niyaz
niyaz (üye)
Antalya / Amatör

Fotoğraf Makinesi

kursa başlıyorum. yeni bir makine almam lazım ve ben bir türlü karar veremiyorum. bana önerilen fujifilm finepix s100fs . fakat ben canon veya nikon üzerinde duruyorum. sizce önerilen makine iyi bir makine mi işimi görür mü?

Tarih: 24 Eylül 2009, 12:28 - İp: 85.***.**5.135
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Dxx, serisi cihazlar d40, d60, d80, d90 gibi / giriş

Aşağıdaki ifadeler Dpreview sitesinin Nikon D5000 tanıtım sayfasından alınmıştır (link en altta )

New model fills the gap in Nikon's range between the D60 and the D90, though the feature set is far closer to the more expensive D90 than the entry level models.

"Yeni model (yani D5000), Nikon aralığındaki D60 ile D90 arasını doldurmaktadır, ancak özellikleri bakımından, giriş seviyesi modellerden ziyade, D90'a daha yakındır."

Nikon D5000 tanıtım linki

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 14:13 - İp: 78.***.**7.140
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Aynı linkten

the D5000 is a significant step up from the D40X/D60 but the lack of an in-body focus motor and entry-level viewfinder stops it treading too hard on the D90's toes.

D5000, D40x/D60 dan önemli bir yukarı adımdır ancak gövde içi netleme motoru olmayışı ve giriş seviye vizörüne (pentamirror kastediliyor) sahip olması, D90 ın seviyesine gelmesini engellemektedir (D90 ın ayağına sağlam basmasını engellemektedir gibi bir deyim kullanılmış).

Canon 450D Pentamirror vizör (aynaların yapıştırılması sonucu elde edilen vizör)

Nikon D80 / D90 Pentaprizma vizör (Bir cam bloğun işlenmesi sonucu elde edilen vizör)

Aslında makineelrin seviyeleri birbirine girmiş durumda ancak şu anda giriş seviyeler ile orta seviyeler arasında barik iki fark var. Öyle rakamlar filan değil, özellik bakımından

1. Çift kontrol çarkı seçeneği: tüm orta ve üst seviyelerde çift kontrol çarkı varken tüm orta seviye altı makinelerde tek kontrol çarkı var.

2. Vizör farkı (pentamirror, pentaprizma): Tüm giriş seviye makineler pentamirror vizörken, tüm ortaseviye ve üstü makineler pentaprizma vizördür.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 14:31 - İp: 78.***.**7.140
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Dostlar bu tartışmalar bazen raiting artırsada ilgili kişilere pek faydası olmuyor.

Sonuçta hepsi farklı özellikleri olan farklı makineler var ve kullanıyoruz. Cihazlar üzerinde çok göreceli kavramlar olabiliyor. Body büyüklüğü, seviye vs vs.

Bir incelemede çok da ünlü fotoğrafçı FF leri bir türlü sevemediğini yazıyordu. Mesela ben A700 ün boydsini sevmiştim ama pazarbey örneğin ona göre K20d nin bodysini çok sevmişti. Bende K10D boyd yi bir türlü sevememiştim.

Mesela hep İSO tartışması yapılır ama kim kaç İso da kullanıyor diye sorduğunuzda çoğu kişi 400 İso yu geçmiyor bile diye görüyorum.

Kaç AF noktası olayında Nikon 51 ile önde ama birçok kişi bunları kullanmıyor bile.

Sonuçta bazen çok ama çok önemli diye öne çıkarılan özellikler (ki makinenin fiyatını ciddi etkiliyor) çoğu zaman ve yeterince kullanılmıyor. Gerçekte ise kullanılırsa alınan cihaz parasının hakkını verebiliyor

Çekim modları bile aynı şekilde. Manuel modu kaç kişi özellikle amatör kaç kişi kullanıyor.

Bu cihazlarda ben gerçek verimin en çok fotoğraf alanının belli olduktan sonra alınanacağını düşünüyorum. Ki bu bile bazen oturması uzun süren bir konu.

