erginsak
erginsak (üye)
Kocaeli / Amatör

Yanlış Yere Odaklama Problemi


Merhabalar,

İş yoğunluğundan dolayı zaman ayıramadığım bir 400D+sigma 70-300+canon 50mm+580 EX II (ETTL Mod)den oluşan setim var.Bugüne kadar sürekli auto modda çekim yaptım.Hayli amatör durumdayım yani.Haftaya bir arkadaşımın nişanı var ve malesef fotoları benim çekmemi istiyor.Gündüz çekiminde odaklamada sıkıntım olmazken gece çekiminde sürekli hüsarana uğruyorum.

Mesela ;



Görüldüğü üzere kişi flu gibi çıkmış.Diğer fotolardada genelde bir keskinlik yok.Nadiren doğru pozlama odaklama yakalayabiliyorum.Nerde yda hangi ayarda hata yapıyorum acaba ?


Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Tarih: 16 Nisan 2012, 20:37 - İp: 194.***.**4.146
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Karanlıkta makinaların fokus yapmakta zorlanması anormal bir durum değil. PhotoMe adlı programda fotoğraf incelenince ilginçtir fokus hatası gözükmüyor - fokus noktası ayaktaki kişinin tam sağ göğüs/omzunda - 5.46 metre mesafede ki o rakam da doğru gözüküyor.

Bu durumda fotoğraftaki fluluğun hareket kaynaklı olması gerekiyor - perde hızınız da 1/60 , biraz düşük . Fakat flash patlamasının bu az ışıklı ortamda her halikarda hareketi dondurması gerekirdi - o sebeple fluluğa anlam vermek zor ( çok çok hızlı oynamıyorsa obje ). Ortada başka kuvvetli bir ışık-video ışığı filan mı vardı acaba ?

Bence başka fotoğraf varsa ekleyin - bir de onlara bakalım.

edit: Mümkün mü bilmem ama bir ihtimal de makinanın /yazılımın/ PhotoMe adlı programın fokus noktasını omuzda gösterdiği halde makinanın "pre-flash" ( pozlama/red-eye reduction amaçlı önceden çakması )anında , fokusun penceredeki flash yansımasına kaymış olması . Bakınca pencere çerçevesi oldukça net gözüküyor - fokus gerçekten yansımaya kaymış olabilir , 10-12 metre uzaktaki.

Fokus noktasını gösteren program ve mesafe ölçücünün yanılması ( 5.6 metre ve sağ omzu göstererek ) imkan dahilinde midir, bir fikrim yok. Ama en büyük ihtimal bu gibi.

#paperman' tarafından 17.04.2012 21:35:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Nisan 2012, 17:48 - İp: 96.***.**5.17
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Evet bariz odak hatasi var. Oynayan arkadas hareketli oldugundan lens odagi yakalayamamis. 18-55 iyi bir lens ama hareketli objeleri yakalamakta biraz yavas kalabilir.
Sunlari deneyin: Makineyi boyle karanlik ortamlarda M moduna alip ISO'yu 400, enstantaneyi 1/60 ve diyaframi f5.6-f8 arasina getirin. Flasi 2nd Curtain moduna alin (flasin menulerinde olmasi lazim). Flasin olmasi buyuk avantaj. Dedigim ayarlari yaparsaniz flas kalan isi kendi halleder (yaninizda yedek pil de goturursunuz diye tahmin ediyorum). Cok hareketli halaylari bile 1/60 + flas ile dondurabilirsiniz. Eger yetmezse 1/100'e getirip ISO'yu 800 yaparsiniz. Odak noktasi olarak da orta noktayi secin ve hep ortadan odaklamayi deneyin. Orta noktada odaklama daha iyi calisacaktir.
Fotografi sonradan islemeyecekseniz fotograf kalitesi ayarlarinda keskinligi (sharpness) +1 ya da +2'ye getirin, saturation degerini de +1 yapin. Kontrast ayni kalsin (0).
Bence evde bu ayarlarla 15-20 cekim yapin.

 

Tarih: 18 Nisan 2012, 00:32 - İp: 190.***.**0.15
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Görüldüğü üzere fokus noktası doğru yerde

 

Tarih: 18 Nisan 2012, 00:56 - İp: 96.***.**5.17
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Odak noktasi dogru yerde de alet odakladigini sanmis, o yuzden dogru yerde gosteriyor. Ozellikle az isikli ortamlarda yasanan bir durum. Ornegin gobek atan arkadas ileri geri oynarken makine odagi yakalamis, tam cekmeden once arkadas geri bir adim atmissa da odak hatali olur.
D700 + 28-300'le bazen yasiyorum ayni sorunu. Alet odakladim saniyor ama odak olmasi gereken yerin 5 metre arkadas ornegin.

 

Tarih: 18 Nisan 2012, 19:27 - İp: 200.***.**8.194
erginsak
erginsak (üye)
Kocaeli / Amatör

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Örnek 2. foto ;



Flaşla ilgili bişey olabilir mi ? ETTL'de.dahili flaş sanki daha başarılı.

 

Tarih: 19 Nisan 2012, 21:11 - İp: 194.***.**4.146
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

İlk fotoğrafta makinanın "beyni" fokusu yakalamış ama pencereye fokuslu lens, araya oynayan kişi girince, otofokusu yetiştirememiş gibi bir durum vardı.

Bu fotoğrafta durum daha iyi gözüküyor ama sonuçta yakın plandan uzağa her mesafede birileri var . Zaten 18mm'de çekmişsiniz ; 3-4 metreden sonra her yerin net olması gerektiği zaten alan derinliği kuralları ile yazılı.

Bu arada fotoğrafın fokus analizine bakınca, aslında bu sefer makinanın da fokusu "ıskaladığını" görüyoruz. Çoklu AF noktası modu seçili . Bir tanesi tavan lambasını, diğeri uzaktaki duvarı seçmiş. Uzağın ışık azlığı nedeniyle tam algılanamamasından dolayı da 82 metre gibi abes bir fokus mesafesini belirlemiş makina. Dediğim gibi çekimin 18mm gibi geniş açıda olması alan deriliğini arttırmış , fokus problemi varsa bile minimuma indirmiş. Diğer bir deyişle, fokus tutmadığı halde, "tesadüfen" iyi olmasa da bir netlik yakalanmış.



Sadece tek nokta fokusu seçip , çekeceğiniz hareketli kişiyi de önceden takibe almanın , fokusu en azından başka yerlerden onun üzerine alıp öyle çekmenin yararı olacaktır. O şekilde 5-10 metre yanılacağına , bir tek son andaki oynamalara yetişemediğiyle kalacaktır makina . Deneye yanıla makinanın huyunu öğreneceksiniz artık

Geniş açı çekimlerde de fokus probleminin azaldığını gördük - alan derinliği kuralları sebebiyle.

#paperman' tarafından 20.04.2012 09:03:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Nisan 2012, 08:56 - İp: 96.***.**5.17
  • 1