pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Dslr mi , Dslrlike mi ?

PEk çok kez sorulmuştur bu soru. Ancak bu sefer teknik olarak verilerle neden hangisinin tercih edilmesi gerektiğini tartışmamaz gerektiğini düşünüyorum.
Zİra şu anda PEntaks k20 ve 18-250 ile ki testlerde 3 yıldız almış, çektiğim fotoğrafları dslr like ile çektiklerimle karşılıştırınca arada çok büyük farklar olduğunu görüyorum.
Özellikle 18-250 yi f8 in altında kullanmak mümkün değil. Buna mukabil dslr like ile çektiklerimde f 2.8 de bile kenarlar inanılmaz net oluyorlar.
F8 e çıkılsa bile k20 ile çekilenler ile dslr likenin çektikleri arasında optik açıdan büyük kalite farkı oluyor.
Ancak dslr like ile çekilenler ile dslr ile çekilenler arasında sensör farkı sebebiyle büyük fark var. Dslr like ile çekilenlerde en düşük ısoda bile noise olmasa bile gren oluşmasına rağmen dslr de 800 ısoda bile temiz fotoğraflar elde etmek mümkün.
Dslr ile focuz hızı sorun değil. Ancak en iyi dslr likeler bile focus konusunda halen sorun yaşıyorlar.
Tüm bunlar ışığında bir deslr like den elde edilebilecek optik kalite için
1- Tamron 17-50 , carl zeis 16-80, canon 17-50 f2.8 gibi yaklaşık 500 euroluk bir geniş açı,
2-sigma 100-300 veya canon 70-200 f4 gibi 1000 euronun çok üstünde iki lens almak lazım.
bu durumda en az 1500 euroluk lens yatırımı ve ve gene en az 1000 euroluk bir dslr almak lazım.
toplam 2500 euro.
En kral dslr like ise 500 eurolar civarında.
Al sana ikilem.
Valla çıksa en az 2x focal çarpanlı, 28-280 gibi bir aralıkta dslr çıksa düşünmeden alırım. Dslr ye dünyanın parasını yatırmak gerekiyormuş, bilememişiz.

Tarih: 12 Nisan 2009, 20:03 - İp: 88.***.**1.214
staticc
staticc (üye)
Ankara / Amatör

dünyanın parası kısmına kesinlikle katılıyorum hocam...

Tarih: 12 Nisan 2009, 20:06 - İp: 88.***.**6.234
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ya iyi guzel demişsinde sensor buyudukce alan derinligi azalır,sen nasıl dslrlikeın f:2.8 iyle dslr yi bir tutarsınki?
defalarca soyledim bu makinelerin kullanım amacları farklı, kullanıcı profilleri farklı,
ben bunları soyleyıp dslrlike onerirken sen dslr onermiyomuydun 3000 liralık.. ne oldu şimdi???
desene acık acık ben k20d ile fotograf cekmeyı beceremiyorum diye:d

Tarih: 12 Nisan 2009, 20:14 - İp: 78.***.**1.240
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

vala statik gerçektende dediğim gibi . en az bu paralar. en az oda
gigin bey , ben hepsini kullandım. kullanmadıım makina kalmadı dersem yalan olmaz. ancak tüm gözlemlerim gerçektir.
bunu usta arkadaşlar analayacaktır. dslr si bile amerikadan daha gelmeyenler değil.
18-250 ve 105 makro ile çektiklerim arasındaki farkı görsen sende benim gibi düşünürdün.

Tarih: 12 Nisan 2009, 20:21 - İp: 88.***.**1.214
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

e düşünüyorum işte beceremiyosun bu işi:D

Tarih: 12 Nisan 2009, 20:27 - İp: 78.***.**1.240
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

tek gözle bakmayı bırak gali meselelere. Ah ah bu işten anlayan bi kişi gelsede konuşsa bi.

