kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

K10d Nin Renkleri


Tezim: k10d renklerinde yeşil ve sarı vardır- KOyu alanlar da yeşil renk kendini gosterirken açık alanlarda ise sarı renk açık bi şekilde kendini gotermekdedir.

Bu topic altında benzer tespitler ve kullanıcı gorusleri aynı zamanda izleyici gorusleri vardır.

İyi seyirler





#kontrast' tarafından 12.05.2007 22:28:50 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Mayıs 2007, 15:38 - İp: 88.***.**4.70
wolwarine
wolwarine (üye)
Çanakkale / Amatör

Arkadaşlar renklerle uğraşmış biri olarak Adnan beyin yayınladığı tablonun yorumuna göre en az yanılmanın k10d de olduğunu diğer makinelerin yanılmalarının daha yüksek olduklarını, d80 ve d200 ün oldukça birbirlerinden dahi farklı olduklarını istatistiğin ve matematiğin tartışmasız doğru olduğunu ve ayrıca tablodaki renk sisteminin en doğru sayılabilecek renk disiplini olduğunu söyleyebilirim. Bu makinelerden hiçbirine sahip değilim fakat çok uzun yıllar renklerle çalıştım ve ölçtüm işim gereği. İsteyenin istediği ve doğru dediği ayarlar ile çekmiş ve baskısını aldıkları renklerin doğruluğunu Elektrospektrofotometre ile rengin yaydığı foton adedini sayarak rengin ne olduğunu ve ne kadar saptığınıda söyleyebilirim isteyen örneklerini göndersin. [>:D

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 23:46 - İp: 81.***.**4.108
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

ben açık havada zor bir ışıkta çektiğim portre fotosu koyuyorum. krop ve rezise var sadece. awb de çektim. exif üstünde.

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 01:34 - İp: 88.***.**5.160
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

bir diğeri..

genelde eksik pozluyorum patlama olmasın diye. sonra düzenliyorum ps ile. bunlar da eksik pozlanmıştır bilginize.

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 01:37 - İp: 88.***.**5.160
altas
altas (üye)
Kocaeli / Amatör

sdtyrdkn hocam fotograflarini paylastigin icin tesekkurler
bana bu fotograflarda da sarı ve yesil tonu gorundu ama

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 02:26 - İp: 85.***.**7.130
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

atlas, hocam ben renklerden anlamam. tam boyda ben renklerden de makinadan da memnunum. biraz biraz geliştiriyorum kendimi. şimdilerde lensimin kalitesiz olduğunu farketmeye başladım. ilk başlarda bu kadar göremiyordum. ilerde renkler hakkında da deneyimim olunca ben de elimden geldiğince yorumlarım..

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 03:10 - İp: 88.***.**5.160
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

yine bir portre.. bu seferki model kuzenim

%100 krop AWB

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 03:17 - İp: 88.***.**5.160
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

arkadaşlar fotoğraflarda hiiiiç bir düzenleme yok. crop ve resize yapıp yolluyorum. exifler üstünde. bir tek kuzenimin fotoğrafı %100 crop. resize yok.

yine crop ve resize








buyrun buradan yorum yapın artık. lensim 18 55 kit lens. diyaflam 8e gelmeden keskinlik ve renkler çok sapıyor. 28mm külüstür prime lens f8 de bariz üstün performans veriyor. bunu da hesaba katın. buyrunuz..

bu arada serkan - yani onixon - k10d inceleme topikine awb ve mwb farkıyla ilgili fotoğraf koydu. 431'de. mutlaka izleyin arkadaşlar!!

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 03:22 - İp: 88.***.**5.160
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

kızım sana mı inanayım
Gözüm sana mı inanayım..

Bir sayfa onceki şematik göstergede renklerin cok tutarlı oldugu izahati yapılmıştı. BU sayfada ve onceki sayfalarda ve diger topicler de de şematik olmayan tamamen naturel fotograflar yüklendi.

