paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bas-çek Mucizeleri ( mi Çalıntı mı ? )

Galeride bir kaç gün önce oldukça başarılı ama yoruma kapalı bir fotoğraf dikkatimi çekti. Merakımdan , çeken kişinin portfolyosuna baktığımda yine birbirinden güzel makrolar gördüm ( çoğu yoruma kapalı ) ama bazı konular kafama takıldığından 3 kere soru sordum . Birinde terslendim , ikisine cevap alamadım .



Kış Güneşim - Çekim tarihi 30 Kasım 2010


Bakış Açısı - Çekim tarihi 07 Aralık 2010

Aynı tür kelebek ve çiçek ,aynı ışık - 8 gün sonra Burada aynı çiçek/aynı kelebekten ziyade aynı ışığın bir hafta sonra yakalanmasının zorluğu. ( İmkansız demiyorum ) Bunun gibi bir kaç kelebek örneği daha var sayfasında .

Üstelik bu harika makro bir bas-çek diyeceğimiz Nikon P60 Kompakt bir makina ile çekilmiş. Çekim saati gece 01:15 ama hatalı girilmiş olması mümkün .

------------------------------


Bakış Açısı - Çekim tarihi - 07 Aralık 2010


Vaadaaa - Çekim Tarihi 29 Ekim 2010

Aynı kurbağa 38 gün sonra aynı pozda ( kendi kurbağası ise mümkün aslnda )

Bu sefer makinanın biri Canon 50D , diğeri P60.

Fotoğraflar mehmetkrc nickli Mehmet Karaca sayfasından
TIKLAYIN


Donanım Canon Powershot ama hiç kullanılmamış ... Fotoğraflar Coolpix P60 ve son ikisi Canon 50D ile gözüküyor . Sayfasında bu tip - farklı tarih/aynı ışık ve kelebek örneklerinden fazlaca var .

Bir kaç fotoğraf sitesinde de "eserleri var" . Oralarda bizimkinden daha faal - onlarca - belki 100'e yakın fotoğraf var ve hepsi mükemmel . Gırla günün fotoğrafı var .Yorumlara ya hiç cevabı yok , ya da gülücük,kalp ikonu filan koymakla yetinmiş - diyalog sıfır .Araya koyduğu ve kompakt makinası ile çekilmiş 1-2 kendi fotoğrafı fazlaca sırıtıyor.

NF'deki fotoğraflarının bazılarının çekim saati , gündüz çekimlerine uyamayacak gece saatleri , bazı kelebek fotoğraflar ise çekildikten 20 dakika sonra PC'ye aktarılmış gözüküyor . ( Koşa koşa kırlardan eve dönmüş olabiir tabi )

Asıl dayanağım , bir bas-çek kompakt makinanın bu fotoğraflardaki kaliteyi , detayı ,alan sığlığını , bokehi sunamayacak olması. Bas-çeklerde bokeh alanlarda diyafram altıgen şekli gözükebilir mi bilmiyorum .

Fotoğraflarda EXIF var ama internetten kopyalanan fotoğrafların çoğunda zaten EXIF bilgileri de beraberinde gelidiği unutulmamalı.

Arkadaşı kendisini savunmaya ve herhangi bir fotoğrafın " orijinal boyunu " sunmaya davet ediyorum . Fotoğraflarının kendisine ait olduğunu ispatlarsa seve seve özür dileyeceğim .

Fotoğraflarının yer aldığı diğer sitelerle hiç alakam yok ama oradakileri de uyandırmayı düşünüyorum - bilsin . Burada beni utandırmazsa tabi.




#paperman' tarafından 23.03.2011 21:24:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Mart 2011, 18:00 - İp: 96.***.**4.180
kerempekin
kerempekin (üye)
İstanbul / Amatör

Bu neredeyse kesin delillerden sonra, bu arkadaş değil cevap vermek bu siteye uğramaz artık...

 

Tarih: 23 Mart 2011, 21:57 - İp: 78.***.**1.219
mehmetkrc
mehmetkrc (üye)
Kahramanmaraş / Doğa Fotoğrafçısı

seni mahkemeye vericem

 

Tarih: 23 Mart 2011, 22:58 - İp: 88.***.**7.209
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

neye istinaden vereceksiniz mahkemeye merak ettim. Zaten foruma eklediğiniz fotograflar konuya taşındı diye mi ? hiçbir itham olmadan sorulan birkaç soruya mı ?

Kızmak yerine , forumun çok başarılı bir üyesi olarak, sorulara cevap verip, bizi engin bilgilerinizle aydınlatsanız daha hoş olmaz mı ?
Zira böyle fotograflar çekmeyi çok istiyorum.

 

Tarih: 23 Mart 2011, 23:13 - İp: 78.***.**4.43
erkinn
erkinn (üye)
Eskişehir / Amatör

seni mahkemeye vericem

"abim asker komando 1ay sonra gelcek askerden tüfek getircek vurcak hepinizi" gibi olmuş :D:D

 

Tarih: 23 Mart 2011, 23:20 - İp: 88.***.**1.109
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sitedeki avukat arkadaşlar bana yardımcı olurlar artık ...

Onun yerine siz o fotoğraflardan birini - mesela o kelebeği - küçültmeden orijinal haliyle yollayın/yükleyin , ben de özür dileyeyim .

DevianArt sitesinde de yüzlerce harikanız var ; belki orada sorgulasam daha iyi olacak .

EDIT: Vallahi cennette yaşıyor olmalısınız . 1 hafta içinde o siteye eklediğiniz 20-30 fotoğrafta aynı gün içinde yeşil ağaç kurbağaları , renk renk kelebekler,uğur böcekleri , uğur böceğini öpen kelebek , mor çiçekler , arının uçuş anı , kelebeğin uçuş anı makrosu .... Bırakın aynı günü 20 dakika ara ile olanı var . Coşmuşsunuz hakikaten

Neresidir burası Kahramanmaraş'ta , söyleyin bilelim ...


#paperman' tarafından 24.03.2011 00:46:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Mart 2011, 23:28 - İp: 96.***.**4.180
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

@mehmetkrc

bahsi geçen fotoların tam boy halleri ve exifli hallerini getirin. konuyu gereksiz saptırmayın.

mahkeme falan.. geçiniz efendim o ayakları..

 

Tarih: 24 Mart 2011, 00:53 - İp: 88.***.**4.89
metetamer
metetamer (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

mahkemeye verme .....
sorulara cevap versen daha mantıklı....

 

Tarih: 24 Mart 2011, 01:38 - İp: 94.***.**4.147
sinekvalesi
sinekvalesi (üye)
İstanbul / Amatör

Neden cevap veremiyorsunuz bu durumun sizi daha zor durumda bıraktığının farkında değilmisiniz mehmet bey ayrıca uğur bey e hak etmediği uslupta ki cevabınız hiç hoş değildi biraz saygı eğer bizler yanılıyorsak bir şekilde kendinizi düzgün ifade ediniz. bu arkadaşımızın facebook adresindeki paylaşımları var herkese açık görünmektedir fotoğrafta bi el geçiyor karşılaştırdıgımda pek sizin elinizede benzetemedim iligili arkadaşlar fotoğraflara göz atabilirler belki tanıdık gelir..

Tıklayınız

http://www.facebook.com/album.php?id=1080715440&aid=48475

http://www.facebook.com/album.php?id=1080715440&aid=54206

#sinekvalesi' tarafından 24.03.2011 02:32:33 tarihinde düzenlendi.


#sinekvalesi' tarafından 24.03.2011 02:33:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mart 2011, 02:28 - İp: 85.***.**2.65
by.asin
by.asin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Burada güzel bir ekip çalışması var anladığım kadarı ile.
Ne güzel de ispatlara dayanıp ahkam kesiyorsunuz...
Tek tek iddaalarınızı çürütmeme izin verin.

S-1.
Aynı tür kelebek ve çiçek ,aynı ışık - 8 gün sonra Burada aynı çiçek/aynı kelebekten ziyade aynı ışığın bir hafta sonra yakalanmasının zorluğu. ( İmkansız demiyorum ) Bunun gibi bir kaç kelebek örneği daha var sayfasında .

C-1.

Fotoğrafta ki kelebek türü çok nadir olan bir tür değil . Çok gözlü kelebek türü ve aynı gün içerisinde 10 larca 100 ler bulabilirsiniz her mevsimde her yerde görebileceğimiz bir kelebek. Hele ki Maraş gibi 3 iklimin kesiştiği bir yerde düşünün artık. Her gün her gün çekilebilir bir kelebek . 8 gün sonra aynı ışık demişsiniz . Siz makro fotoğrafın üzerine titremeyip ve bu alanda ilerlemediğiniz için yani şans kaza kelebek görünce çeken insanlardan olduğunuz için ışığın her zaman aynı şekilde yakalayamıyorsunuz. Ve mehmet karaca bey hep aynı saatte fotoğrafa çıktığını bilen birisi olarak bu da kulağa mantıklı geliyor.

S-2.
Üstelik bu harika makro bir bas-çek diyeceğimiz Nikon P60 Kompakt bir makina ile çekilmiş. Çekim saati gece 01:15 ama hatalı girilmiş olması mümkün

C-2.
Sizde biliyorsunuz ki p60 kompact makineden ziyade dslr lıke modeldir. yani diyafram ıso enstantene ayarı verilebin bir makine. Çekim saatleri de yanlış girildiği bariz olan bir durum. şüphesiz ki çalıntı bir fotoğrafta olsa çekim saatti doğru gözükürdü ve orada bir değişiklik yapılamaz. makine içerisinde yeni başlayan birisi tarih saat ayarı çogu kez yapmaz.

S-3 Donanım Canon Powershot ama hiç kullanılmamış ... Fotoğraflar Coolpix P60 ve son ikisi Canon 50D ile gözüküyor . Sayfasında bu tip - farklı tarih/aynı ışık ve kelebek örneklerinden fazlaca var.

C-3
Bu nasıl bir dayanak peki soruyorum size. Fotoğrafta ilerledikten sonra bir ekipmanı değiştirmesi doğal bir durum değil mi ?
Siz ilk başladığınız makineyle mi devam ediyorsunuz. Slr bir makine geçip daha iyi işler yapmak istemiş fotoğrafcı. Bunu söylerek mi çalıntı olduğunu iddaa ediyorsunuz?

S-4
NF'deki fotoğraflarının bazılarının çekim saati , gündüz çekimlerine uyamayacak gece saatleri , bazı kelebek fotoğraflar ise çekildikten 20 dakika sonra PC'ye aktarılmış gözüküyor . ( Koşa koşa kırlardan eve dönmüş olabiir tabi )

Asıl dayanağım , bir bas-çek kompakt makinanın bu fotoğraflardaki kaliteyi , detayı ,alan sığlığını , bokehi sunamayacak olması. Bas-çeklerde bokeh alanlarda diyafram altıgen şekli gözükebilir mi bilmiyorum .

C-4.

Çekim saati üzerine makinenin içinde ayarlanmadığını söyledim.
Makro fotoğraf dediğimiz fotoğraf dalı her yeşil alanda kendini gösterebiliyor. Evimizin bahçesi de dahil. Bahçede fotoğraf çekip daha sonra pcye aktarmak kaç dakikamızı alır. Hele ki iyi bir şey çıktığını düşünüp siz fotoğrafcılara sunmasının neresi soru işareti yaratıyor sizde ?

Asıl dayanağınıza gelmemiz gerekirse bokeh kısmına takılmışsınız compact bir makinede altıgen şekli gözükür mi bilmiyorum demişsiniz. Bu bokeh olayı arkadaki obje ve ışıkla alakalı olduğunu da biliyor olmanız lazım.

Geriye tek bir şey kalıyor Mehmet beyin bana gösterdiği gibi size de bir tane orjinal fotoğraf atması o zaman sizinde Erdemli bir insan gibi Özür dilemeniz.


 

Tarih: 24 Mart 2011, 21:28 - İp: 85.***.**2.25
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ahkam kesmek falan deyip sonra gelip burada ahkam kesmekte güzel bir espri olmus:D
gülüyorum ben buna.ben yazayım sen oku, bilmedigini ogren, gider baska bir yerde cahil cuhelaya kesersin ahkamını.

**************************************************
bokeh dediginiz seyın ısıkla alakası yoktur. saat onda farklı 12de farklı gorunmez arka plan..onu bir gecin.
ne demişler, bilmiyorsan konusmayacaksın.

bokeh, lensin mm degeri ve diyafram acıklıgıyla alakalıdır.ve dolaylı olarak sensor boyutuyla..
lens bıcaklarının sayısı arttıkca + bıcaklar dairesellestikce bokeh yumusaklasır.

bir kompakt ile dslr like arasındaki fark, dslr like ın seklinin dslr ye benzemesidir baska bir sey degil.
butun sistemleri aynıdır, makinede enstantane diyafram ayarı yapabilmen makinenin bu orneklerdeki sekilde bokeh vermesini saglamaz.

bir de sekilden bahsetmişsin, onuda oku ogren. diyafram bıcakları kapandıgında 6 gen sekildeyse arka bokeh altıgen sekizgense sekizgen besgense besgen olur...
dslr-like larda boyle bir bıcak ssistemi olmadıgından altıgen bokeh olmaz.


*********
anlatıyorum bak oku iyice.

bir kompakt makinenin sensor bir dslr nin sensorunden 5-6 kat daha kucuktur.
bu sensor boyutlarında alan derinligi saglamak dolaylı yoldan zordur.

bu sensor boyutu nedeniyle crop faktor denilen zımbırtı yuzunden makine uzerinde kullanılan lens 6-72mm gibi oldukca geniş acılı bir lenstir.
SÜRPRİİİİZZZZ geniş acılı lenslerde bukadar alan derinligi saglamak imkansız gibi birseydir.

dur daha bitmedi..
bir de diyafram mevzusu var. bu geniş acılı lenslerimizde minimum diyafram kac? zor bir soru degil bak, ustunde yazar.
minimum 2.8
telede minimum 5.6 falan
50mm bir lens olsa neyse ama 6mm bir lenste f:2.8 ile bu fotograflardaki gibi bir alan derinligi elde edemezsin, ederim dersen lütfen et goreyim derim.

**********************************************************
**********************************************************

troll diye bir tabir var internet aleminde, bile isteye insanları kıskırtmak için olabildigince sacma seyler yazanlar için kullanılır. genel kanının aksine ne varsa damara basarak konusur bunlar.

birde hırsız diye bir tabir vardır, baskasının emegini calıp, kendi işi gibi gosteren, kendini kandıran masturbasyoncu serefsizlere denir.

körler sagırlar birbirini agırlar.


*********************************************
*********************************************************

haaa bir de onemli not: yonetim süpheli fotografların tam boy exifli hallerini isteme, gonderilmezse üyelik silmeye varan yaptırım uygulama hakkına sahiptir.

istenen veri saglanır soru işaretleri kaldırılırsa konu yuzunden ozur dilenir ve gerekli uyarılar yapılır.

benim garibime giden, sen burada bir sayfa -yalan yalnısta olsa- sey yazmana ragmen, bu ithamların muhatabının, karsı tarafı mahkemeye vermekle tehdit edecek kadar kendine guvenmesine ragmen cıkıp iki kelime etmemesi edememesi..


#gaijin' tarafından 24.03.2011 22:27:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mart 2011, 22:17 - İp: 88.***.**8.140