enginx
enginx (üye)
Antalya / Meraklı

Photoshopsuz Bir Galeri Alanı Olsun

neden sade ve gerçek resimlerin olduğu bir bölüm daha açılmıyor arkadaşlar..sağı solu sündürülmüş fotoğraflarla kıyaslanmaya çalışınılıyor..ellenmemiş bir bölüm daha olması gerekmez mi..?bakın photoshop bölümü açılıyor..orjinal bölüm de olmalı...?

Tarih: 9 Şubat 2006, 17:02 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör


Selamlar,
Vala konu açılmış bana haber veren de yok.. hem de benim fotoğrafım örnek gösterilirken..
Şimdi bu fotoğrafta photoshop var mı oluyor?
Sn master , siz bana sordunuz ben de açıkladım, belki de yenisiniz diye bilmiyorsunuz ama ben bu siteye geldiğim ilk günden , benim tüm fotoğraflarımda oynama vardır diye en az 20 kereden çok yazmısımdır.Ama bu güne kadar yolladığım fotoğraf sayısı sanırım 1000 civarın da olduğundan ve sürekli de bir kaç fooğraf hariçi geri kalanı sildiğimden okuyamamış olablirisiniz.

Şimdi dostlar,

benim hiç bir fotoğrafımda harici eklentiler yoktur,
Fotoğraflarımın büyük br kısmı ise ufak tefek renk onmalarından ibarettir. ve zaten raw formatı ile pozlamamın sebeplerinden biri de budur..

sn master, bu fotoğrafı pozlarken bu siteden yanımda en az 5 kişi vardı. Yorumları da okursanız bir çoğu başka bir noktaya temas ediyor.Bana sordunuz açıkladım, orturdum fotoğrafın ham halini de size yolladım, ardından bir de yazı yazdım size.. Tatmin olmadınız.Bari şu fotografı buraya taşırken haber vermek nezaketinde bulunsaydınız..

Bir de fotoğrafçı bir diğerini aydınlatmak zorunda değildir..Onu nereden çıkardınız? Yetmedi diğer şartlar, şimdi de bu zorunluluk mu çıktı? Oldu olacak, fotoğrafın pozlanma aşamasında ''wc ye de gittim abiiii '' demeli fotoğrafçı.. Fotoğrafa bakmayı öğrenecek buna talebi olan.. Nasıl iyi müzik dinleyicisi var ise , nasıl ki resim tutkunları en az bir ressam kadar bilgileri oluyorsa , fotoğrafa bakan kişi de bu konuda kendini eğitecek.. Neyin ne olduğunu bilmek adına bilgilenecek.. Kalsik müzik
dinleyen biri , nasıl ki her sazın tınısını tanıyorsa , fotoğraf izlemeye talip olan da , tüm numaraları bilecek ve ona göre değer verecek fotoğrafa..
Öyle ben baktım, acaba böyle mi, öyle mi demeyecek..Her iş gibi fotoğraf görselini izlemek de kültürel faliyettir. Ne yazık ki bu faliyetler de çaba gerektirir...

Sevgiler ...

 

Tarih: 13 Mart 2006, 00:28 - İp: 85.***.**7.15
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Yaa arkadaşlar şimdi balık gibi ortaya atılacağım ama kusura bakmayın çünkü bu konu beni de yakından ilgilendiriyor.Doğrusu bir ikilem içerisindeyim..
Şimdi thalassa nın görüşlerine katılmamak mümkün değil.. "Fotoğrafa bakmayı öğrenecek buna talebi olan" Bence vecizane bir söz.Tebrikler..Ama öte yandan mastertr ın "Benim itirazım ps kullanımına değil, kullanıpta kullanmamış gibi yapmaya" sözleri çok doğru.Ve beni ikilem içerisinde bırakan noktada burası.Öncelikle iyi bir fotografçı olmak istiyorum diyelim.Neler gerekir?
1-İyi bir göz
2-İyi bir makine
3-İyi bir obje
ve
4-İyi bir fotograf işleme programı MI?

Ben şu ana kadar bir fotgrafımda hafif bir renk dengesi ile oynadım ama kararsızım ..ps kullansam mı kullanmasam mı..Kullanırsam bu fotograf sanatcılığıma ters bir etki yapar mı? Yani nasıl olsa ps de düzeltirim deyip öylesine çekimler yaptırır mı bana? Neyse..En son verdiğim karar önce iyice fotograf çekmeyi öğreneceğim..Yakaladığım kareler çok güzel oluncaya dek ps kullanmayacağım.Ancak ondan sonra ps yi kulanacağım çünkü digital fotolar çekiyoruz, bundan daha doğal ne olabilir ki?

 

Tarih: 13 Mart 2006, 00:52 - İp: 212.***.**2.164
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

sevgili omerbey arkadaşım. burada photoshop'u eleştirenlerin bu tür programları kullanmayı bilmeyen hazımsızlar olduğunu söyleyerek çok talihsiz bir düşünce ortaya koymuşsunuz kanımca.
1) burada eleştirilen programın kendisi değil bu tür programlarla haddinden fazla yapılmış etkilerden dolayı ayrı bir katagoride sergilenmesinin gereğini ortaya koymaktır.
2) bu abartıdan en fazla rahatsız olanların başında gelmekle beraber sadece photoshop değil daha bir çok düzenleme yazılımını da gayet başarıyla uyguladığına inanan biri olarak öyle bahsettiğiniz gibi bir hazımsızlık yaşadığım falan da yok.
3) örneğini verdiğim fotoğraftaki gibi abartılı bir etki vermek istediğimde de ya bu fotoğrafı ekleyen saygıdeğer arkadaşım gibi en güzelini yapar da yanında orjinalini de link veririm ya da o fotoğrafımı bir fotoğraf galerisinde değilde resim galerisinde sergilemeyi yeğlerim.
saygılar.. fırçanız bol olsun...

 

Tarih: 13 Mart 2006, 01:05 - İp: 85.***.**3.228
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar tekrar,

Sayın lazut, ben size neler gerekiri yazayım dostum..
Pc kullanmadan eğer fotoğraf pozlayacaksanız:

ilk başta makine ve obje haricinde , bir sürü filtreye ihtiyacınız var.. O konuya uygun objektife de ihtiyacınız var.Eğer film kullanıyorsanız, banyo sonuç bilginizin olması gerekiyor. Eğer siz yapmayacaksanız banyoları... Siz yapacaksanız , bir de karanlık odaya ihtiyacınız var. Yanında bir de agrandizöre tabi ve daha bir çok alet edevata..
Şimdi pc bunların hepsinin yerine geçti..Size öyle bir fotmat sundular ki, pcniz olmadan artık fotoğraf olamıyor.
Ama tüm bunların haricinde, asıl sorun şu ki , herkez agzını açmış, bilgiyi yemek olarak bekliyor.Şu örnek verilen fotoğrafta yapılan dünyanın en kolay pc uygulaması, ama onu böyle göremediğinden sanıyor ki, fotoğrafla saatlerce uğraşılmış.. Aynı fotoğrafı yada yakın olanını cokin ve diğer marka filtre ile zaten yapabiliyordu fotoğrafçılar 30 yıldan fazladır.Fotoğraf artık dijital olduğundan dolayı bu işlemler kolaylaştı , yoksa öyle sanıldığı gibi zor işler değilller.. Bu siteye onlarca cokin filtreli fotoğraf koydum, altına da yazdım, bilgisi olmayan ne anlayacak?Ve dahası ben mecbur muyum millete sürekli neyin ne olduğunu anlatmaya? Şimdi başka bir örnek vereyim: Siyah beyaz fotoğraflar var sitede, onlar da yok mu sanıyorsunuz bu etkiler? Ve daha da acıklısı düşüncenin hiç mi değeri yok?O bulutu koyulatmak acaba kaç kişinin aklına gelebilirdi?Bunun bir önemi yok mu? Yani ''sen yeni dilde ham fotoğrafla uğraşak istiyorsan uğraş'' kime ne ?Benim de portfolyomda ham fotoğraf var bir çok. Ne yapayım şimdi fotoğrafın dijitalliği ile uğraşanı küçümseyeyyim mi?Fotoğraf ile uğraşacak, bakacak insan ayırıp kategorize edecek..Bundan kimse şikayetçi değil zaten..Sonuçta burası bilgi alınabilecek bir yer, ama okul değil.En fazla benim sunduğumu izlemez, herkes aklının alabildiğini ve sevdiğini izler.. Bir kitap almaya gittiğinizde nasıl ki satın alacağınız kitabı kendiniz seçiyorsanız , müzik marketinden nasıl ki kültürünüz doğrultusunda albüme para veriyorsanız.. fotoğrafı da izlerken yalnış almayasanız diye neyin ne olduğıu konusunda bilgilenmek şart. Yani ben burada polarize üstüne de bir cokinle fotoğraf pozlayıp koyarsam bu benim fotoğrafımın kalitesini yükseltmez.Aynı etkiyi pc de verebiliyorsam bu fotoğrafın kalitesini düşürmez. Asl olan düşüncedir, geri kalanı detaylardır..

Sn calgeral, resim yaparsam günün birinde resimlerin sergilendiği yerde gösterime açarım tabiiki..Fotoğrafın daha flusunu fotoğraf saymayan, grenlisini kötü fotoğraf diye ayıran fotoğraf tutkunlarının olduğu bir ülkede yaşıyoruz.Benim fotoğrafımdaki etkileri banyo kimyasalları, ve filtrelerle yaptığımda da aynen pc deki gibi sonradan etkilere maruz kalıyor.. kontraslı kağıtlar kontrastı az olan kağıtlara baskı gibi. Banyoda zorlamalar, agrandizör üzerinde oynamalar, onları da mı resim sergisine koyalım?
Yine yazıyorum,: fotoğraf izleyicisi bilgilenecek, kimse neyi nasıl yaptığını anlatmaya mecbur değildir..
Ben her üretttiğimi o veya bu beğenecek diye üretmeyeceğim.Kendi düşüncelerim ne ise ona uygun olanı yapacağım, begenen beni adam yerine koyavcak beğenmeyen bakmayacak geçecek. Bu fotoğraf yayınladı diye kimse bana para vermedi.. Parayı ham fotoğraflar kazanıyor.Çünkü yayınlanmadan önce işlemek istiyorlar. Eğer sanat şaheserleri değilse. Bu site ise ham fotoğraf sitesi değil..Photoshop ayrımını ise bu sitede yapabilecek 100 kişi zor bulursunuz onu da diyeyim..dahası hem filtre hem de Photosop etkileri olan fotoğraflar da var burada..Ama siz bana inanmayın araştırın bakalım ne sonuca varacaksınız..

sevgiler..

#thalassa' tarafyndan 13.03.2006 02:43:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Mart 2006, 02:18 - İp: 85.***.**7.15
mastertr
mastertr (üye)
Zonguldak / Amatör

sn master, bu fotoğrafı pozlarken bu siteden yanımda en az 5 kişi vardı. Yorumları da okursanız bir çoğu başka bir noktaya temas ediyor.Bana sordunuz açıkladım, orturdum fotoğrafın ham halini de size yolladım, ardından bir de yazı yazdım size.. Tatmin olmadınız.Bari şu fotografı buraya taşırken haber vermek nezaketinde bulunsaydınız..

Sayın thalassa,
Ben buraya fotoğrafınızı eklediğimde daha sizinle bir diyaloğumuz olmamıştı. Siz bana cevap verdiğinizde de burayı görerek cevap verdiğinizi sanmıştım. Yoksa tatminsizlik yada nezaketsizlik sorunu yok. Tarihlere bakarak kendiniz de görebilirsiniz dediklerimi.

Ayrıca kendinizi mecbur görmeyebilirsiniz yaptığınız işlemleri anlatmaya, ama ben galerideki fotoğraflara bakarken filtre kullanılmış mı, işlem yapılmış mı gibi özelliklere de bakıyorum ki kendimi geliştireyim. Yoksa yaptığınız çekimin nasıl böyle güzel çıktığını anlamam mümkün değil. Siz anlatmadan anlayabiliyor olsaydım sizin kadar başarılı biri olurdum. Ama değilim. Amacınız fotoğraflarınızı sergilemek ise elbetteki bu düşünceye saygı duyarım. Ama amacınız kendini geliştirmeye çalışan benim gibi birçok kişiye yol göstermek ise en azından PS de bulutlara müdahale edildi gibi bir kelime eklemek çok zor gelmese gerek. Sonuçta PS de oynamanız fotoğrafınızın kalitesini düşürmüyor (en azından benim gözümde). Ama bilsek daha iyi olmaz mı? En azından bilinmesinin ne zararı var?
Altı üstü 2 kelime eklemek zor gelmese gerek. Sonuçta fotoğrafı çekmek için verilen emeğin yanında lafı edilmez sanırım 2 kelime eklemenin.
Bunlar benim görüşlerim. Katılsanız da katılmasanız da saygı duyarım. Daha önce de defalarca söylediğim gibi yine tekrarlayım, fotoğraflarınızı çok beğeniyorum ve o seviyelere gelebilmem için daha çoook çalışacağım.
Saygılar...

 

Tarih: 13 Mart 2006, 09:24 - İp: 194.***.**0.97
mastertr
mastertr (üye)
Zonguldak / Amatör

Açıkçası 2 şeyi beklemiyordum.
1)Fotoğrafınızı yayınladığınız için aynı site içerisinde göstermenin izne bağlı olduğunu.
2)Fotoğrafınızın yayınlanmasına verdiğiniz tepkiyi galeri bölümüne taşımanızı.

İsteğiniz üzerine fotoğrafınızı iletimden kaldırdım.
Başka şikayetiniz veya siteminiz olursa lütfen özel mesaj atınız. İstemeden yine yanlış bir davranışta bulunmak istemem...

Yukarıdaki yanlışlarım ve belki de yaptıysam diğer yanlışlarım için özür dilerim...

 

Tarih: 13 Mart 2006, 12:09 - İp: 194.***.**0.97
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Sn master,

Size yazdığım mailde de anlattığım gibi bana bir konuda bir şey sorulursa ben yardım ederim. Bilenler bilir burada herkeslere bir şeyler yazar, hatta bazen hiç bir şey sorulmadan da sadece fotoğrafın altında yazdıklarından yola çıkarak mesaj halinde yapılabilecekleri anlatırım. Bildiklerim dahilinde olanları tabi..

Fotoğrafın taşınması konusu ne yazık ki görmedim, görse idim yine aynı tepkiyi verirdim daha önce de olsaydı..Ama eğer bana sormuş ve izin almış olsaydınız belki de evet derdim.En azından sadece link verin derdim..

Siz bana tarihten bahsediyorsunuz.. Ama ben size uzunca mailimde , benim fotoğraflar üzerinde fazla oynamadığımı , hatta yaptıklarımın ne olduğunu anlattığım gibi, aynı seylerin benzerlerini filtrelerle de yapabileceğini de size açık bir dille anlattım. Fotoğrafın ham halini de yolladım..
Bu anlatımın üzerine ve de daha önce foruma bu konu hakkında açıklayıcı bir yazı yazan birini açıklaması gerekirdi gibi laflar etmek pek mantıklı değil.Siz baktınız mı benim diğer fotoğraflarıma?Altında yazılanlara?
Bir bakın bakalım ne göreceksiniz?

Neyse , fotoğrafımı sildiğinize sevindim.. Size kızgın felan değilim, siz bir etik istekte bulunduğunuz gibi ben de etiğe uygun olarak hakkımı korumaya çalışıyorum.

Bir diğer konu; Burada siz 2 şey beklemeyin..
Kimse bir diğeri fotoğraf öğrenecek diye ne yaptığını anlatmak zorunluluğu yoktur.

Fotoğraf ve içersinde olup biteni öğrenmek için birilerinin
bu fedakarlığı da istemeyin..