Altas arkadaşım bana göre kendiside pentax kullanıcısı olmasına ragmen gördüğünü söyluyor.

Yani burdaki fotograflarda yüzün kesişme noktalarında malum renkleri görmek mümkün. Bunun WB ayarlarıyla ilgisi olmadıgı gercegi var.

Çünkü WB ayarı şu şekilde oluyor. Deger arttıkca görüntüde mavi tonları yani soğuk renkler oluşmaya başlar.

Birde wb celvin ayarı düşerse görüntüde kızıl yani sıcak renkler oluşmaya başlar.

Yüzün kesişme noktalarında, yüzün gölgelerinde WB den dolayı sarı-yeşil oluşmaz. Bakınız yüzün koyu yerleri çoğu fotografta yeşil rengi alıyor. Yüzün daha açık yerleri ise yeşil-sarı oluyor.

D200 ve diger nikon serisinn cogunda Hue ayarı var. Yani kırmızı rengin kendi içinde tutarlılığı. Mesela cogu arkadaşımız kendi makinasında şahit olmuştur. Gözaltları ve burun kenarları kimi zaman sarı gibi gozukebilir. YA da sacın alınla birşeltigi yerlerde. İŞte burda hue secenegi işe kırmızın sarıya mı yoksa magentaya mı eğilim göstermesini ayarlayabiliriz. Ama benim bu dedigim durum her cekimde yasanan bir durum değildir.

Onixon. Raw dönüşümünde sadece WB değil kontrast vs gibi keskinlik gibi ayarlarında yapıldıgı aşikar. Önceki sayfadaki model cekimlerinde Raw donusumlu sonuc ile ilk sonuc arasında sadece renk farkı yok ayı zamanda keskinlik ve kontrast farklılıgıda var.

Lazut. Bilemdiğin işe burnunu sokma sen.



sdtyrdkn.. Örnek fotografların için teşekkr ederim. Benim dediğimi görmek isteyenler bu fotograflara fazla değil 3 saniye bil bakarak benim tespitimi gorebilirler.

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 09:06 - İp: 88.***.**1.44
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Pek çok şey okudum, pek çok fotoğrafa-manüpülasyona baktım..

şimdi dilim döndüğünce aklım yettiğince fikrimi döktüreyim..

Bir kere bu "RENK" konusu tüm dünyada bilimsel açıdan tam bir muamma. Yani ölçülebilir-denetlenebilir-kanıtlanabilirlik açısından pek çok firma kendince bir takım yöntemler geliştirmiştir. Pek çok boya firmaları çeşitli uygulamalar esnasında kendi boyalarının gerçeğe en yakın rengi verdiği konusunda birbirinden farklı ölçümler ve değerlendirmeler öne sürmektedir. (Pantone-ÇBS-Jotum-/AdobeRGB-sRGB-kodakdc/Photodics-Grey'sRue vs. vs..)

Doğal renklere en yakın değerleri elde etmek konusunda o kadar fazla bileşen varki saymakla bitmez. Bizim (sizin) burada tartıştığımız "Objektif->Sensör->Dijital çevrim->Monitör" geçişi (sonuçu). Lazut hocamında belirttiği gibi monitör ayarlarımız bile bize "görece" (subjektif) bir netice sunar.
Kaldı ki Renk konusu "Görece" kavramının sanırım en derinindeki bir konu. Ne demek istediğimi biraz açmam gerek. "Görece" kişiden kişiye değişen bir unsur demek oluyorya.. bu renk konusu bırakın kişiden kişiye değişmesini bir tek kişiye göre "zamana-zemine" ve hatta psikolojik duruma göre bile değişiyor.. Pek çok mesleki deneyimle sabittir bu. Bir örnek verip somutlaştırayım. Renk konusunda prova gösterdiğim bir müşterim "-Çok koyu ve sarımtırak bunu biraz daha açıp sarıyı azaltalım-" isteğinden 3 gün sonra yanlışlıkla aynı provayı gösterdim. "-Çok güzel olmuş tam istediğim gibi-" tepkisinden sonra ofisime dönünce yanlış provayı (daha öncekini) gösterdiğimi farkettim. Buna benzer çok olay yaşadım.. Hatta bazan Yanlış renk tonuyla bastığım işlere itiraz gelince "-flöresan ışıkta aldatıyor şöyle açık havaya yada thungsten ampül ışığında bakmak gerek-" gibi () kaçamaklarla kabul ettirdiğim işlerde oluyor..

