billuri
billuri (üye)
İzmir / Meraklı

Bükey Fotoğrafçılık? Tekrar Düşünün

Yaklaşık olarak 8 ay önce Gold Bilgisayar'dan Pentax Optio A30 fotoğraf makinesi aldım. O sıralarda distribütör firma Bükey Fotoğrafçılıktı.

Ürünüm 1.5 ay önce arızalandı. Teknik servise verdim. Ürünüm 1.5 aydır teknik serviste parça bekliyormuş. En sonunda ben de 30 işgünü dolduğu için yasal hakkımı kullanıp yeni bir ürün talep ettim.

Gold bilgisayar bana ürünün artık Türkiye'ye gelmediğini ve muadil bir ürün verebileceklerini söyledi. Makinemin aynısından istiyorum. Bu yüzden de başka marka bir fotoğraf makinesi almayacağım.

Bükey Fotoğrafçılığı arayıp ve gerçekten ürünün Türkiye'de olup olmadığını sorduğumda; bana Pentax'ın distribütörlüğünü bıraktıklarını; bundan sonra sadece teknik servislere parça sağlama şeklinde hizmet vereceklerini söylediler.

Kısacası, Şu an ben TAM ANLAMIYLA ortada bırakılmış durumdayım. Madem Bükey Fotoğrafçılık parça tedariği konusunda hizmet verecek, makinem neden 1.5 aydır teknik serviste parça bekliyor?

Bu kadar güzel fotoğraf makinesi üreten bir firmanın ciddiyetsiz ve niteliksiz; amatörce işleyen tedarikçiler, distribütörler yüzünden müşteri kaybetmesi çok yazık...

Pentax daha ciddi distribütörlerle çalışana dek bu markadan uzak duracağım.
Hem Gold Bilgisayardan hem de özellikle Bükey Fotoğrafçılıktan şikayetçiyim..

Tarih: 19 Kasım 2008, 23:08 - İp: 78.***.**3.69
billuri
billuri (üye)
İzmir / Meraklı

Öncelikle herkese teşekkür etmek istiyorum.

Bir süredir bırakın bilgisayar başına oturmayı, bilgisayar ekranı bile görmüyorum. Müthiş yoğunum.

t_yaman, ilgine ve önerilerene çok teşekkür ediyorum. Ben zaten sorunumu para iadesi şeklinde çözmüş bulunuyorum. Gold bilgisayardan makinemin parasını alacağım.

hcagir, çok haklısınız... Esas başlık değil, konu maksadını aşmış durumda. Ben burada şikayetimi dile getirdim. Benimle benzer duruma düşüp benzer sıkıntıları çeken insanlar varsa, hem onları bilgilendirmek, hem de görüşlerini almaktı amacım. Sultann hanıma ve size, özellikle de pazarbeye teşekkürler. Benim amacım buydu; ama burkay ne yaptı? Kalktı bir link verdi, lütfen inceleyin dedi... Kendi firmasının reklamını yaptı. Reklamın kötüsü olmaz derler. Çok doğru. Konu hangi açıdan maksadını aştı, onu anlamışsınızdır zaten. Konu burkay'ın reklam arenasına döndü.

Forumun diğer konularında da burkay'ın cevaplarını takip ediyorum; müşteri haksızdır tutumunu şiar edinmiş birisi.

"Bu arada konuyu açarken 'bükey fotoğrafçılık ? Tekrar düşünün' derken farkında mısın en son yazdığın yazıda "beyazbilgisayardan bahsetmeye başladın bile.."

Konuyu nasıl saptırdığının farkında mısın burkay? Konuyu saptırıyorsun, sonra da ben yapmışım gibi benim üzerime yıkmaya çalışıyorsun.Bu yazdığına çocuk bile güler..Bir şeyler yazıyorsun, sonra muhtemelen yazdıklarıma sinirlenerek öyle bir şey yazıyorsun ki önceden yazdıklarına KENDİN ters düşüyorsun. beyazbilgisayarı, optikelektroniği işin içine sokan sensin. Ayrıca dediğim gibi süper bir de reklam yapmışsın. Verdiğin link senin şirketinin linki galiba. Bükey ve optikelektronik'te de hisse sahibi misin?

"Önce aynaya bakmak gerekiyor sen kendine "haksızsın " denilmesine dahi tahammül edemezken yılların Koskoca Bükey fotoğrafçılığa ciddiyetsiz .niteliksiz gibi laflar etmeyi kendinde hak olarak görebiliyor ve diğer insanlarıda yanıltmakta beis görmeyebiliyorsun."

