luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalik Fotoğraf Mağdurluğu...

Merhaba. Öncelikle amatör bi fotoğrafçıyım ve burada yaşadığım sorunu paylaşmak ve öneri alarak bu sorun üzerinde fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Ben bir kaç gün önce daha önce yaptığım bi şeyi yaparak, annemin vesikalık ihtiyacı olduğundan evde kendi zevkine göre pozlarını çekip, vesikalık formatına koyarak, normal bi şekilde basılsın diye yanında 20 tane daha fotoğrafımla birlikte bir fotoğrafçıya gittim.

Fotoğrafçıdan bütün elimdeki fotoğrafları ufak boyutta standart olarak basmasını istedim. Normal basım için 350 kuruş istendi. Ok dedim. Yalnız basılacak fotoğraflara bakan kişi içlerinde birinde vesikalık şekilde hazırlanmış jpeği görünce bunun fiyatının 5 ytl olacağını söyledi bana.

Durum garip geldi çünkü, bu vesikalık gibi duran şey de diğerlerinden farklı olmayan bir resimden ibaret.

Ortada ne bir emeği ne de bir zahmeti ne de harcamısını zorunlu kılacak bir durumu yok olduğu halde bunu anca diğerlerinden kat kat pahalı bu rakam dahilinde basacağını söyledi.

Ordan çıkıp bi başkasına gösterdim, o da aynısını söyledi ve ben de bir başkasına gittim...

Burada öğrenmek istediğim bu durum etik olarak doğru mudur?

Bu bi vesikalık olması, bu vesikayı kendinin çekmiş gibi emek harcadığı ve para talep edeceği manasına gelir mi?

Yada sizlerin daha önce elinizde bulunan ve çok güzel bulduğunuz bir vesikalığı aynı şekilde tarayıp bir araya getirip kopyalama hakkınızın üzerinden bir fotoğrafçının para talep etmesi ticaret ahlakına uygun mudur yoksa bu tamamen bir üçkağıt bir vurgun mudur?

Dinlediğini için teşekkür ederim, bu durum Ünalan semtinde başıma gelmiştir.

Öneri veya haklı haksız bulacak arkadaşların yazışmalarını bekliyorum.



Tarih: 21 Mart 2008, 17:06 - İp: 78.***.**3.150
luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın arkadaşlar, siz fırından ekmek alırken buna verdiğiniz 35 kuruş ile bu fırın nasıl döner, bu adam dev gibi bi yatırım yapmış onca işçi çalışıtırıyor çok ayıp deyip de ekmek başına 5 ytl veriyor musunuz? Hayır...

Kimse kusuruma bakmasın çünkü benim işimde de emeğimin geçmediği bi şey için fazladan talep ettiğim anda müşteri gidiyor, çünkü hakkım değil. Vermemesi de mantıklı ve hala bana "ben dükkanıma şu kadar yatırım yaptım onu da seni kafalaya bilirsem kapacağım kazanç ile doğrultmaya çalışıyorum" demeye getiriyorsunuz.

Eğer öyleyse hak veriyorum, anlaşırız bi daha ayağımı basmam dükkanına kusuruma bakma.

Evet, sonuçta benim onlarca dükkanım senin de onlarca müşterin var ise ne gereği var.

Ve şunu soruyor musun dükkanının milyonlarca ytl'lik masrafını, makinanı, kirasını, iş gücünü, şunu bunu benim bi muhtarlık için vereceğim ve hayatımda bana 1 kuruş ekmek parası getirmeyecek küçücük bir resim parçasından sana sağlamaya çalışıyorum.

Bi vesikalığın bu kadar fiyat farketmesi (sadece basmak, keşke çektirmiş olsam valla konuşmam bu rakamı) meblağı vermemin benim hayatta kalmam veya karnımı doyurmama ne faydası oluyor hiç düşündün mü?

Şu Türkiyede acaba kendi kendine vesikalık yapabilme becerisini gösteren kaç becerikli insan var ve bu insanlardan neden korkulur ve kendi kendilerine yapmaları neden istenmez. Vesikalık hazırlamak Anayasa Kanunu gibi yasalarla korunuyor ve Devlet Suçu gibi tanıtıyorsunuz, evde yapılamazmış, biz yaparsak vatan haini olur muşuz gibi gizli bi korkutma var, buna inanamıyorum.

