sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Yanlış Yönlendirmeler Yapmayalım

Öncelikle herkeze merhaba diyorum,konu başlığından anlaşılacağı üzere değinmek istediğim bazı konular var.

Fotoğrafçılık sanatına,mesleğine,hobisine(siz nedersiniz bilemiyorum artık )yeni başlayan onlarca kişi hergün bu siteden bir şeyler öğrenmeye çalışıyor,çünkü burdaki herkezin çok bilgi sahibi yada profesyonel olduğunu düşünüyorlar.Tabiki bu sitede gerçekten işin ehli konusunda uzman diyebileceğimiz ve yorumlarını teknik olarak açıklayan hocalarımız üstadlarımız da var.

Ama gelgelim birde hiç bir şekilde bilgi sahibi olmadan yada sadece elindeki ekipman hakkında bilgisi bu bilgileri genelmiş gibi yorum yapan arkadaşlarımız var.Mesela forumda bir konu başlığı açılıyor,Nasıl lens almalıyım?Bunu soran arkadaşlar daha bu işe yeni başlamış birkaç günlük yada bir kaç aylık belki daha lensi makinaya söküp takmasını bilmeyen kişilerde olabilir.
Böyle bir soruya birçok kişi elindeki lensleri övmeye yada başka lens tanımadığı bilmediği için karşı tarafa yanlış bilgiler aktarıyorlar.Mesela adam 18-55 lensim var diyor herkez 18-105,17-50 yada başka önerilerde bulunuyor ,bu lensler kötü lens değil ama kişiyi kullanım amacına göre yönlendirirsek hem o kişinin cebinden boş yere para çıkmaz hemde birkaç ay sonra gelip yaa beni yanlış yönlendirdiniz gibi sorulara muhatap kalmayız,diğer yorumlarımda benimde 18-105 yada diğer lensleri önerdiğimi görürsüsnüz ama kişiye doğru bilgi vereceksek lenslerin kullanım amacına göre seçilmesi gerektiğini aralarındaki kalite farklarını anlatmalıyız,eğer bu sitede amacımız diğer üyelerimizle bilgi paylaşımıysa doğru bilgileri vermeliyiz aksi takdirde bilmediğimiz konularda yorum yaparsak hem yalancı hemde komik duruma düşeriz.
Yoksa 300-500 tane yorum yapıp içi dolu olmadıktan sonra yapılan yorumların önemi yoktur.

Tarih: 30 Aralık 2012, 23:04 - İp: 94.***.**6.228
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

öncelikle bu işlere yeni başlayacak kişiler araştırma ve öğrenme yapmasını benimseyecekler. adama cevaben yazdığım yazılarda bahsi geçen anahtar kelimelerin peşine bile düşmüyor, araştırmıyor. herşeyi burda yazamayız. ki zaten forumda yüzlerce konu var bi zahmet okuyup araştırsınlar.

ben insanlara tavsiye vermeye başladıktan sonra birşey farkettim;
adam ne alacağını bilmiyor bize soruyor. sonra bizdeki yorumlara güvenip gidiyor ve alıyor. sonra memnun olmadığı zaman şöyle diyor;

"falanca kişi önerdi bende ona güvendim gittim aldım olmadı işte görüyormusun. adam bu işten anlamıyor"

diyor. yani kendi iradesizliğinin sonucu oluşan hatayı bizlere yüklüyor. tabi bu kolayına geliyor. kimseye ben bi halttan anlamıyorum, üstüne üstlük araştırmadım körü körüne inandım aldım hata bende demiyor..

adama 17-50 önedik oda almış, sonra başkası o 17-50 18-55den farksız demiş. 17-50yi alırken bize güvenen şahıs sonra gidiyor falanca kişi böyle dediği için onun dediğini bize söylüyor.

afedersiniz çokta umrumdasını!!

birbaşka olayda, canon öneriyorsunuz adam alıyor sonra nikona geçiyor odaha iyi diye..

varmı böyle bişey ya!!!

adam bizi neyle itham ediyor..

