Fotoğrafçılık Forumları
Fotoğraf Bir Sanat Eseri Midir?
Arkadaşlar;
Kimseyi incitmek için yazmıyorum.Sadece fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine kendi düşüncelerimi açıklayacağım.
Genel olarak insan uğraşları iki konu üzerinde yoğunlaşmıştır.
1.Meslekleri. yani ekmek yediği işler.
a-Bunu ya eğitimini alarak elde ederler.
b-Yada çıraklık,kalfalık ve ustalık gibi pratikte çalışarak elde ederler.
c-Veya özel yetenekleri sayesinde elde ederler.
Bazıları ilgili eğitimi de alarak bunu daha fazla geliştirebilirler. içlerinden sanatçılar,sporcular çıkabilir.
2.Hobileri.
İnsanların bazıları, işten arta kalan zamanlarında kendi duygu ve düşüncelerine uygun bazı arayışlara girerler. Örneğin: balık tutmak.fotoğraf çekmek,bahçe sulamak,kahvehanede taş oynamak,maketler yapmak,çeşitli kolleksiyonlar yapmak.Bunlar daha da çoğaltılabilir.Sizce bu hobileri gerçekleştirmek sanat mıdır?Bunları yapana da sanatçı mı demek gerekiyor. Sanat bu kadar ucuz mudur?Kolumuzdaki bir kılın fotğrafını çeksek,sanat eseri mi meydana getirmiş olacağız.
Arkadaşlar;Fotoğrafçılık meslek odalarına kayıtlı bir meslektir.Bazı kişilerin işidir. Buradan ekmek yerler.
Ama fotoğrafı herkes çeker.Fotoğraf çekmek, o an bulunduğu ortamdaki görüntüyü bir makine vasıtasıyla tespit etmektir.Bazen çok acemiler bile çok güzel pozlar yakalayabilir.Sözü fazla uzatmak istemiyorum.
Bence fotoğraf çekmek bir sanat değildir.Fotoğraf da bir sanat eseri değildir.Fotoğrafı çeken de sanatçı değildir.Sanatçı olmak bu kadar kolay değildir.
Fotoğrafın da telif hakkı olmaması gerekir.Eğer olursa bu telif hakkının altından kimse kalkamaz.Çünkü boğaz köprüsünden otobüsle geçerken bile manzarayı seyrettin diye telif hakkı isteyen olur.Bu olanları diğer gerçek sanat olayları ile karıştırmayın lütfen. Fotoğrafının başkası tarafından kullanılmasını istemeyenler,internete veya topluma açık yerlere koymasınlar. Yada üzerine kendi adını veya "ÖRNEKTİR"
diye yazarak koysun.yada thumbnail olarak koysun.Kimse onun fotoğrafını sadece internet sayfasında görmek için can atmıyor.Paylaşmaktan korkmayın.Paylaşmak insanın ruhunu doyurur.sadece dertler paylaşılmaz.Güzellikler de paylaşılır. Sevgiyle kalın..
#bolluk' tarafından 29.02.2008 02:10:07 tarihinde düzenlendi.
yazınızı baştan sona okudum ama mutabakat sağlayamadığımız bir konu var zannedersem
1.si burda kimse foruma fotoğraf eklemez ekleyen "kendi" profil sayfasına, kendi portfolyösüne ismiyle beraber ekler ve izleyenlerde altında ekleyenin ismini görerek seyreder.. yani burdaki fotoğrafların başı boş değildir burda anlaşmışız zannedersem.. ama ..
internette herhangi bir sayfaya veya bir foruma kimin olduğu belli olmayan bir fotoğraf koyacaksınız.Sonra da bunu alamazsın kullanamazsın diyeceksiniz... Yok böyle bir şey... Eğer çok kıymetli ise koymayacaksın kardeşim.
bu sözlerinizde de yanılıyorsunuz bence
şöyle düşünün internette bir forum sayfasında adsız, başıboş, kimin olduğu belli olmayan bir şekilde dolanan bir şarkı sözüne siz beste yapıp kazanç elde edebilirmisiniz?? ozaman buna cevap verin lütfen
ayrıca sanatı da kalıplara kimse sokamaz hani objektif net birşey değildir, elle tutulur kuralları yoktur.. kimse bir fotoğrafın sanatsal yönden değerini ölçemez. sadece fotoğraf "en genel" yönüyle çeken kişinin kişilik özelliklerini, düşüncelerini taşıyan bir iletişim aracıdır dolayısıyla sanat kabul edilir
kimse bütün fotoğrafları yan yana koyup.. bir kısmını ayırıp bu bundan daha az sanatsal bu 250 gr daha az sanatsal o halde bunu çoğaltabilir kazanç elde edebiliriz kimsede hak talep etmesin sanatsal yönden zayıf çünkü diyemez bukadar subjektif bir konuda kimse en doğru kararı veremez sadece
evet fotoğrafla sanat yapılıyor bu bir gerçek kişiye göre bazısı daha iyi, bazısı daha kötü yapıyor ama bunları ayıramayız o halde bu telif hakları kanunu bütün fotoğrafları kapsamalı gibisinden düşünmeniz gerekir bence..