Koskoca bükey foto olabilir, hatta dünya devi bile olabilir. Beni hiç ilgilendirmez. Ben hiçbir firmayı sevmek zorunda değilim. Koskoca olması, dünya devi olması, çok mal satması,... vs. beni hiç ilgilendirmez (Bu konular sadece seni ve senin gibileri ilgilendirir.) Ben eğer mağdur duruma düşmüşsem, firma ne olursa olsun, nasıl olursa olsun bana doğrudan ya da dolaylı olarak zararı dokunduysa kanunlar çerçevesinde haklarımı aramak benim EN DOĞAL hakkım. Beğenmediğim, memnun kalmadığım bir şey olursa, çeşitli ortamlarda beğenmediğim hizmetten şikayet etmek de benim EN DOĞAL hakkım. Kimseyi şikayetçi oldu diye yargılayamazsın. Firmaların, eğer gerçekten büyük, dev, mega, vs. şirket olmak istiyorlarsa, ASIL görevi bu şikayetlere mahal vermemektir. Haksızsın diye kestirip atmak değil.

pazarbey size ne kadar teşekkür etsem azdır. Hiç üşenmemiş, ARAŞTIRMIŞ ve benim için ilgili mevzuatı bulmuşsunuz. Ben bu saydığınız maddeleri didik didik inceledim. Burada galiba gözden kaçan kelime "müteselsil". Araştırmamış olanlar olabilir diye söylüyorum müteselsil: zincirleme, dayanışmalı (TDK Sözlük). Ben zaten bunları biliyorum. Araştırıp HAKLARIMI öğrenmiştim. Ama zaten burkay da bunları biliyordur.. Beni bir çırpıda "haksızsın" "hatalısın" şeklinde yargılayabilip hüküm verebilen koskoca hakim/yargıç kanunları bilmez mi? Yoksa gerçekten bilmiyor mudur...

Sayın pazarbey sultann hanım haklı. Onca işiniz arasında bunları araştırmışsınız. Sizin gibi hukuk eğitimi görmüş insanlara, avukatlara forumlarda ihtiyacımız var. İhtiyacımız olmayan da nedir biliyor musunuz; hiçbir hukuk eğitimi almadan HEM avukatlık (mesela firma avukatlığı) HEM DE hakimliğe soyunan insanlar. İşte bunlara hiçbir alanda ihtiyacımız yok.

burkay anlamamakta ısrar ettiğin için tekrar söyleme gereği duyuyorum. Benim teknik servislerle hiçbir sorunum yok. Sen teknik servis sahibi bir insan olarak, beni anlamamakta ısrar ettiğin için, hemen teknik serviseri savunmaya başlıyorsun..Ama bir saniye... Pardon yaa.. Sen bir de bükeye ortaktın, yanılıyor muyum? (Cevabını ben vereyim, hiç zahmet etme: tabiki de "yanılıyorum". Vereceğin cevap belli zaten)

Aslında söylenecek çok şey var; ama daha fazla maksat aşmamak için söylemiyorum. burkay sana cevap vermek de istemiyorum artık. Zaten verilebilecek en güzel cevabı hcagir ve pazarbey vermişler.

Bir daha bilmediğin, ya da "kulaktan dolma" mertebesinde bilgi sahibi olduğun konularda ahkam kesmeden önce araştır.

MÜŞTERİ HER ZAMAN HAKLIDIR, bilmiyor musun...
Yoksa araştırma yapacak vaktin mi olmadı?

 

Tarih: 28 Kasım 2008, 12:12 - İp: 78.***.**2.207
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Saygı sınırlarını zorlamışsın...

Araştırma konusuna gelince : Buca anadolu lisesinden ,ege üniversitesi elektrik-elektronik fakültesi de dahil makinenin şu anki akıbetine kadar bir sürü gereksiz bilgiyi araştırdım..

sana cenkinde başarılar delikanlı

 

Tarih: 28 Kasım 2008, 14:20 - İp: 88.***.**8.126
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Ben anlamıyorum burada alanında ehil bir kişi(teknik ve firma detayları) size yardım etmeye çalışıyor.Siz ise sanki karşınızdaki kanlınızmış gibi denenleri görmezden geliyorsunuz billuri.Agresif tutumunuz göze hoş gelmiyor.

Burkay gelip de sizin derdinize derman bulmak zorunda değil hatta büyük firma diye bildiğimiz bir çok firmanın yetkili servisi interneti "sallamaz" bile;tartışma kıvamına getirdiğiniz bu durum olsa olsa nankörlük olur.

