tylerd
tylerd (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 30d Neyin Muadilidir?

Herekse sevgiler, saygılar...

Arkadaşlar, uzun süredir Fuji S7000 kullanıyorum. Vaktinde kendimce çok tatmin edici sonuçlara ulaştım ama artık bir upgrade'in geldiğine inanıyorum.

Ekim ayının ortalarından bugüne forumdaki tüm topicleri tek tek okudum. dpreview, letsgodigital gibi inceleme sitelerini hatmettim ama hala iki arada bir dereyim.

Öncelikle (daha önce Nikon'da kısa bir çalışan dostumun da etkisiyle) Nikon D70 alayım diyorum, sonra D80 çıktı. "Tamam işte, cihaz bu" derken Canon 30D'yi keşfettim. İlke zamanlarda Canon 30D'nin D80'in segmentinde olduğu gibi yargıya varmıştım ancak son zamanlarda yine buradan öğrendim ki aslında D200'ün segmentinde gibi...

Aralarındaki farkları adım kadar iyi bildiğim gibi eşim geceleri uyurken farkları sayıkladığımı iddia ediyor

2 megapixel'lik fark beni çok bağlamamakla beraber D80'in D-light, 30D'nin ise kasa üzerinde olan efekt ve 1/8000'e takmış durumdayım. D80'e evet dersem işim daha kolay çünkü 18-200 VR gibi çünkü neredeyse tüm çekimlerimi tek lensle halledebileceğim bir ürün var (arayada bir de sigma attık mı macro'lu, değmeyin keyfime). Mualidini Canon'da bulamadım işin açıkcası.

Bu konu çok tartışıldı biliyorum. Ancak neredeyse 3000 YTL harcamadan sizlere sormak istedim. Nikon D200'ü zaten alacak param yok diye shift-delete etmiştim, ancak Canon 30D tam ikisi arasına oturdu. Ne D80, ne D200. Daha çok hızlı, hareketli an çekimleri ve urban, bitişik, soluk, itici binalar içinde bir açık pencereyi çekmeyi seven bana ne önerirsiniz?

Birkaç yoruma ihtiyacım var.

Herkese iyi geceler, iyi günler...
Ve teşekkürler

Tarih: 3 Aralık 2006, 00:12 - İp: 81.***.**4.176
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

30D'nin üstünlükleri şunlar;

gövdesi magnezyum,saniyede 5 kare çekim hızı ve lenleri(bu lens kısmı kimisine göre avantaj gibi gözükmeyebilir ama ben Canon lenslerini çok beğeniyorum.

D80'in ise;

Kullanım amacına göre çözünürlük avantajı var,bir de benim çok önemsediğim D-lighting fonksiyonu(İşte bu en önemlisi sanırım,harika fotolar çekmek için).

Aradaki fiyat farkını ve kullanım amacını iyi tespit etmelisin.Ve makinaları eline almadan karar verme derim ben.

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 02:07 - İp: 85.***.**1.187
tylerd
tylerd (üye)
İstanbul / Amatör

teşekkürler osmanlı

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 02:44 - İp: 81.***.**4.176
tylerd
tylerd (üye)
İstanbul / Amatör

bir el kayması ile yanlışlıkla göndere tıkladım

gövdesi magnezyum olması çokt önemli bir avantaj değil, şonuçta normal şartlar altında, makinaya özen göstererek, ona zarar vermeden kulanacağım için önemli bir faktör değil ama D-Light... arkadaşlar "her şey bitti de d-light mı kaldı?" diyebilir. Haklı da olabilir ama bu özellikler değil mi makinayı aldırtan?

Formula 1'de Schumi'yi çekmeye çalışırken iki iki pozumu vizörde gördüğüm vakit bastığım zaman İstanbul Park'ın asfaltını çektim. Sonra motor sesini duyup basmaya başladım, kel alaka komposizyonlar çektim (ama üstadı alabildim kareme )

Adalardan dönerken simit attığım martıları deneyeyim dedim, lekeli,martıya benzeyen resimler var elimde. En önemli sebebim bu d-slr için. Bu yüzden 2 mp pek önemli değil diyorum (ama şımarıkça 10 mp olsa iyi olur da diyorum.)

S7000'de shutter speed'in 1/10000 veya 1/2000 olması işin açıkcası çok fark etmiyor çünkü o hızı çok spesifik diyafram veya ISO değerleri ile destekleyebiliyor.

