ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Gelişen Teknoloji

Gelişen teknoloji ile birlikte eskiden 5-6 yılda bir piyasaya sürülen yeni model makineler, 6 ayda bir yenilenmeye başladı. Bizim millette aynı cep telefonu sevdasında olduğu gibi ağızlarının suyunu akıta akıta yeni modelleri almaya çalışıyorlar. Pazarlama denilen uyutmacanın oyununa geliyorlar. Adam gidiyo Nikon D2x alıyor ama neyine ya da D-100 alıyor. Bir de şimdilik D50 ile başlayim 3-4 ay sonra D-100 alırım daha sonra da D2x alırım diyen adamlarla doldu ortalık. yakında millet iyice cozutacak.

Tarih: 26 Ekim 2005, 19:21 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Konu Biraz siyaset meydanına benzedi o yuzden beni aşar...
ama son söz olarak mehmed Akif'in

Göz yaşından ne çıkar? Neden Ter dökmendin

sözü aklıma geldi

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 16:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

pazarbeyine..

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 16:53 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Konunuz fotoğraftan ve makinelerden ekonomiye sürüklenmiş.. Aslında burası pek yeri olmasa da, bir kaç fikir de ben yazmak dileğindeyim.

Aslında tüm bu konu Marx'ı anlamaktan geçiyor.Onu anlayan geri kalanı da anlıyor.Dünyada şu an kapitalist süreç tamamlanmaya çalışıyor.O nedenle tüketimin içinde yeteri kadar varolmayan ülkeler, çeşitli yollar ile tüketim toplumlarına dönüştürülmeye çalışılıyor.Aslında durum biraz trajikomik.Ters bir piramit düşünün piramitin en sivri ucunda gerçek parayı ellerinde bulunduranlar bulunuyor , aynı zamanda onlar dünyanın da ekonomisini yönetmekteler. Onların oradaki varlıklarının devamlılığı, piramitin epey geniş olan kısmına katılım sağlandıkça olabiliyor.Ters diyorum çünkü bunun çok nazik bir dengede olması gerekiyor. İşte bu geniş yüzeye katılmaya çalışılan toplumlar da , ekonmik kaos, savaş vb benzeri saldırılarla gerçekleştiriliyor.
Afganistan,Türkiyenin doğu ve güneydoğusu, ırak , güney amerika ülkeleri, bazı okyanusya adalarının da sürekli karışıklık yaşaması hep bundandır. Çünkü Üretim fazlası var ama talep yok..talebin yaratılması için gelişmiş ülkeler borç vermeğe dahi razılar,çünkü üretimlerini satamazlarsa olan kendi ülkelerine olacak.Şimdi bir misalle: Kuzey Irak'ta Kürdistan kurulmakta.Kurulmak istenen ise bir devlet , devlet demek tüketimin babası demek, halkına ekonomik yaptırımlar geliyor demektir. Önce devletin varlığının devamlılığınının sağlaması gerekliliğinden vergi konulur , halkı o gune kadar devlete vergi vermediğinden çalışmaya da o kadar arzulu değildir. Zaten masrafı da yoktur.Arka bahçesinde üretttikleri ile geçirnir durur. Ama şimdi işler değişmistir vergiyi ödeyebilmek için iş yapmayı gerektirir.Vergiler ödenir , devlet bu arada kendini koruma adına en gelişmiş ülkelerden silah ve benzeri yatırımlar adına milyarlarca borça sokulur.Bu harcamalar gelişmiş ülkelerin hem devletlerini ayakta tutmaya, hem ekonomilerinin rayından çıkmamasına, hem de o bahsettiğimiz piramitin en tepesindekilerin varlıklarını ürdürmelerine yarar.Bir örnekle Almanya gibi bir ülkenin Mercedes gibi bir firmadan sorulur ekonomileri.
Amerika da zaten bilinir hangi firmaların hayır dediklerinde tuvalete dahi gidilemeyeceğini. Yani kısacası kapitalist süreç öyle veya böyle tamamlanacak , herkes tüketim toplumuna dahil edilene kadar dünyada ne savaş, ne kaos, ne de benzeri olaylar kalkmayacak. Birileri kapitalizmin karşısında tabiiki olacak, ama ne yazık ki kapitalist süreç tamamlanmadan tüm dünyada sosyal demokrasi dahil yapılandırılamaz.Yapılandırıldığı sadece sandırılır bir kaç G8 ülkeleri tarafından... Lenin'in prusya bildirisinde söylediği gibi ''yalnış anlamışım herşeyi, ben bunu yapmak istememiştim'' demelerinin altında insanlar komünizmi eleştirdiğini sanmışlardı hala da bir çoğu öyle sanır. Ama derdi başka idi, herşey olup bittikten sonra farkına vardı en azından genel bilgi düzeyinin tüm kitlelere yayılması gerekliliğinin ardından insanların akıl ve matıkla hakkaniyetle bir şeyleri kanıksayabileceklerini. Neyse , bu anlatımdan tam bir doğruya ulaşmak mümkün değil, çünkü tüm kapıları sıkıca kapatılması mümkün olmayan bir tartışma gibi görünmesine rağmen , bir kaçının aralık kalması sağlanabilir.
Dünyada insanlara yutturmacaları, öyle güzel pembe gözlükler takarak satıyorlar ki kimsecikler özden hareket etmeye cesaret bile edemiyor.İnsanlara düşünmek istiyorsanız okuyun ama bizim size sunduklarımızı ve tüm düşünmeleriniz hep bizim size sunduklarımızın arasından olsun demekteler.. Tüm okul, üniversiteler, gazeteler, kitapların çok satanından yola çıkıp bakarsanız sanırım bazıları bunun farkına varır.Elden geldiğince özgür bireyin varolmamasına uğraşılmaktadır. özgür birey özgür beyinle yönetilemez ancak karar verererk katılımda bulunacağı bilindiğinden.Sonuç olarak Türkiye ye gelecek olursak , bu halkın % 10unda aslan payı anca bir süre daha 510 olarak kalmak zorundadır.O

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 17:18 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"cep telefonundan çektiğin fotoğraftan hayır gelirmi? yada bağlandığın internetten. tamamen oyuncak olsun diye yaptılar millete. teknolojiyle uzaktan yakından alakası yok. yani 2 mpx'lik çok kötü görüntü veren bir alet mi teknoloji. hayır bulunmuş ama geliştirilmeden millete kakalanmış bir teknoloji hani yazmıyormuyduk 5 mpx'ten aşası olan bir makine bir işine yaramaz diye. hele 3 mpx'ler çöp oldu diye."

ceko sen de akilli, kulturlu ve mantikli konusan bir insansin.. ne de olsa adanaliyiz degil mi?..

ceko hakli oldugun noktalar tabii ki var, ama sanirim benim dediklerim cok yanlis anlasildi..
ilk basta soylemek isterim ki, ben kimse acliktan falan olsun demedim.. boyle birseyi kesinlikle istemem.. ne yani, oradan, ruhsuz gibi mi gorunuyorum??
..ceko, ingiltere'de iborotti'nin de bahsettigi gibi yasam standartlari cok farkli.. ama tabii tum bunlar, insanlarin durust olmalarindan kaynaklaniyor.. cagdas olmalarindan kaynaklaniyor..
bizdeki gibi milyarlarca dolarlar kaciranlar yok.. adami asarlar valla burada.. (asmazlar aslinda, cunku asma yok.. ama hayatini sasirtirlar..)..
gercekten de burada cok basit bir isle bile cok paralar kazanabiliyorsun.. hem de hicbirseyden geri de kalmazsin..
bir dslr kamerayi yari aylik maasinla alabilirsin rahatlikla.. ustelik yanlis anlasilmasin, basit bir is yapiyorsan eger yarim aylik maasdan bahsediyorum..
..ust bas konusunda mi? bir tkmaxx diye bir magazalar zinciri var mesela.. valentino'da falan 100 pound'a satilan gomlegi 10 pound'a falan alabiliyorsun.. jean desen oyle.. ayakkkabi, timberland mi mesela, 20-30 pound'a..
simdi tabii bu fiyatlar turkiye acisindan pahali gorunebilir ama bir paket sigaranin 5 pound oldugunu dusunursen, aslinda cok komik paralar oldugunu gorebilirsin..
daha demin supermarketten birkac sey aldik, 85 pound harcadik.. (fotograf makinesi karsiligi neredeyse bir canon a410..)
..
neyse.. ama surasi da bir gercek ki, ben cok ama cok zengin olmadikca gidip de 500 milyona ayakkabi almazdim.. cunku 500 milyon olmayan ama cok kaliteli ayakkabi bulabilmek mumkun.. 500 milyon vermek icin kafayi yemis olmak lazim..(yani ben 250 pound gibi dusunuyorum 500 milyonu.. cok ama cok gereksiz bir rakam..)
..ama su da var ki eger ki cooooook param olsaydi, mezara goturmeye de ugrasmazdim.. harcardim.. mutlu olmak icin elimden geleni yapardim..
eger ki 500 milyonluk ayakkabi beni mutlu edecekse alirdim.. cunku oncelikle benim mutlulugum onemli.. (ama tabii bu soyledigimi hemen, digerleri acliktan olsun seklinde yorumlamayin..)
...
...........
ben kendi adima zaten yardimda bulunuyorum.. ha ama sadece ben durduramam acligi sefaleti.. herkesin ayni benim gibi dusunmesi gerekiyor.. devletlerin olaya el atmasi gerekiyor.. kampanyalar sart..
ha ama ben yine de yardim ederim tabii, digerleri etmezse kendilerinin bilecegi birsey..
ama sunu da acik bir sekilde soyluyorum ki, baskalari oluyor diye de kendi mutlulugumdan kismam.. bu dunyaya birkere geliyoruz.. ikinci sans yok ne yazik ki.. (tabii ki digerlerini dusunmeliyiz, ki ben zaten dusunen bir insanim, yani beni kimse yanlis anlamasin.. ama onemli olan kendi yasamlarimizdir..)
..
neyse.. aslinda bu avrupada da bir m*k yok arkadaslar.. turkiye gibi hicbir yer olamaz.. havasini suyunu gec.. hicbirseyi turkiye gibi degil buralarin..
evet hersey ucuz.. alim gucu var.. ama aslinda o kadar da abartili degil..
mesela; turkiyede araban bozulsa gidersin tamirciye, birkac milyona (en azindan eskiden oyleydi..) ufak tefek tamiratlari yaptirirsin.. peki burada? bir m*k yaptiramazsin.. dunyanin masrafini cikartiyorlar..
daha gecen gun buzdolabimiz bozuldu.. yenisi 140 pound.. peki tamir icin ne istiyorlar? 90 pound.. ustelik tamirat deyince yanlis da anlasilmasin, sadece muhendisin eve gelip buzdolabina bakmasi icin.. cunku buzdolabinin parca garantisi hala daha devam ediyor.. ama garantisi devam etse ne yazar ki? yenisini almak cok daha mantikli..
gecenlerde biri bahsediyordu foruymda, yok makin

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 17:29 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"cep telefonundan çektiğin fotoğraftan hayır gelirmi? yada bağlandığın internetten. tamamen oyuncak olsun diye yaptılar millete. teknolojiyle uzaktan yakından alakası yok. yani 2 mpx'lik çok kötü görüntü veren bir alet mi teknoloji. hayır bulunmuş ama geliştirilmeden millete kakalanmış bir teknoloji hani yazmıyormuyduk 5 mpx'ten aşası olan bir makine bir işine yaramaz diye. hele 3 mpx'ler çöp oldu diye"

bu arada soylediklerine cevap yazmayi unuttum..
ceko, cep telefonunun fotograf makinesinden hayir gelir evet.. baglandigi internetten de..
2 megapixellik bir kamera ile sen rahat rahat 4x6 inch'lik cikti alabilirsin.. ha ama poster buyuklugunde almak istersen, gider dslr alirsin.. bircok insan icin 4x6 inch cikti yeterli ceko.. genelde hangi buyuklukte bastirirdik eskiden ki?
daha once de soyledim, artik 3-5 makineyi birarada tasiman gerekmiyor.. artik bir tanesi ile, ki cep telefonundan bahsediyorum, yaninda fazla yuk bulundurmadan fotograf da cekebilirsin, internete de baglanabilirsin, mp3 de dinleyebilirsin.. ha ayrica anneni arayip, merak etme iyiyim diyebilirsin..
..internet olayi.. bende nokia 9210 vardi.. ilk ciktiginda almistim.. neyse.. konu su ki, havuzun basinda oturup internete sakir sukur baglaniyordum.. e-mail'lerimi cekebiliyordum.. e-mail atabiliyordum.. hem de office programlari vardi telefonda.. keyboard.. daha ne olsun ki ceko?.. web sayfalari tam sayfa aciliyordu.. wap'dan bahsetmiyorum, http'den bahsediyorum..
..su anda da nokia 9300 kullaniyorum.. diledigim an, e-mail'lerimi cekebiliyorum.. oyun oynayabiliyorum.. hem de harika oyunlar.. internete baglanabiliyorum, hem de eskisinden cok daha hizli ve ucuza..
neden teknoloji olmasin ki? tabii ki teknoloji bu.. ve sana inanilmaz kolayliklar sunuyor..
..bu arada samsung'undu sanirim, 7 megapixellik kamera cep telefonu yolda.. yani yakinda 7 megapixellik fotograflar da cekilebilecek cep telefonlariyla..
ve sunu unutmamak gerekiyor; once 1-2 megapixellik makineler olacak ki 7-8 olanlarini gorebilelim..