Hak aramak ? Tabi arayın ama saygı sınırını aşmayın ya da objektif yazılmış bir yazıyı kendi tarafınıza çekmeyin.

Ben de zaman zaman teknik sorunlar yaşadım ekipmanımla ilgili,duygusal tepkinizi anlıyorum ama çözüm yolu agresiflik değil.

 

Tarih: 28 Kasım 2008, 21:53 - İp: 78.***.**6.40
billuri
billuri (üye)
İzmir / Meraklı

Bir sürü bilgime ulaşmış olabilirsin sayın burkay. Benim şu anki akıbetim ve de benimle ilgili her şey SENİN GÖZÜNDE "gereksiz" de olabilir. Bir şey söyleyeyim, benim burada hala sana bir şeyler anlatmaya çalışmam da benim için çok gereksiz bir uğraş. Bu gereksiz uğraşla ilgilenmek istemiyorum.

Benim bilgilerime ulaşabiliyor olman benim için endişelenilecek bir durum değil. Kimseden gizlim saklım yok. Adımı sorsaydın söylerdim. Elektronik mühendisi olduğumu da en başta söylemiştim. Burada benim özel hayatımla ilgili bilgileri deşifre etmen, halka açık bir ortamda benim kimlik bilgilerimi ya da eğitim durumumu ilan etmen hususuna gelince... Saygı sınırlarını zorlamak demişsiniz... Acaba kim zorluyor saygı sınırlarını?

Dediğim gibi kimseden gizlim saklım ya da çekinilecek bir durumum yok. Her mağdur vatandaş gibi hakkımı aradım ve de kanunlar beni "HAKLI" buldu. Fotoğraf makinesinin parası iade edilecek.

Benim kimseyle bir sorunum yok mavi_izci. özellikle de burkay ile bir sorunum yok. Ne o ne de bi başkası benim kanlım. Yazışmaları en başından beri takip etmiş olsaydın; burkay'ı bana yardım etmeye zorlamayı, ondan yardım dahi istemediğimi görürdün.. burkay çıkıp bana birkaç isim verdi, bunlar sana yardımcı olabilir şeklinde konuştu. Ben de ona nezaketi için teşekkür ettim zaten. İsteyen sayfa 1'e bakabilir: SON OLARAK: İyi niyetinizi ve yardımcı olmaya çalışmanızı takdir ediyorum ve size teşekkür ediyorum.

Dolayısıyla mavi_izci, ben burkay'dan bir ürün almış, ya da ondan yardım istemiş ya da herhangi bir şekilde ona borçlu değilim. Bu yüzden de kimseye karşı NANKÖRLÜK etmiyorum. Sözünüzü size iade ediyorum.

Konuya kesinlikle duygusal yaklaşmıyorum, agresif değilim. Ben sadece yaşadığım durumu diğer okurlarla paylaşıyorum. Söylenecek bir şey varsa, bunu, kişileri peşin hüküm vererek, yargılayarak değil, üsluba dikkat ederek yapmak gerekir. Lisan-ı münasip derler eskilerimiz...

Hak aramak ? Tabi arayın ama saygı sınırını aşmayın ya da objektif yazılmış bir yazıyı kendi tarafınıza çekmeyin.

Bu sözünüzü anlamadım. Biraz açar mısınız? Sözünüz bana mı yoksa burkay'a mı, yoksa diğer kişilere mi? Eğer bana ise sözünü ettiğiniz "objektif yazılmış bir yazı" hangisi ve ben nasıl kendi tarafıma çekmişim, sizden bir açıklama bekliyorum. Ha şayet bana değilse benim açımdan bir problem yok.

Beni agresif tutum sergilemekle itham edenler konuyu baştan sonra tekrar okusun.

En derin saygılarımla.

 

Tarih: 29 Kasım 2008, 14:30 - İp: 88.***.**9.142
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

konuyu baştan sona okumuştum zaten.Size kolaylıklar hayatınızda

 

Tarih: 29 Kasım 2008, 18:28 - İp: 78.***.**6.40
egeliefem
egeliefem (üye)
Yurtdışı / Amatör

Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.
Tüketici onarım hakkını kullanmışsa, garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, 4 üncü maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.(tüketicinin krunmasi hakkinda kanun madde 13)Burkay beyin dikkatine sunmak amaciyla yazdim.Lütfen ilerdeki bir tarihte sizinde (atiyorum kamyon lastigi konusunda)magdur tüketici durumuna düsebileceginiz ihtimali oldugunu unutmamaniz dilegiyle...

 

Tarih: 30 Kasım 2008, 00:49 - İp: 84.***.**6.227
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili egeli efem şimdi sana bir yanıt verecem ama yakışık almayacağı için susumayı tercih edeceğim..


Garanti ve Tamir Süresi

Madde 6- Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıl ve/veya ilişik listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.

Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekir. Aksi halde garanti süresinin 2 yıl olduğu kabul edilir.

Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.

Malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı- üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar.

Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı–üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.

Garanti Belgesinde Bulunması Zorunlu Bilgiler

Madde 7- Tüketicilere verilecek garanti belgesinde aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar yer alır:


a- İmalatçı- üretici ve ithalatçı firmanın unvanı, merkez adresi ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,
b- Satıcının unvanı, adresi ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,
c- Fatura tarih ve sayısı,
d- Malın cinsi, markası, modeli ile varsa bandrol ve seri numarası,
e- Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri,
f- Garanti süresi,
g- Azami tamir süresi,
h- Malın bütün parçaları dahil olmak üzere tamamının en az iki yıl ve/veya Bakanlıkça belirlenen ölçü birimi ile tespit edilen değere göre garanti kapsamında olduğu,
ı- Malın ücretsiz tamir, değiştirme, bedel iadesi ve bedel indirimi yükümlülüklerine ilişkin bu Yönetmelikte düzenlenen şartlar,
i- Kullanım hataları,
j- Tüketici lehine tanınabilecek haklarla ilgili diğer hususlar,
k- Bakanlık izin tarihi ve sayısı.

Ücretsiz Tamir Yükümlülüğü

Madde 13- Satıcı, malın; garanti süresi içinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamirini yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.

Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığı servis istasyonları, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla; bu malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisi tarafından düzenlenen raporla belirlenir.

Tüketiciler, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen rapora ilişkin olarak bilirkişi tarafından tespit yapılması talebiyle ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurabilir.

Diğer Yükümlülükler

Madde 14- Tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın;

a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,
b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
c) Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi,durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.

Bu maddenin (c) bendinde belirtilen raporun, tüketicinin başvuru tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunludur. Tüketici, raporun belirtilen süre içerisinde düzenlenmemesi veya raporu kabul etmemesi hallerinde, ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurarak mevcut durumun tespit edilmesini isteyebilir.

Satıcı, tüketicinin bu Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen taleplerini reddedemez. Tüketicinin bu taleplerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı- üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludurlar.

Hizmet Yükümlülüğü

Madde 15- İmalatçı-üretici veya ithalatçılar, garanti belgesi ile sattıkları malların bakım onarım ve kullanımına ilişkin satış sonrası servis hizmetlerini yeterli olarak vermek ve bunun için gerekli tedbirleri almak zorundadır.


Yazının kaynağı :
14.06.2003 - 25138 Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik


şimdi burada dikkat etmeniz gereken maddeler şunlardır :


Ş2- Malın garanti süresi içersinde arızalanması durumunda tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. Malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre,**** mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda malın satıcısı, bayii, acentası, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birisine bildirim tarihinden itibaren başlar.
Malın arızasının 15 iş günü giderilememesi halinde imalatçı-üretici veya ithalatçı malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.

Buradanda anlaşılacağı üzere arızalı malı öncelikle yetkili servise götürmeniz gerekiyor Bulunduğunuz yerde yetkiliservis yoksa o zaman ancakmalın satıcısı bayii vs.. teslim etmeniz gerekiyor.yasanın amir hükmü bu ! Pentax ın istanbulda 3 tane yetkili servisi var biri beyaz bilgisayar bünyesinde biri elitel diğeri de optikelektronik İzmirde ise Mine fotoğraf Emcet Yazıcı'dır (yetkili servis konusu seçimlik hak değildir bulunduğun ilde varsa önce servise gideceksin servis yoksa ancak o zaman gold bilgisayara gidersin)

Yine billurinin iddiasına göre malın servis süresi 15 günü geçerse bana benzer bir cihaz vermek zorundalar

Hayır değiller çünkü billurinin lakayıt bulduğu görevli eleman zaten doğruyu demiş Çünkü tamir süresi uzadıysa o zaman bunu bir dilekçeyle talep etmen gerekiyor o dilekçede pentax ithalatçı firmasına gidecek firma bir makine gönderecek onlarda o makineyi sana emanet verecekler (bu iş gercekten iki haftadan fazla sürer Makineyi gold bilgisayar değil yasaya göre distributör firma vermekle yükümlüdür....

Billuri ye hatalısın dememin nedeniyde buydu zaten çünkü billuri BULUNDUĞU İLDE yetkili servis varken sanki servis yokmuş gibi satıcıya gitmiş.

Billurinin HATALI OLDUĞU İKİNCİ KONU İSE Bükey fotoğrafçılık zira Bükey fotoğrafçılık pentax distributörlüğünü bırakalı aylar oldu Billuriye karşı sorumlu olan firma dolayısıyla Bükey değil Beyaz bilgisayardır ama nedense billuri başlığı değiştirmemeklte hatasında ısrar etmektedir..

Şimdi gelelim 13 maddeye: Burada anahtar kelime "müteselsilen " dir yani herkesin eşit derecede sorumlu olduğu bağlayıcılık Bu madde aslında Grey (kaçakçılığı önlemek için) marketlere indirilen darbedir. Zamanında biz bu sıkıntıyı çok yaşadık Ben bir keresinde sabah ve Hürriyet gazetesi ile promosyon olarak dağıtılan fotoğraf makineleri için servis sözleşmesini imzalamıştım (hayatımın hatası ydı ) millete 40 kupon karşılığı paravan bir şirket aracılığı ile getirttikleri uyduruk fotoğraf makinelerini dağıttılar sonra ne şirket kaldı ortada ne de gazetelerin müşteri hizmet birimi makinesi bozulan yüzlerce kişi hergün bizi arıyordu oysa bize gazete ne yedek parça vermişti ne de program...)

şimdi mağazalar uyduruk paravan firmalarla çalışmasınlar diye devlet bu maddeyi yasaya koyarak tüketiciyi korumaya aldı Fakat yine bu madde karşılığı billuri seçimlik haklarını ve mütessel sorumluluk olarak hak iddia edemez çünkü makinesini bulunduğu ildeki yetkili servise teslim etmemiştir.Aslında burda bir hatalı daha var o da gold bilgisayar çünkü Gold bilgisayar Billuriyi doğru yönlendirmek zorundaydı (bunu yapmadığı için burada billuri istese gold bilgisayarı inim inim inletebilir ) Zaten gold bilgisayarda bunu bildiği için billurinin parasını geri verip onu susturmayı tercih edecektir.

Bu yazıyı ilerde kamyon şamyelinden bot yapmaya kaşkışan farklı dünyaların insanlarının iyi okuması dileğimle...


#burkay' tarafından 30.11.2008 18:33:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Kasım 2008, 18:11 - İp: 88.***.**8.126
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Ş2- Malın garanti süresi içersinde arızalanması durumunda tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. Malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre,**** mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda malın satıcısı, bayii, acentası, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birisine bildirim tarihinden itibaren başlar. Malın arızasının 15 iş günü giderilememesi halinde imalatçı-üretici veya ithalatçı malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.

Yalnız burada bahsedilen, arızalı ürünün ilkönce servise götürülmesi gerektiği meselesi değil. 30 işgününün, teknik servise verildikten sonra başladığını belirtiyor. Bu benim başıma gelmişti, Vatan Bilgisayar 5 gün sonra teknik servise vereceğini ve bu sürenin 30 işgününe dahil olmayacağını belirtmişti. Teknik servise getirme zorunluluğu kesinlikle yok. Dikkatli okunursa bu madde sadece tamir süresi ile ilgili.

 

Tarih: 30 Kasım 2008, 22:28 - İp: 85.***.**7.131
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Hayır sevgili t yaman yanılıyorsun maddeyi bir daha irdeleyelim istersen eğer satın aldığın ürünün arızalı olduğunu/nun düşünüyorsan-farkına vardıysan o zaman ilk başvuracağın yer bulunduğun ildeki varsa yetkili servis -*yoksa silsile gereği satın aldığın mağazadır. : 30 iş günlük " Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda..." diyor.
Artık billuri örneğinden devam etmek istemiyorum ...