Fiyat farkı için söylediğin ise benim bütçem kasa + makina = 3000 YTL. 3001 YTL değil kesinlikle. Seçtiğim lensin benzerini canon da bulamadığım için belki bulsam bile zaten alma şansım "0" ama yine de sizlere bir danışmak istedim.

D-Light ve 10 mp, canon'un cmos, toz engelleme sistemi, üzerinde olan default efektlerden daha önemli bir faktör oluşturur mu almak için? Bir de ISO var ama 3200 değeri ile çalışacağımı sanmıyorum.

Tekrar iyi geceler
(saat 02.58 - Makina hala devam ediyor )

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 02:58 - İp: 81.***.**4.176
tylerd
tylerd (üye)
İstanbul / Amatör

çok duble efe'den olsa gerek, kasa + lens yazacağım yere kasa + makina yazmışım...

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 03:01 - İp: 81.***.**4.176
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Selam tylerd.

D-lighting özelliğinin ne olduğunu biliyormusun?
Bu özellik fotoğraftaki pozlamayı telafi eder.Nasıl mı?

Şimdi biz gündüz vakti bir fotoğraf çektiğimizde,netlemeyi ya aydınlık alana göre,yada karanlık alana göre yaparız.

Eğer ortamda kontrast farkı çoksa ki yani aydınlık ile karanlık bölgeler arasındaki bu ışık farkı çok olduğunuda,d-lighting özelliği asıl gücünü burada gösteriyor,

biz netleme noktamızı aydınlık ortama göre alırsak(yani makinayı gökyüzüne tutup da netleyip,sonra makinayı aşağı indirip karşımızdaki herhangi bir yeri çektiğimizde),fotoğraf çekim yapacağı alanın ışığı çok sanıp,patlamayı önlemek için ayarlarını yapar ve fotoğraf karemiz olduğundan karanlık çıkar.Bu esnada fotoğraf patlamayacaktır fakat o kadar karanlık çıkacaktır ki,detayları görmemiz zorlaşacaktır.
Bu tür aydınlık ortamdan alınan netleme ile güzel silüet fotoğrafları çekilebilir.Birde enstantane hızını arttırdık mı deyme keyfine.

Fakat pozlamayı karanlık bölgeye göre alırsak,çeki yapacağımız noktanın ışığı yeterli gelecektir ancak bu seferde gökyüzü çok açık bir renkde olacaktır ve patlama olacaktır(beyaz'a kaçacaktır).
Diğerinde ise gökyüzü eğer masmavi ise masmavi çıkacaktır.Polarize filtren varsa daha bir vurgulu olacaktır,orası başka.

D-lighting ise bu iki farklı ölçüm alınan fotoğrafların iyi taraflarını yani birinin yeryüzünü,diğerinin ise gökyüzünün başarılı alanlarını tek bir karede birleştirerek,gözümüzün gördüğü başarıyı yakalayacaktır.

Ancak ben D-lighting ile F1'de kaçırdığın schumi görüntüsünü anlayamadım.

Eğer paran 30D ile Sigma 17-70'e yetiyor ise ve d-lighting özelliğini önemsemiyorsan al derim.

Bunun yanında D80 ile 18-200VR'de harika olur.

Bana kalırsa sen D80 al.Çünkü 3000 ytl üzerine pek çıkamayacaksın.O halde al Nikon'u.İleride paran olduğunda ihtiyaçlarına göre prime lensler ile zenginleştirirsin setini.

Ama şunu unutmaki 30D'nin magnezyum gövdesi sadece darbelere dayanıklı diye tercih sebebi değil.

Canon 30D'nin elde tutuşu süper.Fotoğraf makinasının tam olması gerektiği gibi.Elinde tuttuğunda evet bu makina ile iyi işler çıkartabilirim diyor insan.

Emin değilim ama 30D'de d-lighting özelliği olmaması lazım.Bu özellik olsa idi ve senin bütçen bu body ile 17-77 lense yetse idi ben sana 30D'yi tercih et derdim.Ama yok.

Karar senin...

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 10:59 - İp: 85.***.**8.164
tylerd
tylerd (üye)
İstanbul / Amatör

Günaydın Osmanlı,

açıklamaların için tekrar teşekkür ederim.
Pozlama ile ilgili olduğunu biliyordum bu kadar basit ve kolay bir açıklama olarak bilmiyordum. Tşk'ler...

BU arada D-Light ile Schumi'nin hiçbir alakası yok. O sadece Fuji S7000'den upgrade sebeplerimden biriydi.