DSLR makineleri tabi kullanmak çok çabuk öğreniliyor. ama bu noktada Kullanmak var !!! ve kullanmak var !!!! . Bu biraz gözden kaçıyor gibi

Konuşulan makinelerle ilgili burada başka yerlerde harika fotoğraflar üretiliyor.

Geçen sene bir arkadaşımın arkadaşı ciddi bir yarışmada derece almıştı. Fotoğraflarına baktım vay beeee dedim. Tam DSLR alma dönemimdi. Hemen sor dedim hangi makineyi kullanıyormuş. Demez mi Fuji S9500. Çöktüm hem de nasıl çünkü bende aynı makine sahibiyim ama böyle bir fotoğraf üretimim yok. Demekki makinede pek hata yok, en azından benim hatalarım veya bilgisizliğim daha fazla.

Yeri gelmişken makine almak için harcadığımız zamanı kendimizi geliştmek konusunda pek harcamıyoruz. Yani kompozisyon nedir? Persfektif nedir? Makinede kullanılan özellikler ve ayarlar nedir fotoğrafa etkisi nedir? Özellikle Işığın kullanımı nasıl olmalıdır? Bakış açısı nasıl olmalıdır nedir? vs vs vs. Bu konuda ciddi eksiklik var birçoğumuzda ve bende de.

Bütçem bu kadar, makine ne olsun, lens ne olsun mümkünse en iyisi olsun, en üst seviye olsun sonra... Sonrası kolay canım özellikleride öğrendikmi tamamdır. Yok böyle birşey.

Bu iş eğer gerçekten yapılacaksa ciddi bilgi birikimi istiyor. Zaten bunları yapmayacaksak neden bu kadar hem kendimizi zora sokup, bu kadar para harcıyoruz ki


Özel bir alan seçilmedikten sonra Kurgu, Kuş, Spor fotoğrafçılığı vb. gibi birçok makinenin bir amatörü ve ileri amatörü çok rahat idare edeceğimi düşünüyorum.

Bu noktada ise özellikle kullanım kolaylıkları, işte toz temizleme, titreşim önleme, lens bulabilme ve hatta ikinci el fiyatı gibi konular öne çıkıyor. Mesela bugün ileri seviye diyebileceğimiz makinelerde bile Sahne tanıma modu gibi modlar kullanılmaya başlandı. 2 sene önce DSLR kullanıcıları Likelar da olan Video olayına nasıl bakıyorlardı, şimdi ise olmazlar arasında yer alıyor.

Kullancılar olarak bize soru soranları bu şekilde cevaplamaya çalışırsak daha faydalı olur gibi. Bu arada marka bağımlısı değilim inşallah hiçbir zamanda olmam. Benim için f/p en iyi olan, bana sorun çıkarmayan, rahat kullanabildiğim makine en iyi makinedir seviyeleride ilgilendirmiyor. Ben ihtiyaçlarıma bakıyorum

Ama 2 sene önce böyle düşünmüyordum bu da bir gerçek üstadların buradaki yazıları, karşılaştırmalar, makine tercihinden sonra kullanımım, sohbetlerle fikirlerim farklılaştı.

Saygılar




#muratreis' tarafından 25.09.2009 14:49:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 14:38 - İp: 81.***.**9.145
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Muratreis, yazdıkların çok doğru, haklısın;

İyi fotoğraf çekmek için ekipman herşey değil. NE istediğin, ne aradığın önemli. Mesela FF gövde konusunda, bir kuş fotoğrafçısı için FF gövde hiçbirşey ifade etmez. Bir makro fotoğrafçısı için de FF gövde çok anlamlı değildir. Manzara, still life, moda fotoğrqafçısı için ise çok önemli olabilir.

Like makineler, genel makinelerdir. Herkes DSLR alacak diye bir kaide yok, bak Panasonic FZ 28, spor olarak 375 USD ye var. Sadece 375 USD + hafıza kartı alarak, makro, manzara, portre hatta 18X sayesinde tele çekim yapabilirsin. Elbetteki bir DSLR deki bokeh'i alamazsın, elbette o kadar hızlı netleme yapamazsın ya da kimizi için ayna sesini duymak, optik vizörden bakmak bile bir kriter olabilir, ki benim için de bunlar önemli. Ama kimisi için de video mesela önemli olabilir, ekstra harcama yatırım yapmak istemeyebilir.