ben canoncuyumdur, sebebi piyasada yaygın olmasıdır. soranlara bunu öneririm. kendim nikonun kompaktını kullanırım sebebi ise ucuz kampanyadan denk getirdim diye.. arkadaşlarım sonyci, bi başkası pentaxcı, komşu stüdyo nikoncu, ustam cnoncu vs..

yani demek istediğim şu; dslr dünyası bir sistem bütünüdür. özünde siz markayı beğenirseniz her türlü katlanırsınız reziilliklerine. her sistemin bir kusuru var.. en iyisi diye bişey yok.

adam daha ne çekeceğini bilmiyor 17-50 olur mu? flaş lazım mı? canon mu nikonumu demiş..

---------
yine başıma geldi, adam bana birkaç makine modeli söylüyor hangisini alayım diye. yahu mübarek insan ben nerden bileyim??
teknik özelliklerine ve fiyataına bak, sen ne çekeceksen o kriterlere bak bide fiyata bak. olay bu..
yok hayır adam bize soruyor bu 3ünden hagisi diye. neden? çünkü adam yarın suçu bize atacak da ondan..
---------

bir işi x lensle yapabilirsiniz aynı işi bi başka sistemde y lensle de yapabilirsiniz. burda önemli olan dslrlerin ve lenslerin bir sistem olduğudur. dslr dünyasına adım atacak adam bunları araştıracak sonra soracak. ki adam gibi cevap alabilsin. aldığı cevaplarıda araştıracak ve sn kararı yine kendisi verecek ve muhtemelen o kararda %60 isabetli bir karar olacak..

dslr dünyasında olanlar bilirler her makine her lens her yerde aynı performansı göstermez.. sony canondan iyidir ama milletin gözünde marka algısı olarak plasik havası verir. ama biz biliiz onun iyi olduğunu. fakat iş yapan kişiler müşteriye marka algısı ile birlikte biryüksek algı kalitesi vermek istediği için canon nikon kullanır. sırf bende para b.k diyenler nikondadırlar.. bilgisayardada apple kullanır bu tipler..

yani %100 doğruyu siz belirlersiniz. benim açımdan doğru olan başkası için yanlış olabilir. herkesin hayat standardı ve işten-markadan beklentisi farklıdır. 17-50 önerende haklı pentax önerende haklı, kendince.. dslr kullanan adam her söylenen sazan gibi atlamayacak araştıracak. ben uğraşamam diyorsa bu adam dslr dünyasından uzak dursun..

 

Tarih: 30 Aralık 2012, 23:35 - İp: 63.***.**9.138
lykia33
lykia33 (üye)
Kastamonu / Amatör

çok doğru bir konuya parmak basmısınız tebrik ederim

 

Tarih: 31 Aralık 2012, 01:30 - İp: 78.***.**9.76
sedat_onat
sedat_onat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Öncelikle iyi seneler,

Ağır bir ithamda bulunmuşsunuz. Direk muhattabı olduğumdan cevap vermek durumundayım. Öncelikle dikkat ederseniz yazımın altına yazmışım yanlış/eksik olabileceğini. Nihayetinde Prof değiliz. Herkes tecrübe ve bilgisi mertebesinde cevap veriyor yardımcı olmaya çalışıyor. Kimsenin art niyeti yok.

Forumda soru soran arkadaşların hatalarına ben ilk başta düştüm. Araştırmadan okumadan direk soru sordum. Hatamı anladım ve sonrasında sürekli okumaya/araştırmaya başladım.

Bakıyorum forumda 650D/60D/D5100/D90/D7000 arasında gidip gelen aynı soruyu 5 değişik şekilde tekrar tekrar soran arkadaşlar var. Ve soru soranların da çoğu araştırma yapmıyor.

Yani şimdi ben 18-105 dedim diye gidip o lensi alıp, sonrasında bir başkası 17-50 dedi diye beni yargılayacaksa komik olur bu arkadaş. Biz tecrübemiz yettiğince tavsiye edeceğiz arkadaş araştıracak. Nihayetinde ne 18-105 ne de 17-50 kötü bir lenstir.

