luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalik Fotoğraf Mağdurluğu...

Merhaba. Öncelikle amatör bi fotoğrafçıyım ve burada yaşadığım sorunu paylaşmak ve öneri alarak bu sorun üzerinde fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Ben bir kaç gün önce daha önce yaptığım bi şeyi yaparak, annemin vesikalık ihtiyacı olduğundan evde kendi zevkine göre pozlarını çekip, vesikalık formatına koyarak, normal bi şekilde basılsın diye yanında 20 tane daha fotoğrafımla birlikte bir fotoğrafçıya gittim.

Fotoğrafçıdan bütün elimdeki fotoğrafları ufak boyutta standart olarak basmasını istedim. Normal basım için 350 kuruş istendi. Ok dedim. Yalnız basılacak fotoğraflara bakan kişi içlerinde birinde vesikalık şekilde hazırlanmış jpeği görünce bunun fiyatının 5 ytl olacağını söyledi bana.

Durum garip geldi çünkü, bu vesikalık gibi duran şey de diğerlerinden farklı olmayan bir resimden ibaret.

Ortada ne bir emeği ne de bir zahmeti ne de harcamısını zorunlu kılacak bir durumu yok olduğu halde bunu anca diğerlerinden kat kat pahalı bu rakam dahilinde basacağını söyledi.

Ordan çıkıp bi başkasına gösterdim, o da aynısını söyledi ve ben de bir başkasına gittim...

Burada öğrenmek istediğim bu durum etik olarak doğru mudur?

Bu bi vesikalık olması, bu vesikayı kendinin çekmiş gibi emek harcadığı ve para talep edeceği manasına gelir mi?

Yada sizlerin daha önce elinizde bulunan ve çok güzel bulduğunuz bir vesikalığı aynı şekilde tarayıp bir araya getirip kopyalama hakkınızın üzerinden bir fotoğrafçının para talep etmesi ticaret ahlakına uygun mudur yoksa bu tamamen bir üçkağıt bir vurgun mudur?

Dinlediğini için teşekkür ederim, bu durum Ünalan semtinde başıma gelmiştir.

Öneri veya haklı haksız bulacak arkadaşların yazışmalarını bekliyorum.



Tarih: 21 Mart 2008, 17:06 - İp: 78.***.**3.150
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Burada benim kastettiğim keyif için vesikalık..
Stüdyo varken 6 ytl ye adam gibi fotoğraf elde edecekken vesikalık için evde uğraşmam zaten.. Stüdyo gibi çekmem mümkün değil.. Kimliğe koyacağım fotoğrafımın güzel çıkmasını isterim.

Ben başka birşeyden bahsediyorum.. Ama burada hep fotoğrafçılar olduğu için anlamak istemiyorlar.. Ve bizlerin bir türlü anlamadığını söylüyorlar..

Forumda çıkarmak istediğim vesikalık fotoğrafı eklemiştim.
Bunun neresinde çıkar var. Açıklar mısınız..

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=233480

Ayrıca yasa çiğneme konusunu tartışacaksak...
Hiç girmeyelim derim....

 

Tarih: 27 Mart 2008, 21:46 - İp: 88.***.**2.68
celalbilir
celalbilir (üye)
Konya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Be uyanık kardeşim, varmı öyle 3 kuruşa 5 köfte. Biz bir dünya yatırım yapıp makina alalım, ayda bilmem ne kadar kira ödeyelim, bilmem ne kadar eleman parası verelim vs.ve sen gel adamın 100,000 ytl civarında para verdiği bir makinada 35 kuruşa vesikalık çıkarttır. Olduuuuu görürsem söylerim. O fotoğrafları normal vesikalık parasından basan arkadaşlara tşk ediyorum. Lütfen bu mesleği öldürmeyelim

 

Tarih: 8 Nisan 2008, 11:11 - İp: 88.***.**5.155
luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Herkes şunu bilmelidir ki, herkes emeğinin karşılığını kazanır.

Kendisinin çekmediği bi vesikalıktan 35 kuruş yerine 5 ytl isteyen fotoğrafçıya Allah o aldığı parayı boğazına dizer çünkü hakkı değildir ve helal de değildir. Başka nasıl istiyor ise öyle yesin. Ama başkasının emeği üzerinden para kazanmasın. Taş attı kolu mu yoruldu.

Ha kendi vesikalığı için uğraşıp zaman ve iş gücü kaybeden ve bunun karşılığında bir çok program öğrenip bu işi kıvırana da Allah katında sen başkasının ekmeğine göz koymuş diyen olmaz, bu kişi kendi işini kendi görüyordur, başkasının ekmeğinde gözü yoktur.

Vesikalığın devlet denetiminde olduğu yalanı bi başka safsata, vesikalığı bu gün fotoğraf stüdyosu açsam ben de çekerim, eğer verilen yer kabul etmez ise bu benim doğru kriterlerde çekim yapmadığımdandır. Yani müşterim gider, ama bu kritere uygun her çekilen vesikalık kim çekmiş, fotoğrafçı mı kendiniz mi diye bakılmadan basılır, çünkü fotoğrafçı dükkanına kişiler nüfus cüzdanı ile başvurmamaktadırlar.

