bolluk
bolluk (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Bir Sanat Eseri Midir?

Arkadaşlar;
Kimseyi incitmek için yazmıyorum.Sadece fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine kendi düşüncelerimi açıklayacağım.
Genel olarak insan uğraşları iki konu üzerinde yoğunlaşmıştır.
1.Meslekleri. yani ekmek yediği işler.
a-Bunu ya eğitimini alarak elde ederler.
b-Yada çıraklık,kalfalık ve ustalık gibi pratikte çalışarak elde ederler.
c-Veya özel yetenekleri sayesinde elde ederler.
Bazıları ilgili eğitimi de alarak bunu daha fazla geliştirebilirler. içlerinden sanatçılar,sporcular çıkabilir.
2.Hobileri.
İnsanların bazıları, işten arta kalan zamanlarında kendi duygu ve düşüncelerine uygun bazı arayışlara girerler. Örneğin: balık tutmak.fotoğraf çekmek,bahçe sulamak,kahvehanede taş oynamak,maketler yapmak,çeşitli kolleksiyonlar yapmak.Bunlar daha da çoğaltılabilir.Sizce bu hobileri gerçekleştirmek sanat mıdır?Bunları yapana da sanatçı mı demek gerekiyor. Sanat bu kadar ucuz mudur?Kolumuzdaki bir kılın fotğrafını çeksek,sanat eseri mi meydana getirmiş olacağız.
Arkadaşlar;Fotoğrafçılık meslek odalarına kayıtlı bir meslektir.Bazı kişilerin işidir. Buradan ekmek yerler.
Ama fotoğrafı herkes çeker.Fotoğraf çekmek, o an bulunduğu ortamdaki görüntüyü bir makine vasıtasıyla tespit etmektir.Bazen çok acemiler bile çok güzel pozlar yakalayabilir.Sözü fazla uzatmak istemiyorum.
Bence fotoğraf çekmek bir sanat değildir.Fotoğraf da bir sanat eseri değildir.Fotoğrafı çeken de sanatçı değildir.Sanatçı olmak bu kadar kolay değildir.
Fotoğrafın da telif hakkı olmaması gerekir.Eğer olursa bu telif hakkının altından kimse kalkamaz.Çünkü boğaz köprüsünden otobüsle geçerken bile manzarayı seyrettin diye telif hakkı isteyen olur.Bu olanları diğer gerçek sanat olayları ile karıştırmayın lütfen. Fotoğrafının başkası tarafından kullanılmasını istemeyenler,internete veya topluma açık yerlere koymasınlar. Yada üzerine kendi adını veya "ÖRNEKTİR"
diye yazarak koysun.yada thumbnail olarak koysun.Kimse onun fotoğrafını sadece internet sayfasında görmek için can atmıyor.Paylaşmaktan korkmayın.Paylaşmak insanın ruhunu doyurur.sadece dertler paylaşılmaz.Güzellikler de paylaşılır. Sevgiyle kalın..

#bolluk' tarafından 29.02.2008 02:10:07 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Şubat 2008, 01:51 - İp: 88.***.**7.250
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

"sanat bir kurmadır sanat eseri ise bir kurmaca" derdi bir büyüğümüz..

bence olaya yanlış yerinden yaklaşıyorsunuz fotoğrafı çeken değil bir "sanatçı" 8 yaşında bir çocuk bile olsa çektiği fotoğrafın izinsiz çoğaltılması etik olarak da doğru değildir çünkü o an çekilen fotoğraf tektir ve bunun değeri kişilere göre herzaman değişir.. ben bir fotoğraf çektiğim zaman o fotoğraf benim için biriciktir ve eğer istersem internettede özgürce yayınlarım bu durum kimseye bunu alıp çoğaltma hakkını da vermez
düşünün bir ben paramı masanın üzerine koysam bu size onu alma hakkı verirmi birde paranın altında benim imzam olsa..

paylaşın demişsiniz zaten amaç da paylaşmak görselleri, düşünceleri paylaşmak ama siz benim paylaşımımı alıp kendinize fayda sağlamaya kalkarsanız işte orda sorun başlar

"boğaz köprüsünden otobüsle geçerken bile manzarayı seyrettin diye telif hakkı isteyen olur" demişsiniz ben afedersiniz ama böylede saçma bir önerme duymadım ama buna mantıklı bir cevap vermek gerekirse de.. geçerken bakanlardan değil o boğazın aynısından yapmaya çalışanlardan telif alınması gerekir ama o telifi kim alır bilemem

Tarih: 29 Şubat 2008, 03:31 - İp: 212.***.**0.101
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

öyleyse bolluk bey sanat nedir sizce?

