onuryuksel
onuryuksel (üye)
Gaziantep / Meraklı

Metering, Ae Lock, Beyaz Ayarı Vs.

Arkadaşlar Sony F717 makinem üzerinde Metering (Spot vs.) bir ayar var bu ne işe yarıyor, nasıl ve hangi hallerde kullanılır?

AE Lock diye bir düğme var? Bu ne işe yarıyor nasıl ve hangi hallerde kullanılıyor?

ve bir de White Balance düğmesinin yanında ufak bir düğme daha var. White Balance ile alakalı. Simgesi sola doğru artan volume düğmesi, sağa doğru artan volume düğmesi ve ortada da siyah bir nokta, sanki ortalama gibi. Bu ne işe yarıyor, nasıl ve hangi hallerde kullanılıyor?

Tarih: 27 Ekim 2004, 14:18 - İp: yok
onuryuksel
onuryuksel (üye)
Gaziantep / Meraklı

hmm senin dediklerini yapacağım gece.

Peki metering konusunda neler söyleyeceksin. Spot ölçüm uygun mudur?

Başka bir ölçüm modu (metering) veya tekniği olabilir mi?

 

Tarih: 29 Ekim 2004, 11:19 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Makinayi manual moda alip diyafram ve perde hizini kendiniz ayarladiginizda zaten metering "insan modu" haline geliyor

ama genel kullanim icin soruyosaniz onu zaten anlatmistim bir mesajda.

 

Tarih: 29 Ekim 2004, 13:35 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

verdigin bilgiler icin cok tesekkurler juggler..

ken rockwell'in sitesindeki yazilarin buyuk cogunlugunu okudum ( nikon da nikon ) , aklim temelli karisti su anda.. sanirim en dogru secenek benim acimdan bir makine alip canli olarak tanik olmak ozelliklere.. hayalimde canlandirarak ogrenmeye calisip ne turde bir makine satin alacagima karar vermeye calisiyorum fakat gercek su ki en iyi method belki de al bir tane sonra daha iyisini alirsin.. ama ben iste..

"Sonucta hersey kisisel tercihtir. Yani sirf cok ozelligi var diye bir makina almak yerine kendi cekim aliskanliklarinizi goz onune alip ona gore bir makina almak sizi cok daha fazla mutlu eder... Passion'la obsession arasindaki ince cizgiyi gecmemeye bakmak lazim"

haklisin valla..

okudugum dergideki yazar aynen sunlari yazmis:

"for a start, you get a continuous shooting speed and a capacity that's not far behind that of professional cameras costing two or three times as much.
mainly, though, it's the image quality, excellent definition and tonal range provided by canon's new sensor that really clinch it. if you shoot in RAW mode and use the supplied Digital photo professional software, you'll be amazed at what this camera can do."

sence o ince cizgiye bu kadar yaklasmisken.. (tabii bir de cizginin hangi tarafindan basladigin onemli..

..

 

Tarih: 31 Ekim 2004, 21:07 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

ken rockwell'in sayisal olarak verdigi bilgilerden baska yorumlarina hic kulak asma... Onun kadar nikon biased bir adam gormedim.. Hic bir sey bulamamis, "flash x-sync herseydir, o yuzden nikon d70 cok daha iyi" demis (D70 ISO 200'de 1/500 xsync, 20d, ISO100'de 1/250 karsilastirmayi sen yap). Gereksiz bir adam. Bazi insanlar kendi secimlerini 'justify' edebilmek icin garip yontemlere basvururlar iste boyle..

Her zaman soyluyorum, bu sitelerde yazan hic bir subjektif yoruma kulak asmayin. Bir message board'da en az bir kac yuz kullanicinin tecrubelerini okumadan makina hakkinda fikir edinmek cok zor.

Bence d70'de 20d de iyi makinalar.. Hangisini alirsan al farketmeyecek, 'oh iyi ki almisim' diyeceksin. Bu arada d70'in vertical battery grip'i yok.. Ilerde 'ben doga fotograflari cekicem, gelsin kocaman zoom'lar" dersen o zaman biraz sikinti yasayabilirsin.. Cunku vertical grip denen sey makinaya inanilmaz bir denge getiriyor. 20d de boyle bir opsiyon var malum..

 

Tarih: 31 Ekim 2004, 21:35 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

merak etme dedikleri bir kulagimdan girdi digerinden cikti.. ah keske herbirsey cikmasaydi..

dpreview'den nikon ve canon forumlarini takip ediyorum; kimsenin 20d hakkinda ama bak surasi cok fena dedigini duymadim.. nikon d70 hakkinda da cok guzel seyler deniyor..

bugun okudugum dergide 20d icin su soylenmis (su ana kadar okudugum en tarafsiz degerlendirme):

"a d70 killer"...

bunun yanisira cok sey eklenmis tabii, fakat iclerinden en onemlileri arasinda;

d70'in tutusu cok daha iyiymis.. kontrol dugmeleri cok iyi yerlerdeymis 20d'ye gore.. flash sync speed.. d70 ile alinan fotograflarin bir bilgisayardan gecmesi gerekiyormus.. az megapixel ve frame rate 20d'ye gore.. d70'deki battery kapasitesi 20d'deki kadar iyi olamazmis.. bla bla..

..bildigim kadariyla d70'de de usb 2.0 var fakat olmasi gereken yuksek hizda degilmis..

soyle soyluyor:

"the eos 20d is only a little more expensive than other entry-level digital SLR's, but it offers much more. image quality is superb - better than 6mp cameras, and the continuous shooting mode is exceptional. nikon's d70 handles better, but it's not enough to stop the 20d stealing its crown."

 

Tarih: 31 Ekim 2004, 22:33 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

sen ne anliyorsun "nikon's d70 handles better" lafindan? Ne demek ki?.. Kime gore 'better'?

 

Tarih: 31 Ekim 2004, 22:47 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tabii ki kime gore.. ama bana gore de d70 ile d100'un tutusu daha rahat daha hos.. olympus E1'i denedigimde rahatsiz buldum, fuji'nin s2'su ne yalan soyleyeyim ne iyi ne kotu; canon iyi ama nikon kadar degil..

zannederim degerlendirmeyi yapanlar sadece kendi ellerinde nasil durduguna bakip yazmiyorlar.. oyle olsaydi pek de iyi bir degerlendirici olmazlardi, degil mi ama..

 

Tarih: 31 Ekim 2004, 22:53 - İp: yok