Sevgili kardeşim; Ben başka birinin fotoğrafından yararlanarak para kazanılmasını etik bulmam zaten.Bırak telif hakkını falan.O başka bir şey. Ama bu tür imzasız fotoğraflardan herkesin amatörce yararlanabileceğini düşünüyorum.Ayrıca kimi fotoğrafların bazı sanatsal yönleri bulunabilir. bu kişilere göre değişir.Bu bence de güzel bir fotğraf olabilir.hoşuma da gidebilir...Ama bak bak fotoğraftır neticede.
Bir sanat eseri olduğunu düşünmüyorum yine de.
Saygılarımı sunarım
Sanat eseri değilse ve
isteyen herkes o sonucu
aynı şekilde üretebiliyorsa
üretip kullanabilir o zaman
engel olan da yok zaten.
Sanat değil diye düşünseniz bile
en azından insanların emeği ve
harcadığı zamanı düşünerek
yapılan çalışmaya saygı duymalı
ve sahibi belirli çalışmaların
kullanılmasında izin istenmelidir.
Haklısınız phaser;
Emeğe saygı duymak gerekir.Takdir de etmek gerekir. ona şüphe yok. Bu konuda sizinle aynı görüşteyim.
Benim esas vurgulamak istediğim şey, her isteyenin sanatçı olamayacağıdır.O kadar basit değil bu iş. Ama ben yaptım oldu derlerse o başka. saygılar
"Sevgili kardeşim; Ben başka birinin fotoğrafından yararlanarak para kazanılmasını etik bulmam zaten"
bolluk işin içinde bir ekonomik fayda yoksa kimse kimseden telif talep etmezki zaten..
madem birisinin fotoğrafından faydalanarak para kazanmaya karşıyım diyosun ozaman "Fotoğrafın da telif hakkı olmaması gerekir eğer olursa kimse bunun altından kalkamaz" niye diyosun??
fotoaslı büyüğüm cok doğu soylemiş ama eksik brsey var bence tamam stüdyofotoğrafçısı olarak yaptıgımız zenaat ama bu zenaatı yapıp satmak için yaptığımızda bence sanat.
(Bu bence de güzel bir fotğraf olabilir.hoşuma da gidebilir...Ama bak bak fotoğraftır neticede.
Bir sanat eseri olduğunu düşünmüyorum yine de. ) bolluk bu söylediğin lafı ya yanlıs anladım ama cok üzüldüm düsünce biçimine ozaman gel şuyonden bakalımm bu işe ünlü mimar sinanin yaptığı sanat eser inşaatları bak bak bina yani yanlışmıyım
merhaba,
konu biraz neredeyse telife kaymış,
ben en baştaki yazıyla ilgili olarak yazıyorum,
efendim, öncelikle sanatın türlü çeşit tarifi var tamam,
resimde fırça, müzikte enstruman gibi burda da makine ve diğer şeylerle araçlarımızı bir sanat eseri oluşturmak için kullanabiliyor muyuz?
bence kullanıyoruz.
ben 2 yıl civarıdır fotoğraf çekerim, ama 15 yıllık bir müzik geçmişim var.
kısaca şöyle özetleyim,
kavramları kullanmak, eğmek, bükmek, içine fazla şey basmak veya içini boşaltmak çok kolaydır, ama işin içine girince anlaşılır bence biraz da.
ben klasik bir eseri yeniden yorumlarken kendimi sanatçı olarak görüyorum ama bir popüler müziği ise çalmayı reddedip onu sanat ikelimesi ile nitelendirmiyorum.
oysa yaptığım önceden yapılmış bir eseri yeniden çalmak oluyor.
yorumumu katıyorsam, yaratıcılığımı gösteriyorsam burada kendimle ilişkili, kendime özel bir katkım oluyorsa, daha dün annemizin... çalarken (mozart bestesidir) dahi sanatın en kıralını yapıyorumdur. kaldı ki beste falan geçtim...
kompozisyonla falanla değerlendirilebilir fotoğrafta, ama mesela ben izmir deyim en çok saat kulesinin fotoğrafını çekerler, burada fark yaratan kişi sanatçıdır.
sıradan çeken de sanatçıdır ama reprodüksiyon ressamı kadar sanatçıdır.ama daha iyisini isteyecektir, üretecektir, yaratacaktır.ve daha iyisini yapacaktır. eskiz çizimi yapmak gibidir.
zanaat nedir? bence o da sanattır.
da vinci aynı mona lisa tablosunu yüz kez yapsa sadece maddi değeri düşerdi, estetik değeri düşer miydi?
velhasıl çok tartışılır bu konu.
herkes benimki doğru diye keskinleşmedikçe de üzerinde çok açılım olabilir ama yıllardır forumlarda gezerim, resim olsun müzik olsun bu sanat tartışması hiç bitmemiştir, çözümlenememiştir, ortak bir mutabakata oturmamıştır, tir tur...
