lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Manzara Fotografçılığının Zorlukları

Bununla ilgili topikler daha önce açıldı biliyorum..Ama bu konu ile ben de bir şeyler demek istiyorum.

Manzara fotograf çekmekteki en büyük zorluğu gördüğüm renk çümbüşünü, doğanın sergilediği ve sizin beyninizde oluşturduğu kompozisyona karar vermek ve tüm bunları fotografınızla onu izleyenlere hissettirebilmektir.

Manzara fotografı çekmeye giderken ayrıntılı bir plan yapamazsınız..Hele bir de tanımadığınız bir mekan ise orası neyle karşılacağınızı asla bilemezsiniz..

Aslında manzara fotografçılığında ilgimi çeken de budur benim.Heyecan, süpriz ve dahaları..

Doğanın bütünü mükemmel bir tablodur.Ama tümünü yansıtma şansınız yoktur.Yapacağınız 2500x2000 boyutunda küçücük bir parçasını yansıtmaktır.
Peki ama hangi parçasını?
Işık oyunlarının çizdiği tabloyu mu?
Doğanın bazen sunduğu renk dokusunu mu?
Yoksa insanların ancak %10 un görebileceği bir anı, bir parçasını mıdır?

Aslında tümüdür diyorum ben.Manzara fotograflarını ilgi odağı yapan bunların hepsidir.Ama biri ama ikisi sadece ilgi çeker ama üçü çok ilgi çeker..Bu parçayı bulmak ise işte manzara fotografçılığının en zor yönüdür.

Onun için manzara fotografçılığı bence hem pahalı, hem yorucu, hem insanı bunaltan bir daldır.Çok sabır ister..Binlerce kare çekersiniz, hepsinin sizin gözünüzde apayrı bir hikayesi olur ama o binlercenin içerisinden siz sizin duygularınıza en azından yakından ulaşabilecek insanları çekiveren kareyi seçmek zorundasınız..Bu çok çok daha güçtür.

Sözü daha fazla uzatmak istemiyorum.ve acaba sizler manzara fotografçılığında ne gibi zorlukları ile karşılaşırsınız?

#lazut' tarafından 17.11.2006 23:10:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Kasım 2006, 23:07 - İp: 85.***.**6.200
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

teller.

 

Tarih: 17 Kasım 2006, 23:43 - İp: 85.***.**1.182
sunsurfer
sunsurfer (üye)
Yurtdışı / Meraklı

her ne kadar beni bu site NÜ fotografcisi olarak tanidi ise de benim cektigim karelerin %80i doga fotografidir. yayinladigim nü fotograflar nedeniyle burada paylastigim doga fotograflarina bakanlar cok az. neyse konu bu degil! insanin adi cikacagina cani ciksin! dogayi fotograflayamayan insan bedenini fotograflayamaz! dogayi tanimayan insanbedenini taniyamaz deyip sizin sorunuza gelmek istiyorum sayin lazut.
önce patalojik etkilerinden bahsetmek istiyorum sahsi deneyimlerimle: doga fotograflari (ben manzara demek istemiyorum, daha sonra nedenini acarim) ayaklarda su toplata bilir, uykusuzluk cekilebilir, cilginca fikirleri cagristirip olmadik yerlere götürebilir ve bu sebeple bazen ölümcüldür! dagin bir basinda "dur! burada ne yapiyorsun" ikazlariyla süslü ve cifte tehdidinde baslayan ve sonucta (soguk terlere ragmen) uzun uzun izahatlerden sonra dostlukla biten dialoglara sebep olabilir! bu arada elindeki ciftesiyle siritan bir korucunun hatira fotografinida arsivinize eklersiniz! bu garip sabahin ücünde yollara cikip sabahin besbucuklarini cekme arzunuz aile hayatinizi bile tehlikeye soka bilir! " bak yusuf!!! hadi fotograf cekiyorum falan iyi güzel ama eger saat 3 te yatagi terkedip sabahin 7sinde geliyorsan bana gündogumu hikayelerini anlatma! kiminleydin!!!" gibi durumlar yasayabilirsiniz. eeee bir de digitalin ciktigindan sonra baslayan sorunlar da var tabii bu konuda ama sanirim bunlar simdilik yeterli!

 

Tarih: 17 Kasım 2006, 23:46 - İp: 84.***.**6.206
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

pazarbeyinde dediği gibi manzara fotoğrafçılığının en pis tarafı elektrik telleri. çok güzel bir açıyı ince bir telefon teli bile mahfedebilir.
ALLAH tan belediyeler son zamanlarda elektrik tellerini yerin altına koymaya başladılar. ileride bu sorundanda kurtulacağımızı zannediyorum.

manzara fotoğrafçılığının zor olduğunu düşünmüyorum aslında. ama en kütü tarafı çok güzel bir manzarayla karşı karşıya kaldığınızda makinenizin yanınızda olmaması. işte bunun için de daima makinenizin yanınızda olması gerekir.
zaten bu tür çekimler tesadüf eseri yakalanan çekimlerdir.

bildiğiniz bir yerin manzarasını çekmeye gittiğinizdede zaten neyle karşı karşıya kalacağınızı bildiğiniz için sizin için çokta zor olmasa gerek.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 00:27 - İp: 88.***.**8.2
sunsurfer
sunsurfer (üye)
Yurtdışı / Meraklı

sevgili orhan ben makinami tuvalete giderken bile yanimdan ayirmiyorum diye abartacagim. acikcasi makinasiz hicbir yere gitmiyorum ve yakin dostlarimin elestirisi icinde yasiyorum.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 00:32 - İp: 84.***.**6.206
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

bence makine taşıma alışkanlığınızdan hiç vazgeçmeyin sunsurfer. bu sayede çok iyi doğa fotoğrafları yakalıyorsunuz.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 01:25 - İp: 88.***.**8.2
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Kıracağım o makinayı. Zaten devamlı çalışıyorsun. Yüzünü gördüğümüzdede makinanı alıp gidiyorsun ofbe ne haltın varsa gör. Bari işe yarayan birşeyler çekebilsen.***Daha zoru varmı bundan.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 10:03 - İp: 139.***.**1.105
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Doğrusu makinem kompakt olduğu için yanımda taşıma güçlüğü çekmiyorum..Bu açıdan bir güçlüğüm yok.Üstelik sunsurferin dediği gibi surekli yanımda taşıdığım için çok ta tepki alıyorum..Ayakkabımı giymek gibi oldu.. Makinesiz dışarı çıkamıyorum.

Teller..Teller dağın başlarına şükür ki tam çıkamamış.Ama kesinlikle doğaya aykırılar..Daha doğrusu insan yapımı bazı abuk supuk yapılar..Haa onlar var diye fotoğraf çekmiyor muyuz..Çekiyoruz elbette.Ama fotoğraf duzenleme programları da şart oluyor o zaman..

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 10:07 - İp: 212.***.**2.185
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

nbaba ..Bu konuyu sonra değinecektim ama çok haklısın..Ahhh o makine.Ne diye iyi fotoğraf çekmezler ki

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 10:11 - İp: 212.***.**2.142
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör



#lazut' tarafından 18.11.2006 10:12:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 10:12 - İp: 212.***.**2.135
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Toz olmasa, yağmur yağsaydı, bulut şekil değiştirse, 1-2 hafta sonra neler değişir, güneş çıkıverse ihtimalleri hep kafamda kavga eder durur. En güzelini kaçırma kaygısı belki de itici gücü bu işin; ne de olsa hep çekeceğiz, allah çektirmesin...

 

Tarih: 18 Kasım 2006, 10:58 - İp: 85.***.**8.248