Peki 1/8000 shutter speed için yorumların var mıdır?
(gerçi canon alamayacağımız çıkıyor ortaya zaten yavaş yavaş ama...)

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 12:01 - İp: 85.***.**1.125
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Eğer amacınız hız sporları fotografları çekmek,Yada vapurdan martının simidi yakalayışını görüntülemekse bu tarz bir fotografçılıkla uğraşacaksanız 30D ye yönelin.

18-200 olayına gelince ne diye o aralıkta bir lens alıp keskinlikten kayıp vereyim.Bence üşenmeyip prime lens ile çalışmak daha iyidir ancak tabi birçoğumuzun uğraşmayacağı bir şey.

30D nin D80 den üstün yanları sadece body üzerindeki özellikler değil,CMOS algılayıcısı ( nikon sensör konusunda Canon un gerisinde ) Ayrıca Canon makinelerde kullanabileceğiniz EF serisi USM motorlu lensler spor fotografçılığı tarafından bakıldığında büyük bir avantaj,ki bunun örneğini dünya kupasında da gördük,Ben bizzat türkiye şampiyonlar ligi maçlarında gördüm kale arkaları Canon Makinlerle dolu sebebide LENS faktörü.

Bu gün bir makine aldığınızda yarında başka bir markaya geçmek lens yatırımıda yaptığınızı düşünürsek zaman içinde oldukça zararlı çıkmanıza sebep olacaktır.Bugün iyi karar vermek lazım ben CANON alın derim MAGNEZYUM body olması yüksek ıso perforansı ( yüksek ıso kullanmayacağım mdemişsiniz ancak bulutlu kapalı bir havada martı çekmek var.) size bir şey kaybettirmez.
Canon



 

Tarih: 3 Aralık 2006, 13:37 - İp: 85.***.**3.100
tylerd
tylerd (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba EOS...

Sizin yorumunuzu az çok zaten tahmin ediyordum. Hem çalıştığınız firma hem de ürün sevginiz nedeniyle genelde tüm cevaplarınız Canon'a yönlendiriyor zaten, haliyle...

Belirttiğim üzere tam D80'i almaya karar vermişken keşfettim 30D'yi ve ben de arada kaldım. Ancak D80'e meğilli oluşum Nikon markası yüzüden değil, bütçeden, zorunlu olarak yani. Bildiğiniz üzere istediğim kompozisyonlar için iyi bir zoom şart, aynı zamanda o lensin normal kullanım için de uygun olması çok büyük bir avantaj. Sonuçta bu bütçeyi ayırdıktan sonra belki bir sene bir daha bu hobime para veremeyeceğim ve arzu ettiğim bir kareyi örneğin x2 zoom eksiğim yüzünden küçücük çekmek istemiyorum.

Ben 18 - 200 VR benzeri bir lensi Canon'da bulamadığım için biraz da Nikon'u düşünüyorum. Mutlaka vardır ama spot Nikon fiyatının muhtemelen 1,5 katıdır. Eğer bana sıfır bir Canon 30D, yanında minimum 10+ ile (f3,5 ile) bir lensi 3000 YTL'ye (spot, faturasız hiç fark etmez) sağlama imkanınız var ise yarın gelip alayım. Ciddiyim

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 15:02 - İp: 85.***.**1.125
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sanırım hak vermeliyim fiyat uygun olduğu halde D80+18-200 VR düşünmeniz normal.Ama 3000 ytl ye bu söylediğinizi spot alacaksınız sanırım.

D80+18-135 kiti zaten 3000YTL.18-200 VR ile daha pahalı olacağı için sanırım Spot düşünüyorsunuz.

Yardımcı olmak isterdim ama 3000 YTL ye 30D body ve 18-200VR tarzı (zaten Canon da yok) sigma tamron olabilirdi belki ama genede yardımcı olamayacağım sanırım.Fiyat anlamında önüm tıkanıyor.

D80 de alsanız hayırlı olsun efendim.Önemli olan Fotografa gönül vermiş olmanız.Saygılarımla.

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 16:01 - İp: 85.***.**3.100
komazec
komazec (üye)
Kocaeli / Amatör

Ben de Nikon D80 spot ve 50mm f:1/1.4 lens dusunuyorum , spot olarak govdenin fiyati 1050 dolar 50mm f:1/1.4 lensin fiyati ne kadar bilgisi olan var mi?

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 16:10 - İp: 85.***.**3.246