darkamas
darkamas (üye)
İzmir / Amatör

Sizce Doğru Mu ?

Merhaba

Daha önce Sony R1 ve Nikon D70s'i karşılaştırdığımızda hangisini tercih edeceğinizi sormuştum. Dışarıdan bazı profesyonel fotoğrafçılardan aldığım yorumlara göre eğer hızlı fotoğraf çekeceksen D70s al çünkü R1 ile ardarda 3 karende fazla çekemezsin diye bir yorum aldım. Basın fotoğrafçısı olmak ya da hızlı bir makineye sahip olmak gibi bir derdim yok. Fakat ne kadar kaliteli objektif alırsan al R1'in çektiği kalitede fotoğraf çekmen için ancak Nikon D2X gibi bir gövdeye ihtiyacın olacaktır dendi. Birkaç profesyonel fotoğrafçı bu yorumlarda bulundu. Sizce de gerçekten R1'in tek dezavantajı SLR like olması mı? Diğer tüm yönleri D70'e ağır basıyorsa sadece DSLR diye onu seçmek ne kadar mantıklı olur? Yorumlarınızı bekliyorum. 1.5 yıldır makine almak için para biriktiriyorum. Yorumlarınız benim için çok önemli. Şimdiden teşekkürler.

Tarih: 8 Mayıs 2006, 14:26 - İp: 88.***.**7.149
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

as merhaba.. ayni anda gondermisiz mesajlari, yeni gordum mesajini..

as acikcasi hata yapilan nokta da bence burada.. insanlar, bizler bu konuda gercekten yaniliyoruz.. cunku bilgisayarlarda bazen %200 olceklere dahi getirip sonrasinda da neden su pixeller net cikmiyor diye sorguluyoruz..
ama asil fotografi cikti aldiginda insan, aslinda ne de harika oldugunu goruyor.. ben 18-55 kullanarak A3 cikti aldim, tek kelimeyle harika..
ha ama senin durumun farkli.. cunku sen poster buyuklugunde ciktilar aliyorsun.. o yuzden makinenin megapixelinin buyuk onemi var.. tabii ki 10 megapixel mi 6 mi dersen, 10 derim..
ama darkamas arkadasimiz neden bir d70s ile 18-70'den memnun kalmayacak orasini anlayamam.. kesinlikle memnun kalacak..

yaninda da 70-300 alip, tele ihtiyacini da giderecek..
yanlis mi dusunuyorum as?

kim yok 18-55'den falan memnun olmadim diyorsa, aslinda bir parca atiyor.. bilmeden, yok bilgisayarda kotu cikiyor diye konusuyor.. (ki kotu de degil isin gercegi..)
o halde fuji s9500'ini hic satmasin.. baksana %100 yaptiginda acayip sekilde goruluyor pixellerin hepsi.. ama onemli olan bu degil.. cunku ciktida harika gorunuyor.. herkesin kullanacagi aralikta..

ha ama ki fotografi ceken insan mukemmelliyeti ariyorsa o zaman alsin tabii en kaliteli lenslerden..
ve kaliteli lensler sadece 1100 pound'luk lensler degil as.. ona yakin kalitede sigma ve tamron lensleri mevcut, ama fiyatlari bir R1'in yari fiyatina..
fotografi olusturan en onemli parca, belki de lens.. iste dslr ile insan sadece lensini degistirerek boyut atliyor..
ille de d2x olmasi da gerekmez alinacak kameranin.. yani bir tek d2x mi rakipdir r1'a as? allah askina buna inaniyor musun sen? ben simdi 350d'ye 24-70'u taktigimda, acikcasi r1'in fotograflari falan yaninda oyuncak gibi kalir.. ille de canon 24-70 takmak zorunda degilsin, sigma 24-70 de cok kaliteli fotograflar verir..fiyati da 3'de biri..

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:00 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker ben zaten D2X i R1 e alternatif olsun diye söylemedim.Herkes elindeki makinanın dünyanın en iyi makinası olduğunu düşündüğü için o modeli yazdım.
Herkes darkamasın bu iş için ayırdığı bütçeyi dikkate almadan makinalar öneriyor.
Ayrıca ben D70S le kötü fotoğraflar da çıkar da demedim.

Elindeki tüm parayı Kit lensli bir D70S e yatırdığında çıkacak sonuçtan memnun kalmaz ise sonrasında ne olacağını bana açıklarmısın.Bu açıklamanı tekrar lense para ayırma imkanı olmayan birine göre yapmanı rica edeceğim.


#as' tarafyndan 09.05.2006 23:23:10 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:20 - İp: 85.***.**3.28
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

işte size 2 foto ama farklı türden bir karşılaştırma olacak...





Hangisi iyi? anlamlı ve başarılı? kesinlikle 2. fotoğraf...
Halbuki 1. fotoğraf Canon EOS 1D Mark II ile 2. fotoğraf ise Canon powershot A70 ile çekildi yani asla kıyaslanamyacak 2 makine!

Kişinin artistik yetenekleri (SLR like ve SLR makinelerin artistik amaçlarla kullanıldığını varsayarak) sınırında başarılı bütün makineler. ve bence şu an dijital makineler bu kadar gelişmişken kötü yada iyi makine yok kötü fotoğrafcı, iyi fotoğrafcı var.

dandik bir mercury makine ile başlayan fotğraf yolculuğum A80- Pro1 - R1 ile devam ediyor... en beğendiğim karemi pro1 ile çektim ama burada makineden ziyade Fotoğrafın duygusunun başarısıydı bu! R1 yada en pahalı SLr ve en iyi lensle bir daha bu kadar iyisini çekermiyim? hiç bilmiyorum (kendi sınırlarımda)
o yüzden artık herkesin kendi tercihleriyle mutlu olmasının zamanı geldi diye düşünüyorum. bu arada bahsettiğim kareyi sizlerle de paylaşmak isterim.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:31 - İp: 88.***.**1.70
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör


sigma 24-70 de cok kaliteli fotograflar verir..fiyati da 3'de biri..

kesinlikle çok iyi lens......haklısın dada

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:36 - İp: 85.***.**9.45
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

as benim anlayamadigim nokta da bu.. neden d70s ve 18-70'den memnun kalmayacak darkamas? harika bir dslr ve harika bir lens.. nesinden memnun kalmayacak?
en usta fotografcilar bile bu setle cekim yapiyorlar.. onlar niye kullaniyorlar?
.......
su konuda haklisin, herkes elindeki makineyi en iyisi zannediyor.. ama biraz daha objektif olmak gerekiyor bu konuda..
ben kalkip da sadece d70s demiyorum.. herhangi bir dslr diye acikladim hep.. cunku hangi dslr olursa olsun cok daha avantajli.. bu su goturmez bir gercek..

aciklamami tekrar lense para ayiramayacak olan birisi icin tabii ki yaparim, ki zaten yaptim.. isin komik yani, R1 alsa, parasi olsa da ayiramayacak.. cunku lens degistirme imkani yok.. bu son derece acik ve bariz ortada olan bir gercek..

birinde paran olursa baska bir lens daha takarak tele zoom imkanin da oluyor.. 200 pound gibi bir paraya.. oysa digerinde paran olsa da olmasa da hicbirsey takamayacaksin..
500 pound'luk kamera.. yarin bir gun hadi uzaklari yakin edeyim dediginde darkamas, 500 pound'luk kamerasini satip baska bir kamera mi alacak?

as ben mi cok yanlis dusunuyorum yoksa atladigimiz bazi yerler mi var dersin?

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:38 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

muratsen cok haklisin.. gercekten de hangisinin pixelleri daha keskin diye bakmazsin; bazi fotograflar en adi kameradan bile cikmis olsalar harika veya kotu olurlar..
d70s ile 18-70 kesinlikle harika kalitede fotograflar cekebilen bir kamera.. r1 da oyle..
ama bir dslr'in, cok daha kullanim alani genis.. viewfinder'i bile bambaska bir dunya..
niye profesyoneller R1 kullanmiyorlar da dslr kullaniyorlar? veya butun prolar, en kaliteli lenslerle mi kullaniyor makinelerini?
dslr kullanmanin bir sihiri falan mi var? nedir sizlerce dslr kullanmanin farkliligi?
neden dslr'a 18-55'i takip R1 fiyatina satiyorlar? salak mi millet? niye millet kalkip da dslr aliyor?
.............

son olarak ekleyecegim sey su ki, bir dslr kamerayla istedigini yapabilmek cok daha kolay compact'a gore.. kadraji kurmak mesela..
ben s9500'i denedim, adamlar nasil kadraj kurup da fotograf cekebiliyor diye dusunmekten kafayi yedim acikcasi.. hersey gozun gordugu gibi olmuyor compact'larda..
ha ama basarilamaz mi? tabii ki basarilabilir.. iste bir onrnegi.. muratsen en iyi fotografini pro1 ile cekmis..

hic mi kimsenin dikkatini cekmiyor? mesela dslr kullanmadan boyle bir kareyi yakalayabilmek gercekten zor, kutlariz turunden konusmalari.. neden? dslr kullaninca daha mi kolaylasiyor acaba?

bask bir yerde de ornek verdim; dergide yapilan ankette %90 oraninda kisi, dslr kullanmanin yaraticiliklarini arttirdigini soylemis.. binlerce insan.. neden oyle dusunuyor onca insan? nedir bu dslr'in sirri?

arkadaslar bence, bazi gercekleri pek de gormuyoruz zannediyorum..

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:48 - İp: 62.***.**2.10
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Dadanagast çektiğim foto orjinal kadrajdır bu arada...

SLR konusunda söylediklerinde haklısın. zaten senin yazdıklarını daha bir dikkatli okuyorum. yalnız şunu cidden belirtmek zorundayım ben R1 kullanırken daha önceki pro1 A80 (hala kullanırım) Sony F717 tecrübelerinden daha farklı olarak gerçekten SLR bir makine kullandığım hissine kapıldım.(yakın arkadaşımın 350Dsinin sık sık kullandığım için SLR kullanmak nasıl bir duygu biliyorum) menüleri, ayar tuşları vs.de kompaktlardan çok SLR lere yakın. üstteki LCD ekran ise bana Hasselblad stidyo makinelerinin ekranlarının duygusunu yaşatıyor. bu açıdan kullanım hissi olarak beğendiğim bir makine R1...

Ama SLR ve illede yolun sonunda SLR. evet kesinlikle bir SLR edineceğim. ama o zamana kadar biçim-teknik-öz açısından kendimim tamamlamış olmalıyım diye düşünüyorum. çünkü ^50Dyi elime aldığımda "bu ne işe yarar abi?" diye düşündüğüm bir sürü opsiyon vardı.

atla deve değil aldığımızı satar yenisini alırız. gerçi ben R1'i sevdiğim için Sanırım ayrıca bir SLR alacağım. bunun için Eylül ayının bekliyorum. yeni modeller bir çıksın fiyatlar kızışsın. lens fiyatları düşsün.. vs.

bak buda Pro1 le çektiğim bir kare bunu gören birinin pro1 hakkında kötü düşünmesi mümkünmü? halbuki yerden yere vurulurdu forumlarda...



#muratsen' tarafyndan 10.05.2006 00:02:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:58 - İp: 88.***.**1.70
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Neyse bu konuda bir yere varamıyacak anlaşıldı.
Benim yeni makina alacak olanlara önerim hep ilave lenslere para ayırabilecek güçleri varsa DSLR almaları yoksa da R1 gibi MP.sorunu,Noise sorunu,kaliteli Lens sorunu olmayan bir makina almaları olmuştur.
Yok eğer bütçeleri R1 e de yetmiyorsa manuel kullanım özelliklerini dikkate alarak FZ30 veya S9500 ü önermişimdir.
Anlaşılıyorki bu gibi hangi makinayı almalıyım sorularına makina için ayırılan bütçeyi dikkate almadan D2X gibi bir makinayı önereceksinki ortada böyle bir makina varken kimse elindeki dünyanın en iyi makinası sandığı şeyi ortaya atmasın.
Çünkü her öneriye koşullar dikkate alınmadan farklı cevaplar geliyor.Bende compact makina bile soranlara D2X i önereyim de mualefet nasıl olurmuş ,görsünler.
Bu topic canımı sıktı valla.

Darkamas arkadaşım sana son önerim.Nikon D2X ve
Nikon 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor lensi onun haricinde sana bu topicte önerilen tüm makina ve lensler hikaye.
R1,D70S,EOS350D,KM5D,EOS20D,EOS30D,D50,KM7D,D200,Olympus ların tümü,Pentax ların tümü,hangi lensi takarsan tak benim sana yazdığım konfigürasyondan daha iyi sonuç alamazsın.
Yazdığım konfigürasyonu geçebilecek tek makina L serisi bir lensle Canon EOS-1Ds Mark II dir.
Daha iyi bir önerisi olan varsa buyursun önersin.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 00:08 - İp: 85.***.**3.28
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker merhaba
Akşamki yazışmalar sırasında senin yazdığın "as benim anlayamadigim nokta da bu.. neden d70s ve 18-70'den memnun kalmayacak darkamas? harika bir dslr ve harika bir lens.. nesinden memnun kalmayacak?
en usta fotografcilar bile bu setle cekim yapiyorlar.. onlar niye kullaniyorlar"
yazısını farketmemişim.Senin çok iyi hatırlaman lazım Tahminen yılbaşından önce idi yani R1 türkiyede daha çıkmamıştı.Ben de seninle 2600ytl.ye D70S mi 2200ytl.ye D50 mi almalıyım diye topiğin birinde yazışıyorduk.Daha sonra bir arkadaşımın D70S i ile çektiğim fotoğraflardan bir kaçını sana mail yoluyla yollamış fotoğrafların bence soluk cansız ve flu gibi olmasının sebeblerini sana sormuştum.Sende bana bu fotoğrafları inceledikten sonra bunların fotoshop ta elden geçirilmesi gerektiğini söyleyip benim sana gönderdiğim fotoğrafları işleyip bana geri göndermiştin.Ben 2600 ytl vereceğim bir makinadan beklentilerimin daha fazla olduğunu söylediğimde ise bana 2-3 tane yeni lens önermiştin.
Bunu sana tekrar hatırlatmamın nedeni yeni bir makina alacak insanın o makinadan ne beklediğini ve aldıktan sonra neyle karşılaşacağını önceden bilmesi gerektiğini ,aldığı makinaya ilave kaliteli lens lere ayıracağı parayı önceden hesaplaması gerektiğini bana sen söylemiştin.
Şimdi bende diyorumki yeni bir lens almaya imkanı olmayan bu arkadaşımıza gireceği yolu peşin peşin söyliyelim.
D70S in çektiği fotoğrafları ben zamanında beğenmemiştim.Bunu bu sitede en iyi sen biliyorsun,
üstelik ciddi,ciddi DSLR almayı düşünürken.Ya bu arkadaşımızda çektiği fotoğrafları beğenmezse başka bir lens alacak parasıda yoksa ne yapacak.
Bu durumda ki birisine EOS 350D al daha sonra L serisi lenslerden alırsın demek ekmek bulamıyorsan pasta ye demek değilmi.
Netice de darkamas biz buraya ne yazarsak yazalım imkanlarını en iyi kendisi biliyor ve makinasını buna göre seçecek benim söyliyeceklerim o yüzden bu kadar,sizler öneride bulunmaya devam edebilirsiniz.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 09:32 - İp: 85.***.**3.28
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

benim pentax bir slr makinem var,üzerinde pentax 50mm f2 lens var,makine auto focus olmamasına rağmen,optik vizörü sayesinde şu ana kadar bir tane yanlış focus yapılmış fotoğraf çekmemişimdir,çünkü focus yapmak optik vizör sayesinde çocuk oyuncağı,annem bile makineyi eline alınca focus yapabiliyor. peki dslr-like bir makine ile nasıl manuel focus yapacaksınız?ekrandaki görüntü kaliteli değilki neyi focuslayacaksın,benim makineme dpreviewda kolay manuel focus yapılıyor denmiş(metre cinsinden gösteriyor mesafeyi)buna rağmen zor yapılıyor.

ama buda demek değilki herkese dslr önerelim,çok fazla fotoğraf çekmeyen birisi dslr'yi naapsın, compact bir makinede pekala işini görebilir,kendimle mi çeliştim ne

kendi çektiğim bir fotoğrafı koyuyorum,yağmur yağarken güneş açarsa ne olur









#magnat' tarafyndan 10.05.2006 14:05:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 13:58 - İp: 85.***.**6.36