Renk tonu ve görecelik konusunda bir de; Çok fazla etken var dedikya.. Bazı işlerde (aşırı hassas) tüm unsurlara çok dikkat ederek her aşamada inanılmaz hassas ölçümler yaparak müdahalede bulunuyoruz. Ofset baskı esnasında boyanın (cmYk)kalıba geçmesinden sonra kalıp bunu kauçuk blankete aktarıyor, kauçukda bunu kağıda aktarıyor.. Bu aktarımlar sırasındaki basınç o kadar hassas bir ayar gerektiriyorki ki yaklaşık milimetrenin 250'de biri kadar kademeler 1/10 düzeyinde ayarlanabiliyor. Boya-su (alkol) dengesi bile bu basınca etki edebiliyor. O esnada baskısı yapılan bir İNSAN TENİ ise bu çok hassas ayarlar birazcık yanlış ise kontrastın buraya konu ettiği yanlış ten rengi ortaya çıkıyor.. işin en acı tarafı ise bu rengin kimine göre doğru kimine göre yanlış olması..
Bütün bunları şunun için izah ettim.. Baskı esnasında veya film aşamasında elinizde bir orjinal var ise baskıyı yada filmi buna göre kontrol edebiliyorsunuz. "DENSIOMETRE" (yazımı yanlış olabilir) denilen bir alet ile hassas-rakamsal ölçüm yapabiliyorsunuz. Böylece filmi yada baskıyı orjinale mümkün olduğunca yaklaştırabiliyorsunuz.
Fotoğraf konusunda bu ölçüm nasıl yapılacak ? İşte orasını bilemiyorum. Işık ölçülebilir ama insan tenine sanırım densiometre ile ölçüm yapılamaz.
önceki sayfalarda bir arkadaşım ayakkabısının fotoğrafını, makinenin LCD ekranını ayakkabının yanına koyarak "İŞTE GERÇEK RENK" şeklinde ispatladığını öne sürdü.. Bence bundan daha yanlış bir ölçüm yada değerlendirme yapılamaz.. Normal CRT ekranlar bile aldatıcı sonuçlar verirken LCD ekranların renk sadakatine asla güven olmaz.
Peki gerçek "TEN RENGİNİ" nasıl bulacağız.. Şöyle bir yöntemle tartışmaların önüne geçilebilir. Birkaç farklı makine ile birkaç farklı ayarda çekim yapılır. Bu çekimler en hassas fotoğraf kağıdına baskı veren cihazlardan neticeleri alınır. Ortam ışık ve konu mankeni değişmeden ortamdaki kişilerden o pek çok fotoğrafa dair fikir alınır. Ortak en yakın seçim belirlendikten sonra ya o fotoğrafın dijital ortamdaki kopyasının histogramı ve en az 5 farklı pixeldeki cmyk değerleri kayıt edilir veya print edilmiş kopyadan densiometre ile yapılan ölçüm kayıt edilir.
Şimdi bazı poşotop programı bilen arkadaşların buna

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 10:47 - İp: 85.***.**0.130
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

rokomet degerli bilgilerini bizimle paylaştıgın icin teşekkür ederim.

İnsanların sarılık gecirmiş gibi oldugunu dusundugune gore sende bana katılmış oldun.



Yalnız makina kullanıcıları icin belkide önemli hassas bir konu değildir.

Pentax k10d almıyorum. Nokta..

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 11:41 - İp: 88.***.**1.44