panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Kit Lensle İyi Fotoğraf Çekmek (test)


TÜM KİT LENS KULLANICILARI ve MERAK EDENLER.. TEK, SABIRLA OKUMANIZI ÖNEMLE RİCA EDİYORUM.
Mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılır bir dille anlatmaya çalışacağım.

"Sony veya Nikon alacağım ama.. Kit lensle kullanmak istemiyorum. Güzel bir lens alsam ne kadara malolur acep?"

Gibisinden sorulara rastlıyoruz bazen.. Ve herkesin bütçesi pahalı lens almaya uygun değil.. Bu sebepten dolayı bu topicte, sadece kit lens tanıtımı yapacağız. Makinemiz sony A300 ve onun kit lensi 18-70..
Bu, Canon da olabilirdi, Nikon da.. Pentax ta olabilirdi, Olympus ta.. Mantalite aynıdır. Bilgilerimiz genel olacaktır.

Farklı marka kullanan arkadaşlar da izleyip fikir paylaşımında bulunabilir. Çünkü onların da kit lens takıntıları var biliyoruz. Buradaki tüm bilgilerimiz geneldir.
Ama test fotoğraflarını sony A300 ve 18-70 kit lensle çekip ekledim, elimde bu ekipman var.

Kit lens kötü müdür?
Kötü değildir. Bunu anlatmaya çalışacağım. Lensiniz ne olursa olsun, işinizi doğru yapmadığınız takdirde her lens kötüdür. Doğru ışıkta, doğru pozlama yapıyorsanız her lens güzeldir.

Bir model veya objeyi pozlayacaksınız. Hava güzel.. Ama modelinizin yüzü (çekeceğiniz kısmı) ışık almıyor. Bir de bu diyelim ki, esmer tenli bir model.. Veya koyu bir obje..İşte o zaman 2 kat daha kötü..
Yahutta, bir kompozisyon oluşturacaksınız ama konunun olduğu yerde ışık şartları uygun değil..
Ve bir de hatalı pozluyorsanız, uygun odaklama yapamıyorsanız, o fotoğraftan hiç sonuç beklemeyin.
Öncelikle konunuzun üzerindeki ışık miktarı uygun olmalıdır. Ve doğru değerlerle pozlamanız gerekir. Tüm bunları yapamıyorsanız, makineniz ne olursa olsun iyi fotoğraf alamazsınız.
Ama iyi ışık derken, öğle vakti güneşin altındaki ışık değildir bu.. Işığın çok sert olanı da fotoğraf dokusunu olumsuz etkiler. İyi ışık demek, yüksek ışık demek değildir.
Ya da iyi ışık demek, illa güneş ışığı vuracak demek te değildir.

Bir önemli konu da el titremesi.. Makineyi sıkmadan kavrayın, rahat olun. Kendinizi sıkmayın.
Önce deklanşöre yarım basıp netleme yapın.Sonra makineyi sarsmadan hafifçe deklanşöre basın. Titretmeyin..
VE ÖNEMLİ: Netleme yaptıktan sonra beklemeyin, anında çekin bence.. Çünkü konunuz veya modeliniz hareket halinde ise odak mesafesi değişecektir. Ama siz netlemeyi önceki konuma göre yaptığınız için olumsuz sonuç alma ihtimaliniz var.

Dünyada her gördüğünüz şeyden fotoğraf çıkmaz. Galeride rastgele çekilmiş fotoğraflar çok görüyoruz.
Ama hiç ummadığınız birşey, süper bir fotoğraf olabilir. Peki bunu ne belirler?
Duracağınız nokta, pozlayacağınız açı.. Çektiğiniz konuya olan bakış açınız..
Ve..
Onu kadraja alışınız. Yani, ne kadar zoomlayacağınız veya kadrajın sağına soluna yerleştirme biçiminiz..
Ve..
O konunun yanındaki yardımcı objeleri kadraja yerleştirme şekliniz..
Yani bir kompozisyon oluşturuyorsunuz. Bu kompozisyonu fotoğraf karesine yerleştirme biçiminiz..
İşte bunlara dikkat ederseniz, hiç ummadığınız bir konudan iyi fotoğraf çıkarabilirsiniz.

Ve diyafram seçimi.. Ben genelde A modu kullanıyorum. Yani diyaframı kendim seçiyorum. Makine enstantaneyi otomatik ayarlıyor. Manzara, mekan gibi geniş açı çekimlerinde diyaframı kısarım. f:8 veya daha fazla.. Yani fotoğraf içindeki tüm bölgeler eşit netlikte olsun diyorsanız, diyaframı kısın.
Ama bir model veya objeyi öne çıkarıp, arka alana fluluk vermek istiyorsanız, diyaframı açın.

