luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalik Fotoğraf Mağdurluğu...

Merhaba. Öncelikle amatör bi fotoğrafçıyım ve burada yaşadığım sorunu paylaşmak ve öneri alarak bu sorun üzerinde fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Ben bir kaç gün önce daha önce yaptığım bi şeyi yaparak, annemin vesikalık ihtiyacı olduğundan evde kendi zevkine göre pozlarını çekip, vesikalık formatına koyarak, normal bi şekilde basılsın diye yanında 20 tane daha fotoğrafımla birlikte bir fotoğrafçıya gittim.

Fotoğrafçıdan bütün elimdeki fotoğrafları ufak boyutta standart olarak basmasını istedim. Normal basım için 350 kuruş istendi. Ok dedim. Yalnız basılacak fotoğraflara bakan kişi içlerinde birinde vesikalık şekilde hazırlanmış jpeği görünce bunun fiyatının 5 ytl olacağını söyledi bana.

Durum garip geldi çünkü, bu vesikalık gibi duran şey de diğerlerinden farklı olmayan bir resimden ibaret.

Ortada ne bir emeği ne de bir zahmeti ne de harcamısını zorunlu kılacak bir durumu yok olduğu halde bunu anca diğerlerinden kat kat pahalı bu rakam dahilinde basacağını söyledi.

Ordan çıkıp bi başkasına gösterdim, o da aynısını söyledi ve ben de bir başkasına gittim...

Burada öğrenmek istediğim bu durum etik olarak doğru mudur?

Bu bi vesikalık olması, bu vesikayı kendinin çekmiş gibi emek harcadığı ve para talep edeceği manasına gelir mi?

Yada sizlerin daha önce elinizde bulunan ve çok güzel bulduğunuz bir vesikalığı aynı şekilde tarayıp bir araya getirip kopyalama hakkınızın üzerinden bir fotoğrafçının para talep etmesi ticaret ahlakına uygun mudur yoksa bu tamamen bir üçkağıt bir vurgun mudur?

Dinlediğini için teşekkür ederim, bu durum Ünalan semtinde başıma gelmiştir.

Öneri veya haklı haksız bulacak arkadaşların yazışmalarını bekliyorum.



Tarih: 21 Mart 2008, 17:06 - İp: 78.***.**3.150
rasitkeskin
rasitkeskin (üye)
Kocaeli / Firma

e madem yapıyorsun becerebiliyorsun baskısınıda alsaydında kendinide fotoğrafçıyıda yormasaydın. !! unutmaki o fotoğrafçı ekmeğinin peşinde e böyle yaparsan o adam ne yapsın kapasın gitsin bunu mu istiyorsun senin 35 kuruşluk kağıdını basan makine 60000 euro buna ne dicen ? Al eve koy bitane.!! LÜTFEN mantıklı düşün.Ayrıca bu konuyu açan arkadaşa hak verenlerde çok kıt düşünceler içersinde sizin gibiler yüzünden bu memleket kalkınamıyor zaten . herkes işini yapsın birbirimizin işine karışırsak haddimiz olmayan işlere girersek bu içinden çıkılmaz bir hal alır. yani bir fotoğrafcının camcıya ooo bi camı kestin alyansla bu kadar para olurmu bundan sonra camı ben alır ben keserim veya karpuzu yazın toptan dükkana yıkar hem yer hem satarım daha uygun olur vs. derken kendi işini yapamaz hale gelir sizde aradıgınız kaliteyi bulamaz olursunuz.oldumu bu şimdi? örnekleri çoğaltmak mümkün tabii sözüm anlayana ve anlamak isteyene diğerlerine ne desem bOş.LÜTFEN herkes kendi işini yapsın ben eminimki buradaki fotoğrafcı arkdaşlar birçok kişinin işini ondan daha iyi yapar ama adam kendi işini yapıyor bırakında yapsın LÜTFEN!


