thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Türkçe Menü

Selamlar,
Aslında uzun süredir bir şekilde nasıl büyük markaların yöneticilerini bu konuda uyarırız diye düşünürken sanırım burası tam yeridir diyorum.
Forum sayfalarında hep Türkçe kullanım klavuzu ve Türkçe menü konusu problemleri okuyorum. Bugun ise buradan bir genc dostum bana sony R1 hakkında bilgi almak için web sitesi adresini gönderdi , içine girip bakınca menü dilleri gözüme takıldı. Rusça ve Polonyaca bile koynmuşlar, elimdeki Nikon'a bakıyorum ondada bir sürü dil ile menü var. Yahu dünyada kaç kişi polonya dili konusur nufusu kaçtır? Macarca yı kaç kişi konusur? Rusça konusan insan sayısı 300 milyon civarında, Türkçe konuşan da yaklaşık 200 milyon civarıdır.Artık menülerde Türkçe dilinin konulması için illa uyarı mı yazılması lazım firmalara?Fikrimce , herkesler kullandıkları makinaların ya da satın almayı dündükleri markaların hem distrübütörlerine hem de fabrikalarına mail yazsınlar ki adam yerine konsun dilimiz. Madem ki bu ülkede distrübütör olan firmalar bunu yapmıyor , uğraşmıyor, bizler yapalım derim..
Herşeyi bırakın dilimiz kabul görsün hiç olmazsa...

sevgiler

Tarih: 26 Kasım 2005, 17:33 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Merhaba


http://forum.netfotograf.com/serbest_kursu.asp?msg_id=6072

 

Tarih: 26 Kasım 2005, 18:00 - İp: 81.***.**6.11
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar Burkay bey, sizin açtığınız o forum sayfasını okumuştum. Ama derdim başka sanırım benim.. Derdim, şu ki polonya ca dahi menü koyan Sony gibi üreticiler türkçeyi neden adam yerine koymuyorlardayım.. Yani sizin tekil çabanız saygı duyulacak bir olaydır da ama bu yeterli değil. her malı dünya pyasalarından hem pahallıya satacaksın , hem de 200 milyon kişinin dilini yok sayacaksın , ama buna mukabil Macarca da bile menün olacak.Haksızlığında felan da değilim, globalizim diye dünyanın altını üstüne getiren büyük şirketlerin çok büyük bir hatası olarak da görüyorum.

sevgiler

 

Tarih: 26 Kasım 2005, 18:13 - İp: 85.***.**4.157
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Merhaba,
Dünyanın türklere bakış açısını merak ediyorsanız ki niye türkçe menüyü eklemiyorlar diye soruyorsunuz.
Size en yakın bir avrupa büyükelçiliğinin önüne Vize almak için kuyrukta bekleyen Türklere KENDİ ülkemizde nasıl KÖPEK gibi davrandıklarını görün ve Dünyada ki yerimizi ve neden türkçenin de makinelere eklenmediğinin kararını siz verin. Avrupada hemen hemen bir çok ülkeye gittim (nasıl aldığımın ayrı bir hikayesi olan yeşil bir pasaportum var).durum aynı. Biliyorsunuz geçenlerde Koreye gittim .Kore vize istemiyor yani gelene geç bir durum.Ancak bizim türkiyeden geldiğimizi kapıdaki polise söylediğimde o kadar zencinin hintlinin vs. içinden sadece bizi sorgulama odasına aldılar ve yaklaşık 1 saat sorguladıktan sonra ve verdiğimiz samsung yetkililerinin telefon numaralarının aranmasından sonra girebildik.Bu kadar aşağılanan bir milletin dilini makineye koyarlar mı bilmiyorum.

#burkay' tarafyndan 26.11.2005 22:22:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Kasım 2005, 22:22 - İp: 81.***.**6.11
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar,
bu dediğniz dğrudur, kötü muamele görürüz bizler.Bir sürü sebebi vardır haklı ve de haksız da olunan.ben de epey seyahat ettimden maruz da kaldığım olmuştur.Aslında komiktir ama ülkelerin giriş kapılarında çıkartılan zorlukların nirengi noktası 1980 ler basıdır. Hatırlarsanız MSPli bir millet vekilimiz yeşil pasaportu ile italyaya giriş yaparken kilolarca uyuşturucu ile yakalanmasının ardından vizeler konmaya başlandı olmadık ülkeler tarafından dahi.Aynı sınır kapsından 1987 de arabayla giriş yaparken arabamızı sökmeye kalktıklarında ^^ sizin millet vekiliniz bile uyusşturucu kaçırıyor'' demişlerdi ve susumak zorunda kalmıştık..
Ama bu konunun bence bunlarla ilgisi yok sanıyorum, bir nokia telefon aldığınızda, ya da bir soni telefon aldığınız da , hatta panasonic te bile türkçe menüyü aslanlar gibi koyuyorlar. Çünkü en cok telefon satın alan ülkelerden biriyiz.Ama ben eminim eğer üretici firmalara bir kaç bin imzalı mail yollasanız menü türkçeleşir.Bugün üretim yapan büyük global şirketlere yine bir kaç bin imzali birkaç soru soracak olsanız kaaale alırlar , çünkü artık dünyada üretim fazlası var ve malını satmak istiyorsa bu çılgın rekabet ortamında gereken gerekenleri yapmak zorunda olduklarının bilincindedirler.Olmadıkları ise düşünülemez.Ortada 70 milyonun yaşadığı potansiyyel alıcı bir toplum var.Ama o toplum da bilinçli olacak, millet meclisi türkçe menü konusunda yasa bile çıkartması gerekiyorsa çıkartacak .Ama baskının tüketiciler tarafından yapılması gerekiyor. Yapmazsanız ne olur diyeyim , kimse sizi kaale almaz, nasıl olsa bu türklerin bizlerin bir şey istedikleri yok , nasıl olsa biz malımızı satıyoruz derler.
ben genelde forumlara sayfa açmam zaten yanda bellidir kaç adet forum başlığı açtığım.Fakat görüyorum ki bunun ne denli önemli bir konu olduğunun millet olarak farkında değiliz ve çok da alakadar etmiyor fotoğraf makinaları kullanıcılarını..E tabiidir ki fotoğraf makinası çamaşır makinesi değildir

sevgiler

 

Tarih: 27 Kasım 2005, 06:20 - İp: 85.***.**7.242
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

cok guzel bir konuya deginmissiniz thalassa..
....
bu arada, bizlere kopek muammelesi yaptiklari dogru.. ama sanirim, o kisileri sadece konsolosluklara yerlestiriyorlar.. gelenlere nasil kotu davranilir diplomasi alabilenler calisabiliyor ancak..
neyse.. benim basima da boyle bir olay gelmisti.. kiz arkadasimi gormek istiyordum.. ve durust davranacagim diye, kiz arkadasimi gormeye gidiyorum dedim.. amacim gorup gelmekti.. ama ben gidersem orada kalirmisim..
......yine birsey yapamadilar aslinda..
bu arada, esim, bulundugumuz yerin milletvekiline bir mektup yazip, konsoloslukta karsilastigim zorluklari anlatti.. bir vatandasi olmaktan utandigini yazdi.. bu sekilde insanlara davranmanin ne kadar ayip oldugundan bahsetti..
bir dahaki konsolosluga gidisimde krallar gibi agirlanmistim..
neyse.. konuya doneyim..
......................................
gercekten de bir milletvekilinin uyusturucu kacirmaya calismasindan sonra bize karsi degistiler demek.. bunu bilmiyordum thalassa..
..
sonucta haklisiniz, cep telefonlarinda turkce menuler mevcut.. ama nedense fotograf makinelerine koymuyorlar..
ama acaba olsaydi, bu kadar "turkce kullanim klavuzu" tartismalari son mu bulurdu? yani turkcesi yaziyor olsaydi, herkesin kullanim klavuzuna ihtiyaci olur muydu?

mutlaka ki olurdu.. ama bu kadar yogun bir problem de yasanmazdi..
......................

thalassa, zannetmiyorum ki herkes, oturup bir mektup atsin.. ama bir yerde, bir baslik acilabilir.. mesela serbest kursude.. sonra herkes ismini ve kullandigi marka fotograf makinesini soyler.. liste uzayip gider.. ve o liste de ilgili kisilere ulastirilir..
...
aslinda bir web sitesi alinsa cok daha iyi olur.. ne dersiniz?
boyle bir konuda fdiker yardimci olur mu acaba?..

 

Tarih: 27 Kasım 2005, 19:33 - İp: 62.***.**2.10
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar sn dadaganast,
Komiktir ama vize sorunun hat safhaya ulaşması bu olayla deli boyuta ulaşmıştır.. hatta 4. dünya ülkesi konumunda olanlar dahi vize koymaya başlamışlardır.Sn ceko gazateci olduğundan sanırım çok kolay ulaşabilir bu bilgiye, ama yaşları su an 40 larında olanlar da hatırlar.

Bu arada sadece klavuz kitapçık değil de fotoğraf makinelerinin menüsü asıl problem. Yani bir taraftan insanların bu şekilde ingilizce olmasından dolayı ingilizce kelimeler öğrenmelerine sebep oluyor ama, neden 10 milyon kişinin bile kullanmadığı bir dil makinede menü olarak varken türkçe olmasın. Türkçe berbat bir değil ki ve 200 milyon kişinin kullandığı bir dildir .Ve ben inanıyorum birazcık uyarı yapsak hem menüler türkçe olacak, hem onlar daha fazla tüketiciye ulaşacaklar hem de makine sahibi olanlar makinelerini daha verimli kullanacaklar.
birer mail ve tamamdır..Ama yapmak lazım bu işi..
Hem dilin yaşam alanın genişlemesi hem de saygınlık için..
Bugün İngiltereye ingilizce menüsü olmayan herhangi bir mal sokulabilir mi? Bizler domates satarken dahi mm relere kadar uyuyoruz da onlar neden uymasın?

sevgiler

#thalassa' tarafyndan 27.11.2005 19:47:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Kasım 2005, 19:47 - İp: 85.***.**3.123
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

haklisiniz thalassa, tabii ki turkce dili de olmali.. ama iste herkesin oturup da mail atacagini zannetmiyorum.. bu insanlara zor gelir dogrusu.. ayrica bircogu nasil yazmasi gerektigini de bilemeyecektir.. nereye atilacagini..
..bir sekilde yol gosterici olunmasi gerekiyor.. ama eminim ki bu konudan sikayetci binlerce kullanici var bu sitede..
........
tuketici sorunlari kosesinde bir konu acalim bence.. ve o konuda herkes ismini ve mesela adresini yazarak katilsin.. daha sonra ilgili kisilere gosterilsin..
..
ben pozitif'e de sormak isterim bu konuyu aslinda..(bir tek kendisini forumdan bildigim icin..)
bu konuda hic baski yapildi mi? yapildiysa, neden hala daha turkce menelere sahip degil makineler..
sanirim kendisinin bu konuda bilgisi vardir..

 

Tarih: 27 Kasım 2005, 20:26 - İp: 62.***.**2.10
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

valla isterseniz bu konuda @görkemgo 'ya da sorun kendisi Vestel çalışanı....

 

Tarih: 27 Kasım 2005, 20:40 - İp: 81.***.**8.248
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar dostlar ,
Eğer yanılmıyorsam dil menüsündeki değişiklikleri satılan makina oranına ve o ülkenin yasalarına göre yapmaktalar.Bu işin en kolay yollarından biri tüketici derneklerine yazmaktır, şu sıralar hassasiyetleri var.
Ama aynı zaman da firmalara da yazılacak hatta onlara yolladığını yurt dışındaki üretim tesislerine de yazılacak ki bakın neler oluyor..
Sn pozitif sanırım fujiden belki bizlerin göremediği bir sebep varsa anlatabilir de.
Fakat işin ilginç yanı burada distrübütör olanların bunun bu eksikliğin neye malolduğunun farkında olmamaları garip. Çünkü kendi sattığı mala güvenen firma bir de üstüne bu menüyü eklerse rekabetci ortamda sanırım bir at boyu ileri geçer.Bu 2*2 nin sonucu kadar açıktır.Çok açık bir örnekle;
eskiden windov'sun sadece ingilizce satıldığı zamanlarda herkes yurt dışından alırdı leptolarını, halbuki son yıllarda artık türkçe dili kullanılmaya başladıktan sonra almaz oldu..Bunu göremiyor olamazlar sanıyorum..Belki de bir açıklaması olan vardır bu konuda..

Sevgiler.

 

Tarih: 28 Kasım 2005, 07:37 - İp: 85.***.**7.89
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

burkay, gorkemkgo da soylesin fikirlerini tabii ki..
...
thalassa, kesinlikle haklisin..
..sanirim bu konuda, bizleri pozitif aydinlatacaktir..

 

Tarih: 28 Kasım 2005, 18:17 - İp: 62.***.**2.10