alpeeer
alpeeer (üye)
Kocaeli / Stüdyo Fotoğrafçısı

Galeride Stüdyo Fotoğrafları

galeride stüdyo fotografları diye bir bölüm açılamazmı? bence çok gerekli ne dersinizz???

Tarih: 16 Kasım 2005, 17:05 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
ferdituna, davranisinin dogru olmadigini dusunuyorum.. daha once ben de studyo fotografcilari icin bir bolum olabilir taraftariydim, ama acikcasi fdiker'in soyledigi baglamda dusunmemistim olayi..
bir kere, fotograflarimi silerim gibi bir tehdit soz konusu olamaz.. bundan kimsenin kari veya zarari olmaz.. sen sildiginle kalirsin..
..
ikincisi, fdiker, bu siteye uyelik parayla olsun gibi birsey soylemiyor..
ucuncusu, izin almadan kastin sozle izin mi? malesef, ileride dogabilecek sorunlarda, mahkemede kimse sozu dikkate almaz..
http://www.istockphoto.com/docs/modelrelease.pdf
adresindeki formu incelemenizi isterim.. bu is icin ozellikle benzeri bir form hazirlanmasi gerekir..
...................
ayrica fdiker'e kesinlikle hak veriyorum.. bu olaya anladigim kadariyla ticari olarak bakiyorsunuz.. cektiginiz fotograflari gorenlerin size gelmesi icin yapiyorsunuz bunu.. neden yoksa bu kadar paylasmak icin diretesiniz ki?..
tabii ki bu normal.. cikarinizi dusunmeniz normal.. ama izin verin ki fdiker de bu olaya ticari olarak baksin..
..
dorduncusu;
alin basiniza calin demekle, bence, sen bastan kaybediyorsun.. ayrica cok buyuk ayip ediyorsun..
......
besincisi ve sonuncusu;
bu kadar hangi bilgilere sahip oldugunuzu da merak ediyorum dogrusu..
burada, size bunlari soyleyebilmem icin fotografcilik deneyimimin sizden ustun olmasi gerekmez.. dogru durust eserimin olmasina hic gerek yok..
burada sizi elestirebilmem icin mantikli dusunebilen bir insan olmam yeterli.. yani ceneyle oluyor ferdituna..
..
size tavsiyem once karsinizdakilerle nasil konusmaniz gerektigini iyice ogrenin.. ayrica ticaret yapmak istiyorsaniz, once sinirlenmemeniz gerektigini kavrayin!!!!
sinirle kalkan zararla oturur sozunu animsayin..
............

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 22:49 - İp: yok
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

sn @ferdituana farkındamısın bilmiyorum ama benimde adımın altında "stüdyo fotoğrafçısı" yazıyor, gerçi ben şu anda stüdyo fotoğrafçılığı yapmıyorum, benim tepkim tehdit vari yaklaşımına...

(bundan sonraını ortaya yazıyorum)

Bana göre galeride olması gereken çok daha fazla kategori var ama eski bir stüdyocu olarak stüdyo fotoğrafını kafamda bir türlü şekillendiremiyorum, ilk sebep dükkan işlettiğim dönemlerde vitrinimdeki fotoğraflardan dolayı her türlü izin alınmış olmasına rağmen tehdite varan sorunlar yaşamış olmam ve buna benzer sorunları buradada yaşayacağım hissimin olması.

ikincisi ticari amaçla çekilen insan fotoğrafları neden burada olmalı... diğer stüdyoculara "bakın ben böyle fotoğraf çekiyorum" mu? yoksa potansiyel müşterilerinize "ben böyle fotoğraflar çekiyorum bana buyrun" mu? (galerideki stüdyo fotoğraflarından dolayı bir kaç arkadaşın maili benden istenmişti) yada müşterinize "fotoğrafınız çok güzel oldu bide bunu netfotograf diye bir site var orada yayınlarız" mı (vitrininizde yada masanızdaki camın altında sergilemeniz gibi) Eğer birincisiyse alacağınız olumsuz bir yoruma hazırmısınız, eğer ikincisi yada üçüncüsüyse siz ticari düşünürken ben neden düşünmeyeyim bence her stüdyocu arkadaşın kendine ait siteleri olmalı ama diyorsanız ki burada günde 3bin küsur kişiye ve 20bin küsur üyeye ulaşma imkanım var benimde aylık ciddi masrafları ve rakamla ölçüleyemiyecek ciddi emeğimin olduğu bir yerde ticari düşünmem kadar normal bir şey olamaz.

sevgili @caci siteyi komple ticari yapma gibi bir düşüncem yok ancak sitede ticari faaliyet varsa benimde bukadar yükün altından kalka bilmek için bazı bölümlerde ticari düşünmem kadar normal bir şey olamaz, aklımda seriilanlarda 2-3 ilandan fazla ilan ekleyenden aylık sembolik bir miktar para almak vardı zaten. Ama site içinde de stüdyoculara, reklam fotoğrafçılarına yada bu işle ticari boyutta uğraşan arkadaşlara küçük küçük mekanlarda açmak hiçte fena olmaz.

Saygılarımla

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 22:49 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili ferdituana,
bu sitede sizler gibi sanatçı/profesyonel arkadaşlara ihtiyacımız var.Önerileriniz bu nedenle çok kıymetli.Bu sitenin sahibi fikret beyde eski bir stüdyo fotoğrafçısı yani meslektaşın.Bu konu daha önceleride irdelendi.Fikret beyin kısaca değindiği bazı sorunlardan dolayı açılmamasıda uygun bulundu. Restleşmektense bence stüdyoda çektiğiniz varsa reklam fotoğraflarını buraya ekleyin bence çok daha iyi olur....Siteyi başıma çalktansa alıp başıma taç etmeyi yeğlerim...bu cümleni sana hiç yakıştıramadım...Ama bir konuda haklısın seni eleştireceksem o konuda senden daha bilgili olmak zorunda olduğum doğrudur.Ben stüdyo fotoğrafı konusunda bilgili olmadığım içinde burada çene yarıştırmaktansa haddimi bilip dinlemeyi tercih ederim.

#burkay' tarafyndan 17.11.2005 23:05:56 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 22:59 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"sayın f diker sitenizi kısmen tamamen ücretli yapmayı düşünüyorsanız bu üzücü birşey olur.eminim fotofanclub ı inceliyorsunuzdur. bu paylaşmak olmuyor .."

caci merhabalar..
fotofanclub'da neler oluyor veya oldu diye sormak isterim.. incelemedigim icin..
...
ikincisi, "kismen tamamen ucretli yapmak" ne demektir?..
ucuncusu, "paylasmak" ne demektir?.. siz ne paylasiyorsunuz fdiker'le?.. fdiker eger ki sitede ticari kaygi guden uyelere hizmet verecekse, acaba o arkadaslar fdiker'le ne paylasacaklar?..
ben hicbir ucret odemiyorum bu sitede bulunmak icin.. fotograf da ekleyebiliyorum.. yine bir ucret alinmiyor.. ama eger ki bir studyom olsaydi, kendimi tanitmak adina (yani tanitim amacli) belli bir ucreti odemeyi goz onune alirdim.. bastan "alin sitenizi basiniza calin" diye cikista bulunmazdim..
..
neyse.. lutfen soylediklerimi sahsina saldiri olarak alma caci..
gorusmek uzere.

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 23:00 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam burkay,
ferdituana, bir profesyonel olabilir ama siteden ihtiyac olmasi ancak ticari yonden olabilir diye dusunuyorum..
..galeriyi acip yorumladigi fotograflara bir bak istersen.. "harika" veya "bayildim" turunde 10-15 fotografa yorum yazmis.. hangi teknik yonden elestirisini gordun?.. var tabii.. studyo fotograflari hakkinda..
..burada amatorlere bir yol gosteriyor mu? hayir..
....ha bu arada, ben de kendimi tanitayim..ben de iki resim cekip buyuk elestirmen edasiyla hareket eden sahislardan biriyim.. (ferdituana'nin tarifiyle..) bunu inkar da etmiyorum.. hicbir studyoda calisan kadar fotograf cekmemisimdir.. hatta cok az fotograf cekmisligim var.. ama sen de hak verirsin ki burkay, fotograflari yorumlamak icin iyi bir fotografci da olmak gerekmiyor!!!!!!
burada, ferdituana'nin bu sekilde ahkam kesmesinin hicbir mantigi yok, olamaz..
once ne konustuklarina insanlar dikkat etmeliler, sonra ahkamlarina devam etmeliler..
.................

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 23:20 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sevgili dadana,
Ben fotoğrafları yorumlamak için iyi bir fotoğrafçı olunmalımı olunmamalı mı bilmiyorum zira özel olarak fotoğraftan ve çekim tekniklerinden anlamıyorum ve anlamadığım konularda da konuşmayı sevmem.Ancak genel olarak sorarsan "kişi bilmediği konularda konuşmamalı " derim.Çünkü "Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi olanları" sevmem ve hafifmeşrep olarak görürüm.
Bir fotoğrafa baktığımda bende güzel duygular uyandırıyorsa o fotoğrafı çekene "harika "derim yada alkışlarım çünkü beğeni duygumu ancak bu şekilde ifade edebilirim."Harika yada Nefis olmuş" gibi beğeni ifadesinin dışında söyleyeceklerim eleştriri (olumlu-olumsuz) sınırlarına girer ki o da benim ne haddime?? Buradan hareketle bir kimse eğer sadece iyi-kötü, harika- berbat gibi beğeni ifadelerini sunuyorsa ve bende hem fikirsem o kişiden neden böyle soylediğini sormam yok eğer o ifadelerin aksini düşünüyorsam bu sefer yine sormamayı tercih eder sadece kendi düşüncelerimi söylerim. Çünkü herkesin doğrusu farklıdır ama gerçek TEK tir..O da zamanla anlaşılır ve nedense bizdeki sanatçıların değeri hep seneler geçtikten sonra anlaşılır

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 23:32 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

burkay umarim sana karsi birsey soyledigimi dusunmedin.. benim soylemim tamamen ferdituana beye idi..
.........
ama sunu acikliga kavusturmak isterim.. sen; yorun yazabilmek icin iyi bir fotografci olunmali mi olunmamali mi bilemedigini soyluyorsun degil mi?..
ama baska konularda, futbol yorumu yapabilmek icin futbol oynamasi gerekmez diyorsun..
acaba olaya biraz politik mi yaklasiyorsun burkay?
....
"kişi bilmediği konularda konuşmamalı"
ama iste ferdituana bildigi halde konusmuyor.. o halde yardim nerede????????
herkesin dogrulari tabii ki farklidir burkay... ama ki kisi, bildigini en once, paylasmiyorsa, o konu hakkinda nasil dusundugunu bilemeyiz degil mi????
harika veya bayildim demeyle yardim olmaz burkay!!
ayrica burada lutfen politik cevaplar verme bana..
ferdituana'nin davranisi uygun gorulemez.. kalkip da bize, "siteyi basiniza calin" diyen adama ben kalkip da yapmadigi yardimlardan dolayi bize lazimsiniz demem!!!!
ve senin de neden dedigini ogrenmek isterim dogrusu..

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 00:09 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sanırım şu cümlem gözünden kaçtı :"....Siteyi başıma çalktansa alıp başıma taç etmeyi yeğlerim...bu cümleni sana hiç yakıştıramadım." ben bu cümlemi ferdituanaya cevaben yazdım.

Harika, enfes, müthiş gibi cümleler yerinde kullanıldığında belki eğitici yönlendirici olmuyor ama iyi aragazı olduğu kesin

Politik olduğum doğrudur.Bunun nedeni ilk hatalarında insanları hemen al aşağı etmekten ve siteden soğutmaktansa ona söz hakkı tanıyıp dinlemekten yana olduğumdandır.Hata insana mahsustur.Ve ferdituana siteyi alıp başına çalmakla talihsiz bir söz etmiştir.Ama sanırım neden böyle düşündüğü konusunda bizede açıklayacağı bir gerekçesi vardır.?
Keskin sirke küpüne zarar diyen de sen değil misin?

Son kez şu cümleyi (sen hariç dadana ) herkese tekrar ediyorum:Önce dinlemesini öğrenin aklınıza geldiği gibi konuşmayın.

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 00:29 - İp: yok
caci
caci (üye)
İstanbul / Amatör

MERHABA DADANAGAST
ikincisi, "kismen tamamen ucretli yapmak" ne demektir?..
ucuncusu, "paylasmak" ne demektir?.. siz ne paylasiyorsunuz fdiker'le?..
İKİNCİSİNİN CEVABINI FDİKER VERMİŞ.
ÜÇÜNCÜSÜ NÜN CEVABI 5 TANE AMATÖR RESİM.

KAYGIM ŞU BAHSETTİĞİM SİTE ÜCRETLİ YALNIZCA PARASINI VERİP FOTOĞRAF YÜKLEYENLERİN RESİMLERİNE BAKABİLİYORSUN.BUNUN HARİCİNDE HİÇBİR KATILIM YAPAMIYORSUN.SENDE SÖYLÜYORSUN BURAYA HİÇ BİR PARA ÖDEMİYORUM DİYE..

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 00:31 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

burkay mutlaka ki destek verici kelimeler; harika veya bayildim denmesi..
..soylediklerini tabii ki okudum, gozumden kacmadigina emin olabilirsin.. ama iste bu sekildeki bir davranisa direk sert bir tepki koymadin; olayi ben olsaydim soyle yapardim demek cok farklidir..
ama seni anlayabiliyorum; hemen birisinin kirilmamasi gerektigi konusunda haklisin..
tabii soyledigin son cumle hakkinda da..
...bir sirkette calisirken, gidip de sirket sahibine: "al, sirketini basina cal" dersen sirketten atilirsin burkay.. o yuzden bu sekilde konusan birinin siteye kazandirilmasina ugrasmak, bence, gereksizdir..
...................................
SELAMLAR CACI..
ikincisinin cevabini fdiker, zaten daha once de vermisti arkadasim.. fdiker'in sitedeki fotograflara parayla bakacaksiniz diye yazdigi birsey var miydi?
malesef yok caci..
..ucuncusunun cevabina gelecek olursak sevgili CACI..
sen ne demek istedigimi anlayamamissin.. ticari kaygidan dolayi paylasim yapmak isteyenlerle fdiker'in de ticari yonden paylasim beklemesi gayet normaldir.. ki kendisi de belirtmis mesajinda..
ama sevgili caci, sen fdiker'le degil diger uyelerle paylasiyorsun fotografini.. tabii ki fdiker de senin fotografini goruyor... ama benim soyledigim anlamdaki paylasim cok daha farkli bir paylasimdi.. eger ki o paragrafi tekrar okuaycak olursan, ne demek istedigimi gorebileceksin sevgili kardesim..
"fdiker eger ki sitede ticari kaygi guden uyelere hizmet verecekse, acaba o arkadaslar fdiker'le ne paylasacaklar?.."
dedim.. ticari kaygi guden arkadaslarin paylasmalari gerektigini vurguladim..
SIZE BUYUK HARFLERLE IYI GECELER DILIYORUM.
saygilarimla..

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 02:03 - İp: yok