Bu arkadaş kursa başlayacak diye illaki fotoğrafçılığı ciddi bir hobi olarak yürütecek kaidesi yok bence. Vakit ayırabilecek mi? Lens yatırımı yapabilecek mi? Ya da belki sadece anı fotoğrafı çekecek ama anı fotoğrafı çekmek için de bazı ayarları bilmek gerekir. Bir DSLR de ne ayar varsa, aynısı like makinelerde de var, iso, diyafram, enstantane, raw çekim, hatta manuel netleme bile var.

Biliyormusun dünya genelinde like makine kullanıcıları genelde bayan kullanıcılar. Neden biliyormusun, ebatları yüzünden. Bir de biz erkekler ekipmanın teknik yönleri ile daha fazla ilgilenirken bayanlar özelliklerden ziyade fotoğraf çekmeye odaklanıyor (forumlarda yapılan tartışmalar sonucu edindiğim izlenim). Aslında makine ebatları da önemli ama artık giriş DSLR lerde küçük olabiliyor dolayısıyla like makinelerin o avantajı kalktı denebilir zira eli küçük olan bir bayan like makine yerine Canon 450D gibi, Nikon D60 gibi, Olympus giriş seviye makineler gibi, Pentax k-m gibi DSLR leri de zorlanmadan kullanır.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 15:01 - İp: 78.***.**7.140
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

t_yaman teknik kavramlarla kafa karışmayı bırak show yapıyorsun

Sen bildiğinle devam et. Pentaprizma sonuçta bir teknoloji adam istediği yerde kullanır. Parayı veren düdüğü çalar hesabı bugün d80 hala 2000 l. Bak meğersem pentaprizmadanmış

Son bir cevap daha vereyim her markanın rakamlardaki sınıf kavramı farklıdır.. Pentax ve Canon benzerlik gösterirken. Canon ve Nikon bu konuda tamamen ayrılırlar.. Bu tamamen ticari bir olay. Senin gibi yetişkinin birinin bunlardan habersiz olması trajikomik geldi bana şimdi.

#puskas' tarafından 25.09.2009 15:21:55 tarihinde düzenlendi.

edit kelime hataları düzeltildi..

#puskas' tarafından 25.09.2009 15:23:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 15:17 - İp: 78.***.**4.79
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

t_yaman teknik kavramlarla kafa karışmayı bırak show yapıyorsun

Sen bildiğinle devam et. Pentaprizma sonuçta bir teknoloji adam istediği yerde kullanır. Parayı veren düdüğü çalar hesabı bugün d80 hala 2000 l. Bak meğersem pentavizördenmiş

Son bir cevap daha vereyim her markanın rakamlardaki sınıf kavramı farklıdır.. Pentax ve Canon benzerlik gösterirken. Canon ve Nikon bu konuda tamamen ayrılırlar.. Bu tamamen ticari bir olay. Senin gibi yetişkinin birinin bunlardan habersiz olması trajikomik geldi bana şimdi.


Sana bir sürü kaynak gösterdim, link verdim ama hala yanlış bildiğinde direniyorsun, bir de beni şov yapmakla itham etmişsin. Ayrıca D80 'in 2000 Lira olmasının, seviye konusuyla alakası yok konuyu bulandırma. İlk yorumumda D80 in gereksiz pahalı olduğunu zaten yazdım.

Hala benim habersiz olmamdan bahsetmişsin, model numarasına göre sınıflandırma yapıyorsun, konuyu bilmediğini sana kaynaklarla gösteriyorum ama anlamamakta direniyorsun. Arkadaşım, boş laflara karnımız tok, birşey yazıyorsan kaynağını da linkini de belirt öyle laf salatasıyla olmuyor.

Nikon D80 orta seviye makinedir
Canon 450D giriş seviye makinedir. Anladın mı? Bunları öğren, idrak et, başka yumurtaların da varsa sonra gel, sor, öğretelim bilmediklerini.

