darkamas
darkamas (üye)
İzmir / Amatör

Sizce Doğru Mu ?

Merhaba

Daha önce Sony R1 ve Nikon D70s'i karşılaştırdığımızda hangisini tercih edeceğinizi sormuştum. Dışarıdan bazı profesyonel fotoğrafçılardan aldığım yorumlara göre eğer hızlı fotoğraf çekeceksen D70s al çünkü R1 ile ardarda 3 karende fazla çekemezsin diye bir yorum aldım. Basın fotoğrafçısı olmak ya da hızlı bir makineye sahip olmak gibi bir derdim yok. Fakat ne kadar kaliteli objektif alırsan al R1'in çektiği kalitede fotoğraf çekmen için ancak Nikon D2X gibi bir gövdeye ihtiyacın olacaktır dendi. Birkaç profesyonel fotoğrafçı bu yorumlarda bulundu. Sizce de gerçekten R1'in tek dezavantajı SLR like olması mı? Diğer tüm yönleri D70'e ağır basıyorsa sadece DSLR diye onu seçmek ne kadar mantıklı olur? Yorumlarınızı bekliyorum. 1.5 yıldır makine almak için para biriktiriyorum. Yorumlarınız benim için çok önemli. Şimdiden teşekkürler.

Tarih: 8 Mayıs 2006, 14:26 - İp: 88.***.**7.149
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

DSLR bir makina ile SLR like bir makinayı karşılaştırmak cidden çok zor....

elma armut meselesi.

aynı odak açısında iki makinanın resimlerini karşılaştırmışsınız.... D70 s e hangi lensi taktınız ????

D70 i bıraktım... kendi makinamdan dem vuracam....Canon 350 D sahibiyim kit lensim ile bir fotograf çeksem (18-55) emin olun piayasadaki en kalitesiz kompaktan bile daha kötü çıkar resim....ama onun yerine canon 17-40 f/4 L lens ile çekeyim herkes o fotografa uzaylı gibi bakar....

ben elimdeki canon'a 600 mm lik L lens takıp afrikada antilop yiyen aslanın dişindeki kan izlerini çekebilirim.... R1 ile alabileceğiniz odak mesafesi nedir....şimdilik ihtiyacım yok bana yeter diyenleri 2 ay sonra görürüm ben....


DSLR bir makina olan d70 R1 ile kıyas kabul etmez.....

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 10:15 - İp: 212.***.**4.63
nurrr
nurrr (üye)
Bursa / Reklam Fotoğrafçısı

ben iki makineyide kullandım ve ikisininde çok iyi sonuç verdiği söylemek isterim sen ne tarz fotoğraflar çekmekten hoşlanırsun bir makinede neler arıyorsun ilk önce bunları belirlemen gerekir bu konuda cevap yazarsan sana yardımcı olurum

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 10:43 - İp: 81.***.**3.28
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

arkadaşlar canon 17-40 f/4 L lensin piyasa fiyatını biliyormusunuz?Toplam DSLR maliyeti ile bir R1 fabrikası açılır.
Bizim amacımız az maliyet ile büyük işler çıkaran R1 ve S9500 gibi modelleri insanların huzuruna çıkarmak.Ancak sizin tomarla paranız varsa kendinize ve sevdiklerinize bu Canon 350D ve L serisi lenslerden bol bol dağıtabilirsiniz.
Burada tartışılan konu fiyat/performans dır.Lütfen olayları saptırmayalım.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 10:52 - İp: 85.***.**3.200
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

"Ben elimdeki canon'a 600 mm lik L lens takıp afrikada antilop yiyen aslanın dişindeki kan izlerini çekebilirim...."

Geçmiş hayatınızda kaç kez Afrikaya gidip Aslan çektiniz?
Bu lens eğer "Süha Derbent" değilseniz yada olmak istemiyorsanız, her daim tripod taşımayacaksanız işinize yaramaz! Ülkemizdeki insanların maddi imkanları belli. Ben R1 için 1230 YTL para harcadım. R1'den daha iyi çekebilen bir makine için harcamam gereken rakam ise en az 5000 USD (malum lens masrafları)

Herkes kafayı Zoom'a takmış!
Arkadaşlar girin netfoto'nun galeri kısmına yada fotokritik'e bakın. gönderilen fotoların %90'ı 1-4 metre mesafedeki konulardan oluşuyor. eğer doğa fotoğrafcısı değilseniz bu konuya özel ilgi duymuyorsanız bu zoom hevesi niye?

Amaç : uygun fiyata en iyi sonuç : R1

(Erdem sitene girdim. çektiklerine baktım. gayet güzel fotolar var. ama çekim karakteristiklerine baktığımda gördümki sende bir zoom fotoğrafcısı değilsin. daha çok geniş açıyı seviyorsun gibi geldi. R1'de 24 mm geniş açı var.tam sana göre )




#muratsen' tarafyndan 09.05.2006 11:30:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 11:18 - İp: 85.***.**5.29
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Ben herzaman SLR amkine kullanmaktan yanayım, benim ihtiyaçlarımı ancak bir SLR makine karşılar. SLR makine düşünmeyen için R1 en ucuz fiyata alınabilecek en kaliteli makinedir. Sİrkeci piyasasında fiyatı 1200 lere kadar düştü. Bu fiyata R1 den daha iyi sonuç veren bir makine yok.

Şehir içinde bana 17-70 bir objektif bile yeterli geliyor. R1 deki 24-135 aralığı bir hayli yeterli oklacaktır.

Tele bir objektif te kullanırım ama herzaman yanımda taşımam.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 15:58 - İp: 212.***.**0.50
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar, arasıra çok temel konularda kural hatası yapıyormuşuz gibi geliyor bana. Bu forumda arasıra D-SLR ve SLR-like fotoğraf makinalarını karşılaştırma gafletine düşüyoruz.

Tecrübeli ve bilgili bir "fotoğrafçının" bu karşılaştırmalardan kaçınması gerekir bence. Çünkü, D-SLR ile SLR-like makinaların amaçları ve kapsamları farklıdır, iki farklı sınıfı ancak bu işleri bilmeyen biri belki karşılaştırabilir, bizlerinde bu forumda bu insanları bilgilendirmemiz gerekir iken tam tersini yapıyoruz.

Sony R1 bugün için SLR-like sınıfının en iyi temsilcilerinden biridir. Belki bunu tartışabiliriz. Ancak, "bir üst sınıfa geçtiğimizde" olay tamamen değişiyor.

D-SLR makinaların zaten tanımında yatan, daha iyi sensörler ve daha değişik ve çeşitli objektifler/aksesuarlar kullanma imkanı D-SLR makinalara özgü bir olaydır. Bu esneklik ve imkanı SLR-like makinalarda bulmak imkansız. Zaten objektifi değiştirilebilir olduğu nokta da makinanın sınıfı değişir.

Şimdi Sony R1 üzerindeki objektif ile bir D-SLR makinaya takılabilecek objektifleri karşılaştırmak bile akla zarar. SLR makinalara takılabilecek objektifler içinde öyleleri var ki kıyas kabül etmez.Kendini geliştiren birçok fotoğrafçının hayali; iyi bir D-SLR ve muhteşem objektifler sahibi olmaktır.

Hep söylenen bir başka şey; "Sony R1 üzerindeki öbjektif ile bir D-SLR alsanız fiyat nerelere gelir" olayı. Elbette Sony R1 kompakt bir makina olmanın avantajlarını taşıyan bir makina elbette fiyat/performans tercihi olabilmeli. Ama cebinizde paranız olduğunda da çok daha değişik ve kaliteli objektiflere sahip olamayacağınız bir makina da aynı zamanda. Bir D-SLR aldığınızda objektife verdiğiniz para cebinizde kalır, ilerde sadece body'yi elden çıkarıp, daha yeni teknoloji ve yüksek çözünütlük ve kaliteye sahip bir digital makinaya geçebilirsiniz, VR lens bile alabilirsiniz, yani esnekliğiniz daha çok olur.

Ne yazıkki bende hem başta söyledim sonra kendim yapılmayacağı yaptım ve D-SLR ile bir SLR-like'ı karşılaştırdım.

Temcit pilavı gibi bu forumda Sony R1 ile D-SLR karşılatırnası getirilmesine birileri dur demeli, cidden baymaya başladı. Herkes sahibi olduğu ürünü savunmaya kalkınca böyle oluyor herhalde.

Sony R1 alan arkadaşlar güle güle kullansınlar, iyi bir kompakt SLR-like sahibiler, iyi iş yapmışlar. Ama nakinalarını D-SLR sınıfı ile karşılaştırmaktan artık vazgeçseler daha çok mutlu olacağız ve insanları yanıltmayacağız.

Cidden elma ile armut karşılaştırması oldu bu post.

Sağlıcakla kalın...

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 18:08 - İp: 85.***.**8.44
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar merhaba
Bu konuya daha fazla dahil olmak istememe ve tüm yazılanlara da katılmama rağmen göz ardı ettğiniz bir şeyi hatırlatmak için yeniden yazmak zorunda kaldım.
darkamas 1.5 yıldır para biriktirdiğini yazmış,lütfen önerilerinizi bu noktayı esas alarak yapın.

dunesea nın dediği gibi bir 350D alıp yanına CANON EF 24-105 f/4 L IS USM Objektif. 1.484,00 EURO +KDV ye bir de lens alın derseniz bu arkadaşımızın 3 yıl daha sadece bu lens için para biriktirmesini söylemiş olursunuz.Acaba 3 yıl sonra 350D hala satılıyor olabilirmi,veya yok arkadaşım sen kaliteli fotoğraf çekebilmek için 3 yıl daha bekle demek ne kadar doğru.

Sevgili tekno yazdıklarında haklısın bir önceki sayfaya koyduğum fotoğraflar makinalar aynı tarihte piyasaya çıkmadığı için aynı anda çekim şansı olmamış.
Aşağıda ışık koşullarının benzer olduğu 2 fotoğraf daha koydum.Sonuçta her iki makinaylada aynı ışık koşullarını denk getirip fotoğraf çekme şansımızın ne kadar zor olduğu ortada fakat R1 test topiğini incelerseniz,ışık şartları ne olursa olsun R1 in D70S kit lensinden daha iyi çekimler yapacağını anlarsınız.Ama darkamas a D70S aldığında da bir 3 sene daha bekle body e Nikon 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor gibi bir lens al diyecekseniz o başka.

Benim burada hiç bir makinayı kötülemek gibi bir niyetim yok
olamazda.Hele yukarıda yazdığım lens ile D70S ve D200 ile fotoğraf çekmiş birisi olarak.
Burada konusu geçmiş makinaların hangi lens kofigürasyonlarında nasıl performans verdiğini bildiğim ve bunları da test fotoğrafları çekerek gördüğüm için önerilerimi ona göre yapıyorum.Lens lere bu kadar para ayırabilecek imkanı olan kişiye ben sizin önerdiğiniz bu makinaları kesinlikle önermezdim.Maddi durumu bu kadar iyi olan insanlara yani bir fotoğraf makinası ve lenslere 6000-7000 ytl gibi bir parayı verebilecek bir insana ben D70S i değil D2X veya EOS5D yi önerirdim.
O yüzden ben diyorumki insanlara öneride bulunurken alım güçlerine ve fiyat performans oranlarına göre tavsiyede bulunalım.

Aşağıda benzer ışık koşullarında çekilmiş R1 ve D70S in iki fotoğrafı daha var.Fotoğraflar steves-digicams dan alınmıştır.Buradada R1 in D70S kit lense (Nikkor 18-70mm )göre daha keskin,daha net ve renkleri daha doygun çekimler yaptığı görülüyor.Çünkü her iki makinanın renkleri ve ışığı işlemesi farklı.
Dolayısı ile çekim şartları ne olursa olsun alınacak sonuç benzer olacaktır.
D70S in ikinci fotoğrafına Sharpening +1 uygulanarak keskinlik arttırılmış durumda çekim yapılmış.R1 in ikinci fotoğrafın da Sharpening normal konumda.

Alttaki fotoğraf Sony DSC-R1 ile çekilmiş.



Alttaki fotoğraf D70S ile çekilmiş.



Alttaki fotoğraf Sony DSC-R1 ile çekilmiş.(Normal)



Alttaki fotoğraf D70S ile çekilmiş.(Sharpening +1 )

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 18:08 - İp: 85.***.**3.28
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @as, D-SLR ile SLR-like karşılaştırmasından vazgeçelim artık. D-SLR hiçbir zaman SLR-like ile fiyat konusunda bir ayar olmamıştır ve olamazda zaten. Amaç farklı zaten. D-SLR'lara takacağın objektif ile çekeceğin resim kalitesinin ne kadar değişeceğini "sanırım sende biliyorsun". Sony R1 ile çekebileceğin "bu" iken, D-SLR ile bu olay değişir. Bugün "bu" yarın farklı, ama Sony R1 "budur" ve yarında bundan farklı birşey olamayacaktır.

Elbette bütçesi kısıtlı biri için bugünün koşullarında düşünürsek haklısın Sony R1 doğru bir tercih olabilir. Hatta SLR-like sınıfında daha iyi fiyat/performans tercihleri bile olabilir.

Ama yarın bu işi geliştiririm diyen ve fotoğrafçılığa ciddi emek, zaman ve para harcayacak birinin tercihi de D-SLR olmak durumunda.

Ayda en fazla 10-20 poz çekecek biri için Sony R1 bile fazla kaçabilir. Bunu da gözardı etmemek lazım. Madem insanların akıllıca para harcamalarını istiyoruz, o zaman bunu da sorgulamalıyız.

Gelelim Sony R1 fotoğraf kalitesine; (bu kısım kişisel zevkler ile ilgilidir)
Benim kişisel görüşüm, Sony R1 resimlerinde gerçeğinden farklı bir keskinlik ve beyaz olduğu. Son verdiğin iki resimde yeşil dallara ve yapraklara bakıyorum, bence doğal ve gerçeğine yakın olan D70s. Sony gerçeğinden sapmış gözüküyor ve bu beni rahatsız etti açıkçası. Nikon D70s'deki yeşil ve mavi tonları gerçeğe daha yakın bence. Olay sadece keskin hatlara sahip resim çekmek değil, zaten Sony'nin çektiği kadar gerçek hayat keskin hatlara da sahip değil. Ben tam tersine biraz aşırılık sezinledim Birde sarılar beyaza kaçmış Sony'de. Zaten keskinliği arttırmak adına renklerden fedakarlık edersiniz, bu da hoş bir durum değil. Yani insanlar renk'mi yoksa keskinlik'mi sorusunun arasında kalabilir.

#tekno' tarafyndan 09.05.2006 18:32:53 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 18:25 - İp: 85.***.**8.44
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Tekno renklerdeki bir değişimi bilebilmemiz için bizim çıplak gözle çektiğimiz yerin renklerini de görmemiz lazım.
Her iki makinanında ışığı ve renkleri farklı işlediği ortada R1 de doygunluğun biraz fazla olduğunu kabul etmekle beraber D70S te de doygunluğun az olduğunu görmemiz gerekiyor.Renklerin asıllarını ise hiç birimiz bilmiyoruz.
Ben aynı sitede 350D nin fotoğraflarını da inceledim 350D nin renk ve ışık işlemesi bu iki makinadanda daha farklı.
Sonuçta tercihler kişinin zevkine göre değişir,benim tercihlerimde netlik,keskinlik ve doygun renkler ön planda oldu.D70S e 3000ytl.lik bir Nikon 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor lens takıldığında ortaya çıkan sonuç R1 inkine daha yakın oluyor.Ben bunu D70S ve D200 de gördüm.Lens kalitesi arttıkça çıkan sonuçlar R1 fotoğraflarındaki netlik ve keskinliğe kayıyor.

DSLR DSLR-Like tartışması konusunda haklısın,bu konuda hata yapıyoruz.Fakat bütçesi kısıtlı insanlara tercih te bulunurken bunu da dikkate de almamız gerekiyor.



#as' tarafyndan 09.05.2006 18:52:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 18:42 - İp: 85.***.**3.28
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @as; ben keskinlik olayından konuyu renk kısmına çekmek istedim. Cidden bir fotoğrafçılık forumunda isek, fotoğrafın sadece keskinlikten ibaret olmadığını ve renklerinde ne kadar gerçeğe yakın olduğunun da önemi vardır.

Son olarak, ne dediğimi anlatabilmek için, verdiğin iki resim arasında bir karşılaştırma da benden olsun;

D70s ile tabela;



R1 ile tabela;



Sizce hangisi doğru?

Keskinlik uğruna; mavilerin laciverte kaçacağını sanırım fotoğrafçılık ile uğraşan arkadaşlarımız biliyorlardır.

Sonuçta sadece son gönderilen resimlere bakarak ben bir tercih yapacak olsaydım, D70s derdim.

Sevgi ve saygılarımla....

#tekno' tarafyndan 09.05.2006 19:02:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 18:53 - İp: 85.***.**8.44