Fotoğraf makinası ve lensinin fotoğrafa etkisi, ışık/komozisyon/vs bilgisinin fotoğrafa etkisi ile karşılaştırılamaz. Ben burada marka model soran arkadaşların diğer sayfalarda çekim teknikleri ile alakalı soru sorduklarını görmüyorum. Fotoğrafı makina çeker mantığı var. Özer Kanburoğlu 'nun Nikon L3 kompakt makina ile çektiği fotoğrafları ben dahil birçok arkadaşımız DSLR ile çekemeyiz. Çünkü mesela marka/model değil, mesele bilgi ve tecrübedir. Fotoğrafı marka/model çekmez göz çeker, o gözü de terbiye etmek gerekir.

Bundan 5-6 ay evvel D800 alırsam süper fotoğraf çekeceğimi sanıyordum. param da vardı (ki halen var ). Hem forumdaki bilgili arkadaşların yönlendirmesi hem de benim araştırmam sonucu vazgeçtim almadım. Alsaydım da bunun suçlusu forumdaki arkadaşlar değil, benim salaklığım olurdu.

Forumda doğru cevaplar olacak yanlış cevaplar olacak. Mesela geçenlerde 5D Mark2 'nin full frame olmadığını söyleyen vardı. Eğer arkadaşımız bu cevaba bakıp 1 dakika bile sürmeyecek bir araştırma yapmadan bu cevaba inanırsa, suçlu kendisidir kimse kusura bakmasın.

Selamlar

 

Tarih: 31 Aralık 2012, 03:59 - İp: 195.***.**0.241
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Sayın sedat_onat bu yazmış olduklarım sizin şahsınıza ithaf edilmiş bir durum değil bir genelleme yaptım,elbetteki buradaki kişiler istedikleri gibi yorum yapma hakkına sahipler.

Benim vurgulamak istediğim karşımızdaki kişinin ne yapmak istediğini öğrenip ona göre yorum yapmak.Bu sadece lens konusunda değil makina,flaş, yardımcı diğer ekipmanlar yada teknik konular içinde geçerli bir durum.

Yorumunuzda belirttiğiniz fotoğrafı makina değil göz çeker,çok doğru bir izlenim.

Vatandaş hemen bir DSLR alıyor,ertesi gün şöyle bir başlık,arka planı nasıl flu yaparım,tabii hemen yorumlar patlıyor diyaframı aç yada f değerini en küçük rakama getir,böyle bir cevap olabilirmi?kişi hemen arka planı flu yapma derdine düşmüş yapıncada ben bu işi öğrendim sanıyor.Buradaki birçok yorumcu arkadaşımız doğru yönlendirme yaparak izleyeceği yolu söylüyor bazılarıda hemen olayı lens ve diyaframa bağlayıp atıyor.

Bütün üyelerimizin yeni yılını kutlar bol fotoğraflı günler dilerim.

 

Tarih: 31 Aralık 2012, 11:52 - İp: 91.***.**4.100
sedat_onat
sedat_onat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Bu durumda ben yanlış anlamışım.
Dediklerinize katılıyorum. Mahalle ağzı ile "arka planı uçurdun mu bu iş tamamdır" mantığı var. Okumak/araştırmak lazım. O zaman anlıyor insan okyanusta damla olduğunu.
Size de iyi seneler.

 

Tarih: 31 Aralık 2012, 12:32 - İp: 195.***.**0.241
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

"sony canondan iyidir ama milletin gözünde marka algısı olarak plasik havası verir. ama biz biliiz onun iyi olduğunu. fakat iş yapan kişiler müşteriye marka algısı ile birlikte biryüksek algı kalitesi vermek istediği için canon nikon kullanır. sırf bende para b.k diyenler nikondadırlar.. bilgisayardada apple kullanır bu tipler.."

Ayni yazi icinde kendinizle celismissin
Bir de diyorsun ki Canikon kullananlar musteriye hava olsun diye bu markalari kullaniyor
Vallahi bravo...

 

Tarih: 1 Ocak 2013, 17:13 - İp: 78.***.**6.219
  • 1