enginx
enginx (üye)
Antalya / Meraklı

Photoshopsuz Bir Galeri Alanı Olsun

neden sade ve gerçek resimlerin olduğu bir bölüm daha açılmıyor arkadaşlar..sağı solu sündürülmüş fotoğraflarla kıyaslanmaya çalışınılıyor..ellenmemiş bir bölüm daha olması gerekmez mi..?bakın photoshop bölümü açılıyor..orjinal bölüm de olmalı...?

Tarih: 9 Şubat 2006, 17:02 - İp: yok
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

Bence de öyle ama söylemeye dilim varmıyor işte.. sevgili metalik kurduğun mantık hiç te mantıklı değil..

 

Tarih: 13 Şubat 2006, 22:11 - İp: 85.***.**0.181
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

Sayın Çağlareral,PS konusunda verdiğiniz örnek fotoğraflarla zaten sizinde bu programa karşı olmadığınız net bir şekilde belli. Bu forum bölümünde benim açtığım benzer bir konu vardı -photoshop,ama nereye kadar-diye. Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum.Fotoğrafçılık bir sanat olarak ele alınırsa ve sanat güzelliği aramaksa eğer, bir fotoğraf sanatçısı bu güzelliği yakalamak için her yöntemi dener.Zaten bu yüzden sayısız sanat akımları çıkmadı mı? Fotoğrafçılığı meslek olarak ele alırsak ve amaç mesleği en iyi şekilde icra etmekse gene en iyiye ulaşmak için her yöntem kullanılır ki zaten kullanılıyor. Şimdi işin başka bir boyutunu belirteyim. O kadar iyi PShop ustaları var ki fotoğrafa yapılan hiç bir "ellemeyi" anlamanız mümkün değil.Tamamiyle doğal gözüküyor. Şimdi o ustalar galeriye bir fotoğraf gönderse doğal mı değil mi kim o ayrıma gidebilecek? Bence en iyi çözüm diğer arkadaşların da dediği gibi fotoğrafı gönderen kişinin yaptıklarını kısaca belirtmesidir. Desin ki; Ben bu fotoğraf üzerinde şu kadar layer şu kadar fırça, şu kadar efekt vs kullandım.Hatta bir adım daha ilerletelim. Fotoğrafın hem ham şeklini hemde işlenmiş halini aynı anda yayınlasın ki aradaki farkı görüp bizde ona göre düşünelim.Bu da site sahiplerine veya editörlerine bir teklif olsun. Şimdilik herkese iyi çalışmalar bol fotoğraflı günler diliyorum.

 

Tarih: 13 Şubat 2006, 23:27 - İp: 85.***.**7.168
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

haklı olabilirsin. fotoğrafın müdehale edilmemiş halini link olarak vermek en doğrusu sanırım. ama her fotoğraf için değil de benim örnek koyduğum fotoğraflar gibi belirgin müdehalellerin olduğu fotoğraflara link verilebilir..

 

Tarih: 14 Şubat 2006, 01:05 - İp: 85.***.**0.181
delicewatt
delicewatt (üye)
İstanbul / Amatör

bu isteğe katılıyor ve uygun bir şekilde kategorizasyona gidilmesi gerektiğini düşünüyorum

 

Tarih: 7 Mart 2006, 20:36 - İp: 81.***.**3.94
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Ben kendi adıma şu kadarını diyebilirim: İster film , ister dijital çekim olsun oynamadan sunmak neredeyse imkansızdır.Özellikle de internette.O nedenle görsel olarak değerlemndirmeye alınması en makul yoldur.Filmle dahi yapılan çekimleri tararken tarama makinanızın size önerdiği tonlamalar var .. Yani nasıl olacak da . tam orjinale en yakın olanı koyacaksanız?

Mesela artık gökyüzü ayrı , altı ayrı pozlanarak sonra da eklenen fotoğraflar var.bazen bazı şeyler imkansız oluyor , çaresi yok değil tabii ki var.Ama bu defa da butürde çekim yapabilmek için harcamanız gereken para var.

Şimdi şapkamızı önümüze koyalım ve düşünelim? sadece bu siteye değil , diğer sitelere de bakalım; Acaba kaç fotoğraf göreceksiniz dounulmadan , herhangi bir etkiye maruz klamadan çok bakılmış fotoğrafın varlığına?

Bir fotoğrafı doğru pozlamak, makineye hakimiyet, renge hakimiyet mümkün olmayan bir şey değil..Ama daha güzeli olabiliryorsa?Kontrast değerlerini değiştirebiliyor ve çarpıcı bir fotoğraf ortaya çıkaracak görünüz varsa?
Dramatik bir hava vererek fotoğrafın kendine baktırabiliyorsanız.Kimi zaman da ham bir fotoğrafı hiç dokunmadan sunuyorsanız? Burada asıl konu fotoğrafın içinde yaratıldığı dünyaya girebilmek , onun sizi ne kadar içine çektiği, ne kadar nefret ettirdiği, ne kadar çarptığına bakmayıp sadece tekniğine bakarak değerlendirmek bana bu görseli sunmak için zaman harcayan fotoğrafçıya üzülmem gerektiğini söylüyor içim.

Arkadaşlar , fotoğrafın baskısı dijital oldu ve bu iş artık bitti..