ölçülebilir analitik bişey değil ki sanat.
kimi içine tükürür(!), kimi soyut sanat ne ola ki der, kimi şu der kimi bu der.
herkes beğendiğini yüceltir ve sever, görmek istediğini görür.
bence toprağa çubukla resim çizen çocuk da sanatçıdır...
kendine saygısı olmayanın başkasına da olmaz ve gider başka fotoğrafı kendininmiş gibi koyar.
tespit edilene kadardır o da.
öbür türlü kim ne yapa?
Yapmayın Allah aşkına...
Türkiye'nin şehirlerindeki milyonlarca binaya bakarsanız;sanırım dediğimi daha iyi anlarsınız.Hepsi aynı
tip.hepsi ruhsuz ve tekdüze.Nerede o sanatçılar?
İnsanlar güel şeyler yapabilir. Kendileri çok beğenebilir.
Ama o kadardır. Sanat ve sanatçılık başka bir şey.O bir farklılık. Ayrıca şunu da belirteyim; Ben sanatçı falan değilim. Sadece bağımsız düşüncelerini açıklayan biriyim.
Hepinize saygılar sunuyorum
sanırım ev örneğini mimariden dolayı verdiniz, ah ah nerde o eski türk evleri...
değil mi,
ekonomik sebepler diyelim biraz da,
herneyse inşaat işlerini bilenlere bırakayım,
sanat ve sanatçı tanımlarının içini doldurmak zordur evet,
hatta kimisi der sanatçı olunmaz doğulur...
veya yetenek olmazsa olmaz.
müzisyenlik de meslektir herşey meslektir. ve herkes şarkı söyler.
onlarında kaşesi var falan filan.
yani işten hobiden yetenekten para kazanmak sanat olgusunu aşağı mı çeker?
bir örnek vereyim, klasik müzik denilince ilk akla gelenlerden bir JS Bach'tır. (klasik değil barok olsa da) 2500 civarı bilinen eseri yanısıra bir o kadarı da kayıptır.
bu adam neredeyse her eserini ağırlıklı kilise için, maaş karşılığı veya sipariş karşılığı yapmıştır. ama bilen bilir ki, müziğin çift yüzlü aynasıdır ve gelmiş geçmiş en büyük sanatçılardan biridir. aile "mesleğidir" onun için.
altı üstü o an aklına gelen melodiyi bir org veya kemanla yazmıştır, seri üretmiştir. neredeyse makinedir.teması neyse onu kullanmıştır vsvsvs..
iyi çalamayanın da aklına güzel melodi gelir arada, bu sanat değildir efendim olmaz mı diyelim?
tekniği geliştirmekle sanat da gelişir bu arada...
keman için en zor eserler paganini den çıkmıştır genelde, tekniği o kadar ileridir ki, bunu bestelerine yansıtmış ve o ana kadar hayal edilemeyen eserler ortaya koymuştur. bu tekniğinden kaynaklanan bir sanatsal zıplamadır kemanda.
sanatçı olmak için yetenek en büyük yardımcıdır.
tamam, ama olmazsa olmaz değildir kanımca.
ayrıca fotoğraf nerde müzik nerde diyorsanız ki diyiniz,
ikisi de çeşitli enstrumanla yapılır efendim ve teknik önemlidir. bilgi önemlidir, kulak önemlidir göz önemlidir.
yaratıcılık önemlidir.
ayrıca sanatçı ünvanını veren bir kurum, bir oluşum bir bilmemne yoktur zaten.
insanı biraz düşünmeye sevkeden biraz hissi uyandırmalar yapan herşey sanat ürünüdür kanımca.
sevgiler ve saygılar...
Ara Guler bir roportajinda fotografin sanat degil dokumantasyon oldugunu soyluyor. bir yerde birsey var ve onu cektin, bu, onun orda oldugunu kanitlar sadece diyor.
"biz gercegi zaptediyoruz, sanatci bunu yapmaz, sanat yalandan dogar." diyor. yani kisacasi fotograf sanat degil diyor.
benim fikrim??? fotograf sanattir. herhangi bir duyuya hitap edecek estetik bir kaygi guderek yapilan her is sanattir, muzik de sanattir, yemek yapmak da sanattir, fotograf da sanattir. sonucta insan bakinca begeni uyaniyorsa icinde sanattir ortadaki. Ara Guler de fotograflarini estetik kaygi ile cekmis, ama sanat degil diyor ustaya katilmiyoruz
İlgili olabilecek konular
-
-
Gölge Fanzin’den Bir İlk: Sanat Eleştirisinde Yz
07 Nis. 2025, 16:08 miratcenk
023407 Nis. 2025, 16:09
miratcenk -
-
-
-
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky