panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Kit Lensle İyi Fotoğraf Çekmek (test)


TÜM KİT LENS KULLANICILARI ve MERAK EDENLER.. TEK, SABIRLA OKUMANIZI ÖNEMLE RİCA EDİYORUM.
Mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılır bir dille anlatmaya çalışacağım.

"Sony veya Nikon alacağım ama.. Kit lensle kullanmak istemiyorum. Güzel bir lens alsam ne kadara malolur acep?"

Gibisinden sorulara rastlıyoruz bazen.. Ve herkesin bütçesi pahalı lens almaya uygun değil.. Bu sebepten dolayı bu topicte, sadece kit lens tanıtımı yapacağız. Makinemiz sony A300 ve onun kit lensi 18-70..
Bu, Canon da olabilirdi, Nikon da.. Pentax ta olabilirdi, Olympus ta.. Mantalite aynıdır. Bilgilerimiz genel olacaktır.

Farklı marka kullanan arkadaşlar da izleyip fikir paylaşımında bulunabilir. Çünkü onların da kit lens takıntıları var biliyoruz. Buradaki tüm bilgilerimiz geneldir.
Ama test fotoğraflarını sony A300 ve 18-70 kit lensle çekip ekledim, elimde bu ekipman var.

Kit lens kötü müdür?
Kötü değildir. Bunu anlatmaya çalışacağım. Lensiniz ne olursa olsun, işinizi doğru yapmadığınız takdirde her lens kötüdür. Doğru ışıkta, doğru pozlama yapıyorsanız her lens güzeldir.

Bir model veya objeyi pozlayacaksınız. Hava güzel.. Ama modelinizin yüzü (çekeceğiniz kısmı) ışık almıyor. Bir de bu diyelim ki, esmer tenli bir model.. Veya koyu bir obje..İşte o zaman 2 kat daha kötü..
Yahutta, bir kompozisyon oluşturacaksınız ama konunun olduğu yerde ışık şartları uygun değil..
Ve bir de hatalı pozluyorsanız, uygun odaklama yapamıyorsanız, o fotoğraftan hiç sonuç beklemeyin.
Öncelikle konunuzun üzerindeki ışık miktarı uygun olmalıdır. Ve doğru değerlerle pozlamanız gerekir. Tüm bunları yapamıyorsanız, makineniz ne olursa olsun iyi fotoğraf alamazsınız.
Ama iyi ışık derken, öğle vakti güneşin altındaki ışık değildir bu.. Işığın çok sert olanı da fotoğraf dokusunu olumsuz etkiler. İyi ışık demek, yüksek ışık demek değildir.
Ya da iyi ışık demek, illa güneş ışığı vuracak demek te değildir.

Bir önemli konu da el titremesi.. Makineyi sıkmadan kavrayın, rahat olun. Kendinizi sıkmayın.
Önce deklanşöre yarım basıp netleme yapın.Sonra makineyi sarsmadan hafifçe deklanşöre basın. Titretmeyin..
VE ÖNEMLİ: Netleme yaptıktan sonra beklemeyin, anında çekin bence.. Çünkü konunuz veya modeliniz hareket halinde ise odak mesafesi değişecektir. Ama siz netlemeyi önceki konuma göre yaptığınız için olumsuz sonuç alma ihtimaliniz var.

Dünyada her gördüğünüz şeyden fotoğraf çıkmaz. Galeride rastgele çekilmiş fotoğraflar çok görüyoruz.
Ama hiç ummadığınız birşey, süper bir fotoğraf olabilir. Peki bunu ne belirler?
Duracağınız nokta, pozlayacağınız açı.. Çektiğiniz konuya olan bakış açınız..
Ve..
Onu kadraja alışınız. Yani, ne kadar zoomlayacağınız veya kadrajın sağına soluna yerleştirme biçiminiz..
Ve..
O konunun yanındaki yardımcı objeleri kadraja yerleştirme şekliniz..
Yani bir kompozisyon oluşturuyorsunuz. Bu kompozisyonu fotoğraf karesine yerleştirme biçiminiz..
İşte bunlara dikkat ederseniz, hiç ummadığınız bir konudan iyi fotoğraf çıkarabilirsiniz.

Ve diyafram seçimi.. Ben genelde A modu kullanıyorum. Yani diyaframı kendim seçiyorum. Makine enstantaneyi otomatik ayarlıyor. Manzara, mekan gibi geniş açı çekimlerinde diyaframı kısarım. f:8 veya daha fazla.. Yani fotoğraf içindeki tüm bölgeler eşit netlikte olsun diyorsanız, diyaframı kısın.
Ama bir model veya objeyi öne çıkarıp, arka alana fluluk vermek istiyorsanız, diyaframı açın.

Portre çekerken, f:7.1 veya f:8 filan kullanın. Ama en az 70mm değerinde portre çekmelisiniz. yani full zoomlayarak.. 55mm değerinde de olur ama 70-80mm de daha tatlı olur.

Başka bir önemli konu, Beyaz dengesi.. Özellikle gün ışığı altında fotoğrafta renkler sıcak (sarımtırak) çıkabilir. Veya mavimsi (soğuk) olabilir. Bunun için size beyaz dengesini AUTO değil de, BULUTLU seçmenizi öneririm. Ve baktınız hala sarımtırak çıkıyor, bulutlu ayarının sayısal değeri vardır, onu -2 veya -3 yapın, bir deneyin.

GELELİM KİT LENS OLAYINA:

Tüm markaların kit lensleri birbirine yakın kalitededir. Tabii ki üst sınıf lenslerle kıyaslanmaz. Ama işini iyi yapan bir fotoğrafçı, kit lens ile harikalar yaratabilir. Eğer kusur sizde ise, en pahalı lens bile altınızda ezilir.
Kit lenslerle ilgili en çok şikayet konusu, en geniş açıdaki çekim kalitesidir. Yani 18mm değerinde yapılan çekimleri kastediyorum. Evet bir derece doğrudur. Tüm markaların kit lensleri, 18mm geniş açıda, nispeten en düşük kalitede fotoğraf verir. Ama nispeten.. Diğer mm değerlerine göre..
Fakat siz en uygun ışıkta, en uygun değerlerle pozlarsanız, 18mm de yeterli sonuç alabileceğinizi altını çizerek belirtiyorum. 18mm'de çekerken, karşınızdaki konunun doğru bir noktasına nişanlayıp, odaklama yapın. Doğru nokta nedir? O geniş alan içinde, tüm objelere bakın.. Hepsinin ortak mesafesinin buluştuğu noktadır. Ve bu nokta ışık yönünden ne çok karanlık, ne de çok aydınlık olmamalıdır(mümkünse).
Bu noktayı bulup pozlarsanız ve doğru F değeri de seçerseniz, sonuç iyi olacaktır, iddia ediyorum.
Bazen de çekeceğimiz konu içinde bir başrol vardır. Bu durumda o başrolün üzerindeki ışık nasıl olursa olsun, mecbur ona odaklama yapmamız gerekir.


İster 18mm, ister 50mm veya üstü.. Siz işinizi iyi yapıyorsanız, kit lens size yetecektir. Buna ben kefilim.

Bu topicte sadece sony kit lensi ile çekilmiş doğal örnekler göreceğiz, beraber test edeceğiz.
Ve her fotoğrafta sizlere doğru ışığı ve pozlamayı anlatmaya çalışacağım. Ve örnek fotoğrafları tıklayıp açtığınız zaman, bir kez daha tıklayıp full büyütünüz. Yoksa net görünmez.

Ayrıca bilgisayarınızdaki yüklü fotoğrafları, windows fotoğraf görüntüleyicisiyle izlemeyin. Bu prg, netlikte kayıp yapıyor. Hele fotoğrafı küçültünce daha kötü oluyor. Size "exifpro" adlı fotoğraf görüntüleme programını şiddetle tavsiye ederim.

BENİM FİKRİMCE; KİT LENS İLE GAYET İYİ FOTOĞRAF ÇEKİLEBİLİR.

İşte ilk olarak, ışığın uygun olduğu 2 fotoğraf.. sony a300 ve 18-70 kit lens ile.. Makineden çıktığı gibi.. Başlıktaki 2 fotoğraf BULUTLU beyaz dengesiyle çekildi.

Şu an makinemin renk ayarları şöyle:
kontrast: +1
doygunluk: +1
keskinlik: +1

45mm - f:6.3 - 1/200 - iso200
Beyaz dengesi: bulutlu




55mm - f:7.1 - 1/125 - iso400
Beyaz dengesi: bulutlu



FOTOĞRAF EKLEYEN ARKADAŞLAR; ekleyeceğimiz fotoğraflarda özenli ve seçici davranırsak, konumuz daha amaca uygun olur. selam, sevgiyle..

#panctom' tarafından 12.04.2009 14:13:35 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Nisan 2009, 00:05 - İp: 88.***.**9.31
kingjames
kingjames (üye)
Bursa / Meraklı

Evet haklısınız, rastgele fotoğraf çekmek yerine güzel fotoğraflar çekilirse kit lensin neler yaptığı daha iyi anlaşılır.

 

Tarih: 12 Nisan 2009, 15:20 - İp: 78.***.**6.20
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

detay içeren fotograflarda fotograf yanında birebir crop vermek daha yararlı olur diye dusunuyorum..

 

Tarih: 12 Nisan 2009, 15:46 - İp: 78.***.**1.240
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

paktom kit mit hikaye. Alacaksın praym lensler.

 

Tarih: 12 Nisan 2009, 20:04 - İp: 88.***.**1.214
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Sen alsana pazaremmi bakarız buradan hep..





Bak emmi elalem ne alıpta nasıl taşıyor oralarda,müsabakalarda dün..

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 03:42 - İp: 85.***.**7.229
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yanlis anlasilmaktan korksam da bir seyler soylemek istiyorum . Lutfen neseli bir ruh halimde yazdigimi dusunun de ben de her yere isareti koymaktan kurtulayim .

Oncelikle soyliyeyim , eklenen fotograflari ,notlari,yazilanlari zevkle izledim . Kit lensler konusu acildigi da iyi olmus .

Ama burada , " bu kit lenslerle neler cekilebiliyor bakin " diyerek inanin elinizdeki kit lenslere buyuk haksizlik ediyorsunuz . Daha ileri gidecegim , vallahi " küfür " ediyorsunuz

Bir Carl Zeiss , Nikon , Canon , Olympus , Pentax objektifi , sadece adı kit lens diye PC'de kiyaslayarak yargilayacak kadar düsüremezsiniz . " Bakin bu kit lens ile neler cekebiliyoruz" diyerek o lensi yüceltmiyorsunuz - bence hakaret ediyorsunuz .

1960 Voigtlander visorlu makinalar ile - ki lens capi 2 cm'i gecmez - cekilmis ne resimler vardir .

Benim ilk digital makinam olan Konica Minolta Z ( 2 ? ) DSLR like ile cekilmis resimleri buraya koymak ve " neler cekebildim demek" bile rahmetli Minolta firmasina haksizlik olur . Lens caplari ,kalitesi DSLR'lerin belki yarisi oldugu halde ....

Nikon , Sony , Olympus , Canon , Pentax daha bu kadar dusmedi arkadaslar . Dunyanin DSLR talebini neredeyse bu 5 firma sagliyor .Bunlar dunya devleri , fotograf dunyasinin Mercedesi , BMW'si , Porsche'u ,Jaguar'i .... Size sadece 4.5 litre V8 turbo olani degil de 2.5 litre 4 silindir motorlusunu veriyorlar .

Makina ile gelen plastik cin mali oyuncak lens mi ki biz bunlarla iyi fotograf cekmeyi yetenek sayiyoruz .

Sony , Sony oldugundan beri böyle eziyet görmedi valla


Bu lensler , günlük cekimlerde pahali lenslerle ayirt edilemeyecek ozelliklere sahip . Sadece uç degerlerde , zor kosullarda sırıtıyor .

Normal fotograflarda ( gun isigi,normal focal uzunluk ,portre,manzara v.s. )konustugumuz kit lenslerin kapasitelerine erismeye siz de biliyorsunuz ki PC ekranimiz yetmez . 2000 cizgi cozunurlugu de gorme olasiligimiz yok . Ayni sekilde 1024 pixelde tam Turkcelerini bilmedigim diffraksiyon,kromatik aberasyon, dispersion gibi kusurlari fark edebilmemiz soz konusu degil . Yani burada çıplak gözle ne görmeyi umuyoruz ? Vigneting desek zaten cropla aninda gidiyor .

Onun harici tek gorebilecegimiz - o da sanirim maximum genis acilarda - fici ve raptiye efekti .

Basta dedigim gibi lutfen yanlis anlasilmasin ve bu renkli konu eklenen fotograflarla devam etsin . Ama lutfen bakis acimiz degissin , kit lenslere bu kadar haksizlik edilmesin . Bir de , oyle fotograflar eklenmeye calisilsin ki , zor kosullarda / uc degerlerdeki performanslari gorelim . Belki de bariz hata gorulebilen resimler varsa onlari yükleyelim - hatalari gostererek ....

Umarim yanlis anlasilmadim ......

------------------

Bu arada tum yazdiklarima , kendi durumumu da dahil etmek isterim . Nikon 18-135 mm Nikon kit lensime demedigimi birakmamisimdir Ama cektigim fotograflarin % 95'inde daha iyi bir lens olsa da sonucun ayni olacagini için için bildigimden , daha kaliteli bir lens arayisina girismemisimdir .




 

Tarih: 13 Nisan 2009, 09:27 - İp: 96.***.**9.175
royas
royas (üye)
İstanbul / Amatör

Panctom elindeki 16-80 le vede kit ile aynı ayarlarda ve ortamda, mümkünse tripod kullanarak bize örnek vermen mümkünmü. ( 16-80 tabii ki çok daha iyi bir lens ama farkı benim gibi merak eden çok kişi olduğunu düşünüyorum)

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 10:13 - İp: 88.***.**1.24
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

sevgili paperman.. yok, yazdıklarında anormal birşey yok yani, kendini boşuna kasmışsın

sözünün özünü çok iyi anladım. sen "işte ucuz kit lens bunu yapıyor" sözüne bile karşısın, anladım. yani kit lense "ucuz" muamelesi veya "alt sınıf" muamelesi yapılmasını doğru bulmuyorsun. Evet.. Bu da bir yaklaşım.. Ama mantalite olarak böyle gelmiş, böyle gidiyor ne yaparsın! Onun adı kit lens, ucuz lens.. yakıştırması bu..
Ama gerçekte işini iyi yapan lensler.. Burada ona prestij vermeye çalışıyoruz.

Fotoğrafa gönül vermiş olan insanımızın çoğu ekonomik olarak dar gelirli.. birşeylerden kısarak makineye lense bütçe ayırıyor. Öncelikli amacımız bu kesime yönelik.. Forumda çok okuyoruz "ben kit lensi istemiyorum. isteksiz kullanıyorum. ama şu şu lens te çok pahalı alamıyorum." diyenler..

insan ekipmanını ne kadar çok severse, o kadar iyi işler yapar. gönülsüz maç kazanılmaz. Ben de onlara kit lenslerini sevdirmek, barıştırmak için böyle bir konu açtım.
Elimdeki üst kalite cz 16-80 lensi sırf bu yuzden 1 haftadır makineme takmıyorum.

fotoğrafları full teknik tarama olarak ekranımızda görmemiz zaten imkansız.. sıkıştırılmış ve ekrana sığdırılmış halini izliyoruz ve tüm fotoğraf sitelerinde böyle..
ötesi de zaten mümkün değil..
o yuzden rahat olalım ve imkanlarımız hangi sınırlar içinde ise ona göre hareket edelim.
yani biz orjinal futbol sahasında değil de, mahalle arasındaki arsada maç yapıyoruz. bundan da keyif aldık çocukken hep, şimdi de alıyoruz.

Bu lensler , günlük cekimlerde pahali lenslerle ayirt edilemeyecek ozelliklere sahip . Sadece uç degerlerde , zor kosullarda sırıtıyor demişsin. Evet günlük çekimlerde veya belli mm değerlerinde gerçekten başarılı kit lensler.. "İYİ" denilecek kalitede sonuç veriyor. Ama yine de üst düzey lenslerle kıyas edilmemeli..

------

sevgili royas..
buna hiç gerek yok.. zaten başlıkta da özellikle yazdım, sadece kit lens konuşacağız diye.. ama merak edenlere şunu söyleyeyim; en geniş açıda ve en yüksek zoom değerinde cz 16-80 daha kaliteli sonuçlar veriyor. Tabii başka farklar da var arada.. Tabii ki 16-80 daha iyi.. Ama işte burada konumuz A-B lensi kıyası değil..

Şunu söyleyeyim herkese;
CZ 16-80 şu anda 1400-1500 TL ARASINDA SATILIYOR.
Arkadaşlar, biraz mantıklı olun, bu para verilir mi yahu? Çok pahalı.. Fotoğraf çekmek için bu lens 1500 tl vermek bana saçma geliyor şahsen.. Haa parası çok olana sorun değil..

Ben kendi lensimi ayda 75 tl taksitle aldım. 15 ayda toplam 1.125 tl ödeyeceğim.
yani fiyat ve ödeme biçimi çok uygundu aldım.
Ama asla gidip 1500 tl peşin bayılmazdım! İstediği kadar kaliteli olsun.

Elinizdeki değeri bilin ve kit lensle iyi işler yapın.

royas, senin a700 ve 16-80 fiyatın da güzeldi. Tabii ekonomik imkanın da müsait olduğu için, senin açından uygun bir yatırımdır.

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 13:23 - İp: 88.***.**0.14
royas
royas (üye)
İstanbul / Amatör

Panctom zaten benimde amacım buydu. özellikle dış ortamlarda ve havanın aydınlık olduğu durumlarda kit oldukça başarılı gibi geldi bana. (18-70 ten bahsediyorum). 17-50(tamron), 16-80(cz) ve 18-70 (sony) kullanmış biri olarak konuşuyorum. Sizler kadar uzun süredir fotoğraf çekmediğimden yorumlarım çok sağlıklı olmayabilir, ancak prfosyonel bir amaç için kullanılmayacak ise kit lensin yeterli olacağını düşünüyorum. önceki mesajımda tam olarak belirtmemişim. Panctom, senden asıl öğrenmek istediğim zaten ışığın yeterli olduğu ortamlarda aradaki farkın çokta fazla(amatör biri için) olmadığını örnek ile ispatlayabilmen idi, ancak bunu zaten yazdıklarınla savunuyorsun. ben kafaları fazla karıştırmıyım en iyisi .
son nokta : sony kit lens i tavsiye ediyorum. insan bu lensi eline aldığında bana daha iyi lens lazım mantığı ile yaklaşırsa benim gibi boşuna harcamalar yapabilir. Halbuki biraz öğrenme azmi ve dikkatle çok daha iyi lensler ile arasındaki farkı makul seviyelere indirmek bizim elimizde.

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 13:55 - İp: 88.***.**1.24
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Panctom ...

En baştaki kit lensler ile ilgili yazdigin cümleyi "Onlarla çekilen HER fotografin PC ekraninda ayirt edilebilecek kadar ucuz veya alt sinif sayilmasina karşıyım " seklinde duzenlersen , soylemeye calistigimi %100 dogru ifade etmis olursun .





#paperman' tarafından 13.04.2009 19:08:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 17:46 - İp: 96.***.**9.175
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

evet, sen kısa ve öz olarak ifade etmişsin. katılıyorum.

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 19:41 - İp: 88.***.**0.14