Cidden eski türde fotoğrafçılık yapmak isteyenler , kendieri banyo yapacak eğitimi, kendileri basacak alet edevatı , ve bu paylaşımı sunabilecekleri mekanları da bulmak zorundalar. İnternet bu işin adaletli yapılabileceği en son yerdir.Bir örnekle fotoğraflarını paylaşmak isteyenler kahvelerde , sokaklarda, derneklerde ve daha bir çok aklıma gelmeyen yerde dokunulabilir insanlardan direk fikirlerini sorarak ve hatta satışa sunarak yapılabilir.
Bunun haricinde internet üzernde işler gerçekten zor değil gerçekten zor. Siyah beyaz fotoğrafın bile namusu sorgulanır buralarda ve dijital dünyanın varlığının sonrasında, benden söylemesi..


sevgiler

 

Tarih: 7 Mart 2006, 22:15 - İp: 85.***.**6.232
by_phtogpr
by_phtogpr (üye)
İzmir / Amatör

Benim hiçbir fotoğrafımda ps müdahalesi yoktur vede olmayacaktır.Saygılarımla
Bende bu düşünceye katılıyorum photoshopsuzlar bölümü açılsın

 

Tarih: 9 Mart 2006, 12:15 - İp: 85.***.**9.206
mastertr
mastertr (üye)
Zonguldak / Amatör

@thalassa,
Galerideki fotoğraflarınız PS ile düzelmiş sanırım. Gerçi orada da sormuştum PS müdahalesi var mı diye. PS müdahalesi yapmadan fotoğrafları çektiğinizi düşünen çok insan var. Ve bu bir kandırmaca olmuyor mu?
En azından belirtseniz, PS de şunları yaptım diye, çok ayrıntıya girmeden. Gökyüzünü koyulaştırdım gibi bir açıklama yapsanız mesela yeterli olur.

Mesela şu resminiz

------------------
Yayınlanmış olan bir resmi yayınlamanın sakıncalı olacağını düşünmemiştim. Paylaşmak için yayınlandığını düşünerek resmi buraya yapıştırdığım için Cem Bey'den özür dilerim...
------------------

PS olması güzelliğine güzellik katmış olsa da insanları yanıltmamak adına sizden rica ediyorum.
Sevgiler...

#mastertr' tarafyndan 13.03.2006 12:04:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 01:11 - İp: 85.***.**9.179
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

bunlar bana fotoğraf makinesinin çıkış döneminde ressamların veryansınını hatırlatıyor. (hiç bir zaman tam bir alternatif olmasa da ressamların bir bölümüne [özellikle yalnızca zanaatkar olan pek özel olmayan kişilere] sekte de vurdu)

haydi yıllarını karanlık odalarda geçirmiş (elbette ki dönemin en son teknolojisinin getirdiği müdahale imkanlarıyla) saçlarını ağartmış sevgili fotoğrafçı dinozor arkadaşlar bunları söylese, kardeşim biz ne vakit ne malzeme harcıyorduk, bu nedir deyip veryansın etse, bizim dönemimizde bir köyden okula yürüyerek giderdi dese anlayışla karşılarım. lakin sizin gibi genç arkadaşların böyle demesine, haydi madem açık konuşuluyor, tek aklıma yatkın sebep olarak hazımsızlık diyebiliyorum. madem photoshop bilmediğiniz için eksiklik hissediyorsunuz, kendinizi geride hissediyorsunuz, o halde öğreniniz.

ayrıca, photoshop ve benzeri post process programları, şu anda bir fotoğraf malzemesidir. lens gibi. makine gibi. makine özellikleri gibi. 20dsi olan bir insan, "kardeşim sen spot ölçüm yapmışsın! öyle olmaz ben yapamıyorum!" diye veryansın etse komik olur. "tabi abicim" denir kendisine. aynı şekilde, 70-300 sigma zoom lensi ile çekim yapıp 500mm lens kullanan birisine, "o ne öyle teleskopla çekseydin" denilmesi de benzer şekilde komiktir. düşüncelerim geldikçe aktarıyorum, balıkgözü lens kullanıp distortion elde eden bir insana "hah evet fotoğraf çektin sen. fotoğraf bu" deyip de, benzer etkiyi post process sayesinde elde eden birisine "hayır abicim. bu olmamış çünkü makineye böyle girmemiş" demek yanlıştır. zira ikisi de temelde efekttir. doğada böyle bir şey olmadığı için.

doğadaki, doğal olanı arıyorsak, mesela çok güzel bir örnek thalassa nın gösterdiğiniz fotoğrafı olabilir. gölge ışık değerleri olarak bizim gördüğümüze, normal, kısıtlı gölge-ışık aralığı olan fotoğraflardan daha yakın bir fotoğraftır. her ne kadar "fotoşoplu" olsa da.

neticede diyeceğim aynı şeydir. haset etme ne olur, çalış senin de olur.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 02:01 - İp: 85.***.**0.244
SWING
SWING (üye)
İstanbul / Amatör

Çok yeniyim belki ama digital fotograf makinesiyle digital resimler çekiyorsak digital ortamda digital düzenlemeler yapmak normaldir..cümlesine katılmıyorum. Photoshopu oldum olası sevmiyorum,çok nadir olarak kullansam bile.. Fotonun orjinalliğini bozuyor bence. Ama yine de azınlıkta olmaktan gurur duyuyorum Umarım bir gün olur dileğiyle

 

Tarih: 10 Mart 2006, 11:02 - İp: 85.***.**0.157
mastertr
mastertr (üye)
Zonguldak / Amatör

Benim itirazım ps kullanımına değil, kullanıpta kullanmamış gibi yapmaya. thalassa arkadaşımızı kastedmiyorum bu laflarımla. PS güzel kullanılınca çok güzel kareler ortaya çıkıyor. Ancak bir müdahale yapıldıysa söylenmeli, aynı filtre kullanıldığında söylenmesi gerektiği gibi.
Çalışacağım, benim de olacak bu arada
Ama daha çoook var o seviyelere gelebilmek için

 

Tarih: 12 Mart 2006, 15:45 - İp: 88.***.**8.58