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 17:41 - İp: yok
iborotti
iborotti (üye)
Yurtdışı / Amatör

marx in dedigine gore zaten kapitalizm icin sizin birsey yapmaniza gerek yok o kendi kendisini yok edecektir. aslinda bakildiginda dogru eskiden bir isci bir maasi ile bir televizyon alabiliyorsa simdi 12 taksitte alabiliyor bir sure sonra alamiyacak o zaman sorun cikmaya basliyacak
cunku kaynaklar sinirsiz degil petrolun omru belli
ama bence sonuc marxin dedigi gibi de olmayacak cunku kominizmde bir utopya bir dunya sistemi rusya denedi sinirlarini kapadi ama beceremedi. cunku temel ilke -sinirsiz dunya sinifsiz insan- bu da utopyadan baska birsey degil cunku insanin dogasinda bu yok insan sosyal bir canli olsada komin bir varlik degil kendine has bencillikleri var. biricik olma duygusu var. diye dusunuyorum

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 17:49 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iborotti aslinda bu olayin komunizm ile falan yakindan uzaktan alakasi yok.. (var da, fazla siyasete girmeye de gerek yok aslinda burada..) ingiltere'deki bir isci, 10 sene once de rahatlikla televizyon alabiliyordu, su anda da, 10 sene sonra da..
dediklerin belki turkiyede gerceklesecek.. gercekten de paranin gucu giderek azalacak.. ama turkiyem iste, her zaman buhranlari atlatabilmistir..
once devletin devlet olmasi gerek..
neden ingiltere'de enflasyon %5 olunca millet ayaga kalkiyor? ama tukiyede %500 olur, ancak kotu karsilaniyor..
calip cirpmalar bittikten sonra, zaten turkiye de ilerilere gidecektir..
..en azindan gidebilecegi noktaya kadar..
...
herseyin basi egitim..


#dadanagast' tarafyndan 30.10.2005 18:10:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 18:09 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

gözlüklerim , gözlüklerim
neler yazdınız.

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 18:26 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın İborotti,
İnsan komün bir varlık değildir diyorsunuz ama başlangıcından bu yana komün hayatından hiç vazgeçmemiştir. VAz geçmiş gibi gösterilmeye çalışılmaktadır sadece. İnsanın başlangıç noktası komün yaşamdır.Marx ise kapitalizmin bir süreç içinde yok olacağını savnmuştur ki bu bugünden açık göstergeleriyle bellidir.Komünizim ise bu sürecin sonucudur.Yani eğer dünya yok olmaz ise öyle veya böyle sonuçta insanlar kömünizmi yaşayacaklardır demektedir.Bu sonuca varmasının sebepleri vardır ve çok ta anlaşılmaz değildir. Buna taraf olup olmamak diye br durum da çok akıllıca gelmiyor bana, çünkü süreçlerden bahsedilmektedir.Sovyet rusya kömünizim değil ploreter diktatörlük ile yönetilmiştir. Zaten o nedenle de aşağıdaki Lennin'in sözlerini yazdım.MArkx'ı da bir çok düşünürü de, hatta dinleri de kullandıkları gibi kullanmıştır insanlık yöneten olmak uğruna. O nedenle de , toplumlar yutturmacaları ağızlarında olan insanlar tarafından duyduklarından varsaydıkları gercekleri kurnaz bireylerin peşinden ölüme bile gitmeye çekinmemişlerdir.
Bunun böyle olduğunu, ve olacağını gören Engels; ''1880 de J.Blocha'a yazmış olduğu mektupta ; Materyalist tarih anlayışı tarihte nihai olarak belirleyici öğe, gerçek yaşamın üretimi ve yeniden üretimidir.Ne Marx ne de ben bundan daha fazla bir şey asla söylemedik.'' der..Bir evelki yazımda da dediğim gibi platform farklı bir yer olsa idi uzun uzun yazılıp çizilmesi gereken bir konudur bu...SABaha kadar da yazmaktan üşenmezdim

sevgiler

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 18:48 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Aslında Thallassa olayı güzel özetlemiş. Üretimlerini satabilmek için yeni pazarlara ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü kendilerini tükettiler. Buldukları pazarlarada gereksiz ürünler sunarak paranın dibine vuruyorlar. Bizlerde keriz gibi yiyiyoruz.

Bu arad dadanagast daha önce sölediğim gibi sen ruhsuz bir insan değilsin, senin hakkında kötü düşünmüyoruz yorma kafanı
Hayatın Avrupa'da berbat olduğu konusunda sana katılıyorum. Bence sosyal yaşam oldukça vasat. ben Türkiye'de daha özgür yaşayabiliyorum. Avrupa'yı sadece sanatı için taktir ediyorum, gerisini kaldır at. Ama şu anda görüyosunuz ki o Avrupa sana medeniyeti öğretmeye çalışıyor göya. Kapitalist ülkelerin bozdukları güzel ülkemiz daha çok sömürülmek için sözde modernleştirilip daha fazla tüketilmesi sağlanacak. Biraz daha beyinler, anlayışlar değişse zaten medeniyete çoktan erişmiş olurduk.

Biraz siyasete girdik heralde ama iyi oldu be yav

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 19:18 - İp: yok