Fotoğrafçılık Forumları
Fotoğraf Bir Sanat Eseri Midir?
Arkadaşlar;
Kimseyi incitmek için yazmıyorum.Sadece fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine kendi düşüncelerimi açıklayacağım.
Genel olarak insan uğraşları iki konu üzerinde yoğunlaşmıştır.
1.Meslekleri. yani ekmek yediği işler.
a-Bunu ya eğitimini alarak elde ederler.
b-Yada çıraklık,kalfalık ve ustalık gibi pratikte çalışarak elde ederler.
c-Veya özel yetenekleri sayesinde elde ederler.
Bazıları ilgili eğitimi de alarak bunu daha fazla geliştirebilirler. içlerinden sanatçılar,sporcular çıkabilir.
2.Hobileri.
İnsanların bazıları, işten arta kalan zamanlarında kendi duygu ve düşüncelerine uygun bazı arayışlara girerler. Örneğin: balık tutmak.fotoğraf çekmek,bahçe sulamak,kahvehanede taş oynamak,maketler yapmak,çeşitli kolleksiyonlar yapmak.Bunlar daha da çoğaltılabilir.Sizce bu hobileri gerçekleştirmek sanat mıdır?Bunları yapana da sanatçı mı demek gerekiyor. Sanat bu kadar ucuz mudur?Kolumuzdaki bir kılın fotğrafını çeksek,sanat eseri mi meydana getirmiş olacağız.
Arkadaşlar;Fotoğrafçılık meslek odalarına kayıtlı bir meslektir.Bazı kişilerin işidir. Buradan ekmek yerler.
Ama fotoğrafı herkes çeker.Fotoğraf çekmek, o an bulunduğu ortamdaki görüntüyü bir makine vasıtasıyla tespit etmektir.Bazen çok acemiler bile çok güzel pozlar yakalayabilir.Sözü fazla uzatmak istemiyorum.
Bence fotoğraf çekmek bir sanat değildir.Fotoğraf da bir sanat eseri değildir.Fotoğrafı çeken de sanatçı değildir.Sanatçı olmak bu kadar kolay değildir.
Fotoğrafın da telif hakkı olmaması gerekir.Eğer olursa bu telif hakkının altından kimse kalkamaz.Çünkü boğaz köprüsünden otobüsle geçerken bile manzarayı seyrettin diye telif hakkı isteyen olur.Bu olanları diğer gerçek sanat olayları ile karıştırmayın lütfen. Fotoğrafının başkası tarafından kullanılmasını istemeyenler,internete veya topluma açık yerlere koymasınlar. Yada üzerine kendi adını veya "ÖRNEKTİR"
diye yazarak koysun.yada thumbnail olarak koysun.Kimse onun fotoğrafını sadece internet sayfasında görmek için can atmıyor.Paylaşmaktan korkmayın.Paylaşmak insanın ruhunu doyurur.sadece dertler paylaşılmaz.Güzellikler de paylaşılır. Sevgiyle kalın..
#bolluk' tarafından 29.02.2008 02:10:07 tarihinde düzenlendi.
evet Ara Güler in bu yaklaşımını ilk duyduğumda şaşırmıştım, ancak devamını irdelediğimde, bu konu hakkında en azından bu şekilde düşünenler için en güzel referans yanıtlardan birini vermiş olduğunu da gördüm.
memleketimin gelmiş geçmiş en büyük fotoğrafçılarından biridir, ama ben de kendisine katılmamakla beraber tavşan dağa küsmüş olayına girmeden, küsmek ne kelime bizzat şahsıyla keşke konuyu tartışabilsem ah ah diyorum...
saygılar ve sevgiler efendim.
herkese merhaba
bende fikrimi belirtmek isterim.
Şimdi fotoğraf çeken herkes ve her çekilen fotoğraf sanat için yapılmaz, ortada sanat falan yoktur mesela hatıra fotoğrafları sadece o anları hatırlamak için çektiririz veya çekeriz.
Ama işin içine estetik kaygı, güzellik duygusu veya toplumsal kaygıları belirtmek giriyorsa bu sanat için yapılır ve sanatın amacı budur diye düşünüyorum.
fotoğrafta yaratıcılık yok mu? olmazmı.
bukonuyla ilgili tek problem kullanılan araç oluyor.
bu işi yapan kimselerin emek harcamadan hemencecik fotoğraf çektikleri zannediliyor ve artık çok yaygın olduğu için sanat değilde daha çok hobi olarak görülüyor.
bu işe insanların bukadar girmeside onu sanat değilmiş gibi gösteriyor.
sanatı toplum içinde herkez yapamaz ya.
ama zaten fotoğrafla uğraşan herkes sanatçı değilki.
paylaşıp paylaşmamakta çekene kalmış.sanatçı dediğimiz kesimde bu işten para kazanıyorsa o fotoğrafı satar.
herkese iyi çalışmalar.
fz kardeşime bir cevap vereyim ;studyoda yaptığımız zenaat, bunu yapmak için bizde olması gerekene de yetkinlik denir ,bu eğer bir usta yanında yetiştiysek yani alaylıysak ustamız tarafından mesleğimiz aşama aşama öğretilir önce çırak oluruz biraz öğrenince kalfa biraz daha öğrenince ve kendi tarzımızı oluşturmağa başlayınca da usta oluruz,bu zenaatta yetkinleşiriz tabii ustamız bize sadece mesleki eğitim vermez toplum içinde sosyal davranış biçimleri ve dürüstlüğü de öğreniriz,toplumun genel geçer kurallarını öğreniriz,eğer okulluysak mesleği okulda hocalarımız bizlere öğretir,sosyal değerler ve kurallar zaten ortaktır ,yani size studyosunda fotoğraf çektiren bir müşterinize siz ustanızdan öğrendiğiniz ve zamanla tecrübelerinizle olgunlaştırdığınız mesleki eğitiminizle hizmet edersiniz bu sanat olmaz ama iyi yetiştiyseniz iyi, kötü yetiştiyseniz de kötü fotoğraf hizmeti verirsiniz ama birgün içinizden bir ses sizi farklı bir şey yapmağa yöneltir ve siz de bu sese uyar kendinizi,iç dünyanızı ,duygularınızı,topluma anlatmak istediğiniz mesajınızı,ya da hiçliği fotoğrafa anlattırırsanız işte bu o zaman sanat olur
İlgili olabilecek konular
-
-
Gölge Fanzin’den Bir İlk: Sanat Eleştirisinde Yz
07 Nis. 2025, 16:08 miratcenk
023407 Nis. 2025, 16:09
miratcenk -
-
-
-
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
2202721 Şub. 2025, 11:34
emre11 -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 05
30 Oca. 2025, 14:37 miratcenk
073430 Oca. 2025, 14:37
miratcenk -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 04
24 Oca. 2025, 12:21 miratcenk
056424 Oca. 2025, 12:21
miratcenk -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 03
06 Oca. 2025, 11:41 miratcenk
056106 Oca. 2025, 11:42
miratcenk -