Tarih: 29 Şubat 2008, 08:48 - İp: 81.***.**4.125
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

ben fotoğrafçıyım ,dükkanımda müşterilerimin fotoğraflarını ücreti mukabilinde çeker hazırlarım,bunun adına zenaat derler ,yabancı dilde adı artisan dır,sanat kaygılı çalışmalar ise daha farklıdır ,onun da artistik verimliliğini fotoğraf sanatçısının yeteneği belirler, beğenirseniz ilgi duyarsanız sanatçı da satarsa alırsınız bazen bedava bazen de dünyanın en pahalı fiyatını verirsiniz ,bunlar birbirinden ayrı şeylerdir zenaatla sanatı biribirne karıştırıp değerlendirmeyiniz,siz de kavram kargaşası oluşmuş herhalde

Tarih: 29 Şubat 2008, 10:15 - İp: 88.***.**1.5
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Stüdyo fotoğrafçılarının eseri, sanat eseri olarak kabul edilebilir.. Ancak sanatçı olarak kabul edilemezler..

Araya giriyor olmıyım ama.. Gürhan, bence sanat; Sanat ne değildir ki..

#mete007' tarafından 29.02.2008 10:28:50 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Şubat 2008, 10:27 - İp: 85.***.**1.38
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

fotoasli çok güzel yazmışsınız.

Tarih: 29 Şubat 2008, 10:32 - İp: 81.***.**7.49
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)

aslında ben o soruyu bolluk arkadaşıma sormuştum...

ama sende haklısın yani; ne değil ki ?

Tarih: 29 Şubat 2008, 10:35 - İp: 81.***.**4.125
phaser
phaser (üye)
Eskişehir / Amatör

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Fotoğraf ile olursa da fotoğrafçılık olur.
Önemli olan güzelliğin ifade edilmesidir.
Vesikalık resim çekmek ile güzel bir doğa resmi çekmek
arasındaki fark, güzellik ifade edilmesindedir.
Portre çekerek güzellik ifade edebiliyorsak bu da sanattır.

Tarih: 29 Şubat 2008, 11:00 - İp: 88.***.**6.141
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)

Tarih: 29 Şubat 2008, 11:01 - İp: 81.***.**4.125
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

fotoasli ve phaser durumu özetlemiş

Tarih: 29 Şubat 2008, 13:27 - İp: 88.***.**6.84
bolluk
bolluk (üye)
İstanbul / Amatör

hellfire'nin yazısına cevaptır.

"düşünün bir ben paramı masanın üzerine koysam bu size onu alma hakkı verirmi birde paranın altında benim imzam olsa.."

"paylaşın demişsiniz zaten amaç da paylaşmak görselleri, düşünceleri paylaşmak ama siz benim paylaşımımı alıp kendinize fayda sağlamaya kalkarsanız işte orda sorun başlar"
Sayın hellfire; Amacımız birbirimizi kırmak değil tabi ki.
Belli bir konu üzerinde medenice fikirlerimizi açıklamak sadece.Katılırsınız ve ya katılmazsınız.Mesela Ormana bir ağaç dikmek ile ormanın o anki görüntüsünü bir makineye kaydetmek birbirinden çok farklı şeyler değil.Bunu yapanlar için ikisi de eşi benzeri olmayan güzel şeyler.Ama bu bir sanatçılık değil bence.SANAT: Emek ister,yaratıcılık ister,
estetik ister,ustalık ister ve ayrıca sanatı gerçekleştiren kişinin duygu ve düşüncelerinden izler bırakmalı.bu sanat eserini gören insanlarda da değişik duygular uyandırmalıdır.
Bu sanat eserini gören bir kaç kişiye nasıl buldunuz bu sanat eserini dediğinizde farklı farklı düşünceler alabilmelisiniz.O sanat eseri insanlarda değişik duygular uyandırmalıdır. Tabi benim düşünceme göre...

Mesajınızda itirazlara gelince; Mesela sizin paranızı imzalı olarak masanızın üzerine koymanız değildir...o paranın sokağa atılması olarak düşünülebilir belki...
Ayrıca ben kimsenin özel,imzalı,isimli yada alınıp kullanılmasını istemediği fotoğraları alıp kullansın demiyorum.Biri sizin masanızın üzerindeki fotoğraflarınızdan
alıp takvim basar ve satarsa.ve üstelik size de bir pay vermezse çok yanlış olur.burada çok haklısınız.
Ama internette herhangi bir sayfaya veya bir foruma kimin olduğu belli olmayan bir fotoğraf koyacaksınız.Sonra da bunu alamazsın kullanamazsın diyeceksiniz... Yok böyle bir şey... Eğer çok kıymetli ise koymayacaksın kardeşim. Milletimizin bazı ferdleri bu millet için hayrına okullar, camiler, yurtlar vs. yaparken,sen çekmiş olduğun sıradan bir fotoğrafın hesabını soracaksın...sor kardeşim. helal olsun. Ne diyeyim başka.

Not: Paylaşmak sadece internet sayfasındaki fotoğrafa bakmak mıdır sence...Kalsın kardeşim. ben görmesem de olur.
Ama bu konularda genellikle gösteremeyenler çatlıyor bilesin.
Sevgiyle kal dostum.

Tarih: 29 Şubat 2008, 21:35 - İp: 88.***.**4.57