lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Manzara Fotografçılığının Zorlukları

Bununla ilgili topikler daha önce açıldı biliyorum..Ama bu konu ile ben de bir şeyler demek istiyorum.

Manzara fotograf çekmekteki en büyük zorluğu gördüğüm renk çümbüşünü, doğanın sergilediği ve sizin beyninizde oluşturduğu kompozisyona karar vermek ve tüm bunları fotografınızla onu izleyenlere hissettirebilmektir.

Manzara fotografı çekmeye giderken ayrıntılı bir plan yapamazsınız..Hele bir de tanımadığınız bir mekan ise orası neyle karşılacağınızı asla bilemezsiniz..

Aslında manzara fotografçılığında ilgimi çeken de budur benim.Heyecan, süpriz ve dahaları..

Doğanın bütünü mükemmel bir tablodur.Ama tümünü yansıtma şansınız yoktur.Yapacağınız 2500x2000 boyutunda küçücük bir parçasını yansıtmaktır.
Peki ama hangi parçasını?
Işık oyunlarının çizdiği tabloyu mu?
Doğanın bazen sunduğu renk dokusunu mu?
Yoksa insanların ancak %10 un görebileceği bir anı, bir parçasını mıdır?

Aslında tümüdür diyorum ben.Manzara fotograflarını ilgi odağı yapan bunların hepsidir.Ama biri ama ikisi sadece ilgi çeker ama üçü çok ilgi çeker..Bu parçayı bulmak ise işte manzara fotografçılığının en zor yönüdür.

Onun için manzara fotografçılığı bence hem pahalı, hem yorucu, hem insanı bunaltan bir daldır.Çok sabır ister..Binlerce kare çekersiniz, hepsinin sizin gözünüzde apayrı bir hikayesi olur ama o binlercenin içerisinden siz sizin duygularınıza en azından yakından ulaşabilecek insanları çekiveren kareyi seçmek zorundasınız..Bu çok çok daha güçtür.

Sözü daha fazla uzatmak istemiyorum.ve acaba sizler manzara fotografçılığında ne gibi zorlukları ile karşılaşırsınız?

#lazut' tarafından 17.11.2006 23:10:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Kasım 2006, 23:07 - İp: 85.***.**6.200
deepsea
deepsea (üye)
Adana / Meraklı

merhaba arkadaşlar..benim bu topice bir soruyla cevabım olacak..
manzara fotografları cekmenin mutlaka zorlukları oluyor.bahsettiğiniz nedenlerden ötürü.hatta bahsetmediğimiz belki de aklımıza suan gelmeyen şeylerden ötürü..ancak birde şu sorunun olduguna inanıyorum..bazen doğadan bir anı karelemek istiyorsunuz..mesela gun batımı,deniz,bir göl kıyısı ve cevresindekiler gusel bir kompozisyon haline getirip karelemek,gece manzaraları,doğada kar,kış,bahar vs..dağlar,yamaçlar,hayvanlar,bir su birikintisi ve sayamadıgım daha pekçok manzara..bunların herhangi birinin oldugu ortamda aklınıza ilk gelen sey cogu zaman:"ya bu tema cok görüntülendi,daha farklı şeyler bulmalıyım,daha orijinal kompozisyonlar elde emeliyim,hiç çekilmemiş olanı çekmeliyim,o anı yakalamalıyım" dediğiniz olmuyor mu?

sizce hiç çekilmemiş kompozisyon varmıdır?

çünkü gerek bu sitede gerek baska siteleri dolaştıgınızda,doğanın her türlü karesinin görüntülendiğini hissediyorsunuz..herşey cekilmiş sanki.farklı bir temayı bulmak için doğayı değiştiremeyeceğimize göre mutlaka bakış açımız değiştirmemiz gerekiyor belki de..ancak bir fotografcı doğaya zaten bakması gereken gözlüklerini takarak bakmıyor mudur?orijinali yakalamak için..ama temalar neredeyse birbirinin aynı..
olayın bir de şu yanı var..benim çektiğim bir manzaranın aynısını bir baskası aynı sekilde cekemez..aynı gözlerle bakmıyoruzdur.mutlaka öznellik devreye giriyordur..aynı resmi iki ressam yaptıgında ikisini kıyasladıgımızda ikisinin de farklı ellerden,beyinden,yetenekten vs den cıktıgını görebilmek gibi..
buradan hareketle,farklı olanı bulmak,yakalamak gibi bir sıkıntı yasadıgınız olmuyormu?baska ülklleri gidip göremiyorsak bile,yasadıgımız kentten,ülkeden hiç çekilmemiş olanı hala çekmedik diye düşünyormusunuz..hiç çekilmemiş olan varmıdır?mutlaka vardır..
bunu anlayabilmek için daha cok fotograf mı görmek gerekir,daha cok fotograf mı cekmek gerekir,daha cok yer mi görmek gerekir..yada evet üçü de diyebilir miyiz?yada hayır daha fazlası mı?
teşekkürler..saygılar..


#deepsea' tarafından 18.11.2006 12:06:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 12:04 - İp: 88.***.**1.141
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

deepsea,
Fotoğrafı ne için, kim için, neden çektiğiniz önemli.
Benzetme yaparsak: Lokantadaki usta konusunun uzmanıdır, kimin yiyeceğini bilmeden yemek yapar. Annemiz ya da eşimizin evde yaptığı yemek bizim için hazırlanmıştır. Kendi çektiğimiz fotoğraftaki özellik buna benzer. Yaratıcılığımızn tadını çıkarırız. Daha mükemmelini fotoğraflıyan olsa da bizim çektiğimiz kendimizi olayın içine katmamızdır, her şeyi ile bizimdir.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 12:28 - İp: 81.***.**1.186
genarex
genarex (üye)
Kırklareli / Meraklı

Bence Doğa Fotoğraflarının da kendine göre zorlukları vardır. Her işte olduğu gibi. Ama Doğa Fotoğrafı diğer kategorilere göre daha kolaymış gibi geliyor bana. Doğa bir çocuk gibi, bir futbolcu gibi, otomobil gibi, kedi köpek gibi hareketli değildir. Doğa Fotoğrafı çekerken acele etmek zorunda değiliz. Çektiğimizi beğenmezsek tekrar tekrar çekme şansımız var. Doğru açı, doğru kadraj, doğru ışık, renk; deneyerek en doğrusu bulunabilir. Saygılar.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 12:53 - İp: 212.***.**5.251
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

Sanana katılmoyırum genarex doğa manzara fotğrafı çekmek daha zor galeride dolunay fotoğrafım var o fotğrafı çekebilmek için 1 yıl doğru yeri aradım buldum doğru mevsim doğru ışık açı sonun da fotğrafı çektim ayartutmadı düzeltenkadar ay yer değiştirmiş

koç yeniden yerini bul .

bence manzara çok zor.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 13:01 - İp: 81.***.**6.136
sakajawea
sakajawea (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sabir- evet,
bunaltici-hayir
yorucu-hayir


bence makinen ile butunlesip fotografi cekmek. Benim icin o an hissettigimi fotografa aktardiysam olmus demektir. Her cekilen fotografta ceken kisinin hisleri vardir. Ne kadar dusunursek kendimize o kadar zorluk cikamis oluruz. Buda sevdigimiz bir seyden biktir.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 13:07 - İp: 84.***.**5.117
sunsurfer
sunsurfer (üye)
Yurtdışı / Meraklı

deepsea sana katilmamak mümkün degil zira diyelimki bir foto workshop yapiyoruz ve 300 katilimci var. birlikte herhangi bir yere gidip ayni noktadan herhangi bir seyi cekiyoruz. inaniyorum ki birbirinden ap ayri 300 fotograf cikacaktir.
sayin genarexin "Doğa bir çocuk gibi, bir futbolcu gibi, otomobil gibi, kedi köpek gibi hareketli değildir." sözüne hic katilamiyorum zira doga sürekli devinim icindedir, hemde isik hiziyla!
deklansöre basma aninin bir an bile farkli olmasi farkli sonuc dogurur. yazdigim soyut gelebilir ama lütfen bir düsünün. bir meltem gelebilir ve karsinizda durdugunuz kir daki yesil tümden degismistir zira o minicik otlarinda isik ve gölge olan yanlari vardir. ya da minicik bir bulut gelivermistir günesin önüne ve tüm renk tonlari degismistir gibi saatlerce zirvalayabilirim. nediiim abi

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 14:18 - İp: 84.***.**8.153
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Zannedersem güzel bir topik oluyor çünkü çok çok güzel şeyler duyuyorum..

deepsea size katılmamak mümkün değil.Kesinlikle "yaa bu kimbilir kaç defa çekilmiştir.Bunu farklı kılacak bir şeyler olmalı" diye adeta bunalıma giriyorum..sakajawea işte bunun için bunaltıcı dedim.

O değişik açı hangisi..O kompozisyonda izleyenlerin "aaa" diyebileceği nokta neresi olmalı diye oturuyor bir süre düşünüyorum..Ama öyle de yapınca "aa noldu bu karşımdaki manzaraya" diye şaşırıyorum.Çünkü güneş iki derece sağa kaymıştır..ya da önüne bulut gelmiştir..vs..hadiii bekle bakalım..Bi daha o manzara canlanıverecek mi?

Bir de bugün beni görmeliydiniz arkadaşlar..Şu an bacaklarımın ağrısından duramıyorum..Öyle yorgunum ki..Çünkü bugün son sonbahar fotografları çekmeye bi mevkiye gittim..Son diyorum çünkü artık buralarda (SİNOP-DURAĞAN) dalda yaprak kalmadı.Gideceğim yer -ki galerimde de var- burada sonbaharın enfes yaşantığı bir yer.Neyse burada çekim yapamazsam ancak bir daha ki seneye gelebileceğim.Onun için elimi çabuk tutmalı ve mutlaka her tarafını gezmeliyim.

Oraya gidiyorum.Ama bu mevki çok tepeli mepeli bir yer..Arabanızla dolaşmanız zaten mümkün değil. Yürü lazut yürü..İn ırmağa çık tepeye..Yürü şöyle gel böyle..Hasılı kelam tam 4 saat tepeleri düz ettim..Ve şimdi de iflahım çıkmış bir haldeyim..Yine sakajawea işte bunun için yorucu dedim..

Ha zevkli mi kesinlikle..

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 19:45 - İp: 88.***.**2.193
deepsea
deepsea (üye)
Adana / Meraklı

Çok güzel bir topic aslında..ama nedense daha geyik konulu topicler daha cok ilgi görüyor ve bu gibi topicler arka sayfalarda yerini alıyor daha cok konusulmadan tartışılmadan..malesef..
ben nete pek giremiyorum..girebildiğim süre içinde de ilgimi ceken konulara yazmaya calışıyorum..ama devamını görememek kötü

arkadaslar nerelerdesiniz

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 20:52 - İp: 88.***.**7.246
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili deepsea güzel düşüncelerin için teşekkürler..Gerçekten bazı konular henüz neticelendirilmeden arkalarda kalıp unutuluyor.Arkadaşlar konuşmayınca da topic sahibi olarak benim kendi kendimle tartışmam mümkün olmuyor.Ve sonuçta işte böyle oluyor.

Neyyse evet arkadaşlar manzara fotografları çekerken karşılaştığınız zorlukları ve o zorlukları nasıl aştığımızı da yazalım ki ihtiyacı olanlara bir faydamız olsun

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 21:30 - İp: 85.***.**2.186
sunsurfer
sunsurfer (üye)
Yurtdışı / Meraklı

izlandaya gitmeyi kafama koydum, ne zaman olur bilemiyorum ama gitmek istiyorum! neden mi? fotograf cekmek icin! cennet ve cehennemin bu kadar yakin oldugu baska bir cograf ya yok! gerekli parayi bulamazsam konteynir gemilerinde tayfalik yaparak gitmeyi düsünüyorum. bu benim doga fotografciligi anlayisim. gidirüm la.....

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 22:02 - İp: 84.***.**0.16