Bu açgözlü bazı fotoğrafçı arkadaşların uydurdukları korku masalı bu.

Yakında kendi çektiğim düğün fotoğraflarımı, nişan fotoğraflarımı, kendi çektiğim oto portrelerimi de kendi çekmiş gibi fiyat çekerek basmak isteyen fotoğrafçılar çıkacaktır.

Ve mazeretleri, devlet sana kendi kendine fotoğraf çekme yasağı koydu derlerse inanın şaşırmam.

Ve biliyorum ki benim gibi mağdur durumdaki insanlar için fotoğrafçıların bu despot tavırlarından bıkan kitleye hitap eden kendi baskısını kendisi yapmak isteyecek vatandaşa açık baskı laboratuvarları ortaya çıkacak ve insanlar işlerini direkt buralardan yapacaktır.

Emek derken hepsinin elinde kopya Photoshoplar, plug-inler, fonlar, başkalarının emeğiniin üzerinden bedava iş çakmalar varken bizim kendi işimizi görmemiz nedense emeğe ihanet oluyormuş, hiç de bile, tamamen emek işi, benim Photoshop'um da lisanslı bu arada.

Buyrun devam edin.


http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=233480



Eğer müşterinin baskı için size verdiği negatif veya orijinal jpegde, bir horoz kafası var ise 35 kuruş 6 horoz kafası var ise 5 ytl isteyin, peki 125 horoz kafası olur ise fiyat n'olur? 105 ytl mi?

Acaba kim uyanık?









#Luciferman' tarafından 10.04.2008 19:13:18 tarihinde düzenlendi.


#Luciferman' tarafından 10.04.2008 19:15:47 tarihinde düzenlendi.








#Luciferman' tarafından 12.04.2008 18:04:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Nisan 2008, 18:54 - İp: 78.***.**6.86
deney
deney (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

öncelikle bir studyo fotografcısı olarak vesıkalıgın 35 yenı kurusa basılmasına karsıyım kı nedenı tamamen bence etıktır diğer yazılan yorumları okumadım sadece arkadsaın actıgı yazıyı okudum.
günümüzde devletımız ıstıhtam sağlamak adına ismek adı altında bır cok kurslar acarken diğer yandanda ıstıhdamı öldürdüğünün farkında olmuyor sanırım. öss ve buna benzer kurumlardan vesıkalıgı kaldırması ve vesıkalık lar ıle ayakta kalan sadece istanbulda bulunan 5000 fotografcıdan bır cogu magdurıyet yasarken bırde dıjıtal duzenlemeler ıle yaptıgınınız vesıkalıkları 35 ykr a basmak bızım ıcın pek uygun değil sanırım bunu kişiyi kazıklamak adı altında değilde fotografcıların ayakta kalma savası olarka adlandırırsak ki sız bu sıtede oldugunuza göre bır fotograf seversınız fotografcıları desteklemenız ve 5 ytl ye sorun cıkarmak yerıne hıc yorum yapmamanızı temennı ederdım tabıkı karar sızın saygılarmla

 

Tarih: 30 Nisan 2008, 11:49 - İp: 88.***.**0.237
ozhanaydin
ozhanaydin (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

sevgili arkadaşım Luciferman

kişiler birikimlerini emeklerini ve umutlarını yatırıp işyeri açıyorlar iyi veya kötü bir şekilde bundan ekmek parası kazanmaya çalışıyorlar.
ve o stüdyoyu açan kişinin yapması gereken birşeyi sen neden evinde yapıyorsun ve o kişiye baskıya götürüyorsun ?

madem okadar sorun olacak alırsın evine bir adet minilab evde kendin basarsın maliyet olarak yaklaşık olarak 70,000 ytl ye falan evine kurabilirsin sistemi ve istediğin kadar basabilirsin böylelikle 0,3ykr lik bir fotoğrafa 5ytl ödememiş olursun.

bu örneği vererek sizi rencide etmek değil amacım lütfen yanlış anlamayın.
demek istediğim şu;amatör fotoğraf evet herkesin işi ama vesikalık fotoğraf profesyonel işi.bir fotoğrafçının kazancının büyük bölümünü vesikalık ve gelin damat çekimleri oluşturur.
e hali ile pofesyonel bir kişinin ve o işi yapan bir kişinin yaptığı işi siz yaparsanız haklı olarak böyle bir talepte bulunacaktır.

ufak bir örnek : kurbanda neden kurbanlık kesilmesi için kasap tutulur ? yada neden kasaptan gidip et alınır ? pekala bunlarıda siz yapabilirsiniz neden fazla para veriyorsunuzki ?daha ucuza getirmiş olursunuz.neden evinizin balkonunda tavuk besleyip yumurtayı ve tavuk etini ucuza getirmiyorsunuz.neticede onlarıda yapabilirsiniz

amacım sizi rencide etmek değil.bu mesleğe 15 yılımı verdim ve sırf bu düzen yüzünden bıraktım.amatörün yeri ayrı profesyonelin yeri ayrı.

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 01:04 - İp: 78.***.**9.141
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Kimse tersini söyleyemez en igrenç çektirdigimiz vesikalık fotograf askerlikte.......

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 08:42 - İp: 85.***.**4.223
serwetk
serwetk (üye)
İzmir / Stüdyo Fotoğrafçısı

eyyam yapıyo bu ya saçmalamıs utanmadan bıde buraya yazıyoo ya ne kadar akılı ınsanlar var su memlekette sinekten yag çıkaracaklar senın yazdıklarını evır çevır ters döndur yukardan oku aşadan oku heryerı anlamsız demegoji.vs kopya olayına gırmıssın bıde bırakta bız dusunelım onu meslektaşlarımızla hallederız sana düşmez hem sen ne olarak elestırıyosunkı elestırı mercısı senmısın.bı paket sıgaraya 5 lıra verıyosunuzda vs gelıncemı paradan kaçıyonuz.zaten o fotografı basanında fotografılıgından şüphe ederım sen devam et yakında 30x40 ın içine sıralarsın 5 ytl den bastırmaya çalısırsın

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 23:53 - İp: 81.***.**8.226
serwetk
serwetk (üye)
İzmir / Stüdyo Fotoğrafçısı

sen fırıncısın temel ıhtıyac herkes alır ama vs temel ıhtıyac degıldır dostum sana hergun gelen musterı bıze 6 ayda bır gelır böle yok haram helal işlerınede gırme bence fazla neyın ne oldugunu sadece yaradan bılır ben kendımı bıldım bılelı fıyatlar aynı artıtıgı yok bence çokta normal fıyatlar sen bak benı dınle al bıtane poloroid makına çek vs lerını ne bızle muhattap ol nede bız senle muhattap olalım herkes namusunla çalısıyo herkes evıne ekmek göturuyoo bıraz daha duyarlı olalım başkalarının ısıne burnumuzu sokmayalım kaar marcınıda yuksek bulduysan sende aç bıtane dukkan bak işine

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 00:07 - İp: 81.***.**8.226
mlg
mlg (üye)
İstanbul / Amatör

Empati kuralim demis bazi arkadaslar.

mesela ben bilgisayarciyim. bu isten gercekten cok iyi paralar kazaniyorduk. bir parca takip 20 milyon aldigimiz gunleri biliyorum ben. sistem toplayip, sistem kurup iyi paralar aliyorduk. peki simdi. millet kendi parcasini takabiliyor, kendi parcalarini alip sistemini de kurabiliyor, kendi windowsunu da yukleyebiliyor.

yeri geldi adam sistemini toplattı windowsumu kendim kuracam dedi, ona gore fiyatını verdik. olmaz onuda ben kurmalıydım sanatım bitiyo diyip ayni parayi almadik.

bizde vergi oduyoruz, kira veriyoruz, eleman parası vs. ustune ev gecindiriyoruz.
hic bir zaman kaygilanmadim benim meslegim oluyor mu diye. hele simdi herkes kendi formatini atar hale geldi. Allah rizkini verir bi yerden. Baska alanlara yoneliyoruz. Tamam teknoloji gelisiyor oturupta bill gates e kufrederek zaman harcayamam. nedir halkin yeni talepleri onlara bakiyoruz, yeni ekmek kapilarinin pesinde kosuyoruz.

benim phostohop ogrenme maceram nasıl basladi size anlatmak isterim:

kizimi 1. yas gunu icin studyoya goturup kucuk bir album hazirlatmak istedim. duydugum fiyatlar karsisinda dudagim ucukladi. isin icine bir iki ps hileside katilsin dedigimde fiyat uctu. sonucta cektirdim ama kendi kendime hirs yaptim ve dedim kendim ps kullanmayi ogrenicem ve her yas icin albumu kendim hazirlayacam. ve muvaffakta oldum. yaptiklarim gercekten guzel oldu. en azindan ben begendim
duzenli baski yaptirdigim fotografcima gecenlerde cektirdigim bir kareden vesikalik bile yaptirdim. gecen buyuk boy foto bastirdim 7 ytl para verdim. ustune ustluk cerceve aldim 20 lira verdim. ne o meslegini kaybetti nede ben fotografci oldum. kalkip hava bile atsam ne olur "bak vesikaliği veya albumu su kadara mal ettim" diye.

demek istedigim konu; millet olarak her zaman ayrintilarda boguluyoruz ve buyuk dusunemiyoruz.

 

Tarih: 14 Mart 2009, 14:51 - İp: 85.***.**4.221
turanlı
turanlı (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

sevgili arkadaşım meslege saygın olsa öyle hareket yapmassın kirası vergisi makina taksidi kalfa parası ve daha nice masraf lar var ii düşünceler

 

Tarih: 14 Mart 2009, 18:12 - İp: 212.***.**5.35