#mrkeskin' tarafından 18.04.2009 11:47:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 11:26 - İp: 88.***.**0.139
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

merak ettiğim bir nokta var.
fotoğrafçı vesikadan kazanıyor öyle ise bu işi ona yaptırmalıyım fikri ne kadar tutarlı ?
yani sırf bu işi yapıyor diye onamı yaptırmak zorundayım ? yada zorunda olduğuma inanmalıyım ?
benim aracın lastiği patladığında benim kendi anahtar takımlarım ve edevatım var kendim yapıyorum.
acaba hatamı yapıyorum ?
lastikçi var diye illede ona mı gitmeliyim ? kendi başıma halletme lüksüne sahip değilmiyim gerçekten ?
örnekler çoğaltılabilir...

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 11:31 - İp: 85.***.**0.193
ozkan_me
ozkan_me (üye)
İstanbul / Amatör

makara senin elinde anahtarların lastiğin ve tekerin hazır patlamış sen tekerini sökmüşsün götürmüşsün adama diyorsunki lastiğim patlak yaptırmak istiyorum adam bu durumda senden farklı bir paramı talep ediyor ? lastiği ben sökmedim arkadaşım şu kadara olur böylemi diyor yoksa lastiği kendi söksede sökmesede aynı parayımı alıyor

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 12:55 - İp: 78.***.**6.64
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

bilmem denemedim öyle
ama şu var ki
ne lastikçiyle neden fotoğrafçıyla antlaşmam yok; şu şekilde :
sen bu dükkanı aç ben bu konu ile ilgili tüm işlerimi sana vercem, söz!

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 13:19 - İp: 85.***.**0.193
ozkan_me
ozkan_me (üye)
İstanbul / Amatör

dediklerinizi tam olarak anlamadım cümleniz karışık olmuş. Düzgün bir şekilde yazarsanız ona göre devam ederiz

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 16:14 - İp: 78.***.**6.64
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

kimisi 'artık vesikalığı bile insanlar kendi hallediyor biz ne yapcaz?' diyerek sitem etmelerine karşılık demek istedim ki :
müşteri olarak tanımladığımız insanlar stütyo sahipleri ile 'madem bu dükkanı açtın bende tüm foto işlerimi artık sana vermekle yükümlüyüm' diye bir anlaşma yapmadılar.

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 17:24 - İp: 85.***.**0.193
ozkan_me
ozkan_me (üye)
İstanbul / Amatör

evet yapmadılar ama sektöründe korunması gerekli tamam o arkadaş kendi yaptı sonra başkası bunu öğrendi arkadaşa dedi benimde fotoğrafımı çek vesikalık yap 35 kuruş nasılsa böyle böyle daha bir çok kişinin yaptığını ve dağdan yuvarlanan bir kar topu gibi olacağını düşündüğümüzde altta bulunan kasabayada zarar verir

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 18:25 - İp: 78.***.**6.64
gani_gani
gani_gani (üye)
Gaziantep / Meraklı

size bir örnek vermek istiyorum.
Ben üniversite okuduğum şehirdeki bütün reklamcıları tanırım çünkü ben bir grafikerim(okuduğun üniversiteyle alakası yok, tamamiyle kendi emeğim ve çabalarımla öğrendim programları)

Renklamcılıkta kullanılan makinalarda fotograf baskı cihazları gibi yüksek fiyatlarda 60000 £ gibi.

Ama reklamcılar kendilerine gelen ne olursa olsun basarlar. Adamların belli bi fiyatları vardır o fiyat doğrultusunda basım yaparlar. gelen iş ister tabela olsun, ister afiş olsun, ister branda olsun.
Adam evinde hazırlamış tasarımını yapmış gelmiş sana diyorki sadece bas. neden basmayalım ki?

Adama yok illa bana geleceksin tasarımını ben yapıcam demek çok saçma.
sizin yaptığınız da resmen "sen fotografı bana çektirceksin yoksa basmam" demenin kibarı.

