paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bas-çek Mucizeleri ( Mi Çalıntı Mı ? )

Galeride bir kaç gün önce oldukça başarılı ama yoruma kapalı bir fotoğraf dikkatimi çekti. Merakımdan , çeken kişinin portfolyosuna baktığımda yine birbirinden güzel makrolar gördüm ( çoğu yoruma kapalı ) ama bazı konular kafama takıldığından 3 kere soru sordum . Birinde terslendim , ikisine cevap alamadım .



Kış Güneşim - Çekim tarihi 30 Kasım 2010


Bakış Açısı - Çekim tarihi 07 Aralık 2010

Aynı tür kelebek ve çiçek ,aynı ışık - 8 gün sonra Burada aynı çiçek/aynı kelebekten ziyade aynı ışığın bir hafta sonra yakalanmasının zorluğu. ( İmkansız demiyorum ) Bunun gibi bir kaç kelebek örneği daha var sayfasında .

Üstelik bu harika makro bir bas-çek diyeceğimiz Nikon P60 Kompakt bir makina ile çekilmiş. Çekim saati gece 01:15 ama hatalı girilmiş olması mümkün .

------------------------------


Bakış Açısı - Çekim tarihi - 07 Aralık 2010


Vaadaaa - Çekim Tarihi 29 Ekim 2010

Aynı kurbağa 38 gün sonra aynı pozda ( kendi kurbağası ise mümkün aslnda )

Bu sefer makinanın biri Canon 50D , diğeri P60.

Fotoğraflar mehmetkrc nickli Mehmet Karaca sayfasından
TIKLAYIN


Donanım Canon Powershot ama hiç kullanılmamış ... Fotoğraflar Coolpix P60 ve son ikisi Canon 50D ile gözüküyor . Sayfasında bu tip - farklı tarih/aynı ışık ve kelebek örneklerinden fazlaca var .

Bir kaç fotoğraf sitesinde de "eserleri var" . Oralarda bizimkinden daha faal - onlarca - belki 100'e yakın fotoğraf var ve hepsi mükemmel . Gırla günün fotoğrafı var .Yorumlara ya hiç cevabı yok , ya da gülücük,kalp ikonu filan koymakla yetinmiş - diyalog sıfır .Araya koyduğu ve kompakt makinası ile çekilmiş 1-2 kendi fotoğrafı fazlaca sırıtıyor.

NF'deki fotoğraflarının bazılarının çekim saati , gündüz çekimlerine uyamayacak gece saatleri , bazı kelebek fotoğraflar ise çekildikten 20 dakika sonra PC'ye aktarılmış gözüküyor . ( Koşa koşa kırlardan eve dönmüş olabiir tabi )

Asıl dayanağım , bir bas-çek kompakt makinanın bu fotoğraflardaki kaliteyi , detayı ,alan sığlığını , bokehi sunamayacak olması. Bas-çeklerde bokeh alanlarda diyafram altıgen şekli gözükebilir mi bilmiyorum .

Fotoğraflarda EXIF var ama internetten kopyalanan fotoğrafların çoğunda zaten EXIF bilgileri de beraberinde gelidiği unutulmamalı.

Arkadaşı kendisini savunmaya ve herhangi bir fotoğrafın " orijinal boyunu " sunmaya davet ediyorum . Fotoğraflarının kendisine ait olduğunu ispatlarsa seve seve özür dileyeceğim .

Fotoğraflarının yer aldığı diğer sitelerle hiç alakam yok ama oradakileri de uyandırmayı düşünüyorum - bilsin . Burada beni utandırmazsa tabi.




#paperman' tarafından 23.03.2011 21:24:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Mart 2011, 18:00 - İp: 96.***.**4.180
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

şüpheli bulunan fotografların exifli orjinalini isteme hakkına site yönetimi yetkilidir. Aksi halde, üyelik iptali de dahil yaptırım uygulamaya hakkı vardır.Bu gözünüzden kaçtı heralde.

Bize atmasın, kimsenin öyle bir talebi yok zaten.

savunmalarınız tek tek çürütülebilir ama yönetimin ele alması gereken bir konu hakkında daha fazla polemiğe gerek yok sanırım.
İzleyelim ,görelim...

 

Tarih: 25 Mart 2011, 23:52 - İp: 78.***.**4.43
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

"Fotoğraflarının çalıntı olduğu söyleniyor. Çıkarın bir link gösterin deyin ki bu fotoğraf bu link te ve bu fotoğrafcıdan çalınmıştır diyin ! "

Oldu birader , ben bu akşam başlıyorum internette tek tek fotoğrafları aramaya . Zaten toplasan 3 veya 5 milyar fotoğraf var - nedir ki ??

Biri bana fotoğrafım çalıntı diyecek , ben susacağım orijinalini gidip kafasına atmıyacağım - mümkün mü ?

3 gün oldu - ortada ne vatandaştan ses , ne P60 fotoğrafları var ...

Yok efendim yollamamalıymış - telif hakkı hikayesi ...Ne yapacağız biz adamın büyük boy kelebek fotoğrafını ? Üzerine mi yatacağız - satsak biliyorsunuz 25 cent'e gidiyor stock sitelerinde . Koysun üzerine "watermark"ını , imzasını o zaman .

Alakasız bir soru by.Asin ... Sizin makinanızın saati doğru mudur mesela ?

 

Tarih: 26 Mart 2011, 00:37 - İp: 96.***.**4.180
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

by asin..

orjinal boyutu fotoğrafçı atmak zorunda..
buraya değil..
herhangi bir upload sitesine..
kendini aklamak zorunda, çünkü ciddi anlamda çelişkiler var.
kendini aklayacak hiçbir "mantıklı ve somut" açıklama yapamadı.

BUNU YAPMAK ZORUNDA..

Bugüne kadar netfotoğraf sitesinde hep böyle oldu.
şaibeli işler yapanlar ispata davet edildi.
%99u ispat edemedi ve siteden atıldılar.

onu bırakın, bu şekilde rezil olmak çok kötü birşey..
insan onuru için yaşar.

 

Tarih: 26 Mart 2011, 01:26 - İp: 94.***.**0.108
wemark
wemark (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Arkadaşlar boşu boşuna birbirinizi teknik konulara boğmayın. Bu iş çok basit.
ben size bu kişinin devian adresini veriim. Oraya bakın 400 küsur adet fotoğrafı var.

Ama ben size en basitinden şunu söyliyeyim. P60'ı kullanan kişi ile 50D'yi kullanan kişi aynı diil. oradaki fotoğraflara bakın P60 ile çekilenler saçma sapan efektler berbat bir ışık işini bilmeyen birinin bakış açısı. Bir de 50D ile çekilenleri karşılaştırın.


http://lisans.deviantart.com/gallery/

 

Tarih: 26 Mart 2011, 17:46 - İp: 78.***.**6.225
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu da o siteden ... Bas-çek P60 ile . EXIF'de de çekim değerleri olduğuna göre tek karede çekmiş . Nasıl beceriyor vallahi bilmiyorum

Sormuşlar nasıl yaptın diye - izahat yok ...

 

Tarih: 26 Mart 2011, 21:15 - İp: 96.***.**4.180
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Mehmet Karaca , istediğim yukarıdaki kelebek fotoğraflarından birinin imageshack linkini son fotoğraf yorumuna cevap olarak eklemiş - ilk sayfada verdiğim linkten sayfasına ulaşabilirsiniz .

Ben P60 gibi bas-çek bir makinayla böyle bir fotoğrafın çekilemeyeceğini hala iddia ediyorum . Merakımdan makina testlerine/özelliklerine ve kullanıcı yorumlarına baktım. Hepsinde makro için tavsiye edilemiyeceği , giriş seviyesi bir bas-çek olduğu yazıyor .

Kendisinin bunca ithama rağmen yüklemeyi 4 gün geciktirmesi ve forumda nedense hiç bir tartışmamaya girmemesi bence bir çekincesi olduğunu da gösteriyor.

Kafama takılanları özetliyorum - bazıları tekrar.

- Eklediği yukarıdaki kelebek fotoğrafı makinasının 10mm fokal uzunluğu ile çekilmiş . Halbuki Nikon P60 , 6.2 - 32 mm objektife sahip ( 36-180mm eşdeğer ) . Makinasının tele özelliğini kullanmadan makroyu nasıl çekmiş - en azından niye kullanmamış ? Alan sığlığı bu makinada zaten hayal - tele fokal uzunluklara girmeden nasıl olur bilmiyorum.

DSLR'lerde bile makro lensler tele fokal uzunluklardan - 60mm'den başlıyor ( 90mm eşdeğeri 35mm'de ) , 90 - 180mm'e gidiyor .

- Yüklenen fotoğrafta hiç krop olmadığı halde kelebek büyük bir alan kaplamış . 10 cm mesafede , tele kullanılmadan ( 58mm eşdeğer ) SIFIR KROP ile böyle bir büyütme olup olamıyacağını makrocu arkadaşlar daha iyi cevaplayabilir .

- Bas-çek makinalarda olmayan altıgen diyafram bokeh alanlarda gözüküyor .

- Aynı saat içnde bir dolu değişik tür yakalanmış - 20 dakika içinde PC'ye aktarılmış. 1-2 ay gibi bir süre içinde süper kaliteli yüzlerce makro çekilmiş.

- Çekim saatleri bazılarında geceye denk geliyor . Saat yanlış desek , gündüze denk gelenler için ne diyeceğiz ?

- Pozlama değerleri bazı fotoğraflardaki ışık şartlarına uymuyor.

- Sitesindeki gerçekten P60 ile çekilmiş vasat , fokusun bile tutturulamadığı fotoğraflar var - süper kalite makrolarla tamamen tezat oluşturan. Arkadaşın "nefes kesici " diye tanımlanabilecek uğur böceği makroları yanında , son derece amatörce fotoğraflar sırıtıyor .






Bu gerçek olmalı

---------------

İyi de orijinal boy fotoğrafı nasıl yükledi derseniz - . Aklıma tek gelen fotoğrafları bir yerden/kitaptan vs çekerek aktarmış olabileceği . EXIF değiştiren programlar/yazılımlar da var ama o kadarını becerebileceğini sanmam .

Ben bu foruma gelerek cevaplamasını bekliyorum sorularımızı . Haklı ise çekinececek bir şeyi olmaması gerekir ....

edit : Yeni farkına vardım . Deviantart'taki tüm başarılı P60 makroları - YÜZLERCESİ makinada HEP AYNI FOKAL UZUNLUKTA - 10mm'de çekilmiş ( P60'ın zoom aralığı 6.2 - 32mm ) Hani insan istese denk getiremez aralarda olan bu 10mm değerine - 1mm aşağı/yukarı gitmemiş hiçbirinde .

Yani düşünün bir 36-180mm zoomunuz var ve aylar boyu yüzlerce fotoğraf çekiyorsunuz - ama hepsi 58mm'de ... İster kelebek ,ister kurbağa , isterse onların 1/10'da büyüklüğündeki uğur böceği olsun . Mümkün mü ??

10mm'den farklı fotoğrafları yok değil ,var . Peki sizce hangileri ?

Gerçekten kendi çektiği belli olanlar - günlük normal çekimler , portreler vs

İlginç ! ! !




#paperman' tarafından 28.03.2011 11:23:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Mart 2011, 06:59 - İp: 96.***.**4.180
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

paperman ne güzel ahkam kesiyorsunuz. Müsaade edin iddialarınızı tek tek çürüteyim.


Ben P60 gibi bas-çek bir makinayla böyle bir fotoğrafın çekilemeyeceğini hala iddia ediyorum . Merakımdan makina testlerine/özelliklerine ve kullanıcı yorumlarına baktım. Hepsinde makro için tavsiye edilemiyeceği , giriş seviyesi bir bas-çek olduğu yazıyor .

Cevap: Siz de biliyorsunuz ki fotoğrafı makine değil fotoğrafçı çeker.

Kendisinin bunca ithama rağmen yüklemeyi 4 gün geciktirmesi ve forumda nedense hiç bir tartışmamaya girmemesi bence bir çekincesi olduğunu da gösteriyor.

