onuryuksel
onuryuksel (üye)
Gaziantep / Meraklı

Metering, Ae Lock, Beyaz Ayarı Vs.

Arkadaşlar Sony F717 makinem üzerinde Metering (Spot vs.) bir ayar var bu ne işe yarıyor, nasıl ve hangi hallerde kullanılır?

AE Lock diye bir düğme var? Bu ne işe yarıyor nasıl ve hangi hallerde kullanılıyor?

ve bir de White Balance düğmesinin yanında ufak bir düğme daha var. White Balance ile alakalı. Simgesi sola doğru artan volume düğmesi, sağa doğru artan volume düğmesi ve ortada da siyah bir nokta, sanki ortalama gibi. Bu ne işe yarıyor, nasıl ve hangi hallerde kullanılıyor?

Tarih: 27 Ekim 2004, 14:18 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

3d metering yapan bir makina kullanmadigim icin o konuda yazan insanlara inanmak durumundayiz..

20d'de spot metering olmamasinin nedeni, canon'un analog ya da 35mm film modellerini dijitale dondurmesinden kaynaklaniyor... CAnonda herseyin oldugu 'pro' makinalar tek rakamli.. yani 1D gibi.. Daha dusuk modeller iki rakamli, 10D, 20D, en dusukleri de uc rakamli, 300D gibi.. 300D de metering modlarini sen secemiyorsun... Butun modlarda Evaluative kullaniyor, manual modda Center Weighted, ve bir dugme ile partial metering kullaniyor.. Spot metering olmamasinin ben bir zararini gormedim, cunku partial metering de bana sorarsan ayni isi goruyor.. Tek fark, spot metering vizorden baktiginda ortadaki %3 luk bir daire, partial metering ise %9 luk bir daire... Yani "niye spot metering yok" diye bagiran insanlar o kadar profesyonel mi ki spot metering olmadan yasayamiyorlar.. Eger o kadar pro'larsa gidip 1d serisi alsinlar... Hatta 1d ler de (1d , 1ds) spot metering'i aktif focus noktasina da baglayabiliyorsun.. Yani illa ortadan olcum sart degil.. Ancak 20d ve diger butun modellerdeki AE lock sayesinde bir sure sonra zaten ogreniyorsun iyice, nereye gore pozlama ayarini kilitlersen istedigin sonucu alirsin.. Ona gore rahat rahat kullaniyorsun makinayi.. Sonucta fotografcilik pratikle gelisen bir sey..

Bunun yaninda Nikon'un modellerinde var, o da ayri hikaye..Ama elinizdeki makina dijital olduktan sonra, manual ayara alip cekip sonra LCD'den histogrami kontrol edip begenmezsen bir daha cekme sansin var. Ustelik nasil kullanilacagini bilmiyorsan spot metering istediginin cok disinda garip sonuclar da verebilir...

 

Tarih: 28 Ekim 2004, 01:12 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bir de şunu ilave edeyim. AE lock düğmesine bastıktan sonra yön tuşlarıyla aynı ışık koşullarında diyaframı değiştirebiliyorsun. Yani Örneğin Diyafram=2.8 Enstantene= 1/500'ken AE lock düğmesine bastınız. Yön tuşlarıya Diyafram=8 Ensatantene=1/50'e kadar diyafram değerleriyle kilitliyken değiştirilebiliyor benim makinada. Sizin makinada bu düğme oduğuna göre vardır gibi geliyor bu özellik.

#suysal1' tarafından 28.10.2004 09:07:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ekim 2004, 08:56 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Yani "niye spot metering yok" diye bagiran insanlar o kadar profesyonel mi ki spot metering olmadan yasayamiyorlar.."

bence spot metering farkliliginin yalnizca 1d serisinde olmasi bir yerde yanlis gibi; cunku daha alt seviyedeki kameralarin cogunda olan bir ozellik fakat 20d ve 300d'de yok.. ama eminim ki 20d'de veya 300d'de yoksa o kadar bahsedildigi kadar onemli olacak bir ayrilik degildir..

"http://www.kenrockwell.com/nikon/matrix.htm
http://web.mit.edu/cai/www/nikon/metering.html"

ikinci sitedeki yaziyi daha once okumustum.. Ken rockwell'in yazisini da okudum dun..

yaziyi okudukdan sonra; insan 3d matrix ozelligi olmazsa olmaz diyor..) F5'e olan hayranligim iyice artti bu arada.. 3d color matrix.. yeni cikan d2x'de 3d color matrix II ozelligi var.. kimbilir ne de gelismis bir metering ozelligidir o oyle..)

yazar ken, ayrica; 3d matrix ozelliginin karmakarisikligindan bahsetmis.. zorlugundan.. yanlis olcumler yaptigini dusunenlerin coklugundan..

su anda icimde artan seviyelerde bir ses yankilaniyor: "3d matrix metering'i ogrenmelisin!!!" cigliklari yukseliyor..

.....

D70'de 3D color matrix metering ozelligi var.. Ken rockwell'in bahsettigine gore cok onemli bir ozellik bu.. renkleri oldugu gibi gorunmesini saglayan bir ozellik.. harika bir ozellik..

ayrica spot metering de var..

D70 300D'ye gore cok daha iyi deniyor; hatta uzun bir sure 20D mi yoksa D70 mi dendi durdu.. ayni klaslarda degiller ama karsilastirmalari yapildi.. siz hangisini secerdiniz iclerinden? neden oldugunu da aciklayabilirseniz cok sevinirim.. tesekkurler..

 

Tarih: 28 Ekim 2004, 13:19 - İp: yok
onuryuksel
onuryuksel (üye)
Gaziantep / Meraklı

İlgi gösteren arkadaşlara teşekkürler. Özellikle Juggler e

Peki mesela dün ay çekimi yaptım 5X optik zoom verdim tripodla ama 20 resim çekti isem iki 3 tanesi ayı net gösterdi fakat onda da aygözüktü ama hafiften olan bulutlar gözükmedi.

Ay çekimi yaparken A, S, M veya Otomatik bunlardan hangisi kullanılmalı, metering nasıl yapılmalı. F değeri ve Shutter Speed ne olmalı. AE lock kullanılmalı mı? vss.

Ay çok parlak, makine odaklanamıyor özellikle.



 

Tarih: 28 Ekim 2004, 20:27 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Dunku ay tutulmasini cekemedim ama bir oncekini cekmistim... adresi surada:

http://www.tarim.gov.tr/users/melih/eclipse.jpg

Ay cekmek icin kural basit, f11, 1/ASA.. Yani 100 asa'da cekiyorsaniz, f11 diyafram ve 1/100 ayarini yapip duzgun bir focus yaparsaniz ay duzgun pozlanmis bir sekilde cikar.. Ancak ay tutulmasini cekmek baska bir hikaye.. Cunku surakli karariyor ay.. Bakir rengi oldugunda 800 Asa da cekim yapmak gerekiyor ki dogru ciksin..

 

Tarih: 28 Ekim 2004, 23:15 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

"D70 300D'ye gore cok daha iyi deniyor; hatta uzun bir sure 20D mi yoksa D70 mi dendi durdu.. ayni klaslarda degiller ama karsilastirmalari yapildi.. siz hangisini secerdiniz iclerinden? neden oldugunu da aciklayabilirseniz cok sevinirim.. tesekkurler"

Sorusuna cevap verirsem eger... BUrada amaclari goz onunde bulundurmak lazim. 300d su anda bana yeterli olmuyor.. Nedenine gelince, her zaman soyledigim sey, cekim aliskanliklariniza uymasi gerekiyor bir makinanin.. Benim icin makinanin belli sartlari yerine getirmesi lazim. birincisi, ben kus gozlemine gidiyorum, ve genelde ucus halindeki kus fotograflari cekiyorum. Ya da dallar arasinda kontrasti cok dusuk alanlarda kuslari fotografliyorum. Ayni zamanda bowling liginde fotograflar cekiyorum, bu yaz Avrupa Bowling Sampiyoansinda resmi fotografciydim.. Butun bu durumlar bir kac ihtiyac doguruyor...

1. Surekli fokus modu olmasi gerekli
2. Cok temiz yuksek ASA performansi olmasi gerekli
3. Cok iyi fotograf kalitesi gerekli
4. Dusuk isikta cok iyi fokus yapabilimesi gerekiyor
5. RAW modunu cok farkli programlarin desteklemesi gerkiyor
6. Dakikada cektigi frame sayisi fazla olmali
7. Fill flash kullanmak icin X-sync yuksek olmali

isik olcumu ve beyaz dengesi hic derdim degil cunku bu durumlar icin manual ayar kullaniyorum ve surekli RAW modunda cektigim icin beyaz dengesini sonradan kayipsiz olarak telafi edebiliyorum.

Yukaridaki ozelliklere bakarsaniz, 300d bunlarin arasinda 1 ve 6 da zayif, 4.ve 7. madde icin de idare eder durumda.


Fotograf kalitesine gelince, dijital makinalarin sensorunun onunde "antialias filter" (AA filtre) denen bir filtre var, keskinligi azaltan.. Iste nikon, D70 sensorunun onunde biraz zayif bir AA filtre kullanmis.. O yuzden de fotograflar daha keskin cikiyor, ancak bu keskinlik detayda bazi kayiplara neden oluyor.. Ornegin uzaktaki bir trafik tabelasini dusunun.. Fotograf o kadar keskin oluyor ki, yazilar okunmaz hale geliyor.. Photoshop'ta cok fazla sharpen ettiniiz zaman elde ettiginiz bir durum.. Tabi bu konuda cok farkli gorusler var bu benim gorusum, gordugum bazi orneklere dayaniyor ve bu ornekler istisnalar da olabilir, ama onemli degil..

CAnon ise CMOS kullaniyor, isinmadan yana bir derdi yok, ve Canon makinalari "silky smooth" fotograf kaliteleriyle meshur..

D70 in gurultu seviyesi 300d'den biraz daha yuksek, ustune ustluk, D70 ISO 200'den basliyor.. CAnon makinalari genellikle ISO 100'den basliyor bu onlara bir avantaj sagliyor.. D70in flash sync hizi 1/500, yani flash takiliyken 1/500 e kadar shutter hizi secebilirsiniz.. CAnon 300d 'de bu 1/200, 20d de 1/250.. Fill flash icin dusundugunuzde, D70 avantajli gibi duruyor, ama yanlis, cunku D70 ISO200'de 1/500 de cekiyor... Canon icin ayni isikta ISO100'de bu deger 1/250 olur. Yani fill (dolgu flas diyorlar) flash icin bir fark yok.. fark, hareketi dondurma yeteneginde cikiyor.. 1/500 perde hizi, bir aksiyon oldugu zaman hareketi daha iyi donduracaktir.. Ancak o da benim ilgi alanimda degil.

RAW konusunda, nikon hakkinda sadece duyduklarim var..O da baslangicta pek cok programin desteklemedigi hakkindaydi.. Kendi programlarini ise parayla satiyorlardi.. Biraz mide bulandirici tabii.

Fps konusunda, su anda 20d , d70'in onunde, saniyede 5 kare cekebiliyor.. Gerci o da RAW olarak ancak 6 tane cekiyor.. Fakat yuksek frame hizi benim icin daha onemli..

20D nin 8mp olmasi benim acimdan onemli, soyle ki, uzaktan bir ucan kus cekiyorsunuz, kucucuk gorunuyor.. Iste o kucucuk kus 6 mp de daha da kucucuk gorunuyor Hic olmazsa cozunurlukten kurtarip biraz daha detay cozebilirsem kar kardir..

daha baska sebepler de bulabilirim arasam ama bence bu kadari yeter..


#juggler' tarafından 29.10.2004 00:02:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Ekim 2004, 00:03 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

oncelikle gercekten cok tesekkur ederim juggler.. forumlardan bu sorularin cevaplarini ariyordum; fakat, herkes baska bir kefeden konusunca cozum bulmak cok zorlasiyordu..

..

" O yuzden de fotograflar daha keskin cikiyor, ancak bu keskinlik detayda bazi kayiplara neden oluyor.."

DSLR'larin normalde "silky smooth" sonuclar vermesi gerekir diye biliyorum.. sharpening olmamasi veya olsada cok az miktarda olmasi gerekir; sonucta bu yuzden "blurred" cikiyor fotograflar.. sizce d70'nin cok daha fazla miktarda "sharpened" olmasi bir cesit amator fotografciya; "bak fotograflar ne de keskin cikiyor" demek gibi mi?

"D70 in gurultu seviyesi 300d'den biraz daha yuksek, ustune ustluk, D70 ISO 200'den basliyor.. CAnon makinalari genellikle ISO 100'den basliyor bu onlara bir avantaj sagliyor.."

bunu hic anlayamiyordum bastan bu yana..) neden nikonda da iso seviyesi 100'den baslamiyor???

canon'un iso 100'de cekilmis fotograflarindaki noise nikon'un 200 iso'sundakinden daha az.. bu cok onemli bir farklilik.

"..cunku D70 ISO200'de 1/500 de cekiyor... Canon icin ayni isikta ISO100'de bu deger 1/250 olur. Yani fill (dolgu flas diyorlar) flash icin bir fark yok.. fark, hareketi dondurma yeteneginde cikiyor.. 1/500 perde hizi, bir aksiyon oldugu zaman hareketi daha iyi donduracaktir..."

dediginizden anladigim kadariyla; fill flash'i iso 200'de kullanirsaniz 1/400'e azaliyor shutter hizi?.. halbuki d70'de iso 200'deyken flash sync hizi 1/500; sanki d70 iso 250'de oluyormus gibi bir avantaj doguyor.. karistirdim mi herseyi yoksa? ..

20D'deki flash sync hizi ile d70'ninki arasinda bir fark yok mu aslinda?..

..

"Fps konusunda, su anda 20d , d70'in onunde, saniyede 5 kare cekebiliyor.. Gerci o da RAW olarak ancak 6 tane cekiyor.. Fakat yuksek frame hizi benim icin daha onemli.."

o zaten bir buyu gibi.. bilgisayarimda sarki niyetine dpreview'den indirdigim frame per second miriltilarini dinliyorum.. nikon d2h'de tam bir makineli tufek gibi.. forumda d2h'i secenler konusuyorlardi; sirf otomatige alip deklansore basiyorlarmis.. o ne hiz oyle..

"20D nin 8mp olmasi benim acimdan onemli, soyle ki, uzaktan bir ucan kus cekiyorsunuz, kucucuk gorunuyor.. Iste o kucucuk kus 6 mp de daha da kucucuk gorunuyor Hic olmazsa cozunurlukten kurtarip biraz daha detay cozebilirsem kar kardir.."

uzun zoom da sorunu cozumlemez mi?

20D'nin resimlerini 120 megapixele kadar genisletin acdsee programinda halen daha ne de detayli ve net olduguna inanamazsiniz fotograflarin..

20d'nin cok artisi var..

..

sonucta, her bir sonraki pahali modelin zaten artilari fazla bir onceki modele gore.. ama su da bir gercek ki bunu dunya kadar yerde okudum; 20D cok yakinlasti bir sonraki modelin ozelliklerine..

20D'nin dergilerdeki reklamindaki yazi aynen soyle:

"when passion becomes obsession,
it's time to get some help."


 

Tarih: 29 Ekim 2004, 02:44 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

"sizce d70'nin cok daha fazla miktarda "sharpened" olmasi bir cesit amator fotografciya; "bak fotograflar ne de keskin cikiyor" demek gibi mi?"

Her firmanin bir stratejisi var, Nikon'unda boyle bir stratejisi olmus demek ki.. Aslinda sanirim Canon'da da 1Ds ya da onun gibi bir modelde ayni elestiriler vardi ama tam emin degilim... zayif AA filtrenin sebep oldugu bir sikinti, Moire denen ve sensorun belli detay seviyesindeki alanlarda gorulen bir hata, iste surda bir ornegi var: http://www.fototime.com/46E2F3957AE82C3/standard.jpg .. Dugun fotografcisi olsam dusunurdum D70 alirken...

"dediginizden anladigim kadariyla; fill flash'i iso 200'de kullanirsaniz 1/400'e azaliyor shutter hizi?.. halbuki d70'de iso 200'deyken flash sync hizi 1/500; sanki d70 iso 250'de oluyormus gibi bir avantaj doguyor.. karistirdim mi herseyi yoksa?"

Tamamen karismis. "Flash sync" hizinin ustune cikamiyor makina.. Yani normal sartlarda canon'da 1/250 de daha hizli flash hizi elde edemezsiniz.Fill flash'i gunduz kullanirsiniz. Yani arka plan aydinlikken ondeki konu siluet olarak cikmasin da duzgun pozlansin diye yapilir. D70 ile 20D arasinda su an icin fill flash acisindan bir hiz farki yok yani.. biri min ISO200'de 1/500, otekisi min ISO100'de 1/250. tabii flashla birlikte 1/20, 1/100, 1/200 de kullanabilirsiniz, ancak fotograf makinasi 1/250'nin (20d) veya 1/500'un (d70) ustune cikmasina izin vermez. (izin verdigi bir durum var aslinda High Speed Sync, ya da focal plane denen, ancak o ayri bir hikaye)


"uzun zoom da sorunu cozumlemez mi? "
zaten uzun zoom sorunu cozumlemedigi icin baska cozum ariyoruz. bir akbabanin fotografini cekmeye kalkiyorsunuz, bir kilometre yukarda ucuyor. Zaten zoom objektiften bakinca sinek kadar gorunuyor.

Sonucta hersey kisisel tercihtir. Yani sirf cok ozelligi var diye bir makina almak yerine kendi cekim aliskanliklarinizi goz onune alip ona gore bir makina almak sizi cok daha fazla mutlu eder... Passion'la obsession arasindaki ince cizgiyi gecmemeye bakmak lazim.

#juggler' tarafından 29.10.2004 10:00:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Ekim 2004, 10:02 - İp: yok
onuryuksel
onuryuksel (üye)
Gaziantep / Meraklı

Juggler, ayı çeker iken F717 makine ile tripod kullarak zoomu veriyorum. Metering olarak ise spot ölçüm kullanıyorum. Enstantane değerini düşrüyorum 1/500 mesela, daha aşağısında ay çok parlıyor.

Spot metering veriyorum ve vizor ortasındaki artı işareti ayın tam ortasında verince ayın yüzeyi net çıkıyor.

Ancak spot verdiğim için ayın çevresindeki bulutlar gözükmüyor.

Metering i bulutlara göre yaparsam ise ay bu sefer çok parlıyor. Ayın yüzeyindeki netlik bozluyor.

Fokusu sonsuza veriyorum. Derdim bu?

 

Tarih: 29 Ekim 2004, 10:16 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

ay fotografi cekerken onerim, otomatik ayar kullanmayin.. Eger illa otomatik ayar kullanacaksaniz, hava kararmadan cekin.. Cunku obur turlu hava cok karanlik, ve ay da cok aydinlik oldugu icin (gercekten cok aydinlik!) fotograf makinalari duzgun pozlayamaz.

Ay fotografi cekerken, ISO'yu 100'e alin.. Sonra zoom yapin, burada manual fokus yapmaniz gerekebilir, sonsuz fokus dogru sonuc vermeyebilir.. f8'e getirin diyaframi, sonra da perde hizini sanirim 1/400 filan yaparsaniz duzgun pozlanmasi gerekli...

ANcak dedigim gibi otomatik ayarda yanilma payi yuksek makinalarin..

 

Tarih: 29 Ekim 2004, 10:56 - İp: yok