droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Devrim: Sony Cyber-shot Dsc-r1

Arkadaşlar merhaba, Sony bugün bir "ilk"i dünyaya tanıttı. Bildiğim kadarıyla kompakt bir makinada ilk defa SLR boyutunda sensör (21.5 x 14.4 mm CMOS )kullanılmış . Cihaz 10.3 efektif mp. Full manuel kullanım( manuel focus + X5 manuel zoom), bulb, ISO 160-3200 ve en önemli özellik dizaynda : LCD ekran tepede!....İncelemek isterseniz link aşağıda: http://www.dpreview.com/news/0509/05090801sonydscr1.asp

Tarih: 8 Eylül 2005, 11:44 - İp: yok
iborotti
iborotti (üye)
Yurtdışı / Amatör

dadanagast bilmiyorum ben h1 den memnunum ama hani carl zeissin de adi var daha tecrubeli ve profosyeneller arti sensorde de aynisi super had ccd dediler ama simdi cmos kullanmaya basladiler. yani bu kandirmaca uluyor demekki carl zeiss daha iyi cmos da superi hadi hikaye

 

Tarih: 24 Eylül 2005, 18:12 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iborotti, compact makinelerdeki lensleri bir dslr lensleri ile karistirmamak lazim.. dslr'larin image circle'lari daha buyuk oldugundan, lenslerin yapilari da cok daha karmasik ve onem tasir oluyor.. ama compact makinelerde bu o kadar onemli degil.. o yuzden sony R1'da carl zeiss kullanilmis olmasi normal..
dedigim gibi hersey pazarlama stratejisi...
ben kesinlikle bakmiyorum hangi lens kullanilmis diye compact'larda.. (bir tek panasonic'in leica lens kullanmasi olayi beni etkiliyor..)
..
dagbulent merhaba..
oncelikle yapilan ayarlar konusunda birsey soylemeliyim..
sensor buyuklugu degistikce yapilacak ayarlar da degisiyor.. en azindan benzeri bir goruntu alabilmek icin..(benzeri bir goruntu derken benzer bir alan derinligi olan fotografdan bahsediyorum)
R1 ile f/8 kullanacaksan compact bir camera ile, mesela pro1 ile f/5.6 (atiyorum) kullanarak ayni alan derinligini elde edersin.. ayni sekilde bir medium format kamera ile f/13 (yine atiyorum) kullanman gerekecek.. large format olsa f/22 olacak belki..
..
fotografin kalitesine etki eden en buyuk etkenlerden biri sensor buyuklugu.. sensorun buyuklugu arttikca fotografin kalitesi de artiyor.. ama tabii ayni zamanda kullanilan software, islemci ve teknoloji de fotografin kalitesinde etken..
sony R1'daki sensor bir dslr'da kullanilan sensor kadar buyuk oldugundan cok daha iyi sonuclar verecektir, ki veriyorda..
ama asil farkliliklar yuksek isolarda belirmeye baslar..
iste yuksek isolardaki farkliliklardan oturu dslr'lar on plana cikar..
bazi compact makineler (canon a95 ve g6 bildiklerimden..) en alt iso seviyelerinde dslr'lar kadar iyi sonuclar uretebiliyorlar.. ama iste dslr'lar yuksek isolarda bile harika sonuclar uretirken, bu compact makinelerde iso 200'e geldigin anda sonuclar berbatlasiyor..
su anda yeni piyasaya cikan fuji s9500'de kullanilan teknoloji sayesinde iso1600'a kadar temiz sonuclar alinabiliyor.. bu yuzden de bayagi populer olacak bir kamera diye konsuldu duruldu..
ama fotoman arkadasimiz o kadar da tutmadigini soyledi amerikada.. en iyisi dpreview gibi sitelerin yapacaklari testler sonrasinda karar vermek.. o yuzden sana da bekle simdilik dedim..

 

Tarih: 24 Eylül 2005, 19:34 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

bence sony bu kamera ile en büyük rakibi kodak´ın p880 ine cevap vermek ve önüne geçmek istedi.artık kamera üreticileri dijitalde geniş açı sorununu hallediyorlar.kodak p880 de 8 mp ve 24-140 objektif kullanmıştı.kanaatimce sony r1 de denediği bu sensörü geliştirip konica-minolta ile ortak çıkartacağı slr nin temellerini atıyor.

 

Tarih: 25 Eylül 2005, 03:03 - İp: yok
@immortal@
@immortal@ (üye)
Kocaeli / Amatör

Sevgili gucsav,
Kodak P880'de kullanılacak algılayıcı duyduğum kadarıyla Olympus Stylus800'de de kullanılanla aynı imiş. Eğer durum gerçekten de böyle ise sonuç kötü olacaktır (http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/stylus800_samples.html). Zaten bu makinede kullanılacak lensin özellikleri R1'inkine benziyor. Tabi arada büyük fiyat farkı olacak gibi de görünüyor.

 

Tarih: 25 Eylül 2005, 12:37 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam gucsav..
bence sony R1 ile kodak P880'e veya digerleri fz30 ve s9500'e cevap vermiyor, cunku, R1 hepsinden de ote bir klasta.. immortal'in dedigi gibi 1/1.8" sensor kullanilmis P880'de.. ayrica benim tahminim fz30'un de s9500'in de P880'in de fiyatlari daha gerileyecektir.. gecen sen hangi makineler en ust klas makineler olarak gosteriliyordu? sony f828, nikon 8700, canon pro1, minolta a2 ve olympus 8080'di, degil mi? ama iste bir fz30, s9500 ve p880 ile ayni klasta olan makine minolta a200.. bilemiyorum yanlis mi dusunuyorum? belki de fiyat acisindan digerleri daha yukarida olduklarindan klas farki varmis gibi gorunuyor bana..
sony R1 ile yeni en-ust duzey compact'larin baslangicini yapti, simdi sira digerlerinde.. gercek olan su ki; 9-10 megapixeli ufacik bir sensore sigdirmaya kalktiginda noise (S/N ratio aslinda) orani arttigindan gidilebilecek nokta belli..
...
ikincisi ise sony'nin temel atmasi olayi.. bu dpreview'deki bazilari tarafindan da konusuldu.. ama nasil bir gercekcil yani olabilir ben anlayamiyorum dogrusu.. sony mutlaka ki nabzi yokluyor ama ama bunu yaparken ayni zamanda "iste olay budur" da diyor...
zaten sony'nin bircok kamera ureticisi icin sensor urettigini dusununce hic de yanlis olmaz dediklerim.. sony zaten sensor ureten basarili bir firma.. nikon da canon da (bugun immortal sayesinde ogrendim, canon g6'de sony sensor kullanilmis) sony sensor kullaniyor..
bence sony'nin konica ile ortak calismasi, fotografcilikdaki sony'e olan guvenin artmasini saglamak amaciyla.. cunku halen daha dslr deyince, canon, nikon, konica, fuji akla geliyor.. sony henuz yeni bu iste degilmi? ama iste konica ile calistiklarini duyurarak ben de varim demek istiyor.. cok yakinda tek basina ilerleyecektir dslr dunyasinda..

 

Tarih: 25 Eylül 2005, 15:56 - İp: yok