Cevap: Bildiğiniz gibi kendisi bugüne kadar hiç kimseyle tartışmamıştır. Kelebekler ve uğur böcekleri tüm vaktini aldığından tartışmaya zaman bulamamaktadır. Ben asistanı oluyorum. Makinesini, tripodunu falan taşırım. Çektiği fotoğraflara bizzat tanık olduğum için gelip burada ahkam kese... pardon gönül rahatlığıyla savunabiliyorum kendisini.


- Eklediği yukarıdaki kelebek fotoğrafı makinasının 10mm fokal uzunluğu ile çekilmiş . Halbuki Nikon P60 , 6.2 - 32 mm objektife sahip ( 36-180mm eşdeğer ) . Makinasının tele özelliğini kullanmadan makroyu nasıl çekmiş - en azından niye kullanmamış ? Alan sığlığı bu makinada zaten hayal - tele fokal uzunluklara girmeden nasıl olur bilmiyorum.

Cevap: Bakın yine bilmeden sallamışsınız. Arkadaşımız o kelebekleri bahçesinde özel yemlerle beslediğinden ortalama 45 cm boya ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla 35mm eşdeğeri 58mm olan bir objektifle çok rahat çekilebiliyorlar. Bahçe duvarlarını da siyah kartonla kapladığı için arka plan öyle güzel gözüküyor.

- Yüklenen fotoğrafta hiç krop olmadığı halde kelebek büyük bir alan kaplamış . 10 cm mesafede , tele kullanılmadan ( 58mm eşdeğer ) SIFIR KROP ile böyle bir büyütme olup olamıyacağını makrocu arkadaşlar daha iyi cevaplayabilir .

Cevap: Yukarıda açıkladım. Kelebeklerin 45 cm olduğunu bilmediğinizden yine tufaya dü pardon yanılmışsınız.

- Bas-çek makinalarda olmayan altıgen diyafram bokeh alanlarda gözüküyor .

Cevap: Arkadaşımız o zamanlar çok maddi sıkıntı çekiyordu. Bir Dslr alma imkanı yoktu. Doğayla bu kadar haşır neşir olduğu için bir bal peteği bulmak onun için çocuk oyuncağıydı. Eli tamirat işlerine de çok yatkın olduğundan bal peteğinden kompakt makinesine diyafram üretti. Kendisi fotoğraf uğruna bunca fedakarlıklara katlanırken umarım böyle ithamlarda bulunmaktan biraz utanmışsınızdır.

- Aynı saat içnde bir dolu değişik tür yakalanmış - 20 dakika içinde PC'ye aktarılmış. 1-2 ay gibi bir süre içinde süper kaliteli yüzlerce makro çekilmiş. -

Çekim saatleri bazılarında geceye denk geliyor . Saat yanlış desek , gündüze denk gelenler için ne diyeceğiz ?


Cevap:Bu nasıl bir dayanak soruyorum size. Bir insan gece gündüz demeden aylarca fotoğraf çekemez mi?

Geriye bir tek şey kalıyor. Erdemli bir insan gibi özür dilemeniz.

 

Tarih: 28 Mart 2011, 14:32 - İp: 213.***.**5.242
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

@bitpire, m.karaca ile aynı kişidir

Ayrıca kendisine de çok fena katılmaktayım.
Zira MARAŞ'ı iyi bilirim. Yayla evleri vardır oralarda ve bahçelerinde, Amazonları, avustralya bölgesini aratmayacak çeşitlilikte yaratıklar vardır.

Kelebelikler, kocamandır. uğur böcekleri bir çiçeğe kondumu, çiçek dalından kırılırdı yani, o derece...

O yüzden litfen özürdileyelim.

 

Tarih: 28 Mart 2011, 15:01 - İp: 78.***.**4.43
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tüm iddialarım teker teker çürütüldüğüne göre özür dilemekten başka çare yok

Bitpire & Designwish - alemsiniz arkadaşlar

 

Tarih: 29 Mart 2011, 06:30 - İp: 96.***.**4.180
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı