suhan88
suhan88 (üye)
İstanbul / Amatör

Holga Ortaformat

Merhaba, elimde Holga 120 GFCN makine var. Fakat daha önce hiç filmli makine kullanmadım. İlk filmimi deneme çekimi yapmak için kullanıyım dedim ve fotoğrafı çektikten sonra filmi kontrol ettim hiçbir görüntü yok, film ilk sardığımki gibi tertemiz duruyor. Holga kullanan varsa yardımcı olabilir mi nasıl kullanacağım hakkında?

Tarih: 1 Mart 2011, 10:40 - İp: 88.***.**9.253
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Filmi banyo ettirdin mi? Filmi banyo ettirmeden önce çıkarıp kontrol ettiysen, zaten geçmiş olsun film yanmıştır. Banyo ettirdiğin halde görüntü oluşmamışsa nasıl doğrusunun olabileceği ile ilgili yardımcı olurum.

 

Tarih: 1 Mart 2011, 20:00 - İp: 92.***.**2.239
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Bu arada Holga 120 GCFN ile çekilen fotolara örnekler...

http://flickriver.com/search/Holga+120+GCFN/

 

Tarih: 1 Mart 2011, 20:05 - İp: 92.***.**2.239
suhan88
suhan88 (üye)
İstanbul / Amatör

cevap için çook teşekkürler hayır banyo ettirmedim, ya deneme-yanılma yöntemiyle çözerim meseleyi diye düşünmüştüm ama öyle olmadı. şimdi açtım yutubtan vidyoyu, baktım filmi nasıl koyuyorlar öyle koydum. ama yanlış koymuşum :D açtım düzgünce koydum, sonra sardım. daha önceden hani basit, mekanik şipşaklar var ya... onlardan kullanmıştım. onlarda denklanşöre basınca kendiliğinden sarıyor zaten. bu öyle değilmiş, sonradan çaktım. anladım ki filmi kendim ilertmem gerekiyor. o iş de tamam. ama bu kadar beceriksizlikten sonra şüpheye düştüm acaba çekebiliyor muyum çekemiyor muyum diye, açıyım bir kontrol edeyim dedim. hani 120mm ler kahverengi ya, kahverengiliği böyle ilk günkü gibi tertemiz. hiç fotoğraf çekilmişe benzemiyor yani :S bu durum normal mi?
ayrıca yandı dediğiniz kısım sadece baktığım karedir sanırım? sonuçta geri kalan kareler pek güneş görmüş sayılmaz, yani henüz :D

 

Tarih: 1 Mart 2011, 23:48 - İp: 88.***.**9.253
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Filmli fotoğraf çekmek için en yanlış makineyi seçmişsin öncelikle..

Holga'lar manuel ötesi aletlerdir. İyi bir fotoğraf bilgisi ve mantıken de uzun süre film kullanmışlık gerekir. Perde hızı sabittir. Diyafram sadece iki seviyeye ayarlanır. Işık ölçeri yoktur. Netleme ayarı tahmine dayanır. Üst üste sonsuz tane çekim yapabilir. Sağından solundan ışık sızar...

Neyse.. Film yükleme bu şekilde;
http://www.youtube.com/watch?v=9jlkRw37IgA

Filmi çıkarmak bu şekilde;
http://www.youtube.com/watch?v=izKIxEt5yRE&feature=relmfu

Fotoğraf çekmek de bu şekilde;
http://www.youtube.com/watch?v=03ExWHKMFDY&feature=relmfu


Makineye film takıldıktan sonra bir daha dokunulmaz. Fotoğraf çekilir. Film sarılır. Film sonuna geldiğinde (12 poz) film geri sarılır ve uygun şekilde çıkarılır. Bu esnada film ışık görürse yanar. Bu durumda sen hangi aşamada filmi çıkardığın için ne kadarı yanmıştır bilmiyorum. Tamamı da yanmış olabilir.

Film çıkarıldıktan sonra film banyosu yapan bir fotoğrafçıya gidilerek banyo ettirilir. Banyo sonrası filmler ya taranarak dijital ortama aktırılır ya da baskı alınır. Tercihe göre yani...

Bu aleti kullanmaya niyetliysen ve ingilizcen varsa aşağıdaki sitelerde biraz araştırma yapmanı öneririm. Kullanmayı öğrenirsen inanılmaz yaratıcı işler yapılabilen bir alettir. Ama öğrenemezsen insanı fotoğraf çekmekten soğutur, bir daha eline bile almaz kırarsın.

www.lomography.com

http://www.holgablog.com/

http://holgajen.blogspot.com/

http://www.holgamods.com/

http://www.dianacamera.com/how-to-videos/

http://www.fourcornersdark.com/

(Sayın yönetim, site tanıtımı yapmak yasak biliyorum ama, ne yapalım ki şimdi? )

Ne diyeyim, kolay gelsin...

 

Tarih: 2 Mart 2011, 00:26 - İp: 92.***.**2.239
suhan88
suhan88 (üye)
İstanbul / Amatör

çok tatlı bir tipi var makinenin, ben de merak ettim öğrenirim dedim aldım. fotoğraf çekmekten soğutacağını sanmıyorum, bu benim için oyuncaktan ve eğlenceden öte değil : ) dijitale devam ediyorum zaten... şuan tek düşüncem filmi fotoğrafçıya götürdüğümde "ehehee ama hiç fotoğraf çekmemişsiniz ki" denmesi : ))) işte o tertemiz kahverengi görüntü beni düşündürüyor bu yüzden. ehe.

neyse, verdiğiniz linkler ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 2 Mart 2011, 00:50 - İp: 88.***.**9.253
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

o tertemiz kahverengi goruntuyu gorduyseniz zaten film yanmıstır, filmin makara dısına cıkan kısmı kapagı actıgınız anda yanar..
sadece o baktıgınız kare degil.

filmi fotografcıya taktırın. fotograflarınızı cekin ve filmi fotografcıya cıkarttırın.
bu arada sizde izleyerek nasıl yapıldıgını kaparsınız.
makinede film varken kapak acılmaz.
film banyo edilmeden ısıga cıkarılmaz.

 

Tarih: 4 Mart 2011, 03:16 - İp: 88.***.**8.140
suhan88
suhan88 (üye)
İstanbul / Amatör

nasıl takıldığını biliyorum artık, bir film ziyan oldu ama öğrendim sanırım
/baktığım karenin dışındakiler zaten sarılı duruyordu. siz ortaformat kullandınız mı bilmiyorum ama 35mm gibi değil bu. çektiğiniz kare dışındakiler sarılı halde kalıyor zaten...
artık ikinci filmi takıp yoluma devam edeceğim. bundan sonra da holgayla ya da filmli makinelerle ilgili tavsiyeleri olan olursa büyük memnuniyetle dinlerim =)

 

Tarih: 4 Mart 2011, 21:49 - İp: 88.***.**4.138
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Holganin hastasi coktur...

 

Tarih: 21 Mart 2011, 18:25 - İp: 219.***.**6.57
  • 1