanılmaz diye bir şey yok. 2001 tarihli dialarla güzel sonuç alanlar da var.

 

Tarih: 13 Nisan 2010, 03:35 - İp: 94.***.**6.204
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

zaphod arkadaşım. Hafta sonu yaptığım bir deneme ile ilgili bir konu açtım. Oraya da bir göz gezdir istersen.

http://forum.netfotograf.com/dia_film.asp?msg_id=44066

Bu eziyeti gördükten sonra hala Holga almayı düşünüyor musun merak ediyorum

 

Tarih: 19 Nisan 2010, 20:10 - İp: 212.***.**9.247
  • 1