Şimdi: Sen istanbulda yaşıyorsun ve şişli teknosa'dan satın aldığın canon fotoğraf makinen arızalandı yapman gereken ilk iş hemen sana verilen kullanma kılavuzundaki yetkili servisler adresini kontrol etmektir eğer istanbulda bir yetkili canon servisi varsa senin yegane muhatabın orasıdır.Yok eğer sen canonunu şişli teknosa mağazasının müşteri hizmetlerine götürürsen o zaman hata yaparsın çünkü şişli teknosanın senin ürününü derhal servise göndermek gibi bir yükümlülüğü yoktur.Ve hatta senin makineni alıp yetkili servise götürmek gibi bir mecburiyeti de yoktur. Çünkü bulunduğun ilde bir yetkili servis vardır ve bu adres sana verilen kullanma kılavuzunda ve garanti belgesinde yazılıdır. Ülkemizde hukukuken ben kanunları bilmiyordum deme hakkımız yoktur.Ama teknosa mağazasının seni uyarma/bilgilendirme zorunluluğu vardır.Teknosa mağazasındaki görevli sana "sayın yaman canonun istanbulda servisi vardır makinenizi oraya siz kendiniz götürün buraya bize bırakırsanız biz geç gönderebiliriz ve hatta belki gönderme imkanımızda olmayabilir ve siz bundan dolayı mağdur olabilirsiniz " demeleri gerekir. Bu UYARIYI SANA DEMEZ VE İMZANI ALMADAN makineni senden teslim alırsa ve bunun sonucunda da sen billuri gibi mağdur olursan o zaman senin şişli teknosa mağazasından maddi manevi tazminat talep etme hakkın doğar.Çünkü onlar senden makineyi teslim alarak yed-i emin sorumluluğu almış oluyorlar.

Evet yetkili servisin olduğu illerde arızalı ürün yetkili servise teslim edildiği andan itibaren 30 iş günü başlar.( 3. şahıslar dahil)

Yetkili servis olmayan illerde ise bu süre silsile yi takiben arızalı ürünü teslim ettiğin merciiden başlar ki bu da çoğunlukla malı satın aldığın mağazadır.Malı mağazaya teslim ettiğin andan itibaren 30 iş günü süresi başlar.

Ve yine çok önemli bir bilgi daha : Bir ürünü servise teslim ettiğiniz andan itibaren eğer o ürünün arızası garanti kapsamında değerlendirilemeyecek bir arıza ise o zaman yetkili servis bu durumu size 7 günde bildirmek zorundadır.Eğer bildirmezse bu sefer garantili olarak onarmak zorundadır.



#burkay' tarafından 01.12.2008 00:44:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Aralık 2008, 00:24 - İp: 88.***.**3.234
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili Burkay;
Size katılmıyorum. Zaten ürünü teknik servise götürme zorunluluğu olmadığını sevgili Pazarbey de ilgili kanunlarla belirtmiş. Sizin verdiğiniz linkte bahsedilen şudur;
Eğer ürününüz 30 işgününde tamir edilmek zorubdadır. Bu 30 işgünü, eğer bulunduğuınuz yerde teknik servis varsa, teknik servisin eline geçtiği andan itibaren işler. Yok eğer teknik servis yoksa, o zaman satıcıya sizin teslim ettiğiniz andan itibaren başlar. Bu durumda teknik servis varsa, ürünü oraya getirmek mantıklı buna katılırım çünkü 30 işgününe ekleme olmaz o zaman, ama bu madde "kullanıcı öncelikle teknik servise götürmek zorunda" gibi bir anlam asla çıkmaz. Zaten sevgili Billuri bu konuda herhang, b,r sorun yaşamamış yani Gold bilgisayar ürünü biz teknik servise yollamayız filan dememiş, diyemez de, çünkü sattığı maldan o sorumlu. Hele sattıktan sonra sadece 15 gün sorumluluğu var hiç olmaz, garanti süresi ne kadarsa müşteri o süre içinde satıcıya müraacat eder.
Evet ürünü direkt teknik servise götürmek mantıklı ancak bazen de değil. Mesela Acer marka laptop un servisi Anadolu yakasında, oysa Vatan Bilgisayar benim evimin yolu üstünde. Ben karşıya geçmek için ya hafta sonunu beklerim ya da işimden izin almam gerekir, yaktığım benzin harcadığım zaman da cabası. Oysa Vatan bilgisayarın her 3 günde bir karşıya servisi var yani bu durumda satıcıya ürünü teslim etmek daha mantıklı ve daha hızlı.
Son verdiğiniz 7 gün içinde bilgi verme zorunluluğu ilginçmiş, bak bunu bir kenara not etmek lazım, teşekkürler.
Mesela kamyon lastiği aldık diyelim, Nerden bulacaksın teknik servisini, satıcıya geri vereceksin paşa paşa.

 

Tarih: 1 Aralık 2008, 08:25 - İp: 78.***.**5.148