Ama siz sorun , mesajlar atın, size eminim herkes yardım edecektir ben dahil.. Hatta saatlerce anlatmaktan sıkılmayanlar da çıkar burada.Ama fotoğrafın altında bilgi aramayın.o bilgi fotoğrafçıda..O fotoğrafçıyı da neden yazmıyor diye eleştirmemek gerek.. Çünkü siz bunu yaptıkça, bu defa da kafasındakini yayınlamaktan çok, bir diğerinnin isteklerini yapmaya zorluyorsunuz farkında olmadan.Çünkü bazen insan anlatmak istemez.Bunu anlayışla karşılamalısınız.
Ve en önemlisi birini eleştirecekseniz onun konu hakkındaki düşüncelerini yayınlayıp yayınlamadığına, fikirlerinin ne derece sağlıklı bir yapıya sahip olduğuna bir bakın derim.

Günün birinde sizin de fotoğrafınız sizden izin alınmadan bir yerlere taşınırsa, siz de itiraz edin.
Çünkü o sizin görünüz.Ve herkes saygılı olmak zorundadır.
Beğense de begenmese de..HAtta dünyanın en berbat fotoğrafı olsa bile..

Umarım bana kırılmayı bir tarafa bırakıp dediklerimi mantık süzgecinden geçirirsiniz.Çünkü ben size kızgın değilim ama etik çerçevede hakkımı korumam da gerekiyor..

sevgiler


 

Tarih: 13 Mart 2006, 14:03 - İp: 85.***.**3.206
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

daha yakın zamanda buna benzer bir konuya sn. melih özbek'in güzel bir cevabı vardı, onu okumanızı tavsiye ederim.
diğer taraftan, sanatçının bir eseri nasıl vücuda getirdiğini açıklamak gibi bir zorunluluğu yoktur ve olamaz da... burası bir fotoğrafçılık okulu değil ki! insanlar çektikleri fotoğrafları başkalarıyla paylaşmak için yolluyorlar. Belki sorarsanız, eğer arzu ederlerse size nasıl çektiklerini anlatabilir. ama mecbur değiller de, eğer istemezlerse paylaşmak zorunda değiller.

#centurion' tarafyndan 21.03.2006 14:00:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Mart 2006, 14:07 - İp: 213.***.**4.130
mastertr
mastertr (üye)
Zonguldak / Amatör

@centurion,
mesajınızı düzelttiğiniz için teşekkür ederim.
ben thalassa'nın fotoğrafını çok beğendiğim için buraya aktarmıştım, ve fotoğrafta ne tür değişiklikler yaptığını açıklaması için istekte bulunmuştum. ama zorlama gibi, yada bir ustayı küçük görmek gibi bir niyetim yoktu. photoshopla yapılan kötüdür diye bir sözüm olmadı zaten hiç. ben o fotoğrafa hayran kaldım ve nasıl yapılabileceğini merak ettiğim için kendisine sorum ve de anlattı zaten. benim "fotoğraflarınızın altına yaptığınız işlemleri de eklermisiniz" lafım bir rica idi. bir yaptırım zaten olamaz. öyle anlaşıldı isem herkesten özür dilerim.

photoshopsuz bir galeri istemiyormuyum? istiyorum elbette. benim gözümde üzerinde oynanmış footğraflarda güzel, ama yeri ayrı. photoshoplular daha iyi yada photoshopsuzlar daha iyi demiyorum. sadece photoshoplu ve photoshopsuz ayrımının belirtilmesini istiyorum. sonuçta buda benim dileğim. lütfen bir yaptırım gibi algılanmasın. karşı görüş varsa, saygı duyarım...

saygılar...

#mastertr' tarafyndan 21.03.2006 14:59:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Mart 2006, 10:51 - İp: 194.***.**0.97
absoluth
absoluth (üye)
Şanlıurfa / Meraklı

Dijital fotoğraf makineleri ve kullanılan photoshop gibi programlar zannımca insanları(teknolojinin bulaştığı her alanda olduğu gibi) rahata hatta fazlasıyla rahata alıştırmaktadır.Emeği azaltmaktadır.Ama bu yeni dünya düzenidir.Direneni ezer dişlileriyle.Fotoğrafa mümkün olduğunca az müdahaleden yanayım.Bir arkadaşın gösterdiği 2 fotoğraf örneğinde de görüldüğü gibi orjinaliyle oynananı arasında dağlar kadar fark var.Çelişik durumlar.
Saygılar..

 

Tarih: 2 Nisan 2006, 23:42 - İp: 88.***.**7.90