#t_yaman' tarafından 25.09.2009 15:31:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 15:30 - İp: 78.***.**7.140
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

kaynakların hiçbirinde giriş seviyesidir diye bi ibare yok..

Nikon d5000 diye bir model çıkardı ve bu sınıfı kendince hatta dpreview editörleri tarafından bir üst sınıfa kaydırmış olabilirler.. bu hem ticari hemde statü gereği normal birşey.. Bu d80'i bi d300 bir d200 yapmaz ozaman sen şunu diyorsun:

d80le d300 aynı sınıfta güldürme beni ya.. söylediğine kendinde inanmıyorsun bence

ha bu arada aşağıdaki yazdığın satırı seviyesizliğine veriyorum.. terbiye konusunda zayıfsın gerçekten, biriyle nasıl konuşulacağını daha bilmiyorsun önce konuşmayı öğren ondan sonra çık karşıma tartışalım istediğin şeyi.. böyle çirkeflik yaparak olmaz bu işler..

Nikon D80 orta seviye makinedir, Canon 450D giriş seviye makinedir. Anladın mı? Bunları öğren, idrak et, başka yumurtaların da varsa sonra gel, sor, öğretelim bilmediklerini.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 15:46 - İp: 78.***.**4.79
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

d80le d300 aynı sınıfta güldürme beni ya.. söylediğine kendinde inanmıyorsun bence

Sen bunu nerden çıkardın. Ben D80 le D300 aynı seviye mi demişim? Okuduğunu anlamada problem mi yaşıyorsun. Bak ne yazmışım ilk açıklamamda;

"The D80 slots nicely between the entry-level D50 and the semi-professional / professional D200"

"D80, giriş seviyesi D50 ile yarı profesyonel/profesyonel D200 ün ortasına yerleşmektedir."

Haa bana seviyesiz diyene bak, bir zamanlar özel mesajlarla birini taciz eden, "sen kimsin lan düdük" diye hakaretler eden biri bunları yazınca çok komik oluyor. Bana bak, daha dün ne yaptığını kendin unutmuş olabilirsin ama ben unutmam, bir de gelip burada bana terbiyeli tavırları takınma. Seviyesiz görmek için aynaya bak.

Önce okuyup anlamayı öğren, sonra burada anladıklarını yazarsın. Tarışabilmek için önce kabul etmeyi, araştırmayı öğren, sabit fikirlilikten vazgeç sonra gel. Şimdi git işine, edepsizliğin luzümü yok.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 15:53 - İp: 78.***.**7.140
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Kimi taciz etmişim?? Sen kendindemisin?? Söylediysem bile aynı kelimeyi %100 nasıl hatırlıyorsun Medyum falanmısın?? Çetelemi tutuyorsun Anlamadım ben seni.. Daha geçende biriyle bissürü hakaret içeren kelimelerle kendin taciz yapıyordun kendi yaptığını kendi pazarına dökmekte ayrı bir komiklik.. Konuştukca batıyorsun

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 16:08 - İp: 78.***.**4.79
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Nasıl mı hatırlıyorum, o derece terbiyesizliği yapan başka biri daha çıkmadı buralarda. Haa kelimesi kelimesine değil belki ama düdk sen kimsin gibi laflar etmiştin. Hatta o zamanlar da makinen bile yokken yine böyle bir kaç markanın fanatizmini yapıyordun, yine hiçbirşey bilmeden, hiçbir dayanağın olmadan. Senin tarafında değişen birşey yok. Arkadaşım sen bırak onu bunu da iddialarını dayanağını göster bırak laf salatasını. Yok ben seviyesizmişim filan geç bunları.

Sen neye istinaden D80 i giriş seviyesi yaptın. Bak D40X/D60/D80 aynı seviye değilmiş. Tabi Dpreview uzmanlarının dediği bu, ama sen bunu da kabul etmezsin . Hem sonra sen nerden çıkardın benim D80 le D300 ü aynı seviyeye koyduğumu bir açıklasana. Hani çok biliyorsun ya ne konuştuğunu, anlat bakalım.

 

Tarih: 25 Eylül 2009, 16:15 - İp: 78.***.**7.140