acaydin
acaydin (üye)
İstanbul / Amatör

Canon Ae1 Program Mı, Minolta X500 Mü?

Herkese selamlar. Yaklaşık 1 yıldır fotoğraf sanatına, son bir kaç aydır da analog fotoğrafçılığa ilgi duyuyorum. Şimdiye kadar eşin dostun fotoğraf makineleriyle çekimler yaparak, takıldığım yerleri internetten araştırarak hem kendimi geliştirmeye hem de içimdeki fotoğraf çekme açlığını gidermeye çalıştım. Temel anlamda öğrenmem gereken şeyleri öğrendiğime inanıyorum ve amatör çekimler yapabildiğimi düşünüyorum. Hak verirsiniz ki emanet makinelerle bir yere kadar... Kendi analog makinemi almak için bir miktar bütçe ayırdım (300-350 TL) ve piyasa araştırması yaptım ama 2 seçenek arasında kaldım. Şimdiye kadar hep 50mm 1:1.8 lensle çekim yaptım ki zaten büyük çoğunlukla portre çekimleri yapıyorum. Karşıma çıkan 2 alternatif arasında karar veremediğim için konuyu buraya taşımaya karar verdim.

1. Canon AE1 Program + Canon 50mm 1:1.8 + Tokina 35-135mm 1:4-4.5 / 300 TL
2. Minolta x-500 + Minolta 50mm 1:1.7 + Vivitar 75-205 1:3.8 MC Le / 350 TL

Arkadaşlar aralarında kaldığım 2 alternatif bunlar, dediğim gibi çoğunlukla portre çekeceğim ama ara sıra manzara da çekiyorum. Listedeki 50mm'ler her ikisi için de gayet yeterli diye düşünüyorum ama neredeyse tek lensli makinalarla aynı fiyata (ya da çok küçük bir farkla) ekstradan bir lens daha verdikleri için bu satıcılardan almayı düşünüyorum. Ama diğer lensler hakkında aklımda soru işaretleri var biraz:

1. seçenekteki Tokina objektifi nerede kullanabilirim onu pek çözemedim aslında, zoom veya makro çekim için elverişli midir bilmiyorum ama pek sanmıyorum açıkcası. o tür lensler hep 200mm cıvarlarına çıkıyordu çünkü önceki denk gelişlerimde. Manzara çekmek için diye düşünürsem pek geniş açılı bir lens değil (35mm) yani 50mm lensle yapacağım çekimlerden çok bir fark ortaya koymayacak gibi (manzara çekimleri için). Kısacası sanki alıp bir kenara atacakmışım gibi geliyor o lensi, ne gibi çekimlerde iş görür bilginiz varsa aktarabilirseniz sevinirim.

2. seçenekteki lens makro çekim için bir lens sanırım, manzara çekmek için çok dar açılı portre için de diyaframı yeterince açık değil yani pek kullanmayacağımı düşünüyorum, makro çekimi denemedim daha önce ama eğer ki denemek istersem elimde böyle bir lens olması benim için iyi olacak. Bu lensi bilen ya da kullanan var mı acaba hiç makro çekimler için elverişli ve kaliteli mi yoksa alsam da tatmin olmayıp kenara koyacağım bir lens mi? zoomdaki performası nasıldır onunla ilgili yorum yapabilirseniz de sevinirim.

Tarih: 14 Eylül 2016, 02:14 - İp: 78.***.**3.174
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

soru soruş biçiminizden epey bir bilgi eksikliğiniz olduğu anlaşılıyor. bu halde doğrudan filmli makine ile başlamak size epey masraf açacak sanırım.
300 tl lik iki makineden hangisi diye bu kadar tereddütte iseniz bu acemilik ile gelecek film ve banyo masraflarını düşünemiyorum bile.

o lens makro lens değil. (1:3,8 macro sayılmaz 1:1 veya en kötü 1:2 olması gerekir. )
o kadar eski ekipmanların toz mantar mekanik aksam çalışma durumu vs bir çok sorunu olabilir.
Manuel netleme hele ki acemiye tam bir işkencedir.
Olmaz değil ama bu süreci film satınalma, banyo ve tarayıcı masrafına katlanarak geçireceksiniz.


Bence temiz bir dijital makine alıp acemiliğinizi bununla atın.
Sonra analog dünyasına girin.




#kesim00' tarafından 14.09.2016 06:08:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Eylül 2016, 06:06 - İp: 212.***.**7.230
acaydin
acaydin (üye)
İstanbul / Amatör

@kesim00
Öncelikle ilgi gösterip cevapladığınız için teşekkürler, sanırım ben derdimi tam olarak anlatamamışım. Öncelikle son birkaç ayda yaptığım çekimlerde tatmin edici sonuçlar aldım yani çekmekten zevk aldığım çekimlerde (portre) kendimi yeterli görüyorum (en azından doğru pozlama gibi temel yetkinliklerde bir sıkıntı yaşamıyorum). çekimlerimin genelinin portre olması ve portreyi dslr ile çekmekten ziyade analog makineyle çekmeyi yeğlediğim için analog makine almaya karar verdim. bu konuyu açmaktaki amacım aralarında kaldığım Canon AE1 Program ve Minolta x500 fotoğraf makinelerinden hangisini alacağıma karar verememem idi. Objektif mevzusuna gelirsek, zaten belirttiğim gibi büyük çoğunlukla 50mm 1,8 lensle portre ve çok nadir manzara çekeceğim. piyasayı araştırırken bu iki makineyi yanlarında ekstra bir lens ile neredeyse aynı fiyata satan bu iki satıcıya denk geldiğim için elime geçen ekstra lenslerle neler yapabilirim onları öğrenmek istedim. Bu kararı verirken film, banyo, taratma gibi masrafları zaten göze aldım ki tahmin edebileceğiniz üzere analog çekimi dijital çekimden farklı ve zevkli gören fotoğrafçılar için bu gibi masraflar göz ardı edilebilir masraflardır. Tekrar bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek ve cevabını aradığım soruları daha net bir şekilde belirtmek adına aklıma takılan soru işaretlerini liste liste yazacağım, belli ki fotoğraf konusunda benden çok daha tecrübelisiniz ki postu cevaplarken bu sorular üzerinden ilerlersek benim için çok daha faydalı olacağına inanıyorum:

1. Salt body olarak düşünürsek, Canon AE1 Program modelini mi yoksa Minolta x500 modelini mi önerirsiniz? (AE1'deki otomatik çekim modları benim gibi amatörler için bilinmeyen ışıklarda inanıyorum ki hayat kurtarıcı olabilir, ama x500'deki çekim modları hakkında pek bir bilgim yok ve internette de pek içerik bulamadım. Onun haricinde, makinelerin temizliğini bir kenara bırakırsak özellikleri bakımından hangisi cazip geliyor?)

2. Ekstra diye bahsettiğim Tokina 35-135mm 1:4-4.5 ve Vivitar 75-205 3.8 MC Le lenslerini ne gibi çekimlerde kullanabilirim, özel olarak şu tür çekimlerde şunun şunun için kullanman faydalı olacaktır diyebileceğiniz bir durum söz konusu mu?(Tokina lenste 35mm de manzara çekimlerinde başarılı sonuçlar alabilir miyim yoksa 50mm'den çok farklı sonuçlar vermez mi onu kestiremediğim için sordum) --- (Vivitar lenste "makra focusing zoom" ibaresi yer aldığı için makro çekim ve zoom hakkında sorular sordum, yoksa makro çekim yapan veya zoom kullanan biri değilim. Gün gelir merak salarsam makro çekime veya zoom yapmaya uygun mudur diye sormamın nedeni budur.)
___________
Bir de konudan bağımsız olarak merak ettiğim ve belirtmek istediğim şeyler var:

1. Soru soruş biçimimdeki tersliği anlayamadım, takıldığınız ve bilgi eksiği olarak nitelendirdiğiniz yerleri açıklayabilirseniz benim için çok faydalı olacağına inanıyorum.

2. Son olarak, belirtmek istediğim konu ise lütfen cevaplarken analog makine almaya kararlı olduğumu göz ardı etmeyiniz. Emin olun acemiliğimi kırmak için alacağım dijital makineyle yapacağım çekimler aynı tadı vermeyecektir. Şimdiye kadar zaten bir sürü film yaktım ve bazı masrafları göz önüne aldım. Benim için asıl boş masrafım dijital slr almak olduğunu düşünüyorum.

Uzun bir yazı olduğu için kusura bakmayın, umarım bu sefer kendimi net ifade edebilmişimdir. Ayırdığınız zaman ve harcadığınız emek için tekrar teşekkürler. Cevabınızı ve önerilerinizi empati kurarak yönelteceğinize inanıyor, sabırsızlıkla bekliyorum.


#acaydin' tarafından 15.09.2016 20:54:14 tarihinde düzenlendi.


#acaydin' tarafından 15.09.2016 20:54:42 tarihinde düzenlendi.


#acaydin' tarafından 15.09.2016 20:55:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Eylül 2016, 01:24 - İp: 78.***.**3.174
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

portre lens olarak yüksek odak değerleri tercih edilir o yüzden 35-135 lensi ve 75-205 pekala portre için de kullanabilirsiniz..

tekrar eden unsurlar açısından odak yığılması yapan yüksek odaklı lensler daha iyidir.bu da yükske odaklı lensleri bir açıdan manzara lensi yapar. ayrıca ay fotosu kuş fotosu vs. kullanabilene yüksek odaklı lensler her işe yarayan öncelikli tercihtir.. çoğu sokak fotocusu ve düğün fotocusu 70-200 2,8 lens kullanır..

öte yandan lenslerin ve makinenin çalışabilirliği ve temizliği öncelikli.hepsinden önemlisi budur.


 

Tarih: 16 Eylül 2016, 00:15 - İp: 212.***.**7.230
acaydin
acaydin (üye)
İstanbul / Amatör

@kesim00
cevabınız için teşekkürler

 

Tarih: 16 Eylül 2016, 21:14 - İp: 78.***.**3.174
  • 1