Kendi bilgisayarını kendisi tamir eden insanlardan tabii ki bi çok bilgisayar tamircisi haz etmez, ama adam kendisi yapmışsa o tamiri kendisi yapmış gibi para talep etmesin. Ama biz müşterilerin sırf parasal kayıpları ve hayat derdi yüzünden bu yolları tercih etmek zorunda kaldığımızı neden kendi hayatınızdan empati kurarak çıkarmıyorsunuz.

Ve ve ve ne yazık ki asla ama asla bahsetmemem gereken benim bu durumu yaşamama neden olan şey, gittiğim fotoğrafçıyı bırakın şu noktaya kadar forumda hiç birinize söylemediğim, söyleme gereği duymadığım, o vesikalığı hazırladığım annemin, yürümekte zorluk çeken varislerinden benim vesikalığını evde hazırlamak zorunda bıraktığımı, ama bunu hiç bi fotoğrafçıya söylemediğimi, kendini dilenci yerine koymayı bırakın yerden göğe kadar haklı bulduğumdan anlatmamam acaba hanginizin cüzdanından daha önemlidir hiç bilmiyorum.

Burada bazı arkadaşlar, gözlerini ve vicdanlarını kapayıp, kendi ailesine götürüp yedireceği ama haksız kazancı miğdelerinde öğütmenin keyifli olacağını sanıyorlar ama halk ve müşteri dediğiniz insanların da sizin gibi etten kemikten ve ekmek derdinde insanlar olduğunu, hiç bi kuruş yararı dokunmayan iki üç vesikalık için 20+30 ytl gibi haftalık ekmek parasını verip de bunları muhtarlığa emanet ettiklerini de acaba ne zaman düşüneceksiniz.

Belki de bence herkesin kendi çektiği bütün fotoğrafları da kendiniz stüdyoda çekmiş gibi bi fiyat verin de toplum olarak çok daha kaliteli bir vizyonumuz olsun, hatta siz gelin bizim yerimize düğün ve doğum günü fotolarımızı çekin, fotoğraf makinesine, bilgisayara, programlara ne emek ne zaman harcayalım siz de biz de memnun kalalım.

Haksızlık, yerden göğe kadar haksızlık.


Dip not: Geçen aylarda aylık bi bilgisayar dergisi evde vesikalık hazırlamak için yöntem ve programlar sunmuştu, belli ki fotoğrafçıların insanların özel yeteneklerine karşı bi kompleks ve onyargı koyduklarını henüz bilmiyorlar.


#Luciferman' tarafından 22.03.2008 15:58:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 15:39 - İp: 88.***.**3.209
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı




#fotoasli' tarafından 13.04.2008 22:05:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 16:33 - İp: 88.***.**8.168
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

Vesikalık işinde harcanılan emeğin karşılığı değil midir verilen fiyat? Photshopda düzenleme harcanan emek elektrik vb giderler.
Mesleğin ayaklar altına alınması mesleğin ölmemesi gibi şeylerden bahsediyorsunuz fakat buna teknolojinin gelişmişliği en büyük darbeyi vurmuyor mu? şimdi bu arkadas Teknosa,yalçınlar ya da mediamarkt gibi yerlerde sd kartını içine sokup kendisinin fotoğraf çıkartabileceği yerlerde de çıkartabilirdi. Ha foto kalitesi tartışılır ama bir şekilde bu yerler daha da artacak. O zaman ne olacak durum. Asıl sorulması gereken bu değil midir?

 

Tarih: 22 Mart 2008, 16:48 - İp: 85.***.**1.247
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

aslında gereğinden fazla büyütülen bir konu..
sebebi ise bir tarafta duygusal bakımdan hassas bir durumu olan luciferman, diğer tarafta da mesleği teknoloji tarafından yok edilmeye mahkum duygusal fotoğrafçı..

kişiye veya kişilere özel duygusal durum olmamış olsa

bir biki girer fotoğrafçıya 9x13 ebadına sığdırılmış 4 adet fotoğrafı basılmasını ister, fotoğrafçıda yok kardeşim basamam yada evet basarım ama 5 ytl olur der.. tamamsa basılır değiş fahiş geldiyse hayırlı işler diyip çıkılır..
konuda orada kapanır..
yada duygusal olmayan fotoğrafçı alır basar 35 ykr ye olay geçer gider..

Geçenlerde koluma bi saat alayım dedim. Bir mağazada hoş bir saat gördüm. Kaç para bu dedim.. 320 ytl dedi.. yuh dedim yüzüne karşı içimden geçtim gittim.. başka bir saatçide başka bir saat gördüm sordum 4 milyar dedi.. ooh.. yani oh mis gibi saat.. abs si varmı diye sordum adam "efenim" dedi yok bişi diyip devam ettim.

lucifer.. acil şifalar diliyorum

 

Tarih: 22 Mart 2008, 17:50 - İp: 85.***.**0.222
luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın fotoaslı.

İnatla ve ısrarla yapılanı savunuyorsunuz, belli ki bu uygulamayı kendiniz de benimsemiş ve başkasının vesikalık çalışmasını kendinize mal edip üzerinden para almayı doğru bulmuş veya buluyor veya bulmaktasınız. Bunun her hangi bi yere emeği gereği verilmesi gereken para ile hiç bi alakası yok bunun altını ısrarla çizerim.

Eğer benim vesikalık işlemimi, stüdyonda, kendi elinle yapıp, sonra bunun emeğinin karşılığını istiyor olsan amenna, ama ne hakla bi başkasının vesikalığına sadece baskı ücretin ve hakkın olan 35 kuruş değil 5 ytl'ye basarım ben bunu deme hakkını bulabilirler ki. Benim savunduğum budur.

Evet, ben bunu bir esnafın dükkanından değil, kendi başıma kendi fotoğraflarımı basabileceğim dükkanlardan otomatik olarak basabilirim, hatta bi printer alır bi fotoğraf kağıdına da aynı işlemi yapabilirim, o zaman da muhtarlıkta bekleyip bunların üzerinden yine farklı ücretlendirme alınsın diye yasa teklifi çıkarabilir misiniz?

Yapmayın Allahaşkına.

Evet artık herkes kendi evinde yeni çıkan teknolojik cihazlarla vesikalık da yapıyor, poster de afişte. Çatır çatır da basıyo bi printrim yoktu başıma gelene bakın. Çok yakında onu da almam farz oldu artık. Dedim onca fotoğrafçı var bu insanların da para kazanmaya hakkı var diye printir almadım işe bak.

Artık fotoğraçılara kimisi benim gibi sadece baskı anında ihtiyaç duyuyor düğündür sünnettir, bu bi gerçek. Bi de yılın belli zamanlarında balık akını gibi milletin vesikalığa ihtiyacı oluyor, herkes de bu bereketten yararlansın ama bir ikisi kendi işini görüyorsa da kusura bakmayın artık bırakın yapsınlar.

Bunda benim ne suçum var, bir çok fotoğrafçı da artık yeni çıkan teknoloji ile başka medyalara ihtiyaç duymadan kendi başına baskı yapabilecek yere geldi, onların beklentilerinden kar uman insanlar ne yapsın.Fotoğrafçıların da yeni teknoloji ile aç ve açıkta bıraktığı kimi laborarontlar yok mu, eskiden ihtiyaç duyulan sektörler yok mu.

Tüketiciyi teknolojiyi kullanıp kendi işini halledememesi konusunda ısrarınız size sadece müşteri kaybettirir.

Çünkü insanlar bunun bi yolunu illaki buluyor.



 

Tarih: 22 Mart 2008, 18:01 - İp: 88.***.**3.209
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Ben olsam vesikalık amaçlı bir fotoğrafı bastırmam,yani 35ykr yerine 5 ytl almaya da tenezzül etmem,çünkü asıl etik olmayan gidip de bir fotoğrafçıdan sizin vesikalığınızı bastırtmak istemeniz.

Fotoğraf çekmek istemeyen baskı merkezleri varsa ona götürün,evinizde fotoğraf kağıdına kendiniz basın ama gidip de "saygın" olması gereken bir mesleği vesikalıkmış değilmiş muhabbetleriyle küçük düşürmeyin.

Ben fotoğrafçı olsam...Evet evet 5 ytl de teklif etmezdim.Elimdeki kataloglardan dandik fotoğraf yazıcılarını 100 ytl ye satmaya uğraşırdım.

İstiyorsanız fotoğraf kağıdı satın alıın kendiniz basın sonra da makasla filan kesin,ama hep bana hep bana demeyin.

Biraz empati lütfen...

 

Tarih: 22 Mart 2008, 20:13 - İp: 144.***.**0.138
ustakim
ustakim (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

sayın ferman fırından ekmeyi 35 kuruşa alıyorsunuz.hamuru, işçiliyi,kirası odunu suyu elektriyi vergisi vee ekmek yanlızca 35 ykrş. bi tepsi hamur işi evda hazırlayıp fırına götürürseniz sizden en az 5 ytl isteyeceklerdir.sonuçta bir ekmeyin pişme süresi fırında kalacaktır tepsiniz.deneyin. bu tartışmayı boşuna uzatıyorsunuz,bu konuda dernek kararı var. Etik olan ÇOK ZORUNLULUK yoksa (Acil Hastalık)Bir başkasının fotografını tarayıp basmamaktır,evlerde hazırlanan evrak fotografları da buna dahil

 

Tarih: 22 Mart 2008, 21:10 - İp: 85.***.**5.211
batuhan19b
batuhan19b (üye)
Çorum / Stüdyo Fotoğrafçısı

tüm yazıları okudum.

bazen benimde kızdıgım olaylar oluyor.
örnek.istanbul yolculugu yapacagım zaman şehirler arası otobüsler 50 ytl ücret istiyor. halbuki sadece benim için gitmiyorki ben binsemde gidecek binmesemde ne olurki benden 50 ytl yerine 10 ytl alsa.

avukatlar bazen danışma ücreti alırlar.halbuki sadece sözden ibaret konuşmanın neresine danışma ücreti alırlarki anlamam.
hele doktorlar gidersin agrı ve sancını anlatırsın bir kağıda bir kaç ilaç ismi yazar yüklüce ücret alırlar.bunuda anlamak mümkün deyildir.

hele fotografçıları anlamak o daha zor birkaç kağıt parçasına albüm diye 300 400 ytl gibi rakamlar isterler bunuda anlamak mümkün deyil.

konunun özeti şu bizim meslekte para kazanacagımız bir kaç yol vardı gelin damat çekimleri dügün sünnet,yaşgünü,vesikalık ve kamera çekimleri,baskı gibi. fotografçılık cazibeli bir meslek eline bir makina alan kendisini fotografçı olarak görmeye başlıyor.ilk kaybettigimiz dügün sünnet ve yaş günü fotografları oldu insanlar kendileri çekmeye başladı bu resimleri.
sonra kamera çekimlerini kaybettik eline bir kamera alan dügün çekmeye başladı.onuda kaybettik
sonra yazıcılar çıktı baskının bir kısmını kaybettik.
şimdi elimizde bir vesikalık kaldı ona sahip çıkmak için ne gerekiyorsa yapmaya çalışacagız sizden ricamızda bazı şeylerin bizde kalmasına saygı göstermenizdir.
saygılar.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 23:03 - İp: 88.***.**3.99
phaser
phaser (üye)
Eskişehir / Amatör

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
Piyasa koşulları tüm sektörlerde gelişen
teknolojiye paralel olarak değişiyor.
Günümüz piyasasında tek kral var, adına
müşteri diyorlar.
Kralın isteklerinin karşısında direnen
tüm işletmeler teknolojinin krala yardımı ile
eninde sonunda kaybetmektedir.
Fotoğrafçı arkadaşların içinde bulunduğu
piyasanın daralması ve para kazanmanın
gittikçe zorlaşması sadece fotoğrafçılık
işine özgü bir durum değildir.
Size öyle daralan piyasalar ve para kazanmanın
zorlaştığı meslek grupları hikayeleri anlatabilirim ki
şaşarsınız.
Lütfen meslek erbabı arkadaşlar bu iş bitti diye oturup
arpacı kumrusu gibi düşüneceklerine yenilikleri meslekleri adına nasıl lehlerine çevirebilirler bunu araştırsınlar.
Krala hizmet etmenin yeni ve sadece kendilerinin yapabileceği
yollarını bulmak zorundalar. Maalesef değişime ayak uyduran
yaşar, diğerleri kilidi kapıya asar.


#phaser' tarafından 22.03.2008 23:53:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 23:52 - İp: 88.***.**3.72
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

phaser super yazmissin
teknoloiye karsi diretmek yerine kendi lehinize cevirseniz ucun-besin hesabini yapmazsiniz. malesef esnafimiz alismis ayni tas ile 40 yil hamamcilik yapmaya...

 

Tarih: 23 Mart 2008, 00:09 - İp: 81.***.**7.8