Bu sorun size dile getirildiğinde ise makinanın fiyatını bahane ediyorsunuz. Bir fotokopi makinasının fiyatı bile 5000 $ iken, fiyatları sürekli gündeme getirmeniz de gerçekten komik bişey.

Eğer bu mantıkla hareket edilirse hizmet sektörü durma noktasına gelir.

Ayrıca sektörü koruyalım, fotografçılar için el ele gibi sözlerde tamamiyle içi boş sözler.

Ben kendi keseme bakarım. İster sektör yok olsun ister zirveye çıksın. madem sektörü korumak istiyorsunuz ozaman dışardan gelen vesikalıkları basmamak yerine 10 tl ye 40 vesikalık + maskot + cd + 15x21 veren meslektaşlarınızla ilğilenin.

Adam 10 tl ye yukarda yazdıklarımı veriyo ama siz benim getirdiğim 6 vesikalığı basmayıp bana sizde çektirmem gerektiği konusunda diretiyorsunuz.


#gani_gani' tarafından 19.04.2009 00:44:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 22:27 - İp: 85.***.**5.147
ozkan_me
ozkan_me (üye)
İstanbul / Amatör

gani gani haklısın dediğin gibi 10 tl ye o dediklerini yapan var ve nasıl yapıyorlar nasıl geçiniyorlar insanın aklı almıyor her şehirde böyle sivriler var hiç bir zamanda yok olmaz bunlar bu şekilde ayakta durmaya çalışıyorlar. Sana bir vesikalığın maliyetini söyliyim ortalama olarak 4 adet vesikalığın maliyeti 1 tl yi buluyor geri kalan kısmı ise dükkanın giderleri ve kendine kalan kısmı. Diyelim adam dışardan gelen vesikalıkları basıyor 35 kuruşa bu sayı arttığında düşünelim bu adam geçimini bu işten sağlıyor adam vesikalık çekiyor veya başka çekimler yapıyor siz bunun önüne geçiyor ve adamın ekmeğiyle oynuyorsunuz ve adam dükkan kapatma noktasına geliyor biliyorsunuz her dijital makinayla arka fonu düz bir yerde kameraya bakarak fotoğraf çekildiğinde bir vesikalık olabiliyor ama siz bu işi yapan kişiyi düşünmüyorsunuz bu adam taş yemiyor ben burda baskı makinaların fiyatlarını bahane etmiyorum ama eğer dışardan bu şekilde yapılan vs leri almaya başlarsa veren kişi gibi daha bir çok kişi gelebilir ve bu da ailesinde veya çevresinde vesikalık çektirmek isteyen kişileri ona yöneltir ki maliyeti ucuz olduğu için düşünsenize 1 liraya 16 tane resim dışarda 15-20 lira

 

Tarih: 19 Nisan 2009, 07:44 - İp: 85.***.**9.136
rasitkeskin
rasitkeskin (üye)
Kocaeli / Firma

arkadaşlar siz bu kafayla giderseniz o sizin bileceğiniz iş ama kaliteyi isteyen hala gidip fotoğrtafçıya çektiriyor vsk nın da bir kalitesi var ama siz o kaliteyi anlamamışsınız çok yazık. bu mesleği amatörlerin eline bırakacaklarını sanmıyorum fotoğrafcıların. az biraz Ps bilen ben fotoğrafcıyım diyor bu kadar kolaymı yaa .!! Malesef bizim memlekette bu işler ayağa düşmüş avrupada stüdyo fotoğrtafçılığına ulaşmanız mümkün değil sokağa atmışlar vsk makinesi gir içine çektir 8 vsk 10euro stüdyoya gidip adam gibi bir fotoğraf çektireyim desen 500 euro 1000 euro . !!!


#mrkeskin' tarafından 20.04.2009 10:47:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Nisan 2009, 08:56 - İp: 88.***.**9.243