Portre çekerken, f:7.1 veya f:8 filan kullanın. Ama en az 70mm değerinde portre çekmelisiniz. yani full zoomlayarak.. 55mm değerinde de olur ama 70-80mm de daha tatlı olur.

Başka bir önemli konu, Beyaz dengesi.. Özellikle gün ışığı altında fotoğrafta renkler sıcak (sarımtırak) çıkabilir. Veya mavimsi (soğuk) olabilir. Bunun için size beyaz dengesini AUTO değil de, BULUTLU seçmenizi öneririm. Ve baktınız hala sarımtırak çıkıyor, bulutlu ayarının sayısal değeri vardır, onu -2 veya -3 yapın, bir deneyin.

GELELİM KİT LENS OLAYINA:

Tüm markaların kit lensleri birbirine yakın kalitededir. Tabii ki üst sınıf lenslerle kıyaslanmaz. Ama işini iyi yapan bir fotoğrafçı, kit lens ile harikalar yaratabilir. Eğer kusur sizde ise, en pahalı lens bile altınızda ezilir.
Kit lenslerle ilgili en çok şikayet konusu, en geniş açıdaki çekim kalitesidir. Yani 18mm değerinde yapılan çekimleri kastediyorum. Evet bir derece doğrudur. Tüm markaların kit lensleri, 18mm geniş açıda, nispeten en düşük kalitede fotoğraf verir. Ama nispeten.. Diğer mm değerlerine göre..
Fakat siz en uygun ışıkta, en uygun değerlerle pozlarsanız, 18mm de yeterli sonuç alabileceğinizi altını çizerek belirtiyorum. 18mm'de çekerken, karşınızdaki konunun doğru bir noktasına nişanlayıp, odaklama yapın. Doğru nokta nedir? O geniş alan içinde, tüm objelere bakın.. Hepsinin ortak mesafesinin buluştuğu noktadır. Ve bu nokta ışık yönünden ne çok karanlık, ne de çok aydınlık olmamalıdır(mümkünse).
Bu noktayı bulup pozlarsanız ve doğru F değeri de seçerseniz, sonuç iyi olacaktır, iddia ediyorum.
Bazen de çekeceğimiz konu içinde bir başrol vardır. Bu durumda o başrolün üzerindeki ışık nasıl olursa olsun, mecbur ona odaklama yapmamız gerekir.


İster 18mm, ister 50mm veya üstü.. Siz işinizi iyi yapıyorsanız, kit lens size yetecektir. Buna ben kefilim.

Bu topicte sadece sony kit lensi ile çekilmiş doğal örnekler göreceğiz, beraber test edeceğiz.
Ve her fotoğrafta sizlere doğru ışığı ve pozlamayı anlatmaya çalışacağım. Ve örnek fotoğrafları tıklayıp açtığınız zaman, bir kez daha tıklayıp full büyütünüz. Yoksa net görünmez.

Ayrıca bilgisayarınızdaki yüklü fotoğrafları, windows fotoğraf görüntüleyicisiyle izlemeyin. Bu prg, netlikte kayıp yapıyor. Hele fotoğrafı küçültünce daha kötü oluyor. Size "exifpro" adlı fotoğraf görüntüleme programını şiddetle tavsiye ederim.

BENİM FİKRİMCE; KİT LENS İLE GAYET İYİ FOTOĞRAF ÇEKİLEBİLİR.

İşte ilk olarak, ışığın uygun olduğu 2 fotoğraf.. sony a300 ve 18-70 kit lens ile.. Makineden çıktığı gibi.. Başlıktaki 2 fotoğraf BULUTLU beyaz dengesiyle çekildi.

Şu an makinemin renk ayarları şöyle:
kontrast: +1
doygunluk: +1
keskinlik: +1

45mm - f:6.3 - 1/200 - iso200
Beyaz dengesi: bulutlu




55mm - f:7.1 - 1/125 - iso400
Beyaz dengesi: bulutlu



FOTOĞRAF EKLEYEN ARKADAŞLAR; ekleyeceğimiz fotoğraflarda özenli ve seçici davranırsak, konumuz daha amaca uygun olur. selam, sevgiyle..

#panctom' tarafından 12.04.2009 14:13:35 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Nisan 2009, 00:05 - İp: 88.***.**9.31
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Ezbere değilde çekim anında uygulamayı deneyin,uygulayın..Görerek..

 

Tarih: 29 Nisan 2009, 16:03 - İp: 88.***.**5.182
polatulusoy
polatulusoy (üye)
İzmir / Amatör

Sony A350 nin kit lensiyle çektiğim bir makro çalışmasını paylaşayım bende. Hemde çiçek fotosu.

Sevmeye başladım lensimi.

Teşekürler Mustafa abi

55 mm, f5.6, Aperture öncelikli, 1/400

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 16:58 - İp: 94.***.**7.82
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Tabi bunlar benim evimin balkonundan gece caddeyi çekerken kullandığım ayarlar. Gerçektende makinenin ulaşabildiği en soğuk renkleri temsil ediyor. Beyaz ayarları ortamdaki baskın ışık kaynağı ile ilgili aslında. Dışarıda auto da sorun yok . Yalnız iç mekanlarda ve gece renkleri gerçeğe en yakın yakalamak için Tungsten ve floresence olarak ayırım yapmak gerekebiliyor. Tabi kimileri sıcak renklerden kimileri soğuk renklerden hoşlanır. Açıkçası benim renk tercihlerim biraz stabil. Gündüz dışarıda parlak canlı renkleri seviyorum masmavi gökyüzü parlak canlı yeşil yapraklar vs. Kısaca Vivid, iç mekanlarda doğala en yakın yani naturel, gece soğuk renler tercih ediyorum. Burada söylemek istediğim ortamı aydınlatan ışık kaynağına dikkat ederek beyaz ayarı yapmak, birden fazla ışık kaynağı varsa beyaz ayarını manuel yapmak en iyisidir. Eğer çok sık mekan değiştirmiyorsak yani bir içeri bir dışarı gezmiyorsak fotoğraf çekerken 1 dakikamızı doğru beyaz ayarını yapmaya ayırmalı sonra rahat rahat çekimimize odaklanabiliriz. Tabi her zaman söylenir renkler ve zevkler tartışılmaz.

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 18:35 - İp: 88.***.**5.68
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bu durumlarda en iyisi RAW çekmek olabilirmi ? RAW işlemek kolay yazılımla çünkü...

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 19:45 - İp: 85.***.**6.29
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Bu durumlarda en iyisi RAW çekmek olabilirmi ? RAW işlemek kolay yazılımla çünkü...

evet, tamamen doğru reis.. ama işte RAWın da külfeti çok.. mesela bazı foto turlarında bir yığın kare çekiyorum. Gel onları tek tek işle.. büyük vakit kaybı..
ama özel çekimler için raw birebir..

badboy, ben de zaten manuel beyaz ayarından bahsediyorum. celvin ayarladığın bölümde bir bölüm daha var. oradan beyaz dengesini, mavi, sarı, yeşil, kırmızı olmak üzere yönlendirip, celvin rakamını yine aynı şekilde değiştirebiliyorsun.

ama bunu mevcut ortam ve ışık dengesine göre ayarlamalıyız. yani 2600 celvin her ortama uymaz. yeri gelir, o menüden G harfini seçersin (yeşil) ve celvinle oynayıp güzel tonlar yakalayablirsin.

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 21:33 - İp: 88.***.**9.91
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

M ve G olayı haricinde bir üst metindeki o beş rakamlı sayı ile de oynamanız gerek..Ortama göre tabiki..[kelvin mertebeleri Hk..]

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 22:41 - İp: 78.***.**7.180
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

abi zaten o rakamdan bahsediyorum yaw
dedim ya, renk seçimi + celvin diye..

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 23:30 - İp: 88.***.**9.91
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bilmeyenlerde var zati ama, paktom ..Ayar mesafesi çok makinalarda..Adam 40D alıp mukabili kelvini tutturamayıp bu makina güzel çekmiyor geri vereceğim diye kıvraşan müşteride yok değil hani..

 

Tarih: 2 Mayıs 2009, 01:07 - İp: 88.***.**8.241
madtery
madtery (üye)
İzmir / Meraklı

Öncelikle bende çok teşşekkür ederim güzel konu panctom eline sağlık yeniyim ama baştan sona okudum çok güzel konu baya birşeyler öğrendim

ve bu forumu bir sürü insan takip ediyor ben burdan birşey söylemek istiyorum o kadar yeni insan varki forumda gördüm daha öğretici olabilir konular diye düşünüyorum örneğin burda bunu kullandım burda bunu gibi... farkı görebilmeli insanlar bence

 

Tarih: 2 Mayıs 2009, 13:42 - İp: 94.***.**1.109
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Ben burada beyaz ayarlarını yazmışım. Aha Dupnisa mağrası. Yakalayın doğru beyaz ayarını sıkıysa. Sıcak mı soğuk mu? Dediğim gibi zevk işi. Tercih meselesi.




Yeşil bilem yaparım. Sorun değil. Beyaz ayarı benim değil mi?

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 01:11 - İp: 88.***.**6.150