Tarih: 12 Nisan 2009, 20:29 - İp: 88.***.**1.214
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Like da kenarlarda bile görüntü güzel demişsin de.
Like da kenar diye bir yer yokki. Mercimek kadar sensör her ihtimalde kenarı bile merkez gibi oluyor.

Bu iş karışık. Bulaşma derim boşver.

24 mm like var mı ? Var ama çok nadir.
Veya 15 mm 20 mm geniş açı.

Veya 70-200 ün dengini verecek bir tele. Mercimek kadar sensörde bokeh oluşur mu hiç ?

Veya 50 mm 24 mm 85 mm primelerle başedebilecek bir like olurmu ?

Birde like lerin ham görüntüsünden mi bahsettin onu bilmiyorum. Bu makineler le jpeg çektiğinde bilirsin iyice allayıp pullar sonra da sana beğendirirler.

Like ların belki en büyük avantajı, sensörün küçük oluşundan dolayı merceklerin en orta kısımlarındaki görüntüyü almaları olabilir.

Onun haricinde like ların 100 isosundan bile belli oluyor like makine oldukları. Ya da uzun alan derinliklerinden dolayı. Gül dalına konmuş kelebeği çeksen yerdeki çayır çimenlerde net çıkıyor sayabilirsin hatta.

Gerçi ben dslr leri de yüzde yüz beğenmiyorum. DR ler çok düşük hala. O kısma yönelip dr aralığını genişletseler iyi olacak.

Tarih: 12 Nisan 2009, 22:08 - İp: 85.***.**2.255
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

bende senin dediklerinin aynını dedim zaten okyanus beyefendi.
Lakin herkes senin gibi oturduğu yerden para kazanmıyor. Veya saf muğla delikanlısını denk getirip elinden 5d sini öldüm pahasına almıyor. Ama helal olsun haketmişti bunu o.
Neyse efenim. BEnde diyorum ki 50 85 24 veya 70 -200 gibi lenslerle kullanmak lazım bu dslr denen aletti. Eğer öyle değilse hiç gidipte dslr aldım dememeli.
Kit lenslerle veya okyanusun tavsiyesine uyup alınan 18-250 lirle çektiğin fotolar hele açık diyaframla çekildiyse tam çöplük. Annadınmı şimdi.

Tarih: 12 Nisan 2009, 22:22 - İp: 88.***.**1.214
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

18-250 çok iyi diyordun.
ne oldu heveseni aldınmı iki günde.
şimdi kötümü oldu.

Tarih: 12 Nisan 2009, 22:30 - İp: 85.***.**2.255
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

kişisel beceriksizligini aletlere yukleme pazarbeyı..
ayrıca 18-200 dedin bi milyon kişi alma dedi aldın..
begenmedin
18-250 dedin bi milyon 1 kişi alma dedi aldın,şimdi begenmiyorsun,bence bu lenslerden ne bekledigini bilmiyorsun..
bak nekadar acık secik,aralık arttıkca goruntu kalitesi azalır.
oyuzden iyi lens dedklerin maksimum 3x 4x buyutme saglayan lenslerdir..
sen git 14x buyutme saglayan lens al begenmedim de..
acık dıyaframda yaramaz ne..
ya ne olacağıdııııııııııı???????

milletin kafasını bulandırmaaaa.
beceremiyorum arkadasım ring flaş bile aldım olmuyo de,bitsin:D

Tarih: 12 Nisan 2009, 22:33 - İp: 78.***.**1.240
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

vay be dost acı söler (shreek teki eşek)
gaijinciğim haklısın 1 milyon kişi öyle dedi, amma okyanus aly dedi. napiim. kabahat onunu.
sebipsiz zenginleşme veya sebepli fakirleşme davası açsam kazanırmıyım okyanusa acaba.
okyanus biz kötü demedik. lakin dslr likelerle karşılaştırınca çök kötü dedik.
bu sebeple 100-300 gibi bir lens almalı dedik. annadınmı.

Tarih: 12 Nisan 2009, 22:40 - İp: 88.***.**1.214